Een minilening zonder garantsteller of garantstelling, kan dat?

Kredietverstrekkers lenen geld uit, maar willen natuurlijk wel een bepaalde garantie dat ze het ook terug gaan krijgen. Met rente overigens… Het zijn geen liefdadigheidsinstellingen, ze willen gewoon winst maken.

Dus checken ze je inkomen, bestaande leningen of eisen een persoonlijke garantstelling. Een lening krijgen zonder een van deze stappen is momenteel niet meer mogelijk.

Bij een minilening t/m € 1800,- kon je tot voorkort een externe garantsteller regelen (tegen betaling). Maar tegenwoordig is een persoonlijke garantsteller toch echt noodzakelijk geworden.

Die moet je binnen 5 dagen na het uitbetalen van je geleende bedrag indienen. Voordeel is wel dat je dit geld bespaart ten opzichte van wanneer je deze met de oude regels voor je liet regelen.

Hoe een minilening verder precies werkt en waar je deze het beste kunt aanvragen gaan we je uitleggen in dit artikel.

Betrouwbare minilening met garantstelling

Het zal je opvallen dat we in dit artikel Saldodipje aanbevelen als partij voor je minilening. Nu zijn er überhaupt niet veel partijen die dit doen in Nederland. Er zijn wel veel kleine en ook onbetrouwbare bedrijfjes geweest, maar daar heeft de AFM gelukkig goede regels voor opgesteld. De enige partij die nu anno 2024 nog bestaat en dus voldoet aan deze regelgeving is Saldodipje. Ze zijn onderdeel van Ferratum Groep en bieden dus een betrouwbare minilening.

Ferratum doet dit soort financiële dienstverlening al sinds 2005 in 23 landen wereldwijd en is ook gewoon een beursgenoteerd bedrijf aan de Duitse DAX in Frankfurt. Ze zijn hier specialist in en hebben al meer dan 2 miljoen klanten geholpen. Daarmee zijn zij marktleider in Europa, de grootste aanbieder en zeer betrouwbaar.

Ze bieden een minilening aan tussen 100 en 1.800 euro met een persoonlijke garantsteller die je zelf moet vinden. Dat kan iedereen vanaf 25 jaar oud zijn die nog geen eigen krediet noch al garantsteller is voor iemand anders. Hoe het precies verder werkt leggen we je hieronder uit. Ter overvloede wellicht: een minilening zonder garantstelling is niet mogelijk.

minilening zonder garantstelling

Rekenvoorbeelden minilening met persoonlijke garantsteller

Om je te laten zien wat een minilening kost bij Saldodipje hierbij een aantal voorbeelden. Let op dat ze zelf een onderscheid maken tussen een mini- en pluslening want zo noemen ze hun producten:

Voorbeeld 1: Je hebt maar een klein bedrag nodig en leent 200 euro. Dan betaal je dit terug na 30 dagen en betaal je aan rente 2,16 euro

Voorbeeld 2: Je gaat voor een hoger bedrag, namelijk 800 euro. Je moet dit dan aflossen na maximaal 45 dagen en betaalt dan 12,98 euro rente

Voorbeeld 3: Je wil de maximale 1800 euro lenen. Dan los je dit af in 2 termijnen van elk 31 dagen en de totale rente bedraagt dan 31,93

Meer voorbeelden en keuzes in bedragen en termijnen kan je terugvinden op de site van Saldodipje zelf. Let op dat je als nieuwe klant de eerste keer tot 800 euro kan lenen en daarna meer op basis van je kredietwaardigheid. Heb je toch meer geld nodig? Dan is een minilening niet mogelijk en kom je uit op een persoonlijke lening. Gebruik dan onze leningen vergelijken tool om de beste leenrente te vinden t/m wel 75.000 euro.

Minilening zonder Garantsteller?

Er kleven aan een minilening een hoop voordelen (zie kopje overige kenmerken hieronder). Zoals eerder benoemd word er wel gevraagd naar je inkomen of bestaande leningen, maar is dit een snel aanvraagproces zonder veel documenten (hoewel die soms alsnog wel nodig zijn voor de controles). Daarom is een garantstelling nodig, om precies te zijn een Persoonlijk Garantsteller. Dus dat je zelf iemand vindt die voor jou garant staat, mocht je toch niet terug kunnen betalen.

Dit kan iedereen zijn. Je zus, broer, ouders, maar ook vrienden en kennissen. Zelfs collega’s of onbekenden dat maakt eigenlijk niet uit. Als er maar iemand is die garant wil staan want wanneer jij in het ergste geval niet kan terugbetalen dan is het aan je garantsteller om over de brug te komen. Je moet de persoonlijke garantsteller aanleveren binnen 5 dagen na de uitbetaling van je lening.

Mocht je onverhoopt toch geen garantsteller vinden dan is dat in strijd met de leenovereenkomst en kost je dat een aanvullend bedrag. Dit moet je terugbetalen binnen de leentermijn samen met je krediet en rente. Zie dit niet als een maas in de wet waardoor je alsnog een minilening zonder garantstelling kan krijgen, want dit is dus niet de bedoeling. Het is immers een boete omdat je het contract niet nakomt en kost je dus ook echt veel geld.

iemand leen me wat geld

Kredietcheck bij minilening

Een minilening aanvragen behoeft een kredietcheck die Saldodipje zelf uitvoert met een intern scoringssysteem in samenwerking met Experian. Hoewel het misschien een relatief beperkt bedrag is dat je leent willen ze wel dat je dit terug kan betalen en dat je verantwoord leent.

Je moet dit ook niet te licht nemen, want als je al leningen hebt lopen is het slim om die eerst af te lossen. En lenen kost altijd geld dus meer en meer lenen zorgt er alleen maar voor dat je dieper in de schulden raakt. En op een gegevens moment wordt het steeds moeilijker om daar weer uit te komen. Denk dus altijd goed na voordat je gaat lenen.

En er is dus inderdaad geen BKR check die wordt gedaan, maar heb je een negatieve BKR registratie dan is het nooit aan te raden om meer te lenen. Zoals het nooit goed is om meer te lenen dan je tijdig kan terugbetalen.

Overige kenmerken minilening

Om de minilening / het flitskrediet even helemaal goed uit te leggen, hier nog de andere voordelen / nadelen ervan op een rij. Of het kenmerk positief of negatief is ligt aan jouw eigen voorkeur en situatie:

  • Weinig documenten nodig om de lening aan te vragen.
  • Het enige dat je hoeft te laten zien is een identificatiebewijs. Dit betekent een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Daarnaast maak je een selfie en vul je het aanvraagformulier in.
  • Geen gedoe of rompslomp dus in het aanvraagproces, je hoeft niet lang te wachten op goedkeuring of een krediet toets.
  • Je hebt wel informatie nodig over je inkomen en arbeidssituatie en terugkerende maandelijkse uitgaven en je moet je bankrekening verifiëren.
  • Snel aanvragen is dus mogelijk. Als je je best doet kan die al de deur uit zijn in wel 7 minuten.
  • Als de aanvraag is goedgekeurd, dan staat het geld meestal al na 24 uur op je rekening en kan je het dus al besteden.
  • De leningen hebben korte looptijd. Dit betekent dat je het snel moet afbetalen. Het voordeel hiervan is weer dat de effectieve rente die je onder de streep betaalt lager uitvalt dan een langere looptijd. Je betaalt immers rente per tijd dat je over het geld kan beschikken. Zie de rekenvoorbeelden hierboven. Als je eenzelfde bedrag leent in een persoonlijke lening of doorlopend krediet (als een aanbieder al zulke lage bedragen wil uitlenen), dan doe je er vaak veel langer over om terug te betalen en betaal je misschien een lager rentepercentage, maar onderaan de streep wel een hoger bedrag aan rente.
  • Je mag overigens altijd eerder terugbetalen dan de maximale looptijd, dat kan voordelig uitpakken.
minilening zonder garantsteller

Geld lenen zonder garantsteller alternatieven

Belangrijk om in je achterhoofd te houden / tussen je oren te knopen is wel dat een minilening eigenlijk is bedoeld als overbrugging van een korte periode. Dat blijkt natuurlijk wel uit de korte looptijd, maar we willen het toch nog even benadrukken: je moet wel terug kunnen betalen na die 30-62 dagen en bij de langste looptijd dus sowieso de eerste termijn al na 31 dagen.

Wanneer is deze lening dan geschikt? Als je bijvoorbeeld weet dat je over een paar weken weer salaris krijgt, een bonus, vakantiegeld, een erfenis etc. maar nu al over wat geld wil beschikken. Zo kan het zijn dat je nu met vakantie gaat en daar een mooie camera voor wil kopen, een nieuwe duikuitrusting, snowboard en ga maar door. Of je auto / wasmachine / droger / koelkast is stuk en die moet je nu vervangen!

Je kan ook kiezen voor meer reguliere leenvormen zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Maar dan kan dit niet zonder alle moeite van papieren, documenten, loonstrook, BKR check etc. Zoveel rompslomp dat een garantsteller zelfs overbodig is. En dat kan ook alleen voor hogere bedragen vanaf 2500 euro en met een langere looptijd waardoor je effectief meer kosten hebt aan rente. De meeste verstrekkers bieden zelfs geen kredieten aan onder de 5000 euro.

Je kan er ook voor kiezen om niet te lenen. Alternatieven voor lenen zijn er genoeg. Denk aan meer sparen bijvoorbeeld of zelf bijverdienen / geld verdienen via internet. Dit laatste kan je ook genoeg inkomsten geven, zoals enquêtes invullen voor geld je al snel een paar honderdjes kan opleveren zonder veel denkwerk en het is nog leuk ook!

Bedenk je sowieso altijd dat geld lenen ook geld kost, al lijkt het nog zo weinig met een minilening. Andere opties zijn vaak goedkoper. Leen alleen geld als dat verantwoord is en je daardoor niet in de problemen raakt. Zorg dat je altijd rond kan blijven komen en niet in geldnood komt. Want dat is een minilening zonder garantstelling echt niet waard.

Gerelateerde artikelen: