Kan je echt geld verdienen met enquêtes invullen

Ja, je kan echt in ruil voor geld enquêtes invullen. Je krijgt voor het invullen van een survey of vragenlijst een vergoeding als je lid bent van hiervoor bedoelde consumentenpanels. Die vergoeding kan je krijgen in de vorm van geld naar je bankrekening of PayPal rekening en in sommige gevallen kan je ook kiezen voor een cadeaukaart.

We zullen je verder uitleggen hoe dit precies werkt en hoeveel je ermee kan oogsten. Meer dan je misschien zou verwachten overigens! En daarbij is het ook nog eens grappig om te doen want je kan je mening geven over uiteenlopende zaken. En die mening maakt ook nog eens een verschil.

Bovendien heb je er niks voor nodig behalve een mailadres en een bank/paypal-rekening. Die heb je natuurlijk al, dus je kan meteen beginnen. Dat brengt ons bij de volgende vraag: waar kan je meedoen?

Aanmelden voor enquêtes invullen voor geld

We snappen dus dat je interesse hebt in dit onderwerp, want het is een bijna ideale manier om een extra zakcentje binnen te halen. Er zijn dan ook heel veel mensen die hieraan mee willen doen en tegelijkertijd een heleboel websites die dit aanbieden. Teveel keuze bijna. Daarom hebben wij alvast voor je onderzoek wat de beste enquête sites zijn.

Deze betalen het meest en ook belangrijk: ze zijn betrouwbaar. We leggen je in dat artikel precies uit wat we ermee bedoelen, maar kort door de bocht betekent het dat je niet wordt opgelicht en ook daadwerkelijk geld ontvangt. Wel zo belangrijk.

Er zijn namelijk ook een aantal onbetrouwbare bedrijven die proberen misbruik te maken van de populariteit van enquêtes invullen en beloven je op voorhand van alles, maar achteraf blijkt dat ze alleen maar je persoonsgegevens willen doorverkopen. 

En natuurlijk zijn er ook bij die gewoonweg slecht betalen of zonder goede reden weigeren om de beloningen uit te betalen. Dat is allemaal maar zonde van je tijd. Check onze top 10 dus, die we voor zowel Nederland als België hebben gemaakt.

Daarmee heb je al meer dan genoeg keuze, teveel werk (surveys) dan je tijd hebt en kan je dus voldoende geld binnenhalen.

Meedoen aan panels en onderzoeken voor geld

Om mee te doen aan onderzoeken voor geld hoef je je dus alleen maar in te schrijven bij deze panels. Dit is gratis en vrijblijvend, er zitten geen verplichtingen aan vast. Zo’n panel zoekt naar mensen als respondent omdat ze geregeld onderzoeken doen voor marktonderzoekbureaus en bedrijven. 

Daar krijgt het panel natuurlijk geld voor en om jou te motiveren om lid te blijven en bovendien ook serieus mee te doen aan de enquêtes delen ze die deels met jou. Iedereen blij. Alleen dus voor jou handig om voor de betere panels te kiezen omdat je dan beter wordt beloond en deze ook veilig zijn.

geld verdienen met enquetes invullen

Online enquêtes invullen voor geld

Er is wel eens een misvatting dat de vragenlijsten ook worden gedaan via post of telefoon. Dat is allang niet meer het geval. Dataverzameling door onderzoekers is tegenwoordig allemaal digitaal. Het gaat dus echt om enquêtes die je via internet invult. Dit kan op elk device met een wifi- of mobiele verbinding. Dus je telefoon, laptop, computer, wat jij fijn vindt.

Wel worden er naast online enquêtes, die ongeveer 95% van het werk uitmaken, ook wel eens andere soorten onderzoeken uitgevoerd die niet enkel online zijn of een andere vorm hebben dan een vragenlijst. De vergoedingen hiervoor zijn dan wel vele malen hoger.

Hierbij kan je denken aan:

 • Producten testen, waarbij je thuis een product test en je bevindingen laat weten in een of meerdere online enquêtes en soms ook het product mag houden.
 • Websites en apps testen, waarbij je bijvoorbeeld je bevindingen deelt over of alles goed werkt en vindbaar is.
 • Reclames beoordelen, waarbij je video’s bekijken die vaak nog niet eens op tv zijn en daar mag je jouw mening over geven.
 • Reviews schrijven, waarbij je in webshops reviews deelt of juist over een webwinkel of zelfs fysieke winkels en restaurants.
 • Groepsdiscussies, waarbij je vaak op een vast moment met een aantal mensen een gesprek voert op een online forum of chat.
 • Interviews: soms willen onderzoekers een één-op-één gesprek voeren, vaak dan via een videocall en soms per telefoon.
 • Papieren enquête: heel soms bieden de panels dit aan, bijvoorbeeld voor ouderen die de onderzoeken niet makkelijk online kunnen doen.

Is enquêtes invullen betrouwbaar?

Eigenlijk hebben we deze vraag al beantwoord: ja het is zeker betrouwbaar mits jij je inschrijft bij de betrouwbare enquête sites. Dan weet je zeker dat je gegevens maar ook je inkomsten veilig zijn en daadwerkelijk worden uitgekeerd.

Onbetrouwbare of neppe sites zijn bijvoorbeeld enquêtevergelijk.nl en surveyworld.me hoewel die laatste al een tijd niet meer actief lijkt. Zij zeggen het niet op voorhand maar zijn zelf helemaal geen panel. Zij willen jouw gegevens hebben en gaan deze daarna verkopen aan de echte panels.

Lijkt op zich nog niet veel mis mee, had je dit vooraf geweten, want je wordt alsnog bij echte panels lid zou je denken. Alleen kiezen zij niet per se voor de beste panels, maar vooral voor degene waarmee ze samenwerken en het meeste geld van krijgen natuurlijk. En, dat lees je alleen als je de complete algemene voorwaarden doorspit: ze mogen je ook spammen met allerlei andere onderwerpen.

Is enquête invullen voor geld veilig?

Veiligheid gaat nog iets verder dan betrouwbaarheid. Natuurlijk wil je jouw geld ontvangen en niet dat er misbruik van je gemaakt wordt. Maar ook moet er netjes worden omgegaan met je persoonlijke gegevens. Je moet namelijk nogal wat informatie geven over jezelf.

Denk aan persoonsgegeven, adresgegevens, bankgegevens en daarbij opgeteld nog eens alle vragen die je beantwoord in de enquêtes zelf. En die gaan ook zomaar over zeer gevoelige onderwerpen zoals bijvoorbeeld je gezondheid, internetgedrag, politiek, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur en geaardheid en internet- of aankoopgedrag.

Iemand die kwaadwillend is kan met die gegevens heel veel schade berokkenen. Dat moet je altijd voorkomen. Dus moet je opletten dan het panel waar je lid wordt goede maatregelen heeft op gebied van privacy en databeveiliging.

Gelukkig zijn daar brancheorganisaties voor die kenmerken en ISO certificaten afgeven en dit ook regelmatig controleren met audits. Denk aan de internationale organisatie ESOMAR en de Nederlandse evenknie daarvan MOA. Natuurlijk zijn alle beste enquête sites die wij noemen hierdoor erkend en geaccrediteerd.

geld verdienen met enquetes

Hoe werkt enquêtes invullen voor geld?

Enquêtes invullen voor geld is eigenlijk best simpel. Er zijn maar 5 stappen die je bovendien in enkele dagen al kan doorlopen waarna je jouw eerste inkomsten al kan verwachten op je rekening. Dit zijn ze:

1. Inschrijven

Het begint natuurlijk met het aanmelden bij een panel. En maak dus zeker gebruik van de beste betrouwbare enquête sites. Inschrijven is gratis en vrijblijvend, er zitten dus geen verplichtingen aan vast je kan altijd je account weer sluiten. Aanmelden kost je maar een minuut, want je hoeft alleen wat basisgegevens in te vullen (zoals je email, geboortedatum, geslacht en woonplaats of postcode) en je account te bevestigen in je mail.

2. Profiel compleet maken

Als je inlogt zal je zien dat er vaak een vrij uitgebreid profiel is dat je in jouw account kan invullen. Dit is allemaal achtergrondinformatie over jouzelf. Bijvoorbeeld over je werk, huishouden en dergelijke. Het is belangrijk om dit allemaal te voltooien en ook geregeld bij te houden als er zaken veranderen.

Waarom? Hiermee kunnen de panels ervoor zorgen dat ze jou de juiste enquêtes toesturen waarvoor je als doelgroep in aanmerking komt, zoals we eerder al uitlegden. Hebben ze deze informatie niet dan krijg je wellicht verkeerde uitnodigingen of zelfs minder. Dat is zonde en een kleine moeite.

3. Enquêtes invullen

Nu kun je echt aan de slag met beloningen scoren, al krijg je bij verschillende sites ook al een kleine vergoeding voor het invullen van je profielkenmerken. Je zal via de app en/of email berichten krijgen als er nieuw onderzoek is waaraan je mee kan doen, maar vaak staan er in je account direct al meerdere surveys klaar. Zo spaar je snel je eerste euro’s

4. Spaar je punten en prijzen op

Dat is ook precies wat de volgende stap is. Zoveel mogelijk vragenlijsten invullen en zorgen dat het saldo in je account stijgt. Er is namelijk wel een vereiste voordat je naar de laatste stap kan gaan: er is een minimaal saldo nodig om een uitbetaling te kunnen aanvragen.

5. Geld laten uitbetalen

Die ondergrens is in bijna alle gevallen 10 euro, hoewel het soms ook 5 euro betreft. Niet heel gek want de meeste kadobonnen bijvoorbeeld kan je niet eens krijgen onder de 10 euro. Zeker in het begin heb je vaak wat meer surveys om te doen en zal je vrij snel dit bedrag bereiken. Er zijn wel regels dat je niet te snel kan laten uitkeren overigens in verband met anti fraude regels. Meestal moet je account eerst 1 of 2 weken oud zijn.

Na het aanvragen van een uitbetaling staat het geld vaak binnen enkele dagen op je bankrekening of PayPal account. Hetzelfde geldt voor bonnen, die ontvang je digitaal per mail.

Enquêtes invullen voor geld 12 jaar (en jonger)

Er zijn dus weinig dingen nodig om mee te mogen doen met enquêtes invullen voor geld. Maar de hardste eis is wel dat je een minimale leeftijd nodig hebt. Ben je 12 jaar of jonger dan kan je helaas nog niet aanmelden.

Enquêtes invullen voor geld 13, 14 en 15 jaar oud

Vanaf 13 jaar oud kan je meedoen bij enkele panels. Dit is BEENQ als je in België woont en GFK panel in Nederland. Dit blijven de enige panels op dit moment onder de zestien dus ook als je 14 jaar en 15 jaar oud bent zijn dit de enige sites momenteel.

Enquêtes invullen voor geld 16 jaar (en ouder)

Vanaf zestien jaar verandert dit echter en kan je bij een groot deel van de panels meedoen. Vanaf 18 kan je in principe bij alle panels meedoen. We krijgen wel eens vragen waarom die leeftijd zo belangrijk is en dat is simpel uit te leggen met twee redenen:

 1. Omdat het je officieel inkomen oplevert zijn er regels omtrent werk die van toepassing zijn. Dit willen de meeste panels liever niet hebben omdat het veel gedoe is. Daarom kan je onder de 16 vaak ook alleen maar in bonnen uitbetalen en niet in geld.
 2. De enquêtes die de panels doen voor onderzoeksbureaus hebben niet vaak tieners nodig onder de 16 en 18. Het heeft dus niet heel veel zin voor panels die geen werk voor je hebben om je toch lid te laten worden.

Enquêtes invullen voor geld België

In België zijn net zo goed mogelijkheden voor enquêtes invullen voor geld. Daarom hebben we niet alleen voor Nederland de verschillende panels onderzocht maar ook een lijst opgesteld met de 10 best betaalde enquêtes België.

Het zijn voor een deel dezelfde internationale partijen, maar voor een groot deel ook andere namen dus vergis je daar niet in. Bovendien wordt er vaak net iets anders uitbetaald, vooral andere soorten cadeaubonnen natuurlijk, en verschillende de voorwaarden vanaf welke leeftijd je lid mag worden. 

enquetes invullen voor geld België

Enquêtes invullen voor geld app

Er bestaan meerdere apps waar je mee kan doen met enquêtes invullen voor geld. Er zijn een aantal partijen die alleen een app hebben, maar let op dat zijn zeker geen aanraders. Denk aan “Geld Verdienen – Uw Cash app” en SurveyKing.  De eerder genoemde best betaalde enquête sites hebben stuk voor stuk ook eigen apps die je kan installeren.

Enquêtes invullen voor geld PayPal

Hoewel veel mensen op voorhand verwachten dat uitbetaling naar je bankrekening gewoongoed is, betalen de meeste panels juist uit via PayPal. Hier zitten voor hen namelijk voordelen aan omdat het makkelijker te automatiseren is en goedkoper. Ook hoeven ze dan niet om je bankgegevens te vragen, omdat je PayPal simpelweg is gekoppeld aan je email.

Voor de respondenten is het evenwel niet veel verschil, want vanaf je PayPal kan je het binnen enkele dagen over laten maken naar je bankrekening, of je kan dit overslaan en meteen met je PayPal afrekenen bij webshops. Enige nadeel is wel dat je soms 20 cent moeten betalen voor het ontvangen van een geldbedrag en je dus niet 10 euro maar 9,80 ontvangt.

Enquêtes invullen voor geld zonder PayPal

Mocht je geen PayPal hebben is het goed te weten dat deze heel eenvoudig en bovendien gratis is aan te maken. Mocht je dit toch niet willen geen probleem, want sites die uitkeren via PayPal hebben nagenoeg allemaal ook andere opties. Hier moet je dan denken aan keuze uit een groot aantal verschillende cadeaubonnen, kadokaarten, winkeltegoed, e-vouchers en tegoed voor bijvoorbeeld iTunes en de Playstation Store.

Wat verdien je met enquêtes invullen?

Eigenlijk hebben we het al benoemd hiervoor maar voor de volledigheid: je kan verschillende beloningen innen. Daarbij heb je vaak een keuze, waarbij geld (naar je bank ofwel PayPal) bij de goede sites altijd een optie is naast de verschillende bonnen. Je kan hier je eigen voorkeur opgeven en dit per uitbetaling overigens afwisselen.

Let wel op sites die (alleen) uitkeren in prijzen, cadeaus of loterijen, dan ben je nooit gegarandeerd van een minimale inkomsten en verdien je onderaan de streep ook niet iets dat je kan uitgeven als geld of iets inwisselbaars. Maar deze panels zullen wij je dan ook nooit aanbevelen.

Hoeveel geld kun je verdienen met enquêtes?

Gemiddeld durven we te zeggen dat je hier enkele tientjes mee kan verwachten als je er soms wat tijd voor vrijmaakt. Maar ga je er echt volle bak voor en probeer je echt zoveel mogelijk enquêtes te doen kan het veel harder oplopen naar wel een paar honderd euro per maand. 

Maar let op dit is gemiddeld: Hoeveel euro’s je kan scoren per maand is afhankelijk van een paar punten:

 1. Hoeveel enquêtes kan je afronden. Als je lid wordt van de betere sites zal je zien dat zij je meer werk kunnen bieden. Bovendien helpt het natuurlijk als je bij meerdere van deze sites lid wordt.
 2. De hoogte van de vergoeding. Met andere woorden, hoeveel vang je per vragenlijst? Die vraag beantwoorden we even verderop.

Als je ervoor zorgt dat beide factoren in orde zijn zal je dus meer geld kunnen binnenhalen. Daarom moet je ook lid worden bij meerdere van de best betaalde enquête sites. Die hebben hogere beloningen en meer surveys elke maand.

Dit laatste is trouwens wel afhankelijk van de doelgroep waarin jij valt. Elke enquête doet namelijk onderzoek naar een onderwerp onder een bepaald deel van de bevolking, waardoor niet iedereen mee kan doen. 

Voorbeeld: bij een onderzoek naar naar het gebruik van de anticonceptie pil, zal men willen weten hoe vrouwen hiermee omgaan. Mannen daarentegen gebruiken deze niet en zullen dus niet uitgenodigd worden voor dit onderzoek.

Ander voorbeeld: een onderzoek naar pensioenen zal vooral worden uitgevoerd onder mensen die (bijna) met pensioen zijn. Ben jij nog relatief jong dan zal je deze survey niet voorbij zien komen.

Het aanbod van het aantal onderzoeken verschilt dus per respondent. Bovendien is het zo dat dit niet elke maand exact hetzelfde is, maar bijvoorbeeld rondom de vakanties vaak wat minder en rondom verkiezingen meer omdat er vaak peilingen worden gedaan.

Hoeveel geld verdien je per ingevulde enquête?

Je kan dus meer inkomsten verwachten als je er meer tijd en moeite in stopt. Dat geldt natuurlijk voor wel meer dan enquêtes invullen voor geld en is eigenlijk heel logisch. Maar dan helpt het wel als de vergoeding hoger is voor dezelfde tijd. Met andere woorden, dat je meer krijgt per enquête.

Ook hier zitten veel verschillen tussen de verschillende panels, grote verschillen zelfs. Sommige hebben maar 2 opties: 50 cent of 1 euro per survey, ook als die echt heel lang duren. Andere hebben meer variëteit en laten de vergoeding van 20 cent oplopen tot wel 4 euro naarmate de duur van een vragenlijst.

Gemiddeld zie je dat een onderzoek van 3-5 minuten je 50 cent tot 75 cent oplevert. Aan de hoge kant zie je vaak voor 8-15 minuten beloningen van 1 tot 2 euro en in uiterste gevallen dus 3 of 4 euro.

Zie je bedragen voorbij komen van 7 tot zelfs 14 euro per enquête (ja echt dit komt voorbij), dan hebben we helaas slecht nieuws. Dit zijn gewoon leugentjes om je lekker te maken, maar dit komt daadwerkelijk nooit voor.

Alleen voor zeer zeldzame langdurige onderzoeken kan je dit soort geld verwachten. Maar dan moet je bijvoorbeeld ook 4 weken thuis een product dagelijks testen en hierover 5 surveys invullen tussentijds. Dit soort onderzoek hebben wij in 10 jaar tijd nog maar 2 keer gezien. En omdat daar vaak ook maar weinig mensen aan mee kunnen doen moet je hier geen rekening mee houden.

Enquêtes invullen voor geld ervaringen

Eigenlijk zijn verreweg de meeste mensen positief over deze manier van online inkomsten genereren. Zelfs zeer positief omdat het dus de meest gebruikte methode is. Er kleven dan ook genoeg voordelen aan zoals we eerder al beschreven hebben. 

En als er al mensen zijn die niet enthousiast zijn, dan is dat eigenlijk altijd terug te leiden naar het bewuste panel waar zie iets op aan te merken hebben. Daarom is het dus ook zo belangrijk dat je alleen kiest voor de beste en betrouwbare enquête sites. Wij hebben hier dus een top 10 voor gemaakt, maar hebben nog meer werk voor je gedaan.

Enquêtes invullen voor geld review

Ben je op zoek naar reviews over de verschillende panels waar je mee kan doen aan enquête invullen? Dan kan je die vinden op onze review pagina. Daar reviewen we alle panels die we maar kennen. Van de grote namen als BEENQ, Toluna, Panelclix en Opinieland tot aan de kleinere panels zoals Factsnapp en Panelwizard