Hoe kun je eigenlijk geld verdienen met cryptocurrency?

Bitcoin en al die andere cryptocoins (Altcoins / Alts)…

Toch alleen door ze te kopen en te verkopen voor een betere prijs?

Nee hoor, er zijn meer opties, die je zelfs kan combineren om nog meer winst te maken.

We leggen graag aan je uit welke er zijn en hoe ze werken.

En we vertellen je ook meteen welke coins je moet hebben,

op welke platformen je de technieken het beste kan toepassen en hoe je risico’s kan managen.


1. Geld verdienen met cryptocurrency kopen en verkopen

Oké, we beginnen met de meest makkelijke manier om aan de slag te gaan met crypto: namelijk het kopen en verkopen ervan. Zeg maar de meest bekende methode. Je koopt munten die door de tijd heen hopelijk gaan stijgen in waarde, en op een gegeven moment verkoop je ze dus weer met een mooie winst. Een mooie strategie die enthousiastelingen ook wel HODL noemen.

Nee niet “hold”, als in vasthouden, maar zelfs HODL wat staat voor “Hold On for dear Life”. Cryptovaluta fluctueren namelijk nogal in waarde en dat doet rare dingen met een mensen. Als je investering op 1 dag schommelt tussen 14% verlies en 9% winst. Kan zomaar gebeuren. Wees hiervan bewust.

De juiste aanpak hier is dan ook de langere termijn. En in de crypto wereld bedoelen we hiermee een marktcyclus van 4 jaar. Alleen dan kan je eigenlijk iets zinnigs zeggen over een koersverloop en een voorspelling.

Die zijn overigens alleen maar positief, ongeacht naar welke kenner of expert je luistert. Hoewel steeds meer mensen crypto kennen en bezitten is het echte gebruik ervan nog maar heel minimaal. Er is dus nog heel veel ruimte voor die markt om te groeien.

Bijvoorbeeld: mensen discussiëren niet of Bitcoin gaat stijgen, maar of de toekomstige waarde ervan €188.000, €300.000, €500.000 of zelfs €1.000.000 gaat worden. En de prijs is nu nog nooit hoger geweest dan pakweg €69.000Waar koop je dan bij voorkeur je crypto’s? Bij de beste crypto broker natuurlijk, en dat is Bitvavo. Zeker ook voor beginners. Een betrouwbare, ervaren Nederlandse partij. Je kan afrekenen met iDeal of eventueel met een andere optie naar keuze en alle munten bij Bitvavo zelf veilig opslaan in hun eigen wallets.

Maar welke munten moet je dan kiezen? Wij helpen je op weg met met ons artikel 10 beste cryptomunten om in te investeren. Zorg vooral ook dat je een divers portfolio aanlegt met meerdere munten en blijf tegelijkertijd weg van de kleine, vage en onbekende coins.

Je kan deze manier van investeren overigens heel goed combineren met optie 4 en eventueel optie 6 om ook tussentijds al winst te maken, los van de waarde wisselingen.

2. Geld verdienen met crypto daytraden

Ben je meer van de korte termijn? Dan kan het handelen in munten iets voor je zijn. Dat betekent dat je gaat proberen om in te spelen op de koersschommelingen die er plaatsvinden op dagbasis of zelfs op uurbasis.

Nog steeds laag kopen en hoog verkopen, maar dan met minder voorspelbaarheid en extra stress. Net als een daytrader op de beurs.

Maar juist omdat er zoveel volatiliteit zit in de koersen van alle munten is de potentie groter. Zowel omhoog als omlaag uiteraard. Je doet dit overigens niet via een broker, maar via een crypto exchange. Je hebt dan namelijk meer opties om te handelen en orders in te geven en betaalt lagere transactie fees.De beste en bovendien de goedkoopste crypto exchange voor oa Bitcoin, dat is Bitvavo. Ook gewoon een Nederlands bedrijf waar je gewoon met euro’s via iDeal kan betalen. Ze hebben een ruim aanbod van de belangrijkste cryptomunten waarin veel wordt belegd en gehandeld.

3. CFD trading met crypto

Is handelen nog niet snel genoeg verdienen voor je? Dan kan je altijd nog kiezen voor contracts-for-difference handel. CFD trading genaamd met een mooie afkorting. Hier zitten enkele voordelen aan.

Ten eerste dat je de onderliggende waarde niet hoeft te kopen maar enkel “inzet” op koersverloop. Dat betekent dat je dus in veel verschillende instrumenten kan handelen, van beurskoersen tot crypto maar zelfs goud, olie, FOREX en ETF’s.

Ten tweede kan je werken met een hefboom. Daarmee kan je tot 30x zoveel winst maken op eenzelfde inleg. Dus handel je met 100 euro dan maak je dezelfde winst alsof je 3000 euro had gehad.

Je kan dus mogelijk veel meer winst behalen, maar evengoed ook meer verlies lijden vergeet dat niet. Wel heel aantrekkelijk als je weet wat je doet. Bedenk ook dat een voordeel hier is dat je een gratis oefenaccount kan aanmaken om te leren beleggen. Je kan dus eerst oefenen zonder meteen je eigen echte geld in te zetten. Lees meer op onze pagina over CFD handel.

4. Cryptocurrencies staken voor rente

We refereerden al even naar deze methode eerder in dit artikel. Vooral omdat je deze mooi kan combineren. Als je namelijk crytomunten hebt kan je hier rente op krijgen, zelfs zonder dat je hiervoor iets doet.

Niet zozeer rente als op een spaarrekening hoor, want je moet je munten wel beschikbaar stellen om mee te werken aan de achterliggende blockchain, maar dat kan je laten regelen door platformen. En dan krijg je zomaar tot ruim 10% rente op jaarbasis. Dat is beter dan de bank je betaalt nietwaar?Het platform dat we hiervoor aanraden is Bitvavo. Van de 50+ munten die je er kan kopen kan je er 14 inzetten voor staking. Het enige wat je hoeft te doen is een vakje aanvinken waarmee je aangeeft dat je munten beschikbaar zijn voor staking en je beloningen worden automatisch gestort in je wallets.

Het zijn 14 zeer verschillende munten trouwens. Waaronder een aantal van de meest veelbelovende cryptomunten met toekomst. Waarvan je dus kan verwachten dat naast de winst in rente de waarde ook gaat toenemen.

Benieuwd wat de technische werking is van staken? Lees dan ons artikel over crypto staking. Daarin vind je ook een overzicht hoeveel rente je krijgt op de verschillende munten.

cryptocurrency staking inschakelen Bitvavo

5. Geld verdienen met cryptocurrency mining

Oke we gaan ook dit proberen makkelijk uit te leggen: waar sommige coins hun blockchain laten werken door staking, is het originele concept van Bitcoin mining. Dit werkt met PoW (Proof-of-Work) in plaats van PoS (Proof of Stake). Iets veiliger, maar veel moeilijker. En het kost veel meer energie.

PoS is eigenlijk ook een verbetering van PoW om dit energieprobleem op te lossen. Je moet het namelijk zo zien: er zijn bedrijven die hele energiecentrales bouwen of zonne energie velden in woestijnen aanleggen om genoeg elektriciteit op te wekken om naar Bitcoins te kunnen minen.

De beloning is dat je nieuwe munten krijgt die je weer kunt verkopen. Maar zoals je wel snapt is dit technisch erg moeilijk, is er een hele grote investering nodig om ook maar te kunnen beginnen en is de kans dat je tussen de gevestigde partijen kan komen heel klein.

6. Masternode runnen

Voor een leek is er eigenlijk weinig verschil tussen crypto staking en een masternode. Maar dat is er technisch gezien wel degelijk. Het is eigenlijk een combinatie van staking en mining.

En waar een masternode net even wat meer veiligheid heeft, is het technisch gezien veel moeilijker en kan je het niet even eenvoudig “aanzetten” in je wallet bij een broker.

Ten eerste moet je vaak een flink aantal munten hebben om mee te mogen doen. De eerst munt met masternodes bijvoorbeeld DASH, daar heb je $68.000 aan coins voor nodig. En die moet je beschikbaar stellen via een VPS. Nee geen VPN, een virtual private server.

Je moet dus technisch gezien veel meer middelen hebben om dit te kunnen bouwen en dan ook nog eens veel meer vermogen in digitale valuta. Maar keerzijde is dat de beloning veel hoger kan zijn, en dan ook veel hoger.

7. Investeren in ICO’s

Een ICO staat voor Initial Coin Offering. Oftewel een nieuwe cryptomunt die nog niet bestaat maar ze graag willen lanceren. Daar hebben ze geld voor nodig. En lukt dit dan ben je als investeerder de eerste die de munten krijgt.

Er zijn veel munten die naar de ICO explosief stijgen in waarde, daarom is er vaak ook veel om te doen. Maar er zijn helaas ook voorbeelden van munten die dit succes niet kenden en zelfs helemaal weer ophielden te bestaan. Heel soms zelfs omdat het een frauduleuze bedoeling had zelfs.

Zie het als investeren in een opstartend bedrijf, of sterker nog een startup met een goed idee maar niemand weet eigenlijk of er een markt voor is en of het product überhaupt wel gaat werken. Misschien is het de nieuwe Google of Apple, maar misschien ook niet. Dat is een flink risico.

Achtergrondinformatie over cryptocurrency

Cryptocurrency is een mooie naam voor digitale valuta. Het is ooit gestart met de introductie van de Bitcoin. De uitvinder hiervan wilde een manier bedenken om geld te kunnen overmaken / betalingen te kunnen verrichten zonder tussenkomst van een derde partij, een bank. Niet geheel toevallig ontstond dit idee aan het begin van de bankencrisis in 2008.

Het voordeel van het ontbreken van een bank als tussenpersoon is dat er veel minder risico is. De bank bewaart niet jouw geld, maar dat doe je zelf. De bank kan dus ook niet failliet gaan waardoor jij je geld kwijt bent. Maar ook zijn er geen wachttijden, geen transactiekosten en geen overheid die reguleert (noch geld / belasting kan innen). Ook hoeft jouw identiteit niet kenbaar te worden gemaakt en kunnen betalingen anoniem worden voldaan.

Waar de herkomst van de term currency (valuta / geld) wel logisch is, komt “crypto” af van de manier waarop deze munten zijn beveiligd. Alle transacties met cryptocurrencies worden namelijk versleuteld en opgeslagen middels geavanceerde cryptografie, wat het onhackbaar maakt.

Mede door al deze voordelen denken veel mensen dat echt geld op termijn zal worden vervangen door crypto-geld. Niet gek, maar waarschijnlijk toch wel verre toekomstmuziek… Maar dat let je niet om nu al te profiteren door middel van geld verdienen met cryptocurrency.