Heb jij groene vingers?

Vind je het leuk om je eigen groenten te verbouwen?

Daar kan je niet alleen een leuke hobby van maken, maar ook geld mee verdienen / besparen in je eigen moestuin.

Het is namelijk niet zo moeilijk om een makkelijke moestuin te maken die ook nog eens rendabel is.

In dit artikel proberen we je enkele basics uit te leggen, waarmee je aan de slag kan.

Ook voor beginners met je moestuintjes van de AH (die eigenlijk best goed zijn!).

Ja het beginnen / maken / aanleggen is wel een werkje, maar dat zal zich snel terug verdienen.

Daarnaast is het ook nog eens goed voor je gezondheid en het milieu.


Makkelijke moestuin (om simpel te besparen)

Beginnen kan zo klein als je maar wilt en daarom is het ook leuk voor beginners. Je hoeft niet per se een stuk grond ergens te huren of je hele tuin thuis op te offeren. Al met de meest simpele methoden kan je een kleine moestuin beginnen.

Bijvoorbeeld een paar potten of bak waarin je kruiden hebt staan. Vooral harde kruiden zoals salie, rozemarijn, tijm en ook bieslook kunnen bijna niet misgaan. Dit zijn vaste, winterharde planten die met slechts weinig liefde (voeding en water) het vanzelf heel goed zullen doen. Hierbij bespaar je al direct veel, want kruiden zijn gek genoeg in de supermarkt juist heel duur! Als je ze in de tuin hebt kan je altijd even wat pakken.

Naast dit soort kruiden zijn er een aantal gewassen die ook relatief eenvoudig zijn. Zeker fruitbomen met appels, peren en pruimen leveren veel op met weinig werk, en voor bramen en frambozen geldt dat nog veel meer. Ook groenten als paprika, tomaat, uien, knoflook, courgette en wortels zijn zonder teveel nadenken goed te verbouwen tegen een mooie opbrengst. Met enkele zaadjes kan je al kilo’s groenten groeien.

Rendabele moestuin (om aan te verdienen)

Het is wel belangrijk om na te denken welke gewassen je in je tuin zet, omdat je uiteindelijk wel winst wil maken. Als je namelijk meer kwijt bent aan voeding, zaden en water om iets te kunnen oogsten, dan wat diezelfde groenten kosten in de winkel dan heeft het financieel geen toegevoegde waarde. Al blijft het dan een leuke hobby.

We raden je daarom aan om weg te blijven bij de moeilijkere gewassen die veel kennis en expertise nodig hebben, en ook niet te snel te willen beginnen met planten die snel vatbaar zijn voor ziekten.

Ook wat dat betreft raden we je aan om vooral te starten met harde kruiden en tomaten en paprika. Deze hebben alleen een hoog rendement / opbrengst per m2 en zijn vrij duur om te moeten kopen in de supermarkt. Kruidenplanten gaan een leven lang mee als je ze goed verzorgd en van de tomaat en paprika kan je zelfs de zaadjes zelf bewaren om het volgende jaar weer te planten.

Die hoef je dan nooit meer te kopen. Dit gaat ook op voor knoflook en die is ook heel goed bestand tegen ziekten en wordt niet aangevreten door slakken of luizen. Ook van wortelen en uien kan je leren de zaden te oogsten zodat je die zelf kan blijven doorplanten.

Zelfvoorzienende groentetuin

Uiteindelijk is het summum voor een rendabele moestuin om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Dit betekent dat je een gesloten systeem moet creëren waarin je zelf voeding kan maken en water opvangt.

Dit zijn namelijk twee zaken die je nodig hebt want je zal in de zomer water moeten geven aan je gewassen, en ook steeds weer de grond moeten voorzien van nieuwe voeding anders dan groeit er op een gegeven moment niks meer.

Water kan je opvangen in een regenton, dat is een simpele oplossing. Voeding maken is wat lastiger, want bijvoorbeeld mest kan je niet zelf maken. Maar je kan wel zelf compost maken in een compostbak.

Daar gooi je simpelweg al je groente, fruit en tuinafval in en na enkele maanden zal dat zijn verteerd tot compost. Hiermee kan je dan heel mooi je tuin bestrooien zodat je aarde weer vruchtbaarder wordt.

Hoeveel werk is een moestuin?

Linksom of rechtsom, een moestuin kost wel werk. De planten groeien vanzelf maar hebben we aandacht nodig. Voeding en water hebben we het al over gehad, maar je zal ook onkruid moeten weren omdat anders je groenten worden overwoekerd.

Daarnaast ben je niet de enige die graag verse groenten eet, ook slakken en insecten eten graag een hapje mee! Om die te weren zal je flink aan de bak moet als je pech hebt. Ook elk jaar weer zaaien en oogsten kost gewoon tijd. Mensen die denken er “even een moestuintje” op na te houden die komen er bedrogen vanaf.

Daarnaast heeft het werken in de moestuin ook zijn voordelen. Misschien vind je het gewoon heel leuk om te doen? En sowieso is uit onderzoeken gebleken dat in de tuin werken heel goed is om stress te verminderen.

Daarnaast geeft het oogstmoment en het gevoel dat je iets opeet wat je zelf hebt verbouwd in je eigen tuin ook een prettig gevoel. Als laatste is je eigen groente, mits je die keuze maak, ook volledig vrij van pesticiden en helemaal biologisch.

opbrengst moestuin

Opbrengst moestuin

Heb je en grote moestuin bij een vereniging en je stopt er veel werk in kan je dat zomaar een paar honderd euro per jaar tot wel 100 euro per maand schelen. Dat is best veel geld!

Hoeveel groente en fruit er uiteindelijk uit je moestuin komt en hoeveel je hiermee aan geld bespaart dan wel verdient hangt af van veel factoren. Hoeveel ruimte je hebt, wat je verbouwd en in hoeverre je probeert alles zelf te doen. Zo kan je zelf composteren in plaats van steeds mest moeten kopen etc.

Meer manieren om € 10.000,- te besparen

Een moestuin of groentetuin is een hele leuke, maar niet de enige manier waarop je geld kan besparen. Op deze website hebben we zoveel tips verzameld dat je daarmee wel bijna € 10.000,- per jaar mee kan besparen! Op elke kostenpost van een gemiddeld huishouden of gezin in Nederland hebben we wel een idee hoe je daarop kan bezuinigen.

En dan bieden we ook nog eens alleen maar suggesties waarbij je niet per se iets hoeft te laten om te bezuinigen, of in hoeft te leveren op de kwaliteit. Benieuwd wat dit precies allemaal betekent? Kijk dan op onze pagina met alle bespaartips. Daar hebben we per categorie elke tip geordend in een overzicht voor je gezet.

Je kan ook onze simpele geld besparen test doen, waarin je met 15 eenvoudige ja / nee vragen checkt of je nog geld kan besparen en waarop precies.

Gerelateerde artikelen: