minilening zonder garantsteller
Door | Geüpdatet 9 mrt. 2022

Een minilening zonder garantsteller, kan dat?

Kredietverstrekkers lenen geld uit, maar willen natuurlijk wel een bepaalde garantie dat ze het ook terug gaan krijgen met rente.

Het zijn geen liefdadigheidsinstellingen, ze willen gewoon winst maken.

Dus checken ze je inkomen, lening registratie (kredietcheck), of eisen een persoonlijke garantstelling.

Maar je kan ook een lening afsluiten zonder die (persoonlijke) garantsteller…

Bij een minilening is dit t/m € 1500,- allemaal niet nodig.

Hoe dit werkt en waar je deze kunt aanvragen gaan we je uitleggen.


Betrouwbare minilening

Het zal je opvallen dat we in dit artikel Saldodipje aanbevelen als partij voor je minilening zonder garantsteller. Nu zijn er überhaupt niet veel partijen die dit doen in Nederland. Er zijn wel veel kleine en ook onbetrouwbare bedrijfjes geweest, maar daar heeft de AFM gelukkig goede regels voor opgesteld. De enige partij die nog bestaat en dus voldoet aan deze regelgeving is Saldodipje. Ze zijn onderdeel van Ferratum Groep en bieden dus een betrouwbare minilening.

Ferratum doet dit soort financiële dienstverlening al sinds 2005 in 23 landen wereldwijd en is ook gewoon een beursgenoteerd bedrijf aan de Duitse DAX in Frankfurt. Ze zijn hier specialist in en hebben al meer dan 2 miljoen klanten geholpen. Daarmee zijn zij marktleider in Europa, de grootste en betrouwbaar.

Ze doen dit in de basis met een persoonlijke garantsteller die je zelf moet vinden, maar je kan er ook voor kiezen om dit te laten regelen door Saldodipje en dan hoef jij hier behalve wat meerkosten niet over na te denken. Daarover hieronder meer uitleg.

Rekenvoorbeelden minilening met persoonlijke garantsteller

Om je te laten zien wat een minilening kost bij Saldodipje hierbij een aantal voorbeelden. Let op dat ze zelf een onderscheid maken tussen een mini- en pluslening want zo noemen ze hun producten:

Voorbeeld 1: Je hebt maar een klein bedrag nodig en leent 200 euro. Dan betaal je dit terug na 30 dagen en betaal je aan rente 0,99 euro

Voorbeeld 2: Je gaat voor een hoger bedrag, namelijk 800 euro. Je moet dit dan aflossen na maximaal 45 dagen en betaalt dan 9,30 euro rente

Meer voorbeelden en keuzes in bedragen en termijnen kan je terugvinden op de site van Saldodipje zelf. Heb je toch meer geld nodig? Dan is een minilening niet mogelijk. Gebruik dan onze lening vergelijker om de beste leenrente te vinden t/m wel 75.000 euro.

Minilening zonder Garantsteller? Laat de garantstelling regelen

Er kleven aan een minilening een hoop voordelen (zie kopje overige kenmerken hieronder). Zoals eerder benoemd is er dus geen check van je inkomen of bestaande leningen. Daarom is een garantstelling wel nodig. Meest voordelige optie is een Persoonlijk Garantsteller. Dus dat je zelf iemand vindt die voor jou garant staat, mocht je toch niet terug kunnen betalen. Je moet dan een kopie van zijn of haar bankafschrift laten zien.

Dit kan iedereen zijn. Je zus, broer, ouders, maar ook vrienden en kenissen. Zelfs collega’s of onbekenden dat maakt eigenlijk niet uit. Als jij in het ergste geval niet kan terugbetalen dan is het aan je garantsteller om eruit te komen.

Mocht dat niet mogelijk zijn, je liever niet zelf iemand ervoor wil vragen of je kent niemand die dit wil doen voor je, dan kan je altijd nog gaan voor de Externe Garantsteller. Dan wordt er een voor je geregeld door Saldodipje, maar let op dit kost wel geld. Op die manier kun je dus gewoon een klein bedrag lenen zonder garantsteller.

Dit verloopt via een apart bedrijf dat heet Global Guarantee en het enige wat zij eigenlijk doen is garant staan voor dit soort leningen tegen betaling. Je hoeft je niet te schamen als je deze optie kiest want dat doet 95% van de klanten ook.

iemand leen me wat geld

Kredietcheck bij minilening niet nodig

Een minilening is eigenlijk de enige manier om geld te lenen zonder check of je kredietwaardig bent / of je een BKR registratie hebt. Zelfs zeggen ze heel mooi dat iedereen wel eens een financiële fout kan maken en een tweede kans verdient, maar natuurlijk speelt het ook heel erg mee dat met een bedrag tussen de € 100,- en € 1.500,- het risico voor de kredietverstrekker redelijk beperkt is. Daarom durven ze het wel aan om je een lening te geven zonder al deze checks.

Dit is natuurlijk een vrij prettig kenmerk omdat je tegenwoordig al snel een registratie aan je broek hebt, zelfs een telefoonabonnement of studieschuld ziet met tegenwoordig al als lening. Bij een telefoon is dit vanaf 250 euro op afbetaling… Natuurlijk is dit allemaal bedoeld om de consument te beschermen om niet in de geldproblemen te komen, maar misschien slaat het een beetje door?

Anderzijds moet je dit ook niet te licht nemen, want als je al leningen hebt lopen is het slim om die eerst af te lossen. En lenen kost altijd geld dus meer en meer lenen zorgt er alleen maar voor dat je dieper in de schulden raakt. En op een gegevens moment wordt het steeds moeilijker om daar weer uit te komen. Denk dus altijd goed na voordat je gaat lenen.

Overige kenmerken

Om de minilening / flitskrediet even helemaal goed uit te leggen, hier nog de andere voordelen / nadelen ervan op een rij. Of het kenmerk positief of negatief is ligt aan jouw eigen voorkeur en situatie:

  • Geen documenten nodig om de lening aan te vragen. Dus ook geen loonstrook of ander papierwerk.
  • Het enige dat je hoeft te laten zien is een identificatiebewijs. Dit betekent een paspoort, rijbewijs of ID-kaart.
  • Geen gedoe of rompslomp dus in het aanvraagproces, je hoeft niet lang te wachten op goedkeuring of een krediettoetsing.
  • Snel aanvragen is dus mogelijk. Als je je best doet kan die al de deur uit zijn in wel 7 minuten.
  • Als de aanvraag is goedgekeurd, dan staat het geld meestal al na 24 uur op je rekening en kan je het dus al besteden.
  • De leningen hebben korte looptijd. Dit betekent dat je het snel moet afbetalen. Het voordeel hiervan is weer dat de effectieve rente die je onder de streep betaalt lager uitvalt dan een langere looptijd. Je betaalt immers rente per tijd dat je over het geld kan beschikken. Zie de rekenvoorbeelden hierboven. Als je eenzelfde bedrag leent in een persoonlijke lening of doorlopend krediet (als een aanbieder al zulke lage bedragen wil uitlenen), dan doe je er vaak veel langer over om terug te betalen en betaal je misschien een lager rentepercentage, maar onderaan de streep wel een hoger bedrag aan rente.
  • Je mag overigens altijd eerder terugbetalen dan de maximale looptijd, dat kan voordelig uitpakken.

Ter overweging

Belangrijk om in je achterhoofd te houden / tussen je oren te knopen is wel dat een minilening eigenlijk is bedoeld als overbrugging van een korte periode. Dat blijkt natuurlijk wel uit de korte looptijd, maar we willen het toch nog even benadrukken: je moet wel terug kunnen betalen na die 30-62 dagen en dus sowieso de eerste termijn na 31 dagen al.

Wanneer is deze lening dan geschikt? Als je bijvoorbeeld weet dat je over een paar weken weer salaris krijgt, een bonus, vakantiegeld, een erfenis etc. maar nu al over wat geld wil beschikken. Zo kan het zijn dat je nu met vakantie gaat en daar een mooie camera voor wil kopen, een nieuwe duikuitrusting, skies / snowboard en ga maar door. Of je auto / wasmachine / droger / koelkast is stuk en die moet je nu vervangen!

Je kan ook kiezen voor meer reguliere leenvormen zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Maar dan kan dit niet zonder alle moeite van papieren, documenten, loonstrook, BKR check etc. En dat kan ook alleen voor hogere bedragen vanaf 2500 euro en met een langere looptijd waardoor je effectief meer kosten hebt aan rente. De meeste verstrekkers bieden zelfs geen kredieten aan onder de 5000 euro.

Je kan er ook voor kiezen om niet te lenen. Alternatieven voor lenen zijn er genoeg. Denk aan meer sparen bijvoorbeeld of zelf bijverdienen / geld verdienen via internet. Dit laatste kan je ook genoeg inkomsten geven, zoals enquêtes invullen voor geld je al snel een paar honderdjes kan opleveren zonder veel denkwerk en het is nog leuk ook!

Bedenk je sowieso altijd dat geld lenen ook geld kost, al lijkt het nog zo weinig met een minilening zonder garantsteller. Andere opties zijn vaak goedkoper. Leen alleen geld als dat verantwoord is en je daardoor niet in de problemen raakt. Zorg dat je altijd rond kan blijven komen en niet in geldnood komt.

Gerelateerde artikelen: