24 Slimme Tips over Geld Besparen op Boodschappen

Auteur: |
geld besparen op boodschappen tips

Boodschappen zijn best duur, vind je niet?

Een van de grootste uitgaven van een gemiddeld huishouden in Nederland. Zeker met een groot gezin!

Daarom komt bij veel mensen de vraag op: "Hoe kan ik geld besparen op boodschappen?"

Maar bezuinigen betekent bij veel mensen vaak al snel dat je de luxe, gezonde en lekkere dingen laat staan... Zonde!

Er zijn namelijk ook manieren om de kosten laag te houden zonder dat je ermee hoeft in te leveren op de kwaliteit. Hieronder geven we je een hele rij tips hoe je dit kan doen!

In dit artikel:

1. Bespaar op andere dingen

Een manier om wel dat heerlijke glaasje wijn te kunnen drinken bij het eten (is natuurlijk wel zo fijn bij die lekkere biefstuk) is om juist te besparen op andere zaken. Denk aan vaste lasten, de auto, enzovoort.

Zo houdt je meer geld over om uit te geven aan je boodschappen. Goed nieuws: op deze website geven we je zoveel tips dat je daarmee zomaar € 10.000,- per jaar kan besparen! Daar kan je heel wat keren uitgebreid van koken, of gewoon lekker uit eten…

Je kan onze eenvoudige geld besparen test doen, of ons overzicht bekijken met al onze tips per categorie.

2. Doe online boodschappen

Tegenwoordig kan je heel makkelijk online je inkopen doen bij verschillende supermarkten zoals de Albert Heijn, Plus en Jumbo. Hier zitten 2 voordelen aan:

Ten eerste kan je op je online boodschappen cashback krijgen. Als je bijvoorbeeld gratis lid wordt bij Euroclix krijg je €2,55 aanmeldbonus en elke keer dat je boodschappen bestelt bij AH, Jumbo, Lidl, COOP of PLUS. krijg je geld terug op je bestelling. Helemaal voor niks! Dit is overigens ook de beste cashback site in NL.

De eerste keer is dat gemiddeld een extra bedrag, en elke keer daarna tot 1,4% over je hele bestelling. Bovenop de aanbiedingen! Reken maar uit hoeveel jou dat wel niet kan schelen op jaarbasis...

Ten tweede kom je bij de online winkel minder vaak in de verleiding om impulsaankopen te doen. Dingen die je helemaal niet nodig hebt bijvoorbeeld. Je kan online ook makkelijker producten vergelijken, en hoeft niet een duurdere optie te kiezen zoals wanneer in de supermarkt het vak leeg is. Ook kan je je makkelijker aan je lijstje houden.

22 Overige Goede Tips

3. Geef jezelf een budget waar je niet overheen wilt gaan. Houd jezelf daar aan, zo geef je nooit meer uit dan je zou willen.

4. Werk met een boodschappenlijstje. Zo koop je altijd de dingen die je echt nodig hebt maar vergeet je ook niks dat je wellicht dan duurder moet kopen bij de avondwinkel of benzinepomp. Of een week later als de aanbieding voorbij is…

5. Koop voornamelijk aanbiedingen. Zeker als iets in de aanbieding is wat je vaak nodig hebt koop er dan een flinke voorraad van in, dat scheelt een hoop geld. Bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en wc-papier, dat heeft toch geen houdbaarheidsdatum.

6. Denk vooruit. Ga je over een tijdje een feest of verjaardag vieren? Houd dan de aanbiedingen geruime tijd van te voren al in de gaten voor dingen die je daarvoor nodig hebt.

7. Probeer een maal per week boodschappen te doen. Zo plan je een hele week je maaltijden in en kom je minder vaak in de winkel, en dus ook minder vaak in allerlei verleidingen!

8. Ga niet naar de supermarkt als je honger hebt. Dan zal je altijd zien dat je met een veel vollere kar de winkel uitloopt. Vol met lekkere dingen waar je later misschien wel spijt van hebt.

9. Doe je boodschappen in een goedkopere supermarkt. Op de site van de consumentenbond kan je elk jaar een prijsvergelijking vinden. Lidl en Aldi doen het vaak er goed, Albert Heijn en Jumbo scoren vaak gemiddeld en de Spar is vaak het duurst.

10. Doe je boodschappen bij een supermarkt in de buurt. Veel mensen denken er niet aan maar ook de benzine of busrit naar het winkelcentrum kost geld.

11. Denk na over met wie je naar de supermarkt gaat. Neem je bijvoorbeeld je moeder of kinderen mee, dan kan het zomaar zijn dat zij dingen willen kopen die niet op je lijstje staan!

12. Koop huismerken. Deze zijn qua kwaliteit vaak niet minder dan de A-merken maar wel een stuk voordeliger.

13. Bewaar kliekjes. Hiermee kan je vaak nog best een maaltijd samenstellen of je kan ze als lunch opeten. Hoef je ook weer minder boodschappen te doen. Weggooien is zonde! Sommige dingen vergaan zelfs helemaal niet, zoals ingeblikt eten maar ook suiker, zout, gedroogde rijst en peulvruchten.

14. Check altijd de bon. Soms gaat het scannen van de boodschappen wel eens verkeerd, dat hoeft niet eens de schuld van de kassière te zijn. Of een prijs of aanbieding staat niet goed in het systeem. Maar dat is wel zonde van jouw geld!

15. Snijd je groenten en vlees zelf. Voorgesneden ingrediënten zijn altijd duurder en zelf snijden is een kleine moeite toch?

16. Maak zelf dingen als een saus, jus of andere elementen van je maaltijd. Dat is vaak goedkoper. En een huisgemaakte dressing of gehaktbal is toch ook veel lekkerder?!

17. Koop de grootverpakkingen (en vries de rest in). Dan betaal je altijd minder voor 1 stuk. Of het nu vlees is of wc-rollen. Zeker in dat laatste geval wanneer zaken niet bederven kan je ze prima bewaren.

18. Let op de houdbaarheidsdatum! Zonde om iets te kopen wat je vervolgens weg moet gooien omdat het niet meer goed is voordat je het hebt kunnen gebruiken. Koop dus ook niet teveel van verse producten als je niet zeker weet of je ze wel opmaakt.

19. Bewaar je boodschappen op de goede manier, ook daarmee voorkom je onnodig weggooien. Appels, aardappels en eieren in de koelkast bijvoorbeeld.

20. Begin je eigen moestuin thuis. Dit kan al in de kleinste vorm zoals een basilicumplantje in het raam op de vensterbank. Hoef je het volgende keer niet meer te kopen. Kruiden lenen zich hier heel goed voor (en zijn vaak ook duur om steeds los te kopen) maar ook groenten als wortels, uien en knoflook kan je heel makkelijk verbouwen op een kleine oppervlakte!

21. Bezoek de supermarkt aan het einde van de dag. Dan zijn veel dingen vaak te krijgen met extra korting, zoals brood waar ze vanaf willen. Dan zit er zo’n mooie rode sticker op met wel 35% korting! Geldt ook voor dingen die bijna verlopen maar die je prima kan invriezen of over de datum kan eten. Denk aan respectievelijk vlees/vis en ingeblikte/gedroogde voedingswaren.

22. Koop seizoens producten en streekproducten. Deze zijn niet alleen beter voor het milieu maar vaak ook goedkoper.

23. Ding af of de prijs waar je dat kan doen. Op de markt koop je vaak tegen een lagere prijs, en kan je zeker op het einde van de dag goed afdingen. Dan wil iedereen toch nog graag van de laatste producten af zodat het niet meer mee terug hoeft in de vrachtwagen. Ook producten die er niet helemaal goed meer uitzien, maar nog prima eetbaar zijn, kan je vaak tegen een lagere prijs meekrijgen. Kromme komkommers, appels met een bruin plekje erop, etc

24. Mocht je echt niet rond kunnen komen dan kan je overwegen om naar de voedselbank te gaan, dit kost je niks. Maar maak hier geen misbruik van, dit is alleen voor de mensen die het echt nodig hebben!