investeren in vastgoed met weinig geld
Door | 23 dec. 2023

Stel: je wil wel investeren in vastgoed, met weinig geld denk je alleen dat dit niet kan.

Daar is niks van waar.

Vastgoed kan een mooie bron zijn van passieve inkomsten.

Een interessante investering gezien het goede rendement en relatief beperkte risico.

Er kleven een hoop voordelen aan, maar ook haken en ogen.

Zo lijkt investeren erin alleen weggelegd voor mensen met heel veel geld op de bank.

Maar dat is niet langer het geval en dat gaan we je uitleggen.

Hoe investeren in vastgoed met weinig geld mogelijk is.

Je kan namelijk al vanaf slechts 50 euro beginnen met investeren en mooi rendement maken van 8% tot wel 14%.

Dat is echt aantrekkelijk en ga je met andere manieren van investeren niet snel krijgen.

Zeker niet met de voordelen die aan vastgoedprojecten als investering zitten.


Voordelen van investeren in vastgoed (met weinig geld)

Vastgoed is voor veel mensen de ideale manier om passief inkomen te genereren. Het is dan ook een slimme belegging. De onderliggende waarde, het pand, is namelijk zeer waardevast. Dat zorgt ervoor dat het risico beperkt is want je kan het pand altijd weer doorverkopen.

Sterker nog: de waarde van huizen blijft door de jaren heen stijgen. Dat zal zeker met het huidige woningtekort nog wel jaren zo blijven doorgaan. Dus dat is al een eerste winst die je kan boeken. Op dit moment stijgen de prijzen zelfs historisch hard. Bovendien zijn er ondanks de krappe woningmarkt nog genoeg beleggingspanden te koop. Want hier vindt je niet alleen woonhuizen en appartementen tussen, maar ook kantoren, bedrijfshallen en zelfs vastgoedportfolio’s met meerdere panden tegelijk.

Naast de stijging in waarde is het directe rendement van vastgoed ook interessant, want je verhuurt het vastgoed en daar kan je in particuliere sector vaak veel voor vragen. Bijvoorbeeld door een pand te verhuren als studentenkamers. Zeker als je dit dan terugrekent naar een procentueel rendement op je investering. Je ontvang dus de stijging van de waarde + de huur, dat is dubbel rendement.

Maar een pand aanschaffen uit eigen middelen is natuurlijk een duur verhaal. Toch zijn er andere manieren om hier in te kunnen stappen waarmee het ook met weinig geld een toegankelijke markt blijkt. Sterker nog: hier zitten zelfs voordelen aan die het aantrekkelijk maken als je wel veel geld hebt.

investeren in vastgoed met weinig geld

Zelf vastgoed aanschaffen is duur en risicovol

Een woning kopen om vervolgens te verhuren, dat doe je niet zomaar. Dat gaat met veel geld gemoeid. Tonnen welteverstaan en die heeft niet iedereen maar liggen als eigen inbreng dat je kunt investeren. Dat is nogal veel eigen geld / eigen vermogen.

En een financiering aanvragen voor een directe investering in vastgoed is vaak lastig en bovendien niet aantrekkelijk. Je krijgt alleen voor je eigen woning hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld maar niet voor een dergelijke investering. Als je er al een lening voor krijgt.

Daarnaast investeer je in één pand dat je koopt. Je hebt dus geen enkele spreiding van risico. Wat als er iets met die woning mis blijkt te zijn? Of de buurt gaat achteruit? Of niemand wil het huren? En alles qua onderhoud is voor jouw rekening. En ga zo maar door. Dan ga je het schip in. Kortom: dit moet je alleen aandurven als je al echt rijk bent.

Ben je dat nog niet, dan is er een uitweg, namelijk crowdfunding. Er zijn speciale platformen waarmee je al vanaf kleine bedragen kan investeren in vastgoedprojecten. We noemen hieronder de wat ons betreft twee beste. Eén in NL, eentje erbuiten. Dit omdat de rendementen nogal verschillen tussen binnenland en buitenland. Een derde en laatste optie is om indirect te investeren via speciale beleggingsfondsen en ETF’s.

estateguru logo

1. Investeren in vastgoed buitenland (vanaf €50)

We beginnen met vastgoedprojecten in het buitenland. Simpelweg omdat deze vaak hogere rendementen hebben. Waarom? Omdat ze liggen in regio’s die in flinke economische ontwikkeling zijn, met name de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) zie je hier vaak terugkomen. Daarnaast liggen in andere landen alle leenrentes vaak ook hoger dan in Nederland.

Het beste platform om hiervan te profiteren is Estateguru. Zij geven kredieten uit voor vastgoedprojecten in voorgenoemde landen maar daarbij ook Duitsland, Zweden, Finland, Portugal en Spanje. Ze zijn een van de grootste op dit vlak in Europa en hebben inmiddels al een half miljard aan investeringen gerealiseerd verdeeld over 3000 projecten.

Waarop kleine investeerders, dat zijn er al meer dan honderdduizend, meer dan 36 miljoen hebben verdiend. Het rendement dat je op je investering krijgt varieert namelijk rond de 8% – 14%: dat is niet mis. Per investering moet je minimaal 50 euro inleggen: dat is te overzien.

Voordeel van deze manier van investeren is dat er een werkelijke onderliggende waarde is, namelijk een fysiek pand. Het gaat hier dus echt alleen om hypotheken en leningen met onderpand. Dus in het slechtste geval dat de persoon die het krediet afneemt niet meer kan betalen, kan altijd nog dit pand verkocht kan worden zodat jij je geld en rendement alsnog krijgt.

Dit is overigens zeer onwaarschijnlijk omdat Estateguru alle projecten screent met een speciaal krediet team en alleen die zaken aanneemt met een laag risico. Het gaat in een paar procent van de gevallen nog wel eens mis, maar dan worden er betaalafspraken gemaakt. Maar 0,01% van de leningen moet echt worden afgeschreven tot nu toe.

investeren in vastgoed met weinig geld

2. Investeren in vastgoed Nederland (vanaf €2.500)

Dit voordeel van onderpand heb je natuurlijk in eigen land ook. Nadeel is wel dat het rendement dat je krijgt een iets lageris, namelijk 9,3% (2021 gerealiseerd) met een voorschotdividend van 6% in Nederland en respectievelijk 7,6% en 4% in Duitsland. Ander verschil met Estateguru is dat ook de minimale inleg hoger is, namelijk 2500 euro in één keer of 100 euro per maand totdat je 2000 euro hebt ingelegd.

Beste platform hiervoor is SynVest op dit moment. Niet alleen volgens ons, maar ze zijn ook specifiek uit de bus gekomen als beste aanbieder van beleggingsproducten in vastgoed in de prestigieuze cashcow awards. Deze prijs wonnen ze in 2012, 2018, 2019 en 2021 al meermaals dus.

SynVest doet hetzelfde als Estateguru maar dan in Duitsland en Nederland. Voor beide langen kun je investeren in aparte fondsen waarvan je certificaten koopt. Verder is de manier van werken identiek, al heb je hier wel te maken met een bedrijf dat in NL is gevestigd en ook klantenservice in onze eigen vertrouwde taal.

Ze kiezen specifiek voor bepaalde vastgoedprojecten met langdurige bestemming, zoals winkelcentra, supermarkten, gezondheidscentra, bedrijfspanden en kantoren. Deze worden gefinanceerd vanuit een fonds waarin de investeerders zich inkopen met certificaten.

De winst komt uit twee factoren, namelijk verhuur van de panden en waardestijging. Doordat de huren voorspelbaar zijn kunnen ze dus al maandelijks een voorschotdividend uitbetalen waardoor je al snel weer een geldstroom terug ontvangt.

Dit voorschot kan je laten uitkeren naar jezelf als passieve inkomsten, maar je kan het ook automatisch laten herbeleggen waardoor je een rente op rente effect krijgt, of in dit geval dividend op dividend wat alleen maar je rendement doet stijgen.

Uitstappen vastgoed investering

Let tegelijkertijd wel op dat je niet zomaar kan uitstappen, want dan betaal je uitstapkosten die in de eerste 3 jaar hoger zijn (te weten 9 – 7 – 5 procent) en daarna 2,5%. Ook zijn er uitstaptermijnen van 3 tot 12 maanden afhankelijk van je investering. Dit allemaal om de overgebleven mensen in het fonds te beschermen. Je kan je belegging in het fonds altijd verkopen of uitbreiden, er is geen einddatum. Dit is bij andere vastgoedfondsen niet het geval.

investeren in vastgoed via synvest

3. Indirect investeren in vastgoed met weinig geld

De derde optie is om niet direct te investeren in vastgoed, dus dan niet zelf of via een crowdfunding platform, maar indirect als belegging in specifieke aandelen of fondsen. Met de aandelen bedoelen we dat je die koopt van specifiek bedrijven die zich specialiseren op het gebied van vastgoed. Denk hier aan Wereldhave, Unibail Rodamco, Eurocommercial Properties of Vastned Retail om maar een paar voorbeelden te noemen.

Een iets veiligere en bovendien makkelijkere manier om dit te doen is via fondsen of ETF’s. Er bestaan namelijk vastgoedfondsen die je kan kopen waarin een groot aantal van soortgelijke bedrijven zijn vertegenwoordigd. Omdat je met een beleggingsfonds of ETF automatisch spreidt over meerdere beleggingen heb je minder risico.

Welke optie je ook kiest, gebruik hiervoor natuurlijk dan de beste online broker van Nederland. Zij hebben een prijswinnend beleggingsplatform en lage transactie- en servicekosten. En alle genoemde manieren om indirect te beleggen in vastgoed bieden zij aan.

Verschil is wel dat je hier dus aan het beleggen bent en niet meer per se investeren. Er is dus geen onderliggende waarde en geen vaste opbrengst. Zorg dus altijd voor een goede spreiding en een divers portfolio aan beleggingen om risico’s te managen.

Aan de slag

Je hebt nu meerdere opties tot je genomen hoe je kunt investeren in vastgoed met weinig geld. Tijd om te bepalen welke manieren bij jou passen. Heb je voorkeur voor een platform, of voor een land? Mooi rendement krijg je overal.

Probeer vooral meerdere methodes en ook aanbieders tegelijkertijd uit, want ook dat is weer een manier van risicospreiding. Bij het fonds van Synvest heb je een automatische spreiding tussen projecten, bij Estageguru raden we je ook zeker aan je inleg tussen zoveel mogelijk projecten te verdelen.

Gerelateerde artikelen: