meer uit je spaargeld halen
Door | Geüpdatet 23 mrt. 2022

Waarom zou je meer uit je spaargeld halen?

Het is toch best een fijn idee om een goed gevulde spaarrekening te hebben?

Een financiële buffer geeft rust.

Maar aan de andere kant: dat geld doet ook helemaal niks.

Het wordt met die lage rente feitelijk alleen maar minder waard door inflatie.

Daarom een top 10 met tips om dit geld in beweging te houden.

Zodat het niet ongemerkt zijn waarde verliest.


1. Kies altijd de hoogste rente

De allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven is om altijd ervoor te zorgen dat je een goede rente krijgt op je spaargeld. Dit is gewoon een gratis rendement dat je ander misloopt. Een nieuwe rekening kan heel eenvoudig via internet. In onze spaarrente vergelijken tool zie je de hoogste spaarrente van dit moment, deze worden continu bijgewerkt. Je kan direct doorklikken naar de aanbieders voor meer informatie.

Ook kan je via “alle spaarrentes” de rentestanden vergelijken voor andere spaarvormen dan een gewone spaarrekening. Denk aan deposito’s, sparen met voorwaarden, sparen voor een kind en de spaarverzekering. Daar krijg je doorgaans nóg hogere rentes. We lopen ze hieronder even voor je langs.

2. Deposito sparen

Een deposito is een rekening waarop je geld voor een bepaalde periode vastzet. Dat wil zeggen dat je er niet bij kan, of in ieder geval niet zonder een boete te betalen. In ruil hiervoor krijg je een hoger rentepercentage. Dit voordeel stijgt naarmate je het geld voor langere tijd vastzet.

Deze soort sparen is vooral goed te gebruiken als je het geld voor een goede tijd kunt missen, tot wel 15 jaar! Of wanneer je juist een hogere rente wil omdat je weet dat je over een bepaald aantal jaar een grote aankoop wilt doen, zoals een huis of met pensioen gaat.

3. Sparen met voorwaarden

Naast deposito sparen zijn er ook spaarrekeningen met aanvullende of afwijkende voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er een verplichte maandelijkse inleg is, of dat er andere garantiestelsel afspraken zijn. Belangrijk om die voorwaarden goed door te lezen en te beschouwen, maar ook hiervoor krijg je vaak weer extra rente.

4. Spaarverzekering

Een spaarverzekering is geen rekening, er is dus geen plek waar het geld “staat” als het ware. Het is echt een andere financieel product dat je met een verzekeraar kan afsluiten. Er zijn veel vormen en soorten voorwaarden dus het is belangrijk je hier goed in te lezen.

Kenmerkende aandachtspunten zijn vooral dat je een bepaalde looptijd moet afspreken en in de tussentijd niet bij het ingelegde geld kunt. Na afloop wordt je inleg uitbetaald, de rente eventueel al tussentijds. Tijdens de looptijd val je niet onder het depositogarantie stelsel en bovendien: als je als verzekerde overlijdt dan wordt er niks uitbetaald! Wel kan je jezelf voor dat laatste dan weer verzekeren zodat dit wel gebeurd.

De rente op spaarverzekeringen zijn doorgaans verreweg het hoogst, maar je hebt hier dus ook het meeste om goed over na te denken. Het is een vrij ingewikkeld financieel product, laat je desgewenst adviseren door een erkend financieel adviseur of je bank.

5. Belastingvrij sparen

Ja ook met sparen moet je opletten op belasting. De Belastingdienst pikt namelijk maar al te graag een graantje mee. Dit doen ze vanuit de vermogensrendementheffing. Moeilijk woord, maar komt er kortweg op neer dat wanneer iemand meer dan €50.650,- aan vermogen heeft, of met partner samen meer dan €101.300,- in totaal, je over het bedrag boven die grens een percentage moet afstaan elk jaar.

Let op dat dit niet alleen geldt voor spaargeld, maar dat ook beleggingen en vastgoed anders dan je koophuis meetellen in die dertigduizend euro. Wel mag je schulden hoger dan €3.000,- (samen met partner €6.000,-) weer aftrekken van je vermogen om de vermogensgrens te berekenen.

Conclusie: kom je boven die grens dan is het slim om alternatieven voor sparen te onderzoeken om zo die rendementsheffing te ontwijken. Hieronder geven we je een aantal opties. Ook zijn er spaarrekeningen die niet meetellen voor je vermogen voor de belasting: lijfrenteverzekering en banksparen.

6. Beleggen

Je geld beleggen is altijd een onderwerp dat voorbij komt als alternatief voor sparen. Maar hoewel je hier op de lange termijn gemiddeld wellicht hogere rendementen mee behaalt, bestaat er ook de kans dat je verliest. Je moet dus goed weten waar je aan begint. Lees daarom ons artikel over beginnen met geld beleggen goed door.

Belangrijkste tip geven we je vast: de beste online broker / beste beleggingsplatform voor het beleggen in aandelen, opties, fondsen en ETF’s (dus beleggen op de beurs) is al jaren bij verschillende verkiezingen Saxo Bank. Voorheen bekend als Binck. Met laagste kosten en toch prijswinnende training en service. Vraag een gratis informatiepakket aan.

Heb je ook interesse in alternatieve manieren van beleggen, die wellicht nog meer kunnen opleveren? We zien hier twee opties: de eerste is CFD Handel, daar zie je veel reclame voor. Weet echter wel dat dit zeer risicovol is. Daarom is de mogelijke winst ook tot 30x zo groot als met normale aandelen. Maar lees je dus goed in.

De tweede optie is cryptogeld. Hoewel dit voor veel mensen onbekend terrein is wordt het steeds toegankelijker. Lees ons artikel geld verdienen met cryptocurrency om erachter te komen hoe je hier mee aan de slag kan en zelfs ruim 10% rente kan krijgen op je cryptovaluta.

7. Investeren

Maar beleggen op de beurs, een officiële of onofficiële zoals cryptovaluta waar je ook geld mee kunt verdienen, is niet de enige manier om goed rendement te behalen. Je kan dit ook doen op manieren die minder risico met zich meebrengen door te investeren. In bijvoorbeeld je eigen woning door die meer waard en duurzamer te maken.

Of je kan investeren in vastgoed met 6-12% rendement, zelfs al heb je niet veel vermogen. Zelfs door je geld uit te lenen en dus eigenlijk zelf voor bank te spelen is inmiddels heel goed te regelen en levert je zomaar 16% op. Hoe dan ook, hier kan je het beste onze blog over investeren zonder risico eens op naslaan.

8. Hypotheek aflossen of oversluiten

Een andere manier om in je huis te investeren is door iets met de hypotheek te doen. Aflossen is een idee, daarmee bespaar je geld en gaan je maandlasten omlaag. Nog efficiënter met de huidige lage rentes kan het zijn om de hypotheek over te sluiten. Misschien betaal je dan een boete, met je overtollige spaargeld, maar dat verdien je dubbel en dwars weer terug. Je kan gratis voor je laten uitzoeken of dit iets voor je is via hypotheekpoversluiten.com inclusief gratis telefonisch adviesgesprek.

9. Lening afbetalen of oversluiten

Een hypotheek is een lening, dus waarom niet ook je andere leningen afbetalen of oversluiten? In principe zonde om spaargeld te hebben terwijl je veel meer rente betaalt over een openstaande lening, dan kan je die beter tegen elkaar wegstrepen! Ook hier is oversluiten wellicht nog interessanter. In onze leningen vergelijken tool zie je de laatste leenrente standen, als je op “alle leenrentes klikt kan je doorgaan naar een specifieke pagina over het oversluiten van je lening.

10. Eigen bedrijf starten

Je kan je spaargeld ook aanwenden als startkapitaal voor je eigen bedrijf. Kan van alles zijn natuurlijk, maar het idee alleen al schrik veel mensen af. Want waar moet je beginnen? En wat ga je dan doen? Nou met internet is het in ieder geval een stuk toegankelijker geworden om te beginnen als ondernemer. Geld verdienen met een eigen website is erg simpel, je kan binnen enkele minuten al een webshop of vergelijkingssite in elkaar zetten zonder enige technische kennis!