waar goedkoop bitcoin kopen
Door | Geüpdatet 15 mrt. 2022

Waar kan je goedkoop Bitcoin kopen?

Een hele goede vraag, want de prijzen verschillen per broker flink.

Door de goedkopere optie te kiezen scheelt het je als snel een paar honderd euro per coin.

Op moment van schrijven zit er maarliefst een verschil van € 350,- tussen de voordeligste en duurste aanbieder voor 1 Bitcoin.

En dat puur door het verschil in handelskosten, wat de platformen dus in hun eigen zak steken…

De goedkoopste en beste zijn op dit moment Bitvavo & Litebit.

En het mooiste is: beide zijn dit gewoon Nederlandse betrouwbare bedrijven.


Goedkoop Bitcoin kopen bij Bitvavo

We beginnen met Bitvavo. Dit is namelijk de goedkoopste crypto broker & exchange. Ze zijn ooit begonnen als exchange overigens maar inmiddels ook een broker. Dit betekent dat je er terecht kan voor verschillende beleggingsstrategieën:

Kopen en op lange termijn weer verkopen waarbij je de cryptomunten gratis en heel veilig kan bewaren op de cold-wallets is een goede optie. Maar op de exchange kan je ook heel goed en snel handelen en als je dit interessant vindt kan je dus ook goed daytraden.

Even wat kenmerken op een rij: om te beginnen werkt Bitvavo met enorm lage kosten. Deze verschillen per coin maar kopen uit onder de 0,25% Daarmee zijn ze dus de goedkoopste. De eerste 1000€ betaal je zelfs helemaal geen handelskosten. Verder bieden ze ruim 50 munten aan waarmee ze tevens een van de grootste portfolio’s hebben.

Betalen / kopen kan op 8 verschillende manieren, waaronder met iDeal wat natuurlijk als Nederlandse partij een voordeel is. Ook VISA, Mastercard, SEPA (Instant), GiroPay, SoFort en ePs zijn mogelijk. Wat jij prettig vindt.

Het bedrijf bestaat overigens sinds 2018 en is gevestigd in Amsterdam. Ze willen voor iedereen toegankelijk maken, met name door meer transparantie over kosten en dus ook zo laag mogelijke kosten. Dat lijkt aardig te lukken.

Wel zo prettig want enkele jaren geleden was het vaak nog een mysterie wat je eigenlijk betaalde aan handelskosten aan een platform, zeker in de beginjaren van crypto toen je vaak nog alleen kon kopen via vage platformen uit Zuid-Korea.

Rente op Bitcoin

Via Bitvavo kan je echter nog iets anders leuks doen met je Bitcoins, namelijk er rente op krijgen. Misschien is dat maar 1,2% op jaarbasis momenteel maar dat is toch echt meer dan op je spaarrekening. En het mooie is, je krijgt de rente wekelijks uitgekeerd in Bitcoins. En als die waarde stijgt, dus ook jouw gekregen rente.

Dit fenomeen heet crypto staking. Lees vooral meer hoe het precies werkt, waarom je er geld voor krijgt en hoe je dit zelf ook kunt doen. Weet in ieder geval dat bij Bitvavo je dit kan activeren met slechts één druk op de knop en dat je ook andere soorten cryptomunten hiervoor kan inzetten waarvan sommigen meer dan 10% rendement geven.

Goedkoop Bitcoin kopen bij Litebit

LET OP! Litebit gaat binnenkort haar activiteiten stoppen, we raden je aan hier geen klant meer te worden

Een van de eerste brokers en ook heel lang de meest populaire in NL is Litebit. Al met al de beste crypto broker van Nederland. Ze werden op een gegeven moment ingehaald door prijsvechters maar zijn inmiddels zelf ook zo ver in prijs gezakt dat ze na Bitvavo de goedkoopste zijn. In ieder geval wat betreft de Bitcoin.

Verschil zit hem erin dat Litebit puur een broker is (dus geen exchange heeft) en veel meer investeert in klantenservice. Zo kan je 24/7 chatten en ook tijdens kantooruren bellen, gewoon in het Nederlands. Daarmee kunnen ze je goed en snel helpen. Het platform is ook veel overzichtelijker en geschikter voor beginners. Die alleen willen kopen en verkopen, maar niet per se het meer ingewikkelde handelen.

Naast het online platform heeft Litebit ook een uitstekende app die we echt kunnen aanraden. Bovendien hebben ze een van de grootste variatie in de verschillende altcoins die je er ook kunt kopen en gratis kan bewaren in hun zelf gehoste wallets.

Bitcoin en andere munten kan je bij Litebit ook kopen met iDEAL, Bancontact, GiroPay/Sofort, SEPA en Creditcard. Ook kun je op het platform betalen met LiteBit credits. Deze moet je dan wel eerst kopen en hebben altijd een waarde van 1€ Voordeel van deze credits is dat je geen transactiekosten meer betaalt en heel snel nieuwe munten kan kopen met directe verwerking zonder herberekening.

Litebit is eveneens een Nederlands bedrijf dat sinds 2013 al bestaat en onder de naar 2525 Ventures is gevestigd in Rotterdam. Ze zijn niet alleen een van de grootste platformen / brokers in NL maar in Europa in aantal klanten. Betreft handelsvolume zijn ze de laatste jaren wat achterop geraakt maar ze zijn nu eenmaal ook geen exchange.

En andere aanbieders dan?

Er zijn inmiddels talloze aanbieders in de cryptomarkt. Bitcoin Meester, Bitonic, SATOS, BTC Direct en ga zo maar door. Maar uit alle prijsvergelijkingen blijkt vooralsnog dat deze partijen allen een stuk duurder zijn dan de voorgenoemde Bitvavo en Litebit.

Wat bepaalt de Bitcoin prijs?

Zoals met alles gaat het om schaarste, oftewel vraag en aanbod. Als veel mensen de munt willen hebben gaat de koers omhoog en andersom. Dat is echter nog maar de basis, want daarnaast gaat het om handelskosten die de brokers rekenen.

En juist daar zitten de grote verschillen in. die kunnen namelijk variëren van 0,25% tot wel 2% en dat maakt nogal uit voor je koopprijs en daarmee voor het mogelijke rendement / winst die je kan maken. Vergeet namelijk ook niet dat je deze kosten niet alleen betaalt bij de aankoop van je Bitcoins maar ook nogmaals bij de verkoop…

Is het nu een goed moment om goedkoop Bitcoin te kopen?

Gezien de huidige prijs van de coin en de voorspellingen voor de toekomstige waarde (zie hieronder) lijkt het inderdaad slim om in te stappen, maar dat is geen financieel advies! Je moet namelijk alleen beleggen met geld dat je kan missen en je munten kunnen ook minder waard worden.

Dat gezegd hebbende, bekendere analisten denken dat de waarde van de Bitcoin de komende maanden en jaren drastisch zou moeten gaan stijgen, zoals het Stock-to-Flow model (S2F) bijvoorbeeld. Maar die voorspellingen lopen erg uiteen over het precieze getal.

Wat is de voorspelling van de Bitcoin waarde?

Zogenaamde kenners en experts voorspellen toekomstige prijzen van 100.000€ in 2021 tot wel een miljoen euro al in 2024 / 2025! Dat komt allemaal doordat het aantal Bitcoins eindig is, er zullen er nooit meer komen dan 21 miljoen. En omdat er steeds meer mensen interesse krijgen in deze munt en crypto algemeen zal de vraag alleen maar toenemen. Gevolg: de prijs kan eigenlijk alleen maar omhoog.

Het enige wat kan gebeuren is dat overheden de munt gaan verbieden of dat er een alternatieven munt komt die meer populariteit krijgt. Maar gezien mensen er al biljoenen in hebben geïnvesteerd en de munt steeds breder is geaccepteerd, ook door grote investeringsmaatschappijen bijvoorbeeld is die kans eigenlijk minimaal te noemen. Bitcoin wordt al het digitale goud genoemd, een synoniem voor een veilige belegging.

Gerelateerde artikelen: