3 x Investeren in Vastgoed met Weinig Geld

Auteur: |
investeren in vastgoed

Vastgoed kan een mooie bron zijn van passieve inkomsten.

Een interessante investering gezien het goede rendement en relatief beperkte risico.

Er kleven een hoop voordelen aan, maar ook haken en ogen.

Zo lijkt investeren erin alleen weggelegd voor mensen met heel veel geld op de bank.

Maar dat is niet langer waar.

Je kan al met slechts 50 euro van start.

In dit artikel:

Voordelen van investeren in vastgoed

Vastgoed is voor veel mensen de ideale manier om passief inkomen te genereren. Het is dan ook een slimme belegging. De onderliggende waarde, het pand, is namelijk zeer waardevast. Dat zorgt ervoor dat het risico beperkt is want je kan het pand altijd weer doorverkopen.

Sterker nog: de waarde van huizen blijft door de jaren heen stijgen. Dat zal zeker met het huidige woningtekort nog wel jaren zo blijven doorgaan. Dus dat is al een eerste winst die je kan boeken.

Daarnaast is het directe rendement ook interessant, want je verhuurt het vastgoed en daar kan je in particuliere sector vaak veel voor vragen. Bijvoorbeeld door een pand te verhuren als studentenkamers. Zeker als je dit dan terug rekent naar een procentueel rendement op je investering. Je ontvang dus de stijging van de waarde + de huur, dat is dubbel rendement.

Zelf vastgoed aanschaffen is duur en risicovol

Maar even een woning kopen om vervolgens te verhuren, dat doe je niet zomaar. Dat gaat met veel geld gemoeid. Tonnen welteverstaan, en die heeft niet iedereen maar liggen. En er een financiering voor aanvragen is vaak lastig en bovendien niet aantrekkelijk. Je krijgt alleen voor je eigen woning hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld maar niet voor een dergelijke investering. Als je er al een lening voor krijgt.

Daarnaast investeer je in één pand dat je koopt. Je hebt dus geen enkele spreiding van risico. Wat als er iets met die woning mis blijkt te zijn? Of de buurt gaat achteruit? Of niemand wil het huren? Etcetera etcetera. Dan ga je het schip in. Kortom: dit moet je alleen aandurven als je al echt rijk bent.

Ben je dat nog niet, dan is er een uitweg, namelijk crowdfunding. Er zijn speciale platformen waarmee je al vanaf kleine bedragen kan investeren in vastgoedprojecten. We noemen hieronder de wat ons betreft twee beste. Eén in NL, eentje erbuiten. Dit omdat de rendement nogal verschillen tussen binnenland en buitenland. Een derde en laatste optie is om indirect te investeren via speciale beleggingsfondsen en ETF’s.

1. Investeren in vastgoed buitenland (vanaf €50)

We beginnen met vastgoedprojecten in het buitenland. Simpelweg omdat deze vaak hogere rendementen hebben. Waarom? Omdat ze liggen in regio’s die in flinke economische ontwikkeling zijn, met name de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) zie je hier vaak terugkomen.

Het beste platform hiervoor is Estateguru. Zij geven kredieten uit voor vastgoedprojecten in voorgenoemde landen maar daarbij ook Finland en Spanje. Het rendement dat je op je investering krijgt is rond de 12-14%, dat is niet mis. Per investering moet je minimaal 50 euro inleggen, dat is te overzien.

Voordeel van deze manier van investeren is dat er een werkelijke onderliggende waarde is, namelijk een fysiek pand. Dus in het slechtste geval dat de persoon die het krediet afneemt niet meer kan betalen, altijd nog dit pand verkocht kan worden zodat jij je geld en rendement alsnog krijgt.

2. Investeren in vastgoed Nederland (vanaf €1000)

Dit voordeel heb je natuurlijk in eigen land ook. Nadeel is wel dat het rendement dat je krijgt een stuk lager is, namelijk 4 tot 5% en dat ook de minimale inleg hoger is, namelijk duizend euro. Beste platform hiervoor is Exporo op dit moment.

Exporo doet hetzelfde als Estateguru maar dan in Duitsland en Nederland. Met name bij onze oosterburen trouwens. Verder is de manier van werken identiek, al heb je hier wel te maken met een bedrijf dat in NL is gevestigd en ook klantenservice in onze eigen vertrouwde taal.

Het extra interessante is bij Exporo overigens dat zij zelf de panden na bouw gaan verhuren en dat ze vaak al huurders hebben voordat ze een investeringsronde uitzetten. Dit geeft extra zekerheid voor het rendement.

3. Indirect investeren in vastgoed

De derde optie is om niet direct te investeren in vastgoed, dus dan niet zelf of via een crowdfunding platform, maar indirect als belegging in specifieke aandelen of fondsen. Met de aandelen bedoelen we dat je die koopt van specifiek bedrijven die zich specialiseren op het gebied van vastgoed. Denk hier aan Wereldhave, Unibail Rodamco, Eurocommercial Properties of Vastned Retail om maar een paar voorbeelden te noemen.

Een iets veiligere en bovendien makkelijkere manier om dit te doen is via fondsen of ETF's. Er bestaan namelijk vastgoedfondsen die je kan kopen waarin een groot aantal van soortgelijke bedrijven zijn vertegenwoordigd. Omdat je met een beleggingsfonds of ETF automatisch spreidt over meerdere beleggingen heb je minder risico.

Welke optie je ook kiest, gebruik hiervoor natuurlijk dan de beste online broker van Nederland, en dat is Binck Bank. Zij hebben een prijswinnend beleggingsplatform en lage transactie- en servicekosten. En alle genoemde manieren om indirect te beleggen in vastgoed beiden zijn aan.

Verschil is wel dat je hier dus aan het beleggen bent en niet meer per se investeren. Er is dus geen onderliggende waarde en geen vaste opbrengst. Zorg dus altijd voor een goede spreiding en een divers portfolio aan beleggingen.

Aan de slag

Je hebt nu meerdere opties tot je genomen hoe je, ook met weinig geld, kan investeren in vastgoed. Tijd om te bepalen welke manieren bij jou passen. Heb je voorkeur voor een platform, of voor een land? Probeer vooral meerdere methodes en ook aanbieders tegelijkertijd uit, want ook dat is weer een manier van risicospreiding.