beste cryptomunten lange termijn
Door | Geüpdatet 14 mrt. 2022

Welke cryptomunten kan je het beste kopen in 2022 die op de lange termijn meer waard gaan worden?

Uitstekende vraag.

Die gaan we voor je proberen te beantwoorden.

Maar voordat we dat doen belangrijk om te benadrukken:

Zorg ervoor dat je jouw munten koopt en bewaart bij een goede en betrouwbare partij.

Twee Nederlandse brokers die we je aanbevelen: Litebit (vooral voor beginners de beste crypto broker), en Bitvavo (de goedkoopste broker / exchange voor als je al wat meer gevorderd bent).

Dan nu door naar de munten die wij op lange termijn zien floreren, die je overigens allemaal bij bovengenoemde brokers kan kopen en bewaren.


beste cryptomunten lange termijn kopen via litebit

Criteria voor de lange termijn

Voordat we namen gaan noemen van munten die interessant zijn is het eerst belangrijk om te bepalen waar je precies op moet letten bij het kopen van cryptocurrency voor de lange termijn. Er zijn immers meerdere strategieën om met cryptovaluta geld te verdienen. Zo kan je erin handelen op korte termijn, munten staken om rente te krijgen en munten minen.

Dat zijn echter allemaal vrij ingewikkelde processen waarvoor je echte (IT)expert moet zijn of veel moet investeren. Maar puur munten kopen voor en langdurig vasthouden is een methode die weinig werk nodig heeft en ook veel op kan leveren. Vraag dat maar eens aan de mensen die enkele jaren geleden al hun eerste Bitcoin kochten…

Onthoud dat rondom crypto ook veel malafide praktijken zijn, en er veel munten zijn geweest die niets meer bleken dan een ponzi schema of een hoop gebakken lucht waarmee veel mensen hun geld kwijt waren. Laat je goed informeren en koop nooit zomaar onbekende coins zonder dat er een betrouwbare partij achter zit.

Belangrijk om naar te kijken is ten eerste het nut van de munt. Wat doet de munt, en wat wil het bedrijf erachter bereiken? Wat is hun missie? Is de technologie en de blockchain goed? Lastige vragen om voor jezelf te onderzoeken maar wat vaak helpt is dat munten waar al veel mensen geld in hebben gestopt vaak ook de betere technologieën zijn. Dat is dus het tweede signaal, een groot marktaandeel binnen de cryptomarkt.

Dat er veel mensen al in investeren betekent ook dat de munt minder waarschijnlijk snel veel waarde zal verliezen, omdat de koers minder grillig zal zijn. Dat laatste is weer goed voor punt 3, in hoeverre wordt er al echt belegd in een munt? Is de munt toegankelijk via (beurs)fondsen en daarmee voor het grote publiek?

Klinkt allemaal even ingewikkeld misschien, maar lees de toelichtingen bij de 10 munten waarin wij investeren eens door, dan zal het kwartje vast wel vallen.

Top 10 cryptomunten lange termijn

1. Bitcoin / BTC

Je kan toch niet om deze munt heen. De allereerste cryptomunt. Deze is inmiddels zo normaal geworden om in te investeren dat de waarde gigantisch is gestegen. En ook qua marktaandeel is het verreweg de grootst van allemaal. Hij wordt al vaak het digitale goud genoemd.

En je weet vast wel dat beleggen in goud altijd een goed idee is voor de lange termijn. Dat geldt ook voor de Bitcoin. Want er is maar een maximaal aantal Bitcoins en meer zullen er nooit komen. Dat betekent dat de aanbod kant gelimiteerd is, maar tegelijkertijd steeds meer mensen de munt zullen willen kopen. En dat drijft de prijs enorm op.

Veel analisten verwachten dat de munt, op dit moment rond de 60.000 euro waar, zomaar kan stijgen naar 100.000 euro in 2021, 300.000 euro in 2024 en zelfs naar een miljoen euro en meer in de jaren erna. Dat lijkt nu enorm overdreven maar vergeet niet dat je deze munten in 2016 nog kon kopen voor 300 euro.

Belangrijkste voorspellende model is hierin van PlanB, een anonieme Nederlander die al ruim 2 jaar heel goed lijkt te voorspellen hoeveel Bitcoin waard moet zijn. Zie model hieronder, waarbij de witte lijn zijn voorspelling is en de gekleurde bolletjes de daadwerkelijke prijs.

lange termijn voorspelling bitcoin S2F

2. Bitcoin Cash / BCH

Het kleine broertje van de Bitcoin, of eigenlijk een soort van siamese tweeling. Het is namelijk een afsplitsing van de Bitcoin met een iets andere technologische keuze. En je ziet dat de koers van deze munt die van de grote broer op de voet volgt. Dus als die van de Bitcoin gaat stijgen dan doet deze vrolijk mee.

En mocht in de toekomst de technologische keuze beter uit blijken te pakken voor de bruikbaarheid, dan kan hij nog wel eens harder gaan stijgen ook. BCH is namelijk een stuk sneller dan Bitcoin zelf. Waar Bitocin het digitale goud kan worden, kan deze coin zomaar worden omarmt als de munt voor kleinere betalingen. Maar dat is natuurlijk nog even afwachten.

3. Litecoin / LTC

Ooit ontworpen om een verbetering te zijn van de Bitcoin, vooral als het gaat om snelheid waarmee betaald kan worden en daarbij lagere transactiekosten. En daarmee dus een meer bruikbare munt voor particulieren. Niet voor niets zijn er al veel bedrijven en grotere instanties die toelaten om af te rekenen met deze munt, meer dan 3000 zelfs zoals bijvoorbeeld de grote site Pornhub. Je kan zeggen wat je wilt maar dat zorgt zeker voor een groot publiek.

Omdat het ook een van de eerdere grote munten is met een grote base aan gebruikers en fan zal deze munt het vermoedelijk op de lange termijn blijven volhouden om aan te haken. En relatief gezien is de prijs zelf lager dan die van pakweg Bitcoin en Ethereum, dus mocht dat weer recht gaan trekken dan kan de koers extra hard gaan stijgen.

4. Ripple / XRP

Dit is de nummer 2 cryptovaluta als je het hebt over marktaandeel. Daarnaast is hun visie / missie geweldig: hun doel is met name om de internationale transacties te gaan faciliteren. Tussen verschillende landen dus, iets wat nu nog erg traag en omslachtig is. Grote merken als Bank Santander en Mastercard zijn al klant en niet zomaar.

Hun blockchain is misschien wel de snelste en meest schaalbare met slechts enkele seconden om geld over te maken over de hele wereld. Andere munten doen hier makkelijk minuten of uren over. Dit maakt het in de toekomst een mega interessant verhaal en als hun missie slaagt waarschijnlijk de grootste munt van allemaal. En hij is nu voor nog niet eens 1 euro al te kopen, zelfs minder dan 25 cent.

Let wel op: er loopt op dit moment een aanklacht tegen Ripple vanuit de SEC, de financiële waakhond in de VS, over de aard van de financiële eigenschappen van de XRP of dit wel kan worden gezien als currency. In februari 2021 komt dit voor het eerst voor de rechter, en die zaak kan wel het hele jaar gaan duren. Wellicht slim om dit af te wachten, omdate het verregaande gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van het bedrijf en de munt.

Update: de rechtzaak zal waarschijnlijk tot in 2022 doorlopen, een afkoop lijkt onwaarschijnlijk. Bij een aantal tussentijdse uitspraken lijkt het voordeel wel voorzichtig te gaan kantelen richting Ripple, maar de SEC geeft nog niet op.

5. Stellar / XLM

De technologische betere en nieuwere versie van Ripple. Door de originele oprichter van Ripple ontwikkeld zelfs. Gaan zij hiermee de wereld veroveren? Grote technologiebedrijven als IBM werken in ieder geval al wel met deze munt.

Voordeel van de problemen bij Ripple zijn er overigens ook, want als klanten nu XRP niet aandurven dan is XLM spekkoper. En als Ripple de zaak verliest komen alle klanten zelfs vermoedelijk hun kant op. Maar ook een overwinning voor Ripple is mooi want uit de enthousiasme dat dan onder beleggers ontstaat kan deze munt mooi meeprofiteren.

6. Ethereum / ETH

Het gave aan deze partij is dat de blockchain opengesteld is voor andere bedrijven om die voor hun eigen cryptomunten te gebruiken. Zo is deze veel waard en daarmee ook een van de grootste munten qua martkaandeel.

Bijvoorbeeld veel DeFi (decentralized finance platformen) werken via hun blockchain en daarmee wordt hij veel gebruikt. Hetzelfde geldt momenteel voor het populaire handelen in NFT’s, digitale kunt. Zo hebben ze een slimme en belangrijke positie in deze wereld waarin veel andere munten van hen afhankelijk zijn.

7. Stratis / STRAT

Ze hebben een vergelijkbare strategie als Ethereum met een blockchain waarop andere bedrijven hun eigen blockchain kunnen draaien. Slim, en vooral omdat ze ook focussen op het bedrijfsleven waarmee ze grote en langdurige contracten winnen.

8. TRON

Een munt die een specifieke doelstelling heeft: het digitale betaalmiddel worden voor entertainment platformen en social media zoals iTunes, Google Play, Youtube etc. Een zeer interessante consumentenmarkt natuurlijk waar men allang gewend is om digitaal te betalen. En omdat ze een onafhankelijke partij zijn, anders dan bijvoorbeeld Libra van Facebook, krijgen ze minder gezeur met (Amerikaanse) overheden.

9. Cardano / ADA

Dit is een beetje hetzelfde verhaal als Stellar ten opzichte van Ripple. Want Cardano is door de oud-oprichten van Ethereum bedacht als technologisch betere kleine broertje. Met een betere schaalbaarheid en een technologisch betere blockchain 3.0 Een munt om in de gaten te houden dus.

10. ARK

Een munt met een prachtige missie om crypto beschikbaar te maken voor het grote publiek. Dat is natuurlijk waar het op de lange termijn allemaal om draait: normaal geld vervangen door cryptogeld. Maar ook hun technologie is erg interessant want met de ARK kan je andere blockchains met elkaar in verbinding stellen.

Daarmee zou de munt een machtige positie kunnen verwerven om de verschillende munten met elkaar te laten praten. Want uiteindelijke moet deze wereld toch samen gaan komen om echt het nieuwe digitale geld te kunnen worden. Dit maakt ARK zeker één van de beste cryptomunten lange termijn.

Gerelateerde artikelen: