Ervaringen / Review: PanelOpinea.nl Betrouwbaar?

Auteur: |
panelopinea logo

Moet je meedoen aan het Opinea Panel?

(want zo heet het eigenlijk)

Of anders gesteld: is het verstandig?

Nouja ze staan in ieder geval NIET in de Top 10 best betaalde enquêtesites... dus die kan je beter eerst een proberen.

En als je dan nog tijd over hebt moet je maar eens terugkomen om deze beoordeling helemaal uit te lezen.

In deze recensie:

Plus- en minpunten

De verdiensten kan je laten uitbetalen in geld via PayPal

De vergoeding per gemaakte survey schijnt wat tegen te vallen, vooral in vergelijking met andere panels

Helaas weinig enquêtes per maand (max. 6) zodat je ook niet heel veel kan verdienen

De site is niet beveiligd (geen https), terwijl je toch erg veel persoonlijke gegevens achterlaat

De website in zijn geheel lijkt ook wat oud, inactief en sinds 2014 (copyright) niet meer bijgewerkt

Wat is PanelOpinea?

PanelOpinea en de website panelopinea.nl is onderdeel van Opinea, een onderzoeksbureau. Zij zijn met verschillend panels acties in totaal 10 landen in Europa en in Noord- en Zuid Amerika. Te weten Canada, Brazilië, Mexico, Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk en dus Nederland.

Zij voeren hun onderzoeken uit via deze panels, altijd in opdracht van een betalende opdrachtgever. Dit zijn vaak grote bedrijven, producenten, instellingen of zelfs overheden of NGO's of NPO's (Non-Profit-Orginizations). Zij zetten deze consumentenonderzoeken uit omdat ze met de uikomst ervan hun producten en diensten kunnen verbeteren, of soms zelfs hun marketing en reclames.

En omdat ze hier uiteindelijk dus weer geld mee verdienen vinden ze het ook meer dan prima om ervoor te betalen. Opinea betaalt jou weer omdat ze daarmee een panel met trouwe leden kunnen onderhouden die ook kwalitatief goede antwoorden geven.

Hoe werkt het precies?

Zoals je bij een betaalde enquêtes panel mag verwachten, want die werken allemaal wel ongeveer hetzelfde. Het begint bij inschrijven, wat gratis is, waarna we je aanraden zoveel als mogelijk je profiel compleet te maken en alle profielkenmerken in te vullen.

Daarmee zorg je ervoor dat Opinea jou alleen de goede onderzoeken stuurt. Dit doen ze namelijk op basis van een doelgroepbepaling en daar hebben ze die kenmerken voor nodig. Vul je ze niet in dan is de kans veel grote dat je een vragenlijst krijgt die niet voor jou is bedoeld, en moet je alsnog na enkele vragen en zonder beloning stoppen. Nogal vervelend, maar ook een beetje je eigen schuld!

De uitnodigingen voor onderzoeken krijg je vanzelf in je mail, mee daarbij een tijdsindicatie hoe lang het invullen duurt en ook een vastgestelde beloning die je ermee zal verdienen. Je mag elke keer zelf inschatten of je genoeg tijd hebt op dat moment en of je het de vergoeding überhaupt waard vindt om mee te doen. Want alles is vrijblijvend, je hoeft nooit gedwongen mee te doen aan een survey!

Na het invullen wordt de beloning direct bijgeschreven in je account. Bij een minimaal saldo van €5,- kan je dit al laten uitbetalen via PayPal. Dat duurt vaak 1-2 dagen en daarna staat het al binnen 1-2 weer op je bankrekening!

Hoeveel zul je verdienen?

De meeste mensen verdienen enkele euro's per maand. Dit lijkt laag en dat is ook weinig! Dat komt niet per se omdat de vergoeding per enquête nu zo laag is, maar vooral omdat er maar een erg beperkt aantal onderzoeken is per maand om in te vullen, maximaal 6 blijkt uit de meeste ervaringen.

Daarmee staat het panel in schril contrast met die uit de Top 10 best betaalde enquête panels, waar je zomaar enkele honderden euro's kan verdienen met die tien websites tegelijkertijd. En dan vooral omdat er meer werk is voor je, maar ook omdat de beloningen per survey toch wel een stukje beter zijn.

Is dit panel wel betrouwbaar?

Op dit punt zijn we extra streng altijd, omdat dit gaat over jouw persoonlijke gegevens, maar ook over het feit of jouw verdiensten wel goed worden uitbetaald. Dat laatste is belangrijk omdat anders wellicht na uren tijd erin te hebben gestoken je er ook wat voor terug wilt! Je wil niet moeten doorsparen tot het uitbetaal minimum bedrag en dan pas erachter komen dat het allemaal niet te vertrouwen is!

Gelukkig is dat laatste prima geregeld bij PanelOpinea, er zijn zelffs helemaal geen klachten over. En betreft de veiligheid van jouw privacy gevoelige informatie kunnen we je deels gerust stellen, want dit panel is lid van belangrijke brancheorganisaties zoals ESOMAR waarmee ze voldoen aan de eisen omtrent veiligheid. Wel gek wat dat betreft dat de site geen SSL certificaat heef, want ook dat zorg voor versleuteling en daarmee beveiliging van het versturen van gegevens. Toch een klein rood vlaggetje wat dat betreft dus.

Conclusie

Oriënteer je eerst maar een op de Top 10 best betaalde en betrouwbare enquête en kies er daar eens een paar van om mee te beginnen. En elke keer als je meer tijd hebt dan doe je er gewoon nog eentje extra bij. We zouden het knap vinden als je zoveel tijd hebt dat je met allemaal meedoet! Weet wel dat je in dat geval een inkomen of bijverdienste kan verwachten van enkele honderden euro's per maand! NB: het maakt ons niet uit welke van de panels je (eerst) probeert, ze zijn allemaal goed :-)

Daarna kan je altijd nog andere panels zoals Opinea toevoegen, maar dat is misschien ook weer saai. Kan je het enquêtes invullen beter combineren met andere methodes van geld verdienen met internet. Dat zorgt dan nog voor wat afwisseling!