Wat zijn de beste cryptomunten op lange termijn, die dus uiteindelijk meer waard gaan worden?

Uitstekende vraag die we voor je gaan beantwoorden.

Maar voordat we dat doen belangrijk om te benadrukken:

Zorg ervoor dat je jouw munten koopt en bewaart bij een goede en betrouwbare partij.

De Nederlandse broker die we je aanbevelen: Bitvavo (de beste crypto broker en bovendien goedkoopste broker / exchange voor beginners maar ook als je al wat meer gevorderd bent).

Dan nu door naar de munten die wij op lange termijn zien floreren, die je overigens allemaal bij bovengenoemde brokers goedkoop kan kopen en veilig kan bewaren.


Criteria voor de beste cryptomunten op lange termijn

Voordat we namen gaan noemen van munten die interessant zijn is het eerst belangrijk om te bepalen waar je precies op moet letten bij het kopen van cryptomunten voor lange termijn. Er zijn immers meerdere strategieën om met cryptovaluta geld te verdienen. Zo kan je erin handelen op korte termijn, munten staken om rente te krijgen en munten minen.

Dat zijn echter allemaal vrij ingewikkelde processen waarvoor je echte (IT)expert moet zijn of veel geld moet hebben. Maar puur munten kopen voor en langdurig vasthouden is een methode die weinig werk nodig heeft en ook veel op kan leveren. Vraag dat maar eens aan de mensen die enkele jaren geleden al hun eerste Bitcoin kochten…

Onthoud dat rondom crypto ook veel malafide praktijken zijn en er veel munten zijn geweest die niets meer bleken dan een ponzi schema of een hoop gebakken lucht waarmee veel mensen hun geld kwijt waren. Laat je goed informeren en koop nooit zomaar onbekende coins zonder dat er een betrouwbare partij achter zit.

beste cryptomunten lange termijn kopen via bitvavo

Belangrijk om naar te kijken is ten eerste het nut van de munt. Wat doet de munt en wat wil het bedrijf erachter bereiken? Wat is hun missie? Is de technologie en de blockchain goed? Lastige vragen om voor jezelf te onderzoeken maar wat vaak helpt is dat munten waar al veel mensen geld in hebben gestopt vaak ook de betere technologieën zijn. Dat is dus het tweede signaal, een groot marktaandeel binnen de cryptomarkt.

Dat er veel mensen al in zijn gestapt betekent ook dat de munt minder waarschijnlijk snel veel waarde zal verliezen, omdat de koers minder grillig zal zijn. Dat laatste is weer goed voor punt 3, in hoeverre wordt er al echt belegd in een munt? Is de munt toegankelijk via (beurs)fondsen en daarmee voor het grote publiek?

Klinkt allemaal even ingewikkeld misschien, maar lees de toelichtingen bij de tien munten waarin wij geloven eens door, dan zal het kwartje vast wel vallen. Disclaimer: dit artikel is geen financieel advies, maar puur onze visie.

10 beste cryptomunten lange termijn

1. Bitcoin / BTC

Je kan toch niet om deze munt heen. De allereerste cryptomunt. Deze is inmiddels zo normaal geworden om te hebben dat de waarde gigantisch is gestegen. En ook qua marktaandeel is het verreweg de grootst van allemaal. Hij wordt al vaak het digitale goud genoemd en is en blijft wat ons betreft de beste cryptomunt op lange termijn.

En je weet vast wel dat beleggen in goud altijd een goed idee is voor de lange termijn. Dat geldt ook voor de Bitcoin. Want er is maar een maximaal aantal Bitcoins en meer zullen er nooit komen. Dat betekent dat de aanbod kant gelimiteerd is, maar tegelijkertijd steeds meer mensen de munt zullen willen kopen. En dat drijft de prijs enorm op.

Veel analisten verwachten dat de munt, die nog nooit meer waard was dan pakweg 67k in Amerikaanse dollars, zomaar kan groeien naar $100.000 in 2023, $300.000 euro in 2025 en zelfs naar een miljoen euro en meer in de jaren erna. Dat lijkt nu enorm overdreven maar vergeet niet dat je deze munten in 2016 nog kon kopen voor 300 euro.

Belangrijkste voorspellende model is hierin van PlanB, een anonieme Nederlander die al ruim 2 jaar heel goed lijkt te voorspellen hoeveel Bitcoin waard moet zijn. Zie de link voor het model, waarbij de blauwe lijn zijn voorspelling is en de gekleurde bolletjes de daadwerkelijke prijs.

2. Ethereum (ETH)

De grote concurrent van Bitcoin, althans niet per se in technologie en gebruik maar vooral in marktaandeel. Er zijn genoeg mensen die geloven in de “flippening”, waarbij Ethereum de eerste plek overneemt als grootste cryptomunten in termen van totale marktwaarde.

Niet gek want de technologie van Ether is zeer gewild en dat komt met name omdat het andere projecten de mogelijkheid biedt om op hun blockchain te werken en zo eigen crypto uit te geven. Daarom is Ethereum ook marktleider in onder andere de NFT wereld en Decentralized Finance (DeFi), twee sectoren waar crypto in de toekomst de meeste potentie heeft.

Dat Ethereum in 2022 is overgestapt van Proof-of-Work, het originele blockchain concept waarop Bitcoin werkt, naar Proof-of-Stake maakt dat het 99% van zijn energieverbruik bespaart. Daarmee countert het slim het veelgehoorde argument dat crypto milieuvervuilend is. Daarmee kan het mogelijk een voorsprong hebben op Bitcoin, al zeggen puristen dat PoS niet echt decentraal is (wat klopt) en bovendien minder veilig tegen o.a. 51% aanvallen, al is dat laatste theoretisch gezien de grote omvang van het Ethereum netwerk.

3. Ripple / XRP

Dit was lang de nummer 2 cryptovaluta als je het hebt over marktaandeel. Daarnaast is hun visie / missie geweldig: hun doel is met name om de internationale transacties te gaan faciliteren. Tussen verschillende landen dus, iets wat nu nog erg traag en omslachtig is. Grote merken als Bank Santander en Mastercard zijn al klant en niet zomaar.

Hun blockchain is misschien wel de snelste en meest schaalbare met slechts enkele seconden om geld over te maken over de hele wereld. Andere munten doen hier makkelijk minuten of uren over. Dit maakt het in de toekomst een mega interessant verhaal en als hun missie slaagt waarschijnlijk de grootste munt van allemaal. En hij is nu voor nog niet eens 1 euro al te kopen, zelfs minder dan 50 cent. Daarom dus zeker een van de beste cryptomunten lange termijn.

Let wel op: er loopt op dit moment een aanklacht tegen Ripple vanuit de SEC, de financiële waakhond in de VS, over de aard van de financiële eigenschappen van de XRP of dit wel kan worden gezien als valuta. In februari 2021 komt dit voor het eerst voor de rechter en die zaak kan wel nog tot en met dit hele jaar gaan duren. Wellicht slim om dit af te wachten, omdat het verregaande gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van het bedrijf en de munt.

Update: de rechtszaak zal tot ver in 2023 doorlopen, een afkoop / deal lijkt waarschijnlijk. Bij een aantal tussentijdse uitspraken lijkt het voordeel wel voorzichtig te gaan kantelen richting Ripple, maar de SEC geeft nog niet op. Aldus specialisten in dergelijk recht in Amerika, waaronder Jeremy Hogan die je op Twitter kan vinden met regelmatige updates.

Update 2: Ripple heeft de rechtszaak gewonnen, dat is erg knap tegenover de SEC wat een Amerikaanse overheidsinstelling heeft. Dit geeft veel moed voor de toekomst van deze munt en maakt hem uniek.

3. Litecoin / LTC

Ooit ontworpen om een verbetering te zijn van de Bitcoin, vooral als het gaat om snelheid waarmee betaald kan worden en daarbij lagere transactiekosten. En daarmee dus een meer bruikbare munt voor particulieren. Niet voor niets zijn er al veel bedrijven en grotere instanties die toelaten om af te rekenen met deze munt, meer dan 3000 zelfs zoals bijvoorbeeld de grote site Pornhub. Je kan zeggen wat je wilt maar dat zorgt zeker voor een groot publiek.

Omdat het ook een van de eerdere grote munten is met een grote base aan gebruikers en fans zal deze munt het vermoedelijk op de lange termijn blijven volhouden om aan te haken. En relatief gezien is de prijs zelf lager dan die van pakweg Bitcoin en Ethereum, dus mocht dat weer recht gaan trekken dan kan de koers extra hard gaan lopen.

5. Stellar / XLM

De technologische betere en nieuwere versie van Ripple. Door de originele oprichter van Ripple ontwikkelt zelfs. Gaan zij hiermee de wereld veroveren? Grote technologiebedrijven als IBM werken in ieder geval al wel met deze munt.

Voordeel van de problemen bij Ripple zijn er overigens ook, want als klanten nu XRP niet aandurven dan is XLM spekkoper. En als Ripple de zaak verliest komen alle klanten zelfs vermoedelijk hun kant op. Maar ook een overwinning voor Ripple is mooi want uit de enthousiasme dat dan onder beleggers ontstaat kan deze munt mooi meeprofiteren.

6. Powerledger (POWR)

Deze munt en blockchain spelen goed in op de energietransitie. In de toekomst moet er veel gebeuren aan het energienetwerk. Nog los zelfs van de uitdaging die we hebben op het vlak van de opwarming van de aarde overigens en klimaatverandering.

POWR maakt de energiemarkt transparant waardoor je altijd weet waar de stroom vandaan komt die uit jouw stopcontact komt, dat is nu namelijk een groot mysterie. Bovendien maakt het consumenten mogelijk om energie die ze zelf opwekken maar niet gebruiken direct te verkopen aan andere consumenten, zonder tussenkomst van energieleveranciers die anders een deel van de winst inpikken.

Dit maakt dat de energiemarkt inzichtelijk maar ook decentraal wordt en zeker alle mensen die nu al zonnepanelen hebben bijvoorbeeld zullen dit heel interessant gaan vinden. Zeker ook in Nederland gezien de salderingsregeling voor zonnepanelen gaat verdwijnen.

7. Binance Coin (BNB)

Ze hebben een vergelijkbare strategie als Ethereum met een blockchain waarop andere bedrijven hun eigen blockchain kunnen draaien. Maar omdat BNB eigendom is van verreweg de grootste crypto exchange en broker Binance hebben ze een uniek voordeel.

Puur kijken naar de waarde van de munt op lange termijn is het goed om te weten dat Binance het plan heeft om nog eens meer dan 60 miljoen van de munten van de markt te halen waardoor de resterende 90-100 miljoen munten natuurlijk flink zullen toenemen in prijs.

8. Avalanche (Avax)

Er zijn veel concurrenten voor Ethereum, zoals eerder benoemd BNB maar ook Polkadot en Solana zijn dat net als de volgende in onze lijst, Cardano. Maar Avax stijgt ook snel in het rijtje “Ethereum killers”. Zij hebben namelijk een technologie die net wat sneller is en toch nog goed te schalen.

Daar komt bij dat zij een zeer grote klant voor zich hebben gewonnen, namelijk de grootste webwinkel wereldwijd: Amazon. Dit is pas in januari 2023 bekend geworden en als de details van deze deal duidelijk worden gaat dit vast een positieve impact hebben.

9. Cardano / ADA

Dit is een beetje hetzelfde verhaal als Stellar ten opzichte van Ripple. Want Cardano is door de oud-oprichter van Ethereum bedacht als het technologisch betere kleine broertje. Met een betere schaalbaarheid en een technologisch betere blockchain 3.0 Een munt om rekening mee te houden dus..

Ander mooi punt van deze munt is dat hij goed geschikt is voor superfluid staking, een soort van extra handige manier van crypto staking, waarbij je rente maakt op je cryptomunten door ze beschikbaar te maken voor de blockchain.

10. ARK

Een munt met een prachtige missie om crypto beschikbaar te maken voor het grote publiek. Dat is natuurlijk waar het op de lange termijn allemaal om draait: normaal geld vervangen door cryptogeld. Maar ook hun technologie is erg interessant want met de ARK kan je andere blockchains met elkaar in verbinding stellen.

Daarmee zou de munt een machtige positie kunnen verwerven om de verschillende munten met elkaar te laten praten. Want uiteindelijke moet deze wereld toch samen gaan komen om echt het nieuwe digitale geld te kunnen worden. Dit maakt ARK zeker één van de beste cryptomunten lange termijn.

Gerelateerde artikelen: