Natuurlijk ben je op zoek naar de hoogste deposito rente van Europa.
Want wil je jouw spaargeld beter laten renderen…
Oftewel, wil je er een maximale rente over krijgen…
En maakt het niet uit om het voor een periode vast te zetten…
Dan is een spaardeposito een perfecte uitkomst.
Je krijgt dan zomaar 4x zo’n hoge rente in vergelijking tot een normale spaarrekening.
En binnen Europa ben je tot € 100.000,- altijd verzekerd van je geld dus is er geen risico.
Hoogste deposito rente Europa vergelijken
Deposito’s vinden, vergelijken en afsluiten kan jij heel eenvoudig zelf online regelen. In onze spaarrente vergelijken tool staan de beste rentes van dit moment. De hoogste dus… dit is live / realtime.
Dit zijn de reguliere rentestanden / reguliere spaarrekeningen. Via de knop “alle leenrentes” kun je doorklikken naar een overzicht met de hoogste deposito rentes binnen Europa. Je kan dan online heel gemakkelijk de betreffende rekening aanvragen en openen.
Je zal zien dat er een hoop depositos tussenstaan uit andere landen. Waarom die betere rentes bieden leggen we verderop uit. Laat je in ieder geval hier niet door afschrikken, je bent altijd beschermd door het Europese Depositogarantiestelsel. Verderop leggen we ook dit verder uit, maar het komt er in ieder geval op neer dat je tot 100.000 euro nooit je geld kan verliezen.
Waarom is de deposito rente hoger elders in Europa?
In veel landen is de rente hoger dan in NL. Denk aan bijvoorbeeld Spanje, Portugal, Polen, Italië en de Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen. Maar hoe kan dat eigenlijk? Het antwoord is simpel.
In deze landen zijn ALLE rentes hoger. Dus ook de rente op een lening, hypotheek etc. Dat betekent dat de banken ook meer kunnen verdienen met het geld dat ze hebben. Dus is het voor hen geen probleem om ook een hogere rente uit te keren aan hun spaarders.
In Nederland is bijvoorbeeld de leenrente maximaal bepaald door de AFM op 14% (12% kredietvergoeding + 2% wettelijke rente). Meer mogen kredietverstrekkers zoals banken niet vragen. In bovengenoemde landen kan dit echter makkelijk 20% zijn en op kortlopende leningen zelfs wel 50% of hoger!
Daarbij zijn dit vaak ook landen met opkomende economieën. Het investeringsklimaat is dus gunstiger waardoor ook op beleggingen en investeringen meer winst en rendement kan worden gemaakt. Hier geldt dus hetzelfde principe: de bank maakt meer winst, en kan dus ook meer rente betalen aan spaarders om aan geld te komen dat ze weer kunnen uitlenen.
Europees deposito sparen platform Raisin
Makkelijk online sparen in Europa wordt eenvoudig gemaakt door Raisin. Dit platform geeft je simpel toegang tot meerdere banken waar je doorgaans de hoogste deposito rentes in Europa kan krijgen, momenteel: BFF Banking Group, BlueOrange Bank, Euram Bank, Inbank, J&T Banka, Alior Bank en COOP Bank.
Je kan hier gratis gebruik van maken en zo overzichtelijk bij meerdere banken in meerdere landen je spaargelden beheren. Je hoeft je maar eenmalig in te schrijven en het identificatieproces te doorlopen. Je kan vervolgens alle deposito rentes vergelijken en die openen zonder verdere stappen of papierwerk.
Meedoen kan vanaf een inleg van 2000 euro en vanaf 5000 euro krijg je een aanmeldbonus oplopend tot 100 euro. Je hebt keuze uit deposito’s van 6 maanden tot 10 jaar vast qua looptijd. Je kan zelf bepalen hoe jij je geld verdeeld.
Voor- & nadelen deposito sparen
Een deposito is een spaarrekening waarbij je voor en vooropgestelde periode je geld vastzet. Omdat dit de bank zekerheid geeft dat ze die tijd over het geld kunnen beschikken, geven ze er een vele hogere rente voor. Daarmee is dit een risicovrije manier om rendement te maken op je spaargeld, zelfs zonder er iets voor te doen. Maar er zijn meer zaken om op te letten:
Voordelen
- Hogere rente die bovendien vast staat.
- Waar gewenst tussentijds uitbetalen rente.
- Doe je dat niet heb je een rente-op-rente effect en groeit je geld exponentieel.
Nadelen
- De rente staat vast, maar zeker bij een langere looptijd kan het zijn dat elders een betere rente komt. Die mis je dan.
- Je geld staat vast en kan alleen bij voorafgesproken redenen tussentijds worden terug gestort.
- Je legt bij aanvang een bedrag in, maar kan tussentijds normaliter niet meer bijstorten. Een deposito is dus niet geschikt voor periodiek sparen.
Depositogarantiestelsel Europa
Zolang je binnen Europa blijft met je spaargeld en dit stalt op een rekening van een erkende bank val je onder de bescherming van het depositogarantiestelsel. Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit geen gezamenlijke regeling van de EU of iets dergelijks, maar hebben alle landen / leden hun eigen garantieregeling.
Deze lijken overigens wel allemaal sterk op elkaar omdat daar dan weer wel afspraken over zijn gemaakt. Zo ben je altijd tot maximaal honderdduizend euro (€ 100.000,-) beschermd. Dit houdt in dat jij je geld terug krijgt wanneer de bank onverhoopt failliet gaat. En dan ook nog krijg je het binnen max. 20 dagen.
Dit bedrag is overigens per rekeninghouder. Heb je de rekening op twee namen staan, dan krijg je dus het dubbele terug mocht je zoveel geld hebben. Ook geldt het per bank. Heb je dus meerdere rekeningen in één lang, dan krijg je voor elke rekening (per houder) die vergoeding en niet in totaal de maximale 100.000 euro.
We kunnen dus wel stellen dat sparen binnen Europa heel veilig is. Deze strenge regelingen zijn ontstaan als gevolg van onder andere de Icesave affaire. Daarbij hadden veel Nederlanders spaartegoeden bij deze IJslandse bank die failliet ging. Tot die tijd was de garantie een stuk lager met 20.000 euro. Ook binnen Nederland was die zo laag overigens.
De regeling wordt overzien door de nationale banken (zoals de DNB in NL) en dit houdt in dat banken altijd over een bepaalde geldsom moeten beschikken voor het geval ze failliet zouden gaan. Zo kunnen ze niet in geldproblemen komen zoals in het geval van een bankrun. Dit gebeurde ook bij de DSB Bank in 2009. Ondanks het faillissement kon iedereen met een spaartegoed tot 100.000 worden terugbetaald.