Beste Spaarrekening met Hoogste Rente
Door | Geüpdatet 24 mrt. 2022

Wanneer je de beste spaarrekening wil openen dan is de hoogste rente die je erop krijgt misschien wel het belangrijkste punt om naar te kijken.

Want de spaarrente zorgt er namelijk voor dat je geld niet minder waard wordt als gevolg van inflatie.

En zodra de rente de inflatie overstijgt wordt je geld zelfs meer waard. Gratis rendement zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Al is dat in deze tijd wel onrealistisch.

Maar er zijn meer kenmerken om rekening mee te houden, zoals de spaarvorm en voorwaarden.

Wij geven je de belangrijkste punten mee om de goede rekening te kiezen, inclusief een overzicht van de hoogste rentes op dit moment.


1. Hoogste rente spaarrekening vergelijken

Rentestanden kan je heel eenvoudig zelf vergelijken. Wij houden ze namelijk constant voor je bij. In onze spaarrente vergelijken tool zie je altijd live de beste rentedeals van dit moment. Dit overzicht is realtime. Je kunt direct doorklikken naar de aanbieders voor meer informatie en direct online afsluiten.  

Als je doorklikt op “alle leenrentes” kan je ook een meer gerichte vergelijking starten voor bijvoorbeeld een bepaalde spaarvormen: zoals sparen voor een kind of alleen de deposito’s tegen elkaar afzetten. Belangrijk om hierin een goede keuze te maken want het bepaalt niet alleen je rente maar ook of het past bij je wensen.

2. Spaarvormen

De manier waarop je spaart kan namelijk niet alleen veel verschil maken in de rente die je krijgt, maar ook effect hebben op de mogelijkheden en flexibiliteit. Zodra er meer voorwaarden bij een spaarrekening zitten krijg je meestal een hogere rente.

De meest bekende vorm hiervan is een deposito, waarin je in feite je geld voor een voorafgestelde periode vastzet. Je kunt het dan niet opnemen behalve in vooraf vastgesteld noodgevallen. Des te langer deze periode is, hoe hoger ook de rente.

Maar er zijn meer zaken die meespelen, en we noemen er even snel een paar:

  • Spaar je voor een kind?
  • Betaal je opnamekosten?
  • Heb je een vaste of minimale maandelijkse inleg?
  • Is het geen rekening maar een spaarverzekering?
  • Valt de rekening / instelling onder het depositogarantiestelsel, dan wel van Nederland of Europees?
  • Tot welk saldo krijg je rente?

Staar je dus niet enkel blind op de rente en lees de regels goed door. Ook de kleine regeltjes… Om er bijvoorbeeld de spaarverzekering even uit te lichten: je krijgt hier een goede rente, maar het is geen rekening waar je bij kunt. Mocht de verzekerde in de tussentijd overlijden, dan is er geen uitkering en is het geld verdwenen…

Let overigens wel op als je een spaarverzekering overweegt. Dit is namelijk geen rekening maar een heel ander soort product. Vaak een hoge rente ja, maar ook één groot nadeel: als de rekeninghouden overlijdt is al het geld weg…

3. Buitenlandse spaarrekening

Je zult in de vergelijking zien dat er niet alleen Nederlandse banken tussen zitten, maar ook die in het buitenland. Nu heb je binnen Nederland een zekerheid dat je tot € 100.000,- spaarsaldo altijd terug krijgt bij faillissement van de bank waar je spaart. Ofwel je bent eerste schuldeiser bij de curator, of de overheid betaalt je het terug.

Buiten Nederland hebben eigenlijk alle landen dezelfde regelingen, alleen moet je de eis wel in dat land neerleggen. Landen waar de rente nu hoog is bieden je dus ook die zekerheid, van Portugal en Tsjechië, tot Estland en Letland. Feitelijk de gehele EU.

4. Meer geld op je spaarrekening krijgen

Mooi, je hebt nu de beste spaarrekening gevonden. Maar nu is het tijd om daar ook een mooi saldo op te krijgen… misschien heb je al een flink bedrag dat je kan overmaken, maar meer sparen is altijd goed toch? Je kan het maar achter de hand hebben.

Wij hebben ook een artikel geschreven waarin we tips geven om meer te sparen. Lees dit eens door, het zal je verbazen hoe eenvoudig het kan zijn om zonder veel gedoe toch meer te kunnen sparen. Zelfs zonder dat je er bewust dingen voor moet gaan laten! Gewoon net even wat slimme keuzes maken en klaar.

5. Alternatieven voor spaarrekening

Sparen levert je een veilige plek op voor je geld, maar door de lage rentes is het risico erg groot dat je geld door inflatie minder waard wordt. Misschien wil je jouw geld wel aan het werk zetten zodat je er een mooi rendement mee maakt? Je kan geld ook voor je laten werken.

Lees vooral ons artikel 7 alternatieven voor sparen, waarin we je een aantal goede opties geven om dit te doen. Waarschijnlijk zit er wel eentje tussen die past bij jouw voorkeuren of doelen. Het varieert van slimme besparingen realiseren tot aan beleggen.

6. Hoeveel moet je sparen?

Sparen doe je voor meerdere redenen. Zo kan je sparen voor een groot doel, zoals een droomvakantie, een boot of auto die je graag wil hebben over X jaren. Maar in de basis is sparen ook heel goed voor een financiële buffer. Voor als je wasmachine het begeeft, of je auto… dan is het fijn dat je die kan vervangen / repareren. Nibud heeft een bufferberekenaar, het zal je doen schrikken hoeveel eigenlijk wordt aangeraden om achter de hand te hebben. Snel al tienduizenden euro’s voor een gezin!

Let wel op dat je spaargeld, ook in het buitenland, meetelt voor je vermogen. Dit van in Box 3 bij je belastingaangifte. Zodra dit vermogen boven de ruwweg € 100.000,- uitkomt moet je vermogensrendementsbelasting gaan betalen. Samen met een partner mag dit overigens het dubbele zijn.

Maar dan nog, als je er boven komt en je moet betalen, dat is natuurlijk zonde. En de Belastingdienst kent echt geen genade… Dan kan je dus weer nadenken over de hierboven beschreven alternatieven voor geld sparen.

Gerelateerde artikelen: