Wat is crypto staking?

Staking oogt voor een leek als snel als simpele rente of divident op je investering in cryptovaluta. Niet gek want het komt er ook op neer dat je een percentage krijgt over je investering als winst. Het effect is dus wel hetzelfde want je maakt rendement, maar wat houdt het technisch in?

Cryptomunten werken op een blockchain die alle transacties bijhoudt. Er zijn hier verschillende technieken voor maar het model dat hier belangrijk is heel Proof-of-Stake (PoS). Daar komt ook de term staking vandaan. Er zijn dus munten nodig om de blockchain te laten werken en daar kan jij aan meedoen als je de juiste munten hebt.

De bedrijven achter de cryptomunten verdienen geld met de blockchain en zijn dus gebaat bij genoeg investeerders, of liever gezegd heel veel om de blockchain beter en sneller te laten werken en tegelijkertijd veiliger te maken. Daarom geven ze je een beloning. En die loopt op tot tientallen procenten.

Wat betekent staking crypto?

De letterlijke vertaling van ‘stake’ is aandeel in het Nederlands. In het geval van crypto betekent het dat je een aandeel hebt in het operationeel houden van een blockchain door jouw coins daarvoor beschikbaar te stellen.

Hoe werkt crypto staking?

Je moet jouw munten toevoegen aan een staking pool en die moet vaak aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet die te allen tijde beschikbaar zijn en vaak moeten er ook een minimaal munten in zitten die ook nog eens voor een bepaalde periode vastgezet moeten worden. Vooral als je dit zelf wil regelen vanaf je eigen wallet op je eigen server of computer dan heeft dit nogal wat haken en ogen.

Maar er is een makkelijkere manier: er zijn namelijk ook platformen waar jij je munten kunt staken. Zij regelen dan de techniek en ook belangrijk: de beveiliging tegen bijvoorbeeld hackers die je munten willen stelen.

Bovendien is het voordeel, bij bijvoorbeeld het beste platformen Bitvavo, dat je niet verplicht bent om je munten voor een minimale periode vast te zetten of een minimaal aantal munten moet hebben om te kunnen staken. Zij combineren namelijk jouw munten met die van andere gebruikers in een grote pool waarmee ze dit ondervangen.

Overigens kan je bij Litebit wel kiezen voor een periode vastzetten van je munten, dan krijg je net als bij een spaardeposito een hoger percentage. Daarover later meer.

Je hoeft alleen maar een vinkje aan te zetten dat je jouw munten beschikbaar maakt voor het staking programma en de rest gaat vanzelf. Je stake beloningen worden vanzelf uitgekeerd in jouw account / wallet. Vaak in dezelfde muntsoort maar soms ook in een andere, lees dat even goed na.

Mocht je nog geen munten hebben dan is Bitvavo helemaal een aanrader, dit is namelijk de goedkoopste broker op dit moment om Bitcoin en veel altcoins te kopen en tot 1000 euro is dit als nieuwe klant zelfs gratis, dus zonder de normale transactiekosten.

crypto staking opbrengsten inschakelen bitvavo
crypto staking opbrengsten inschakelen Bitvavo

Voordelen crypto staking

Staken van je cryptomunten doe je voornamelijk omdat je ermee geld kan verdienen. Je wordt er namelijk voor beloond en de percentages en rendementen zijn aantrekkelijk in vergelijking met andere gangbare manieren van investeren en beleggen, en zeker als je het vergelijkt met je spaarrente.

Hoogste crypto staking rewards / opbrengsten

Het staking rendement loopt namelijk zomaar op tot een jaarlijkse winst van rond de 6% op stable coins tot wel 25% op andere cryptomunten. We delen hieronder nog een lijst met welke crypto je kan staken en tegen welke rewards. Dit verschilt namelijk per platform.

Welke crypto meeste staking / beste crypto voor staking

Hieronder delen we dus een lijst me alle crypto die je kan staken, maar de beste crypto is niet per se degene met de hoogste reward. Er zitten namelijk ook risico’s aan staking en de belangrijkste ervan is dat de munt die je staket zelf minder waard wordt. Daar moet je dus wel over nadenken. Er is wel een oplossing voor overigens om dit te ondervangen:

Staking van stable coins

Stable coins zijn cryptomunten die een vaste waarde hebben en als het ware vasthangen aan een andere valuta. Bijna altijd is dat nu nog aan de Amerikaanse Dollar (USD). Voorbeelden zijn Dai, USDC en USDT (Tether) en die geven een rente van 6,1% via Bitvavo. Dit is een prima rendement en je hoeft dan niet bang te zijn dat de munt opeens 90% keldert in waarde. Maar vergeet niet dat de Dollar wel beweegt ten opzichte van de Euro.

USDC is voor ons overigens een persoonlijke favoriet, want deze munt is de enige die al zijn kapitaal 1 op 1 heeft onderbouwd met daadwerkelijke dollars die ze in reserve hebben. Dit bedrijf is dus nog vele malen meer liquide dan reguliere banken hoeven te zijn.

crypto staking rewards opbrengsten

Kun je geld verdienen met crypto staking?

Ja, in principe kun je staking zien als een manier van passief inkomen genereren. De opbrengst varieert per coin en ook de manier waarop je staked. Doe je dit via een platform dan is de opbrengst wat lager maar dan regelen zijn dan ook alles, zoals dat je munten toegankelijk zijn en worden beveiligd.

Dat laatste raden we dan ook aan om te doen via Bitvavo, verderop in dit artikel vind je een tabel met de beschikbare coins om te staken inclusief de rente die je krijgt.

Nu moet je jezelf niet enkel op de ene percentage blindstaren. Die wordt namelijk wekelijks of soms zelfs vaker uitgekeerd waardoor je een groot rente-op-rente effect krijgt. Anders gezegd, als jij de eerste week al rente verdient krijg je de week erna over die winst ook alweer rente.

Dit zorgt ervoor dat je geld exponentieel stijgt. Of eigenlijk de waarde van je portfolio. Pas als je de rente over rente over een heel jaar uitrekent kan je die vergelijken met andere investeringen die je een rente op jaarbasis geven, zoals bijvoorbeeld je spaarrekening op beleggen in P2P krediet.

Is crypto staking het zelfde als rente sparen?

Nee dat is het niet, ondanks dat het er wel op lijkt. Er zijn een aantal belangrijke verschillen en die zitten eigenlijk allemaal in risico’s die ermee verbonden zijn. Zo heb je bij spaarrekening via je bank een depositogarantie tot € 100.000,- en val je volledig onder toezicht van de AFM. Bij staking heb je dit niet, ook niet via platformen die weliswaar geregistreerd zijn bij de AFM en DNB.

Verderop leggen we alle risico’s uit. Het is in ieder geval zo, net als elke andere manier van beleggen, investeren en verdienen, dat risico en rendement altijd hand in hand gaan.

crypto staking bitvavo

Crypto staking Bitvavo

Bitvavo was de eerste Nederlandse partij die staking mogelijk maakte. Zeker een van de aanraders wat ons betreft, zeker omdat ze veel coins kunnen staken waaronder meerdere stable coins.

Staking Bitvavo Uitleg

Bij Bitvavo kan je staking simpel inschakelen middels een opt-in. Deze geldt dan meteen voor alle valuta die je bezit en in aanmerking komen voor staking. Je blijft altijd eigenaar van de munten en kan ze direct opnemen.

Staking Bitvavo: welke coins?

Er zijn meer dan genoeg munten die je kan staken. We raden je aan om niet alleen maar te kiezen op basis van het mogelijke rentepercentage, maar ook te kijken welke munten op zichzelf een goede investering zijn zodat ze ook nog eens hun waarde behouden of gaan groeien in waarde. Lees daarover ons artikel beste cryptomunten om in te investeren.

Daarnaast is het ook slim, net zoals bij elke andere manier van beleggen en investeren om te zorgen voor een divers portfolio zodat je jouw risico spreidt. Zet dus in op meerdere coins. De risico’s die er zijn lees je verderop maar de 2 belangrijkste gevaren vang je op deze manier goed op.

In de tabel hieronder vind je de munten die je kunt staken bij Bitvavo inclusief de rente percentages die je op dit moment krijgt:

ValutaOpbrengst per jaar
ARK1.07 %
Bitcoin BTC0.77 %
Bitcoin Cash BCH1.02 %
Cardano ADA4.25 %
Chainlink LINK0.49%
Cosmos ATOM10.00%
DAI *6.10 %
Ethereum ETH1.01 %
Litecoin LTC1.04 %
ICON ICX7.50 %
NEO0.52 %
Ontology ONT0.51 %
Solana SOL5.00%
Terra 2.0 LUNA26.00%
Tether USDT *6.10 %
Tezos XTZ0.66 %
Tron TRN1.03 %
USD Coin USDC *6.10 %
VeChain Thor VET0.49 %
WAVES5.50 %
* Dit is een stable coin, verbonden aan de Amerikaanse Dollar.

Hoeveel procent staking Bitvavo: percentages opbrengsten / rendement

Momenteel lopen de percentages / procent rendement van crypto die je kan staken bij Bitvavo uiteen van 10% maximaal tot 0.49% minimaal. Je kan deze checken per munt in de tabel hierboven.

Hoogste staking op Bitvavo

Op moment van schrijven is de hoogste staking mogelijkheid op Bitvavo de cryptomunt Cosmos (ATOM) met een geschatte jaarlijkse opbrengst van 10%.

crypto staking bitcoin

Crypto staking Risico

Ja risico’s die zijn er, dat is namelijk ook de reden dat er een vrij hoge beloning wordt gegeven. Niet iedereen doet namelijk vrijwillig mee. Nu moeten we wel zeggen dat de meeste risico’s tegenwoordig steeds beter worden ondervangen. Lees ze vooral door om te weten waar je aan begint als je besluit je crypto te gaan staken.

1. Prijsschommelingen

Als je puur in crypto je geld stopt voor de rente dan moet je wel bedenken dat de waarde van de munten die je aanschaft zal fluctueren. En zeker bij de wat kleinere munten kan dit vrij flink zijn. Niet per se alleen omlaag overigens, want de prijzen kunnen natuurlijk ook stijgen!

Het voordeel van munten die aan staking rewards doen is dan weer wel dat er vaak een vrij grote basis aan beleggers is die de munten voor langere tijd vastzet, voor de rente dus. Dit zorgt er vaak weer voor dat de prijs wat stabieler wordt. Desalniettemin blijft het een risico.

2. Bedrijf of coin stopt ermee

Er zijn sinds de grote Bitcoin bullruns in 2017 en 2021 heel veel nieuwe munten bij gekomen. Iedereen, lees bedrijven met technische kennis en mogelijkheden, kunnen namelijk een eigen blockchain en cryptomunt starten. Nu zijn er ook veel van deze allang weer verdwenen en bleken een klein deel ervan zelfs simpele fraude gevallen te betreffen.

Zorg er dus voor dat je niet zomaar belegt in munten maar je altijd goed inleest. Bijvoorbeeld helpt het ook om enkel gebruikt te maken van gerenommeerde en betrouwbare platformen om te staken (dus kies Bitvavo & Litebit) en enkel bewezen en degelijke munten aan te schaffen. Kom je coins tegen met een verhaal of winstmarge die te mooi zijn om waar te lijken, dan zijn ze dat waarschijnlijk ook…

3. Risico van slimme contracten

Zoals we eerder uitlegden werken blockchains die staking beloningen geven met slimme contracten. Doordat jij met je munten aan die blockchain deelneemt zorg je dat de chain zijn werk doet. Voorwaarde is wel dat je jouw munten dus beschikbaar moet stellen en ze dus beschikbaar moeten zijn. Met andere woorden: bereikbaar. Daarmee is er dus ook een ingang voor hackers.

Nu gaan bij veel mensen de haren omhoog staan bij het horen van de term hackers, maar dit risico is echt niet heel groot omdat dit een zeer ingewikkeld proces is en er ook heel strenge beveiliging is, zeker als je staked via een goed platform zoals Bitvavo.

4. Server risico

Om de staken moet je jouw munten beschikbaar stellen. Voorwaarde daarvoor is dat ze op een plek staan waar ze toegankelijk zijn. Ofwel je eigen computer, maar in de meeste gevallen op een server van een derde partij. Vaak zelfs dus niet eens die van het platform van de broker/exchange, maar op de server van weer een ander.

Die servers zelf hebben twee risico’s: 1). ze kunnen een error hebben of gewoonweg uitvallen. Dat maakt dat je mogelijk geen reward krijgt of in het ergste geval zelfs je munten kwijtraakt. Dat geldt ook als je staked vanaf je eigen computer en je internet valt weg. 2). De server zelf kan ook gehacked worden.

Is staking verstandig

Dat is een vraag die je voor jezelf moet beantwoorden. In principe wordt het staken via platformen als even veilig beschouwd als het normaal kopen en bewaren van munten op diezelfde wallets. Koerswisselingen en ook de flexibiliteit van de rewards zijn factoren die je zelf moet wegen. Wij vinden in ieder geval de rendementen aantrekkelijk genoeg om de risico’s te aanvaarden.

Crypto staking nadelen

Naast de eerder besproken risico’s is het in sommige gevallen zo dat je een minimaal aantal crypto voor bepaalde tijd vast moet houden om te mogen staken. In het geval van de platformen die wij ervoor aanraden geldt dit overigens niet.

Kan je geld verliezen met crypto staking

Ja, dat kan. Zoals we aangaven bij de risico’s van staking hoeft dit niet eens te zijn dat je munten worden gestolen, maar eerder dat de munt minder waard wordt of in unieke gevallen zelfs verdwijnt. Denk dus goed na welke crypto je kiest, beleg nooit alles in één munt en bij voorkeur verspreidt over meerdere platformen. Dan verklein je de risico’s

Waarom zou je staking uitzetten

Staking van je crypto is niet verplicht, bij geen enkel platform. Je kan het dus gewoon uit laten staan. En mocht je het al hebben geactiveerd kan je dit gewoon weer terugdraaien mocht je toch teveel risico zien. Het is helemaal jouw keus of je jouw crypto wilt staken of niet.

Gerelateerde artikelen: