crypto staking
Door | Geüpdatet 15 mrt. 2022

Is crypto staking interessant?

Dat ligt eraan wat je wil.

Ben je op zoek naar een manier om passief inkomen te genereren?

Ofwel te investeren met een hoog rendement?

Dan is het staken van cryptomunten zeker een goede optie.

Je kan daarmee namelijk tot ruim 10% rente krijgen op je Bitcoins en andere munten (Altcoins / Alts).

Het beste platform om dit te doen is Bitvavo, een betrouwbare Nederlandse partij die eveneens de goedkoopste crypto broker én exchange is om je munten aan te kopen en te verhandelen.


Wat is crypto staking?

Staking oogt voor een leek als snel als simpele rente of divident op je investering in cryptovaluta. Niet gek want het komt er ook op neer dat je een percentage krijgt over je investering als winst. Het effect is dus wel hetzelfde maar wat houdt het technisch in?

Cryptomunten werken op een blockchain die alle transacties bijhoudt. Er zijn hier verschillende technieken voor maar het model dat hier belangrijk is heel Proof-of-Stake (PoS). Daar komt ook de term staking vandaan. Er zijn dus munten nodig om de blockchain te laten werken en daar kan jij aan meedoen als je de juiste munten hebt.

De bedrijven achter de cryptomunten verdienen geld met de blockchain en zijn dus gebaat bij genoeg investeerders, of liever gezegd heel veel om die beter en sneller te laten werken. Daarom geven ze je een beloning. En die loopt op tot tientallen procenten.

Hoe werkt crypto staking?

Je moet jouw munten toevoegen aan een staking pool en die moet vaak aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet die te allen tijde beschikbaar zijn en vaak moeten er ook een minimaal munten in zitten die ook nog eens voor een bepaalde periode vastgezet moeten worden. Vooral als je dit zelf wil regelen vanaf je eigen wallet op je eigen server of computer dan heeft dit nogal wat haken en ogen.

Maar er is een makkelijkere manier: er zijn namelijk ook platformen waar jij je munten kunt staken. Zij regelen dan de techniek en ook belangrijk: de beveiliging tegen bijvoorbeeld hackers die je munten willen stelen.

Bovendien is het voordeel bij bijvoorbeeld het beste platform Bitvavo dat je niet verplicht bent om je munten voor een minimale periode vast te zetten of een minimaal aantal munten moet hebben om te kunnen staken. Zij combineren namelijk jouw munten met die van andere gebruikers in een grote pool waarmee ze dit ondervangen.

Je hoeft alleen maar een vinkje aan te zetten dat je jouw munten beschikbaar maakt voor het staking programma en de rest gaat vanzelf. Je stake beloningen worden vanzelf uitgekeerd in jouw account / wallet. Vaak in dezelfde muntsoort maar soms ook in een andere, lees dat even goed na.

Mocht je nog geen munten hebben dan is Bitvavo helemaal een aanrader, dit is namelijk de goedkoopste broker op dit moment om Bitcoin en veel altcoins te kopen (ruim 50 verschillende) en tot 1000 euro is dit zelfs gratis, dus zonder de normale transactiekosten.

crypto staking opbrengsten inschakelen bitvavo
crypto staking opbrengsten inschakelen Bitvavo

Wat verdien je met crypto staking?

De opbrengst varieert per coin en ook de manier waarop je staked. Doe je dit via een platform dan is de opbrengst wat lager maar dan regelen zijn dan ook alles, zoals dat je munten toegankelijk zijn en worden beveiligd.

Dat laatste raden we dan ook aan om te doen via Bitvavo, verderop in dit artikel vind je een tabel met de beschikbare coins om te staken inclusief de rente die je krijgt.

Nu moet je jezelf niet enkel op de ene percentage blindstaren. Die wordt namelijk wekelijks of soms zelfs vaker uitgekeerd waardoor je een groot rente-op-rente effect krijgt. Anders gezegd, als jij de eerste week al rente verdient krijg je de week erna over die winst ook alweer rente.

Dit zorgt ervoor dat je geld exponentieel stijgt. Of eigenlijk de waarde van je portfolio. Pas als je de rente over rente over een heel jaar uitrekent kan je die vergelijken met andere investeringen die je een rente op jaarbasis geven, zoals bijvoorbeeld je spaarrekening op beleggen in P2P krediet.

Welke cryptomunten kan je staken?

Er zijn meer dan genoeg munten die je kan staken. We raden je aan om niet alleen maar te kiezen op basis van het mogelijke rentepercentage, maar ook te kijken welke munten op zichzelf een goede investering zijn zodat ze ook nog eens hun waarde behouden of gaan groeien in waarde. Lees daarover ons artikel beste cryptomunten om in te investeren.

Daarnaast is het ook slim, net zoals bij elke andere manier van beleggen en investeren om te zorgen voor een divers portfolio zodat je jouw risico spreidt. Zet dus in op meerdere coins. De risico’s die er zijn lees je verderop maar de 2 belangrijkste gevaren vang je op deze manier goed op.

In de tabel hieronder vind je de munten die je kunt staken bij Bitvavo inclusief de rente die je op dit moment krijgt:

ValutaGeschatte opbrengst / jaar
ARK6.00 %
Bitcoin BTC1.22 %
Bitcoin Cash BCH0.89 %
Cardano ADA5.00 %
DAI6.10 %
Ethereum ETH1.93 %
Litecoin LTC0.79 %
ICON ICX10.50 %
NEO3,91 %
Ontology ONT11.12 %
Tether USDT6.10 %
Tezos XTZ5.50 %
Tron TRN3.00 %
USD Coin USDC6.10 %
VeChain VET3,38 %
WAVES5.50 %

Zijn er risico’s bij crypto staking?

Ja die zijn er, dat is namelijk ook de reden dat er een vrij hoge beloning wordt gegeven. Niet iedereen doet namelijk vrijwillig mee. Nu moeten we wel zeggen dat de meeste risico’s tegenwoordig steeds beter worden ondervangen. Lees ze vooral door om te weten waar je aan begint als je besluit je crypto te gaan staken.

1. Prijsschommelingen

Als je puur in crypto je geld stopt voor de rente dan moet je wel bedenken dat de waarde van de munten die je aanschaft zal fluctueren. En zeker bij de wat kleinere munten kan dit vrij flink zijn. Niet per se alleen omlaag overigens, want de prijzen kunnen natuurlijk ook stijgen!

Het voordeel van munten die aan staking rewards doen is dan weer wel dat er vaak een vrij grote basis aan beleggers is die de munten voor langere tijd vastzet, voor de rente dus. Dit zorgt er vaak weer voor dat de prijs wat stabieler wordt. Desalniettemin blijft het een risico.

2. Bedrijf of coin stopt ermee

Er zijn sinds de grote Bitcoin bullrun in 2017 heeft veel nieuwe munten bij gekomen. Iedereen, lees bedrijven met technische kennis en mogelijkheden, kunnen namelijk een eigen blockchain en cryptomunt starten. Nu zijn er ook veel van deze allang weer verdwenen en bleken een klein deel ervan zelfs simpele fraude gevallen te betreffen.

Zorg er dus voor dat je niet zomaar belegt in munten maar je altijd goed inleest. Bijvoorbeeld helpt het ook om enkel gebruikt te maken van gerenommeerde en betrouwbare platformen om te staken (dus kies Bitvavo), en enkel bewezen en degelijke munten aan te schaffen. Kom je coins tegen met een verhaal of winstmarge die te mooi zijn om waar te lijken, dan zijn ze dat waarschijnlijk ook…

3. Risico van slimme contracten

Zoals we eerder uitlegden werken blockchains die staking beloningen geven met slimme contracten. Doordat jij met je munten aan die blockchain deelneemt zorg je dat de chain zijn werk doet. Voorwaarde is wel dat je jouw munten dus beschikbaar moet stellen en ze dus beschikbaar moeten zijn. Met andere woorden: bereikbaar. Daarmee is er dus ook een ingang voor hackers.

Nu gaan bij veel mensen de haren omhoog staan bij het horen van de term hackers, maar dit risico is echt niet heel groot omdat dit een zeer ingewikkeld proces is en er ook heel strenge beveiliging is, zeker als je staked via een goed platform zoals Bitvavo.

4. Server risico

Om de staken moet je jouw munten beschikbaar stellen. Voorwaarde daarvoor is dat ze op een plek staan waar ze toegankelijk zijn. Ofwel je eigen computer, maar in de meeste gevallen op een server van een derde partij. Vaak zelfs dus niet eens die van het platform van de broker/exchange, maar op de server van weer een ander.

Die servers zelf hebben twee risico’s: 1). ze kunnen een error hebben of gewoonweg uitvallen. Dat maakt dat je mogelijk geen reward krijgt of in het ergste geval zelfs je munten kwijtraakt. Dat geldt ook als je staked vanaf je eigen computer en je internet valt weg. 2). De server zelf kan ook gehacked worden.

Gerelateerde artikelen: