meer geld sparen tips
Door | Geüpdatet 24 mrt. 2022

Hoe kan ik meer geld sparen?

Wil jij ook meer saldo op je spaarrekening?

Want dat voelt wel prettig toch?

Als zekerheidje, of misschien spaar je wel ergens voor.

Maar schiet het niet op om aan het gewenste bedrag te komen?

Geen probleem, hier komen 10 super tips.


1. Meer sparen door meer geld binnen te halen

Als je meer wilt kunnen sparen dan is de meest directe manier om dat te doen simpelweg meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dan zal je dus je inkomen moeten verhogen.

Nu gaan we er van uit dat je niet (te vaak) bij je baas kan blijven vragen om een salarisverhoging en dat je ook niet te vaak kan overstappen naar een andere baan voor een hoger loon. Staat namelijk een beetje gek op je CV.

Dus moet je op een andere manier aan geld komen. En wist je dat dit eigenlijk nog helemaal niet zo moeilijk is ook? Via internet zijn er genoeg mogelijkheden voor.Online geld verdienen is tegenwoordig een vrij groot begrip aan het worden zelfs, iets wat ook wel bekend staat als thuiswerk.

In ons artikel over bijverdienen vind je de 6 beste manieren waarop je dit kan doen, inclusief directe verwijzingen naar de betrouwbare sites waar je direct aan de slag kan. Wat je gaat doen?

Denk een geld verdienen met enquêtes invullen, online spaarprogramma’scashback verdienen en affiliate marketing. Met al deze tips kan je honderden euro’s per maand pakken, sommigen hebben er zelfs hun werk van kunnen maken!

2. Verlaag je uitgaven

Meer geld overhouden kan ook door je lasten te verminderen. Kosten besparen kan zelfs minder moeite kosten dan het moeten verdienen. Maar wat zijn hier goede manieren voor en waar begin je?

Ook hier kunnen we je helpen. In onze handige geld besparen test doorloop je aan de hand van 16 simpele ja / nee vragen een checklist waarna je precies weet waarop je nog geld kan besparen. En we sturen je meteen door naar de juiste instellingen waar je dat kan regelen, gewoon via dezelfde laptop of telefoon waarop je dit nu zit te lezen.

3. Spaar meevallers

Je krijgt natuurlijk elke maand je standaard inkomsten. Je loon en eventueel toeslagen. Maar vaak krijg je ook extra’s. Dit kan onderdeel zijn van je baan, of soms echt een onverwacht cadeau. Denk aan een belastingteruggave, vakantiegeld, bonussen, fooien, 13e maand, winstuitkering en rekeningen die enorm blijken mee te vallen zoals die van de energiemaatschappij.

In plaats van deze direct bij je huishoudgeld te stoppen waarna het ongemerkt weer verdwijnt, kan het helpen om dit geld direct opzij te zetten. In principe had je het namelijk niet verwacht, dus zal het je in theorie ook niet moeten missen toch?

4. Voorkom tegenvallers

Meevallers zijn mooi, tegenvallers evengoed heel vervelend. Probeer die dus altijd voor zover mogelijk te voorkomen, wat dat gaat vaak zwaar ten koste van je spaarrekening. Stel dus het maandbedrag voor je energierekening niet te laag in bijvoorbeeld, en vraag geen toeslagen of voorlopige belastingteruggave aan als er een kans is dat je die later alsnog (terug) moet betalen.

Op dit vlak is het ook belangrijk om al je apparaten, huis en auto goed te onderhouden, zodat je niet opeens tegen nog hogere kosten aanloopt. Geregeld alles netjes houden kan voorkomen dat je opeens een super hoge APK hebt of een compleet nieuwe wasmachine moet kopen. Ook niet te hard rijden want boetes zijn helemaal zonde.

5. Spaar automatisch meer

Ongemerkt sparen kan helpen als je het anders vergeet of te snel of makkelijk je geld uitgeeft. Want als het niet op je betaalrekening staat kan je het ook niet “per ongeluk” besteden. Maakt dus een automatische overboeking aan direct nadat je jouw salaris krijgt zodat je niet eens de kans krijgt om het te verkwanselen! Op een gegeven moment zal je het niet eens meer merken.

6. Ga voor meer rente

Tof als je eenmaal spaargeld hebt, maar dat staat het maar te staan op die rekening. In feite wordt het eigenlijk alleen maar minder waard zolang je er niks mee doet. Zorg dus in ieder geval dat je een goede rente krijgt.

Waar je de beste rente kan krijgen kan je vinden in onze spaarrente vergelijker. Zo zorg je dat je geld ook een beetje voor jou werkt. Je vindt hier de beste spaarrente van dit moment op normale spaarrekeningen, maar kan ook via “alle spaarrentes” nog verder vergelijken op specifieke soorten rekeningen zoals met voorwaarden of deposito’s.

7. Meer dan alleen spaarrente als winst

Maar eerlijk is eerlijk, de rente is tegenwoordig zo laag (op moment van schrijven is de hoogste rente niet een 1%…) dat de inflatie er alsnog voor zorgt dat je geld feitelijk minder waard wordt. Dus is het slim om naar andere opties te kijken om mee uit je vermogen te halen.

Beleggen is hier een optie, bijvoorbeeld in aandelen. Kies dan voor de beste beleggingsrekening van NL bij Saxo Bank, voorheen Binck, met lage kosten en goede service & traning (aldus 15 keer verkozen tot beste broker in verschillende verkiezingen).

Maar ook CFD Trading is een goede optie of Cryptocurrency. Als alternatief kan je het geld ook gebruiken om te investeren in je eigen huis. En dan ook echt om het meer waard te maken, of om het te verduurzamen.

Dat laatste zorg overigens vaak ook voor een waardevermeerdering en kan je vaak doen met subsidies. Vraag een gratis en vrijblijvend een offerte aan voor zonnepanelenspouwmuurisolatie en vloerisolatie. Dit zal je ook nog eens geld besparen op je stookkosten en energiekosten.

8. Spaar meer maar niet teveel

Dat klinkt gek hé? Misschien is het een ver van je bed show, maar mocht je ook meer sparen dan € 50.000,- (2021) per persoon (dus als fiscaal partner mag je het dubbele hebben), dan moet je opeens vermogensbelasting betalen, ook wel vermogensrendementsheffing.

En aangezien dit kan oplopen tot 1,61% heffing, wat vele malen hoger is dan de rente die je nu vermoedelijk krijgt op je spaarrekening, betekent het eigenlijk dat je geld in rap tempo minder waard wordt! Dan kan je beter een alternatief voor dit saldo bedenken, zoals we hierboven hebben beschreven.

9. Spaar meer, maar houd het wel leuk

Wat je in ieder geval niet moet doen is te streng zijn voor jezelf. Want dan gaat het sparen tegenstaan en zal er vanzelf een moment komen dat je bij jezelf denkt: “laat maar zitten”. En als dat eenmaal gebeurt dan is het einde zoek.

Gun jezelf nog wel om af en toe uit de band te springen, lekker luxe uit eten te gaan bijvoorbeeld. Je leeft natuurlijk maar één keer.

10. Verzin een doel om meer te sparen

Om je motivatie vast te houden kan het ook helpen om een doel te verbinden aan je spaargedrag. Welk bedrag wil je bereiken en waarvoor ga je dat inzetten?

Een nieuwe auto? Een wereldreis? Je hypotheek helemaal aflossen? Een vakantiehuisje kopen? Je kan het zo gek niet verzinnen, maar het helpt je wel om een visueel streven te hebben. Elke keer als je dan namelijk je afvraagt waarom je het eigenlijk allemaal doet, dan komt dit direct bovendrijven. En dan ga je vanzelf voelen hoe je meer kan sparen.

Gerelateerde artikelen: