Hoe weet je welke crypto gaat stijgen in 2024 en daarna?

Altijd een interessante vraag natuurlijk, want daar kan je winst pakken.

We bespreken factoren die hierin meespelen en trends voor de cryptomarkt in 2024.

Daarbij eerst een tip: koop je crypto via een betrouwbare Nederlandse partij.

Bij voorkeur Bitvavo, wat ons betreft de beste crypto broker, zeker als beginner.

Zij hebben een registratie bij de AFM en 1:1 dekking van hun fondsen.

Hoef je dus niet bang te zijn voor taferelen zoals bij FTX, de broker die failliet ging en iedereen zijn geld kwijt was.

Dan nu door naar welke cryptocurrency gaan stijgen in 2024.


Hoe weet je welke crypto gaat stijgen?

Dit is natuurlijk de eerste belangrijke vraag om te beantwoorden voordat we gaan kijken welke crypto gaan stijgen, want wat zijn de factoren die dit bepalen? Natuurlijk is de macro-economie belangrijk, zo had de Corona uitbraak in 2020 een groot effect en hieruit volgend beleid van de Amerikaanse Centrale bank die de rente eerst naar nul bracht, om deze vervolgens in 2022 in recordtempo weer te verhogen om de gigantische inflatie te remmen. Daardoor kreeg crypto respectievelijk eerst vrije ruimte om te groeien, om vervolgens als risicovolle belegging weer in te zakken.

Dit heeft dus impact op de markt als geheel. Daarbij is Bitcoin, de originele en nog veruit grootste crypto van dit moment, vaak leidend. Gaat die omhoog, dan volgt de rest netjes en vice versa. En de rest noemen we als verzamelnaam Altcoins. Deze zijn vaak nog veel bewegelijker dan Bitcoin is, zeker de projecten die nog redelijk nieuw en klein zijn kunnen opeens erg hard groeien, zoals bijvoorbeeld Axie Infinitie (AXS) helemaal een hype was in 2021 en daardoor meer dan 1500x in waarde steeg.

Trends die worden voorspeld in 2024 zijn wederom de Metaverse tokens zoals AXS, maar ook superfluid staking en Artificial Intelligence. Ook de discussie over de onderliggende blockchain technologie van Proof-of-Work (PoS zoals Bitcoin en Litecoin) versus Proof-of-Stake (PoS zoals Ethereum) en de hieruit volgende discussie over energieverbruik en het klimaat zullen weer oplaaien, zo denken althans de grote influencers binnen de crypto markt.

Als laatste is historisch gezien de Bitcoin halving belangrijk, traditioneel bijna het startschot voor een nieuwe zogenaamde Bullrun, waarin prijzen hard stijgen. Dit komt omdat de snelheid waarin nieuwe Bitcoins worden gecreëerd wordt gehalveerd en er dus minder druk op de prijs is vanuit die hoek. Deze is gepland de eerste helft van 2024 en dus alweer relatief dichtbij gezien dit ongeveer elke 4 jaar voorkomt.

Dit alles leidt tot een lijstje met munten die je wat ons betreft kan overwegen. Maar let op, disclaimer: dit is geen financieel advies. Niemand kan dit 100% accuraat voorspellen en er zijn vast genoeg andere munten die hard gaan stijgen.

Welke crypto gaat stijgen in 2024

1. Bitcoin

Iedereen kent deze cryptomunt wel, het is namelijk de eerste ooit. De bedenker van crypto creëerde deze munt, waarna nog vele zouden volgen. Nog steeds is dit verreweg de grootste coin van allemaal met niet alleen de grootste waarde per munt, maar ook het grootste marktaandeel in totale waarde. En als je wil weten welke crypto gaat stijgen dan is Bitcoin goed om te monitoren, wat ze bepaalt de richting van de markt.

Maar waarom moet je deze munt dan kopen, waarom gaat deze stijgen in 2023? Nou er komt een hele grote gebeurtenis aan, namelijk de zogeheten Halving. Deze vindt plaats om de 4 jaar zo’n beetje. Zonder een heel technisch verhaal te houden komt het er op neer dat er maar maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen komen. Dit gebeurt al jaren geleidelijk, en bij elke halving wordt het tempo waarmee nieuwe Bitcoins worden geboren gehalveerd.

Die nieuwe coins kunnen mensen gratis ‘vinden’. Dit heet ‘minen’. Dit is echter een ingewikkeld proces waarbij veel computerkracht en stroom nodig is. Dat kost dus geld, maar de opbrengst is de nieuwe Bitcoins. Die moeten ze dan echter wel weer (deels) verkopen om kosten te betalen en verder te kunnen minen.

Na de halving kunnen ze dus echter nog maar de helft aan Bitcoins vinden. Daarmee zullen er dus ook veel minder coins te koop aangeboden worden. En omdat de vraag alleen nog maar stijgt zal de koers dat ook gaan doen.

De vorige keren in 2020, 2016 en 2012 ging de koers steeds ongeveer x 10 omhoog. De verwachting is dan ook dat de koers na de halving in 2024 of misschien al in de aanloop ernaartoe de koers zal gaan stijgen. Voorspellingen lopen uiteen van 100.000 dollar en vele malen hoger. Sommigen denken zelfs aan veel meer, tot 1 miljoen in 2024/2025.

De koers zal niet in 1 dag zo hard stijgen, maar over een periode van enkele maanden. Wel is het verstandig om nu al in te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs, zodat je maximale winst behaalt.

2. Ripple

De Ripple is misschien wel het belangrijkste alternatief voor de Bitcoin en wordt ook al door veel grote bedrijven als American Express en de bank Santander gebruikt. De reden daarvoor is dat deze munt speciaal is ontworpen om gebruikt te worden door internationale organisaties en overheden om snel geld over te kunnen maken. Daarmee is die minder anoniem als de Bitcoin.

Die anonimiteit en onafhankelijkheid is eigenlijk juist de reden dat cryptocoins ooit zijn ontstaan. Daarom zijn veel cryptofans niet echt blij met de Ripple, maar de grote instellingen juist weer wel. Die kunnen er makkelijk gebruik van maken en toch aan wetgeving voldoen. En omdat die dat met hele grote bedragen doen is Ripple alsnog uitgegroeid tot de op twee na grootste cryptomunt te wereld op basis van marktaandeel.

Vooral omdat het voor bedrijven steeds interessanter wordt om te werken met crypto, vooral met de onderliggende technologie van blockchain, is het de verwachting dat de Ripple flink zal gaan stijgen. Mede omdat ze de Bitcoin koers zullen volgen, maar ook omdat grote beleggers de cryptomarkt steeds beter vinden.

Zodra er een volgende crisis ontstaat op de reguliere beurzen, en die zit eraan te komen, dan is de cryptobeurs een zeer interessant alternatief voor institutionele beleggers. Denk aan pensioenfondsen, investeringsfondsen etc. En die hebben veel geld.

Let op! Er loopt momenteel een rechtzaak rondom deze Coin aangespannen door de SEC, zeg maar de Amerikaanse AFM. De uitkomst hiervan kan veelbepalend zijn voor deze munt maar mogelijk ook soortgelijke munten. De zaak is al gestart maar uitspraak en/of een deal worden pas verwacht ergens in 2023.

Update: de rechtzaak loopt nu nog steeds en zal zeker tot ver in 2023 gaan doorlopen, zeker omdat de SEC niet wil schikken met een boete of afkoopsom. Dit terwijl Ripple Labs in de tussentijd wel enkele kleinere uitspraken van de rechter heeft gewonnen. Dus het lijkt voorzichtig de goede kant op te vallen voor crypto, maar dat hoeft nog niks te zeggen natuurlijk.

Update 2024: Ripple Labs heeft de rechtszaak gewonnen en is nu naast Bitcoin de enige crypto die officieel een “security” is en dat geeft veel fiscale voordelen in de USA, de grootste economie ter wereld en grootste crypto markt.

3. Ethereum

Deze munt is eigenlijk nog groter dan de Ripple. Dus de op één na grootste van de wereld. Het leuke is aan deze organisatie dat hun blockchain niet alleen wordt gebruikt voor hun eigen munt de Ethereum, maar ook te gebruiken is voor anderen om hun eigen munt op te starten.

Dat geeft Ether een zeer unieke positie in de markt omdat veel andere coins afhankelijk zijn van hun infrastructuren. Zo gebruikt de populaire DeFi markt (decentralized finance projecten) voor een groot deel de Ethereum blockchain en ook de veilingen van NFT (digitale kunstwerken) zijn grotendeels hierop aangesloten.

Voor dit soort projecten moeten munten worden apart gezet en die kunnen dus niet meer worden verkocht. Zo komen er minder Ethereum munten beschikbaar op de markt wat uiteindelijk zal zorgen voor meer krapte en dus een horere prijs.

De munt en de technologie lijken veel op de Bitcoin, maar er is geen maximaal aantal munten dat ooit in omloop zal komen. De prijsstijging zal hier dus niet per se alleen komen uit grotere krapte door druk op vraag en aanbod, maar ook omdat ze de koers van Bitcoin altijd strak lijken te volgen.

Dat is ook niet gek, want veel beleggers op de cryptomarkt spreiden hun investeringen over meerdere munten. Dat raden wij je ook aan. En dan is de nr. 2 Ethereum een goede keus, want door de grootte van de marktwaarde heb je toch wat meer zekerheid en stabiliteit.

Wat deze munt sinds 2022 nog onderscheid van Bitcoin is dat ze in technologisch vlak zijn overgestapt van een Proof-of-work (PoW) systeem naar Proof-of-stake (PoS). Dit is niet zo decentraal als Bitcoin juist bedoeld is, maar wel meer dan 95% zuiniger met energie. En die discussie kan wel eens zorgen dat bedrijven eerder geneigd zijn in Ethereum te stappen.

4. Avalanche (AVAX)

Avalanche is een grote concurrent voor Ethereum. Zeker niet de enige “ethereum-killer” zoals deze categorie munten mooi genoemd wordt, maar wel een geduchte. Zeker omdat ze technologisch net wat meer snelheid kunnen bieden. Niet gek dus dat in januari 2023 bekend werd dat Amazon, natuurlijk een mega partij in de e-commerce, Avalanche in de arm heeft genomen als crypto partner. We verwachten daarom dit jaar wel het een en ander van deze crypto.

5. Binance Coin (BNB)

Zeker een grote partij om rekening mee te houden is Binance. Waar grote crypto exchanges en brokers zoals FTX om zijn gevallen staat Binance nog fier overeind en maakt op zichzelf een heel groot deel van de markt uit. Dat hun eigen munt BNB daarmee belangrijk is mag duidelijk zijn.

Tevens een belangrijke concurrent voor Ethereum is al flink in waarde gestegen gedurende 2021, maar omdat deze munt stelselmatig deflationair is, omdat er tot 100 miljoen van deze munten uit de omloop worden genomen (ongeveer de helft van het originele aantal), zit er nog genoeg rek om te gaan stijgen.

6. Cosmos (ATOM)

ATOM is de eerste munt die je superfluid kon staken en dus op het vlak van crypto staking een voorloper. Hiermee kan je passief rendement maken op je cryptomunten, een soort van rente eigenlijk van zomaar 10-30% op jaarbasis.

Daarnaast zijn ze technologisch vergevorderd. Waar blockchains altijd last hebben van snelheid, schaalbaarheid, veiligheid en duurzaamheid (in de zin dat ze niet al deze factoren tegelijk kunnen optimaliseren en er dus altijd minimaal één ronduit slecht is), zorgt Cosmos ervoor dat hun klanten voor elke applicatie een eigen blockchain kunnen optuigen.

Tegelijkertijd kan Cosmos deze allemaal met elkaar linken en worden alle problemen opgelost. Daarbij kunnen ze ook linken naar andere bestaande blockchains en willen dus niet zozeer concurreren, maar de industrie meer laten samenwerken met ATOM als “linking pin” waarbij ze als centrale rol in dit alles natuurlijk flink kunnen meestijgen.

7. Cardano (ADA)

Oké let op: waar Bitcoin ook wel eens wordt gecategoriseerd als Blockchain 1.0 en Ethereum als blockchain 2.0 moet Cardano de blockchain 3.0 worden. Ze werken net als Ethereum inmiddels doet ook met PoS, maar maken het wel mogelijk apps te decentraliseren en kunnen smart contracts modulair gemaakt worden.

Daarnaast is ook Cardano zeer geschikt voor superfluid staking en is het hele project volledig open source, wat het aantrekkelijk maakt voor developers om aan mee te bouwen.

8. Fetch.ai (FET)

We haalden het al even aan, maar Artificial Intelligence is een grote trend die we de komende jaren verwachten in de economie. Op veel plekken zie je nu gratis AI tools ontstaan waarmee je kunt praten (ChatGPT), tools die teksten schrijven, kunst maken en ga zo maar door. Het zal zelfs veel banen gaan vervangen verwachten economen. Dat Microsoft net 10 miljard heeft geïnvesteerd in het project OpenAI zegt boekdelen.

Crypto kan hierin een grote rol spelen en daarom zijn er ook een aantal projecten die zich hierin specialiseren. FET is een belangrijke daarvan, die een brug willen maken tussen AI en Blockchain technologie en een decentraal platform bouwen voor machine learning.

9. Ocean Protocol (OCEAN)

OCEAN richt zich vooral op de basis die AI vormt: data. Zij hebben een decentraal ecosysteem waarop men data kan aansluiten en verkopen. Er is veel interesse in het opkopen van datasets, want op basis daarvan kan AI slimmer en beter worden gemaakt.

De techniek is gebouwd op het Ethereum netwerkt wat veel flexibiliteit geeft. Zo kunnen bedrijven naast de grote Ocean marktplaats ook hun eigen privé marktplaatsen opzetten binnen het protocol. Ook op privacy vlak zit het goed in elkaar: data blijft altijd op de originele veilige plek van de eigenaar en wordt enkel toegankelijk gemaakt voor de kopers.

10. The Sandbox (SAND)

Dan over naar de Metaverse. Deze sector naar al een enorme vlucht in 2021 waar bekend werd dat Facebook, en dan vooral Mark Zuckerberg, sterk investeert in het bouwen van een metaverse, oftewel een digitale wereld. Ook veel andere grote tech bedrijven doen dat.

SAND is interessant omdat het bedrijven de mogelijkheid biedt hun eigen Metaverse te bouwen en zo werken ze al samen met het legendarische Atari, de grote Amerikaanse producent van arcadespellen en videogame consoles.

11. Decentraland (MANA)

Decentraland is een digitale wereld waar gebruikers stukken land kunnen kopen en hier later geld mee verdienen door er bijvoorbeeld op te bouwen. Denk aan 3D creaties en virtuele spellen. In deze virtuele wereld wordt alles afgerekend met de eigen cryptomunt MANA.

Vanuit deze mogelijkheden, en ook omdat de eigendom volledig ligt bij de leden en niet het bedrijf, is Decentraland uiteindelijk ook uitgegroeid tot een belangrijke en grote marktplaats voor Non-Fungible-Tokens, oftewel NFT’s.

Een grote groeimarkt voor crypto is finance. Decentral Finance (DeFi) moet de traditionale financiële wereld volledig gaan veranderen. Een van de belangrijkste projecten hier is Chainlink, een Oracle-netwerk gebouwd op Ethereum.

Ze richten zich met name op het beschikbaar maken van data voor smart contracts, iets wat eerder nog niet mogelijk was. Zo kan er verbinding worden gemaakt met bijvoorbeeld API’s en betaalsystemen, iets wat blockchain technologie vanwege de consensus protocollen vooralsnog niet kon.

Deze nieuwe toepassing maakt het wat ons betreft zeker een van de crypto welke gaat stijgen, in 2023 maar ook daarna vermoeden we.

Gerelateerde artikelen: