Geld Verdienen met Affiliate Marketing

Auteur: |
hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing betekent letterlijk dat je in opdracht van een ander marketing doet.

Simpel vertaald: je maakt reclame voor producten en diensten van een bedrijf in plaats van voor je eigen product.

Het voordeel is dat je zelf dus niks hoeft te produceren, maar enkel hoeft te verkopen.

En daarna ook geen verzending, retouren, klantenservice etc.

En als je iets verkoopt dan krijg je daar een commissie voor.

Het enige wat je hoeft te doen is je gratis inschrijven bij een affiliate programma en je kan voor ruim 1600 bedrijven in o.a. Nederland, België, Frankrijk en Duitsland aan de slag.

Waar je jezelf hiervoor kunt inschrijven lees je in ons artikel over het beste affiliate netwerk in Nederland.

Op deze pagina gaan we je leren hoe het precies werkt. Binnen enkele minuten weet je de basics en kan je aan de slag. Want dat is het voordeel van deze methode, je kan er vandaag nog mee beginnen.

In dit artikel:

affiliate marketing netwerk Daisycon

Soorten commissie

Dit is het leukste gedeelte om uit te leggen: wat voor verdiensten zijn er allemaal? Je maakt reclame voor het product van een ander tegen betaling. Maar je kan je voorstellen dat het bedrijf waar je voor werkt je alleen wil betalen als zijn er ook iets aan hebben, logisch. Er zijn daarom vier soorten vergoeding:

CPS / CPA

De meest gebruikte manier van belonen is daarom een commissie per sale / action. Op het moment dat je een verkoop realiseert krijg je een vast bedrag of een percentage van de verkoopprijs. Het verschilt enorm per product, maar je kan hierbij denken aan een beloning van tientallen euro's per verkoop. Als je een goede marketeer bent is dit de beste beloning om veel mee te verdienen.

CPL

Maar soms wordt je ook al beloond met een commissie per lead. Een lead is bijvoorbeeld wanneer iemand een offerte aanvraagt of iemand zich inschrijft voor een nieuwsbrief. Er is dus nog geen verkoop, maar het bedrijf krijgt wel de gegevens van de klant en dus de kans om zelf contact te leggen en te proberen iets te verkopen. Deze manier wordt vaak gebruikt wanneer bedrijven redelijk zeker zijn van hun zaak en wel weten dat ze een product verkocht krijgen, maar enkel met meer geïnteresseerde klanten in gesprek willen komen.

Het voordeel voor het bedrijf is dat de beloning die ze moeten betalen voor CPL vaak een stuk lager is dan CPS en dat wanneer het bedrijf goede verkopers in dienst heeft ze dus goedkoper uit zijn. Anderzijds is het voordeel voor jou dat een lead veel makkelijker te realiseren is! De beloning is hier vaak enkele euro's per lead.

CPC

De meest basale vergoeding is een commissie per click. Dit betekent dat je voor elke klik naar de website van de adverteerder een vergoeding krijgt! Dit is natuurlijk vrij makkelijk te realiseren dus een grote kans om sowieso altijd wel iets te verdienen. Maar daarentegen is de vergoeding redelijk laag, namelijk enkele centen per klik.

Belangrijk is hier dus dat je veel verkeer genereert en veel clicks krijgt. Maar let op: de adverteerders zullen we monitoren hoe goed jouw kliks resulteren in leads en verkopen. Stuur je ze alleen maar slechte bezoekers, dan zullen ze je daar niet mee weg laten komen.

CPM

Maar het kan nog simpeler: je kan ook betaald krijgen per vertoning. Dus per elke keer dat iemand jouw advertentie ziet. Ze hoeven er niet eens op te klikken! Dit heet ook wel commissie per mille, omdat de vergoeding vaak per duizend (mille) vertoningen is. Omdat dit wel erg snel te bereiken is zijn er weinig bedrijven die dit doen. Eigenlijk vooral als ze meer naamsbekendheid willen hebben en niet per se iets hoeven verkopen. Tegenwoordig zie je dit alleen nog heel soms gebeuren via Google Adwords / Youtube. De beloning is zoals te verwachten laag, een paar cent tot enkele euro's per duizend vertoningen.

Kies je marketingkanaal

Nu je weet wat de soorten vergoeding zijn is het tijd om te kiezen via welk kanaal jij klanten wil gaan benaderen. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel welke producten en bedrijven voor jou slim zijn om mee samen te werken. Er zijn grofweg twee opties, namelijk met of zonder website:

1. Eigen website

Bijvoorbeeld een blog, vergelijkingssite, informatieve site etc. Hoe je een goede website maakt en hoe je bezoekers naar je site toe trekt lees je op onze pagina over geld verdienen met je eigen website.

2. Sociale media

Zoals Facebook, Instagram of Youtube, waarop je via je persoonlijke profiel kan werken of via een zelf opgerichte pagina / groep. Meer informatie over het opzetten van dit specifieke kanaal lees je op onze pagina over geld verdienen met social media.

Het is maar puur welke jou het beste ligt en hoe ver je ambitie rijkt. De eerste optie is de moeilijkste, maar uiteindelijk wel degene met de meeste potentie. Anderzijds zijn sociale media zeer toegankelijk en bovendien gratis, maar het kan ook daar veel tijd en werk kosten om echt veel aandacht te krijgen voor jouw reclames. Ierdereen probeert dat namelijk.

Er is overigens nog een derde optie, namelijk e-mail marketing. Maar dan moet je beschikken over een grote e-maillijst om überhaupt te kunnen beginnen. We behandelen het daarom niet op deze pagina.

Kies je product

Zoals gezegd hangt je kanaal en product nauw samen. Het ene product verkoopt namelijk makkelijk via social dan op een website en andersom. We raden je wel aan om te kiezen voor een product waar je iets mee hebt. Het beste is iets dat met jouw passie te maken heeft. Dit geeft je namelijk veel inspiratie en motivatie.

Affiliate marketing is een manier van geld verdienen waarmee je rijk kan worden en uiteindelijk zonder veel inspanning veel geld mee kan verdienen, maar om op dat punt te komen moet je wel wat doen. Een goed bezochte website opzetten of een populair social media kanaal is niet zomaar gedaan...

Vind bedrijven om mee samen te werken

Uiteraard hangt je productkeuze ook af van welke bedrijven er sowieso wel of niet voor openstaan om met je samen te werken. En hoe kom je aan deze bedrijven? Daar is gelukkig een goede oplossing voor, namelijk speciale affiliate netwerken.

Zij fungeren als een soort van tussenpersoon tussen bedrijven (ook wel de 'adverteerders' genoemd) en de affiliate marketeers zoals jij (ook wel 'publishers' genoemd). Bedrijven schrijven zich bij het netwerk in met de producten waarvoor reclame mag worden gemaakt, en jij kan je gratis en vrijblijvend aanmelden om daar mee te beginnen.

En welk netwerk moet je dan hebben in Nederland/België? Uit onze ervaringen blijkt telkens weer: Daisycon. Dit is een van de beste netwerken die in meerdere landen actief is. Daarbij kan je vandaag nog voor meer dan 1600 bedrijven gaan werken door heel Europa.

En 'last but not least', mocht je geinteresseerd zijn om een vergelijkingssite op te zetten: Daisycon biedt jou een gratis tool waarmee je een automatische vergelijker op je website kan zetten waarin altijd, real-time, de prijzen van de producten in een bepaalde categorie worden getoont. De code kan je gratis krijgen en zelfs alle kleuren afstemmen hoe je dat wil. Voorbeelden zijn vergelijkers van TV, internet, bellen, mobiele telefoons, sim only abonnementen, verzekeringen en energieleveranciers.

Er zitten voordelen aan deze netwerken want om je te helpen worden allerlei hulpmiddelen aangeboden. Zo mag je gratis gebruik maken van allerlei dashboards en analyses waarmee je jouw campagnes in de gaten kan houden.

Bovendien krijg je beschikking over een groot scala aan affiliate links, banners, afbeeldingen en standaard teksten die al zijn geoptimaliseerd om zoveel mogelijk te verkopen. Die kan je zo knippen en plakken op je site of social media. Het enige wat je nog hoeft te doen is ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze te zien krijgen. Bovendien verzorgt het netwerk dat alles commissies automatisch worden geregistreerd en aan jou uitbetaald inclusief facturatie. Zo kan jij je volledig focussen op je marketing activiteiten.

Belangrijke tips

3 sleutelwoorden: niche, doorzettingsvermogen en focus.

Affiliate marketing is niet nieuw, heel veel mensen zijn je voor gegaan en hebben al miljoenen euro's binnengehaald. Daarom moet je jezelf proberen te onderscheiden. Eén tip die we je eerder al gaven is om te kiezen voor iets dat jouw passie is. Dat zullen mensen merken in de reclame uitingen die je gaat schrijven.

Tegelijkertijd is het slim om je te richten op een niche. Je kan wel denken dat je de nieuwe Independer.nl bent door een vergelijkingssite op te richten, maar dat ga je toch zomaar niet winnen. (En ja, Independer doet ook een vorm van affiliate marketing.) Door je te specialiseren heb je minder concurrentie en is je kans tot slagen groter.

Bedenk echter wel dat je niet binnen een paar weken bakken met geld binnen gaat zien komen op je bankrekening. Marketing gaat erom dat je grote aantallen mensen weet te bereiken en dan ook zoveel mogelijk de juiste mensen die interesse hebben in het product waar je reclame voor maakt.

Grote bedrijven als Philips hebben daar duizenden mensen voor in dienst. Door niet op te geven maar steeds jouw publiek iets te laten groeien zal ook je winst gaan groeien. De truc is om gewoon hard door te blijven werken.

Door te gaan voor je passie en een niche heb je al een bepaalde focus. Dat raden we je ook aan: mensen zijn eerder geneigd een website te bezoeken of social media kanaal te volgen wanneer dat zich specialiseert in 1 onderwerp. En ze zijn nog meer geneigd je te geloven op het moment dat je specialist bent, en dus zullen ze eerder iets kopen dat jij aanbeveelt.

Dit heeft er ook mee te maken dat de groei van je website of social vaak exponentieel verloopt: het groeit steeds harder. Door juist 1 project heel succesvol te maken kun je dus veel meer verdienen dan met meerdere projecten waar je maar weinig aandacht voor kunt hebben.

Hoeft niet te betekenen dat je eerste opgezette affiliate site meteen werkt, zeker niet, maar de truc van ondernemen is om te leren van elk avontuur en door te gaan tot je wel goud in handen hebt. De meeste gaan eerst 2 tot 5 keer onderuit voordat het lukt.

Hoeveel kun je verdienen?

Het hangt er uiteraard maar net van af hoeveel bezoekers je weet te krijgen op je website of social media kanaal. Want hoe meer bezoekers, des te meer mensen jou geld zullen opleveren door een sale, lead, klik of vertoning. Het hangt dus alleen maar van jou af hoeveel je gaat verdienen, maar de potentie is bijna oneindig.

Het kan een leuke bijverdienste zijn door affiliate links op je persoonlijke blog of Facebook te zetten waar je af en toe enkele euro's mee verdient, maar je kan ook een super succesvolle ondernemer worden die van affiliate marketing zijn werkt maakt of er zelfs rijk van wordt.