beste crypto broker exchange bitvavo
Door | 27 sep. 2023

Dus je wil cryptocurrency kopen of je zoekt een goede wallet om ze te bewaren?

Dat doe je natuurlijk bij voorkeur bij de beste broker.

En de allerbeste van NL, dat is Bitvavo.

Waarom dat het geval is lees je hieronder.

Ben je echter op zoek naar de beste exchange?

Dat is ook Bitvavo.

Dat is daarom tevens de goedkoopste crypto broker voor Bitcoin en andere cryptomunten.


1. Uitslag: beste crypto broker

Bitvavo is een partij die is gevestigd in Nederland. Meteen een belangrijk pluspunt, want je krijgt dus gewoon antwoord van de klantenservice in je eigen taal. Betekent ook meteen dat je gewoon met iDeal kan betalen. Ze zijn een van de eerste brokers in NL en ook lang de populairste.

Ze waren ook lang de enige die meer dan alleen de Bitcoin beschikbaar stelde inclusief eigen wallets. Toen er enkele prijsvechters op de markt kwamen reageerden ze door ook hun kosten te verlagen, maar ze hebben nu zoveel concurrentie dat we niet meer kunnen zeggen dat ze de grootste zijn. Maar dus wel de beste.

Ze bieden veel munten aan, waarvan het overgrote deel met een eigen en gratis wallet (opslagplek) waardoor je geen aanvullende opslagsoftware nodig hebt. Ze hebben een goede ondersteuning en betalen snel uit naar je bankrekening.

2. Criteria

Kosten / fee

Natuurlijk zijn de fees die je moet betalen voor het aankopen of verkopen van coins een belangrijk criterium. Deze hebben namelijk een groot effect of het uiteindelijke rendement dat je kunt behalen. Als je winst voor een groot deel opgaat aan fees, dan is dat zonde.

Maar tegelijkertijd willen we er wel bij zeggen dat lage kosten ook niet alles zijn. Prijsvechters vind je in elke markt, maar als dit ten koste van de kwaliteit gaat van overige zaken die je hieronder kunt doornemen, dan is dat het vaak niet waard. Dan heb je namelijk vaak een grote kans dat je minder goed kunt handelen (minder winst) of dat je elder aanvullende kosten moet maken voor bijvoorbeeld wallets.

Klantenservice & ondersteuning

Het is belangrijk dat je als belegger goed wordt geholpen, zeker als beginner. Misschien is dit wel het belangrijkste punt. Daar begint het bij een gedegen uitleg van het platform en hoe alles werkt. Maar ook uitleg over munten die je koopt, welke kosten je precies maakt, en dat je in geval van vragen snel wordt geholpen. Want in de tussentijd kost het je wellicht geld.

Dit alles trouwens bij grote voorkeur in het Nederlands, om taalverwarring te voorkomen. Maar ook omdat je bij een Nederlandse instelling tenminste nog bent beschermd door het rechtssysteem van ons eigen land.

Assortiment

Hiermee bedoelen we hoeveel verschillende soorten cryptomunten je kunt kopen, en hoe snel een aanbieder ook nieuwe interessante valuta opneemt in het portfolio. Dit is belangrijk, omdat het je meer opties geef om te traden en dus om te verdienen. Zeker nieuwe munten zijn interessant in het begin, omdat de koersen dan nog harder fluctueren.

Wallets

Het is fijn dat als je ergens een munt koopt, je ze ook direct daar kan bewaren op een veilige plek. In de begindagen van cryptovaluta had iedereen vaak een usb-stick om munten op te houden omdat er online veel hacking was, maar inmiddels zijn online wallets een gebruiksvriendelijker en vaak ook goedkoper alternatief. Als een platform niet eigen wallets aanbiedt, dan moet je die alsnog ergens anders regelen en dat kost ook weer geld.

Betaalmethoden

Het kopen van munten is niet moeilijk, maar niet iedereen heeft een creditcard bijvoorbeeld. Dus meerdere opties om te betalen zijn wel zo prettig. Zeker voor een beginner is iDEAL heel prettig. Dit werkt ook het snelste.

Manier van uitbetalen

Nadat je winst hebt geboekt wil je ook wel eens de vruchten plukken van je werk. Liefst niet met te gekke omwegen, gewoon naar je bankrekening is wel zo handig. En dat moet natuurlijk ook niet te lang duren…

Platform / App

Uiterst belangrijk om een goed werkend en overzichtelijk platform te hebben. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt handelen, snel beslissingen kunt nemen en geen fouten maakt. Dit zorgt er allemaal voor dat je hogere winsten behaalt, zeker als je een wat meer ervaren handelaar wordt die vaker transacties uitvoert.

Daarbij is een mobiele app belangrijk. Je zit namelijk niet hele dagen achter je laptop dus je moet ook op je telefoon goed actie kunnen ondernemen bij grote verschuivingen in de markt.

Awards

Net als bij brokers en vermogensbeheerders worden er in de financiële wereld inmiddels ook voor crypto brokers verkiezingen georganiseerd waarbij een vakjury bepaald wie de beste partij is. Best veelzeggend omdat die vaak ervaren mensen uit de financiële wereld zijn die goed kunnen inschatten of een platform een goede dienst biedt.

3. Scores Bitvavo

Kosten / fee

Als de eerste grote speler in NL heeft Bitvavo de kosten in een vroeg stadium nog relatief hoog gehouden. Maar met de komst van allerlei prijsvechters die ook een stukje van de markt wilden veroveren hebben ze de fees dramatisch laten zakken naar de range van 0,10% tot 0,25%, dit varieert naar de soort munt en de ordergrootte soort order en dat is inmiddels wel onder de norm in de markt.

Eigenlijk zitten alle sites wel rond ditzelfde percentage al communiceren ze het anders, onderaan de streep is het allemaal nagenoeg hetzelfde. Litebit.eu is daarbij dus gewoon niet duur.

Klantenservice / ondersteuning

Hier scoort Bitvavo erg hoog. Ze zijn de speler met de meeste ervaring én kennis! Ze hebben een zeer goede klantenservice die 24/7 te bereiken is. Via telefoon een groot deel van de dag, en anders via chat, Facebook of contactformulier.

Assortiment

Ze verkopen een stuk meer munten dan concurrenten. Waar sommige partijen niet eens 20 kunnen aanbieden heeft Bitvavo momenteel ruim 200 cryptocurrencies. Het portfolio is daarnaast ook nog eens interessant omdat de belangrijkere coins erin zitten gebaseerd zijn op verschillende technologieën.

Wallets

Niet alleen kun je veel valuta’s kopen, maar je kan ze ook direct bij Litebit opslaan in veel self-hosted wallets. Deze dienst bieden ze GRATIS voor maar liefst 200 verschillende cryptomunten. Zo heb je jouw hele cryptovermogen op 1 plek overzichtelijk bij elkaar. Je hoeft hiervoor dus geen aanvullende software of hardware aan te schaffen.

Betaalmethoden

Ze bieden veel verschillende manier om af te rekenen. iDEAL, Bancontact, bankoverschrijving, SOFORT, GiroPay en MyBank. Dat komt ook omdat Litebit in het buitenland populair is, maar natuurlijk is het voor Nederlanders vooral interessant om iDEAL te kunnen gebruiken.

Manier van uitbetalen

Bitvavo betaalt uit naar je eigen bankrekening. Dit gebeurt ook nog eens heel erg snel, vaak is alles binnen enkele dagen als netjes geregeld en kan je jouw geld uitgeven aan andere (leuke) dingen.

Platform / App

Het platform van Litebit is verreweg een van de beste. Ze hebben immers de meeste ervaring, dus ook de tijd gehad om dit helemaal te perfectioneren. Daarmee kan je dus betere besluiten nemen, betere resultaten behalen en dus gewoon veel meer verdienen. Het is gebruiksvriendelijk en modern.

De app van Litebit is de laatste maanden zelfs meermaals vernieuwd. Een aantal faciliteiten van de website waren nog niet beschikbaar maar dat is inmiddels opgelost. Wij gebruiken nu de app zelfs liever dan de desktop omgeving.

Awards

Sinds 2019 is er een nieuwe categorie bij de prestigieuze CashCow awards opgenomen speciaal voor partijen in de cryptomarkt. En zowel in 2019 en 2020 werd Litebit met stip op nummer 1 verkozen. Vooral omdat ze het grote publiek op een toegankelijke manier verwelkomen in deze nieuwe wereld met goede uitleg en laagdrempelige portal.

Gerelateerde artikelen: