Zoek je naar de meest veelbelovende crypto met toekomst?
Dan kies je bij voorkeur de cryptomunten die toekomstbestendig zijn en daarom in waarde omhoog zouden moeten gaan.
Je kan natuurlijk niet alles voorspellen en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst,
maar een aantal zaken zoals adoptie, marktkapitalisatie, marktaandeel en technologie geven wel een goede indicatie.
Op die basis dus ook een top 12 coins die wat ons betreft zeer interessant zijn.
Een mix van gevestigde namen en nieuwe munten met een optimistisch vooruitzicht.
TIP: koop je cryptovaluta altijd via Bitvavo, dit is de beste cryptobroker in NL en ze bieden je gratis wallets aan om je munten te bewaren.
Wat maakt een cryptomunt veelbelovend?
Er zijn een heleboel factoren die een cryptomunt veelbelovend kunnen maken. Maar tegelijkertijd zijn er ook wel heel veel verschillende crypto projecten, duizenden zelfs. Wij kijken hier vooral naar zaken die enigszins een voorspellende waarde kunnen hebben, zoals: technologie, user base, innovatie, trends in economie, adoptie door bedrijven, marktaandeel en huidige koersen.
Dat maakt echter niet 1:1 uit of het ook daadwerkelijk de meest veelbelovende crypto van 2023 en zelfs daarna tot in bijvoorbeeld 2025 blijken te zijn. Veel crypto stijgen namelijk ook op basis van… niks eigenlijk. Hype is iets wat in de cryptomarkt nog veel teweeg kan brengen zonder enige onderliggende waarde.
Zo zijn memecoins, munten die alleen maar populair zijn omdat ze verbonden zijn een een populair plaatje van social media, hebben zeer sterke stijgingen gezien en wellicht zullen er hier nog meer van komen. denk aan Dogecoin, Floki, Shibu Ina etc. Maar dat zijn geen projecten die wij gaan proberen te voorspellen.
Hieronder volgt voor ons een top 12 meest veelbelovende crypto naar onze mening, op basis van solide argumenten die we per munt zullen uiteenzetten. Maar let op, dit zijn wellicht onze favorieten maar geen financieel advies. Je bepaalt altijd zelf of en waarin je jouw geld stopt.
12 Meest veelbelovende crypto
1. Bitcoin
Afgekort als BTC. Hier kunnen we niet omheen, de originele cryptomunt. Nog steeds de grootste ook, in zowel prijs als marktaandeel. En dat zal vermoedelijk ook wel altijd zo blijven. Daarnaast is de munt al in een vergevorderd stadium om zijn maximale aantal te bereiken van 21 miljoen munten.
Daarna komen er geen nieuwe munten meer bij. Dat betekent eigenlijk dat het aanbod niet meer kan stijgen terwijl de vraag dat wel doet en dus gaat de prijs omhoog. En flink ook, want hoewel de prijs op dit moment al hoog lijkt zitten we lang niet niet aan de max.
Experts voorspellen tot wel 1 miljoen per coin binnen enkele jaren. Ook 2020 was een interessant jaar voor de BTC, want er is weer een zogenaamde Halving geweest. Die zorgde de vorige keren voor enorme prijsstijgingen van ruim 1000%. Overigens zie je dat de hele cryptomarkt wordt beรฏnvloed door de koersschommelingen van de Bitcoin, andere munten volgen die meestal netjes. De volgende Halving staat gepland in de eerste helft van 2024, bijna al dus.
De waarde van de Bitcoin is een groot onderwerp van discussie, experts die er echt kundige rekensommen op loslaten verwachten meer dan 100.000 dollar al in 2024 en makkelijk een miljoen in 2028. Zoek het S2F model van PlanB maar eens op.
Wat daarbij helpt is dat Bitcoin ook steeds meer een geaccepteerd financieel instrument is. Niet alleen is het in een land als El Salvador al een wettelijk betaalmiddel en denken een flink aantal andere landen daar ook over na, ook grote bedrijven als Tesla en internationale pensioenfondsen kopen de munt al op als investering.
2. Ethereum
Afgekort als ETH en vaak ook “ether” genoemd. Ook een grote munt wat betreft waarde en marktaandeel, eigenlijk altijd de nummer 2 & 3 geweest achter Bitcoin. Daarnaast zijn ze zo slim geweest om hun netwerk / blockchain aan te bieden om daarop door andere bedrijven hun eigen cryptomunten op te ontwikkelen.
Dat geeft ze een unieke positie in deze markt, waarbij hun technologie veel bepalend is voor andere munten en daarmee veel bedrijven. Vooral het sterk groeiende decentralized finance (DeFi) zorgt voor een grote afzetmarkt รฉn veelbelovende vooruitblik voor deze munt. Daar is de handel in NFT’s, digitale kunst, bijgekomen.
Recentelijk in 2022 is de munt qua blockchain technologie overgestapt van PoW, zoals Bitcoin ook werkt, naar PoS. Dit maakt dat de munt zeker 95% minder energie nodig heeft en aangezien de klimaatdiscussie ook in de cryptowereld steeds groter wordt kan dit voor deze munt een voordeel blijken.
Zo voorspellen veel mensen dat Ether binnenkort de waarde van Bitcoin in totale marktwaarde zal overstijgen en daar is nog een lange weg te gaan. Dus als dat echt gaat gebeuren zal dat met een flinke prijsstijging gebeuren en dat maakt het zeker een belangrijke in deze lijst van meest veelbelovende crypto.
3. Ripple
Afgekort als XRP. Een vreemde eend in de bijt eigenlijk, omdat Ripple juist niet per se decentraal is opgezet maar wel gemaakt is voor grote bedrijven en overheden. Volgens de die hard crypto lovers dan ook geen โechte cryptoโ. Maar dat ze zich op grote bedrijven richten zorgt wel voor snellere adoptie en grotere investeringen. Zo doen grote banken en creditcardmaatschappijen zoals respectievelijk Santander en American Express al veel zaken met Ripple. Niet voor niets was deze munt qua kapitalisatie van de markt lang de nummer 2 ter wereld.
Let op: er loopt een rechtszaak over deze munt momenteel aangespannen door de SEC, de Amerikaanse versie van de AFM die we in Nederland kennen. Dit kan de toekomst sterk beรฏnvloeden. De eerste zittingen zijn al geweest maar een uitspraak van de rechter, of een deal, zal waarschijnlijk pas ergens 2023 rondkomen.
Update: De zaak loopt nu nog steeds en zal voorlopig niet eindigen. De SEC weigert om op te geven en vertraagd het proces behoorlijk. Wel heeft Ripple Labs, zoals het bedrijf volledig heet, wel inmiddels een aantal kleinere tussentijdse uitspraken van de rechter gewonnen dus het lijkt hun kant op te gaan vallen, aldus specialisten in Amerikaans recht zoals Jeremy Hogan. Een schikking of zelfs winst voor Ripple zal zeer positief zijn voor de prijs van natuurlijk XRP en bovendien voor de hele cryptomarkt.
Update 2024: de rechtszaak is gewonnen, glansrijk zelfs door Ripple Labs. Dit maakt de toekomst van deze cryptomunt extra veelbelovend. Het is namelijk pas de eerste commerciรซle munt die een rechtszaak niet verliest of een boete moet betalen.
4. Avalance
Ava Labs is eigenaar van de op Oracle gebaseerde blockchain Avalance waarop de cryptomunt AVAX wordt gebruikt. Het is een concurrent van Ethereum en sloeg in januari 2023 een grote slag door partner te worden van het grote Amazon op het vlak van blockchain en crypto technologie.
Het biedt een ecosysteem waarop decentrale apps (dApps) en Decentralized Finance projecten kunnen worden gebouwd, maar is iets sneller dan Ether en zonder dat dit negatieve impact heeft op de schaalbaarheid.
5. Binance Coin
Afgekort als BNB. Eveneens een concurrent voor Ethereum met als voordeel dat het veel lagere gas fees heeft en dus goedkoper is in gebruik. Veel grote projecten op Ether hebben daarom ook al een link gemaakt met de Binance Chain.
Het grootste voordeel is echter dat dit geheel eigendom is van Binance, verreweg de grootste exchange en broker voor cryptomunten en grootste aanbieder van crypto beleggingsinstrumenten met hefboomeffecten. Daarbij is het veelbelovend voor de prijs dat grofweg 36% van de nog in omloop zijnde munten uiteindelijk van de markt zal worden gehaald en “verbrand”. Dat is een grote duw in de rug.
6. Cosmos
Afgekort met ATOM. Eรฉn van de eigenschappen van blockchain technologie is dat het nooit ten alle tijden zowel snelheid, schaalbaarheid, decentraliteit en veiligheid kan optimaliseren. Vooral niet als een netwerk grotr er wordt. Daar wil Cosmos verandering in brengen.
Daarom stellen ze in hun ecosysteem bedrijven in staat om eigen blockchains te bouwen per individuele applicatie. En al deze blockchains kan ATOM vervolgens met elkaar verbinden. Ook was ATOM de eerste crypto die zich begaf in de optie voor superfluid staking, iets waarvan verwacht wordt dat het populair gaat worden omdat je daarmee, net als met “normale” crypto staking, passief geld kan verdienen met je cryptomunten.
7. Cardano
Afgekort als ADA. Dit is de technologisch verbeterde kleine broer van de Ethereum, ook wel mooi genoemd de “blockchain 3.0”. Ook van diens oprichter overigens. Het is veel beter schaalbaar te maken omdat minder kosten nodig zijn voor energie en hardware. Interessant dus.
Wel zijn er technologisch nog wat uitdagingen voor dit bedrijven om de daadwerkelijke beloftes waar te maken rondom de munt en chain. Daarom is de koerst nog relatief laag. Maar zodra ze hier uit komen dan kan die dus juist ook extra snel omhoog schieten.
Extra interessant is het feit dat superfluid staking, een zeer flexibele vorm van crypto staking, waarmee je rendement kan maken op je cryptomunten van zomaar 10-40% per jaar, zeer geschikt blijkt voor Cardano. En dit is een snel groeiend fenomeen binnen de cryptosector die het aantrekkelijk maakt in dit project te stappen.
8. PowerLedger
Afgekort als POWR. Een heel innovatief project dat inspeelt op de toekomst van de energiemarkt en de energietransitie die de wereld zal veranderen. Daarbij zijn twee toepassingen belangrijk die het een van de meest veelbelovende crypto maakt:
Ten eerste maakt het met blockchain technologie mogelijk om te bepalen wat voor stroom je nu daadwerkelijk koopt. Waar en door wie is het opgewekt en komt het nu uit jouw stopcontact. Dit zorgt eindelijk voor transparantie.
Ten tweede maakt het particulieren mogelijk om stroom die ze zelf opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, maar niet gebruiken, direct te verkopen aan andere consumenten. Dit dus zonder tussenkomst van energieleveranciers, die nu nog met teruglevering aan het energienetwerk en de salderingsregeling (die zal verdwijnen in NL) een groot deel van de opbrengst naar zich toetrekken.
9. Icon
Afgekort als ICX. Dit project is geen eigen blockchain maar een platform dat als doel heeft om alle bestaande blockchains met elkaar te verbinden. Zij zijn dan de centrale link en willen op die manier de cryptomarkt meer samenbrengen, waar het nu vooral concurrentie is tussen de verschillende bedrijven met vergelijkbare oplossingen.
Door alles met elkaar te laten communiceren kan meer waarde worden gecreรซerd en wil Icon de acceptatie en gebruik van crypto en blockchain technologie door zowel bedrijfsleven als particulieren versnellen. Ze hebben al veel grote blockchains met elkaar kunnen verbinden zoals de belangrijkste Bitcoin, Ether en Binance en lijken dus goed op weg.
10. Syscoin
Afgekort met SYS is die misschien wel het project dat het meest gericht is op de toekomst. Ze combineren de voordelen van PoW op het Bitcoin blockchain en combineren dit met de schaalbaarheid van PoS op Ethereum. Daarmee hebben ze decentraliteit, security, maar ook snelheid en schaalbaarheid geborgd.
Daarmee hebben ze een modern Web3.0 ecosysteem opgezet met zeer lage kosten om smart contracts te ondersteunen voor grote groeimarkten als metaverse, IoT, Smart Cities en zelfs economieรซn die meerdere planeten beslaan.
11. Decred
Afgekort als DCR. Ze willen het echte decentrale geld van de toekomst worden. Dat doen ze door PoW en PoS te combineren waarbij zowel mining als staking wordt beloond. Tegelijkertijd zorgen ze er wel voor dat iedereen die bijdraagt altijd evenveel stemrecht heeft.
Daarmee omzeilen ze het probleem dat PoS heeft ten opzichte van het originele PoW, want bij PoS kan je meer stemmen kopen door meer munten te hebben. Dat maakt het minder eerlijk (decentraal) en minder veilig en dat wil DCR niet.
12. Chainlink
Afgekort als LINK, en รฉรฉn van de belangrijkste projecten binnen DeFi wat ook nog eens de grootste groeimarkt lijkt voor crypto in de toekomst. De toegevoegde waarde van Chainlink is dat het ook de mogelijkheid geeft om connectie te maken met data die zich (nog) niet bevindt op de blockchain.
Daarmee is het makkelijker instappen voor bedrijven en kan meer data worden gecombineerd zoals betaalsystemen. Deze toepassing bieder andere blockchains nog niet omdat smart contracts dit niet aankunnen. Daardoor werken grote bedrijven als FedEx en FlightRadar als samen met LINK.
Disclaimer over de meest veelbelovende crypto met toekomst
Er zijn natuurlijk veel meer cryptomunten op de markt. Zoveel dat het makkelijk is om het overzicht te verliezen. Maar let op, veel munten verdwijnen ook weer zomaar. Daarmee wordt veel geld weggesluisd en dat wil je niet met jouw geld laten gebeuren. Daarom in onze Top 10 enkel namen die ofwel gevestigd zijn, ofwel goede oprichters en/of technologie hebben.
Dit is overigens geen financieel advies, maar enkel een lijst met favorieten die wij hebben op basis van de criteria die we je eerder hebben uitgelegd.
Bij beleggen / investeren is het altijd slim om je geld te spreiden over meerdere instrumenten, en in dit geval over meerdere coins. Doe dat dus vooral. Bedenk je wel dat eigenlijk alle munten in bepaalde mate wel de koers van de Bitcoin volgen. En omdat ook de adoptie van cryptomunten in algemene zin nog er laag is, blijft dit een interessante markt om je geld in te stoppen.
Maar dan nog: beleg alleen met geld dat je eigenlijk โkan missenโ. Het kan altijd misgaan door onvoorziene zaken zoals een crisis, of het nou een bankencrisis is, een hypotheekcrisis, een coronavirus crisis of een beurscrash… zelfs voor de meest veelbelovender crypto.