Is er echt een aller beste manier waarop je geld kan beleggen of investeren?
JA – die is er.
Ga je dan nu DE GOUDEN TIP lezen, die voor iedereen opgaat?
NEE – die bestaat niet, sorry!
Welke methode beter is dan de ander hangt namelijk helemaal af van jouw voorkeuren.
Maar ook van je beschikbare geld, hoeveel risico je wilt nemen, hoeveel tijd je hebt voordat je je investering terug wil hebben en nog heel veel meer factoren.
Wat we wel gaan doen is de belangrijkste manieren van beleggen aan je voorleggen, zodat je zelf kan kiezen.
Zie onderstaande 5 manieren dus niet als een lijst van goed naar slecht ofzo.
Daarbij is het altijd aan te raden alleen te beleggen met geld dat je โkunt missenโ, en dit zoveel mogelijk te spreiden.
1. Beleggen op de beurs
Iedereen kent de klassieke plaatjes wel van schreeuwende mensen op Wallstreet. Zo gek gaat het er tegenwoordig niet meer aan toe, want je kan gewoon beleggen vanaf je laptop of telefoon. En nog steeds is deze traditionele manier van beleggen interessant.
Het blijft namelijk de manier van grote bedrijven om geld op te halen. En dus een belangrijke manier voor beleggers om te investeren. Vooral omdat er steeds meer beleggingsinstrumenten bijkomen om het interessanter te maken.
Vroeger had je alleen aandelen of obligaties. Nu kan je ook aan de slag met fondsen, ETFโs, futures, turboโs en nog veel meer ingewikkelde dingen. Laat je hier wel goed over voorlichten, want meer mogelijke winst is altijd ook meer risico.
Kies daarom voor de beste online broker, op prijs en kwaliteit: Saxo Bank. Zij steken ook veel aandacht in het uitleggen en helpen van beleggers om goede keuzes te maken, en om in ieder geval fouten te voorkomen. Want die kosten je veel centen.
2. Cryptocurrency
De markt van Crypto munten, ofwel cryptocurrency, dan wel cryptovaluta, is een steeds groter alternatief voor de reguliere beurs. Je ziet ook dat er inmiddels al miljarden rondgaan in deze wereld en dat ook de kleinere beleggers hun weg makkelijker weten te vinden naar deze brokers.
Dit maakt ook dat de coins als Bitcoin, Ethereum, Ripple en andere concurrenten steeds betrouwbaarder worden in hun koersen en vaak worden beschreven als veilige haven wanneer de normale beurzen het niet goed doen. Een beetje vergelijkbaar met obligaties en goud wordt veel geschreven, of dit in praktijk ook zo is dat moet nog bewezen worden.
Voordeel is dat hier de transactiekosten laag zijn en op basis van de onderliggende technologie en geringe marktadoptie redelijkerwijs te voorspellen valt dat de koersen en waardes nog flink zullen gaan stijgen. Als je een aantal jaar een paar tientjes had geรฏnvesteerd in Bitcoin was je nu miljonair geweest bijvoorbeeld, en dat terwijl nu pas heel weinig mensen echt gebruik maken van die munt.
Zo voorspellen veel mensen dat je hier in een paar jaar wederom je geld keer 10 of zelfs 100 kan verveelvoudigen. Dat is een gedurfde uitspraak, maar geeft wel het enthousiasme voor deze instrumenten aan.
Als je wat geld wil stoppen in crypto, en dat kan al vanaf een laag bedrag, dan doe je dat bij voorkeur wel bij de beste crypto broker in Nederland. En dat is zonder twijfel Litebit.eu vanwege niet alleen de prijs maar ook de kwaliteit.
Rente / divident op je cryptomunten
Dat klinkt mooi nietwaar? Het is inderdaad mogelijk om dit te krijgen op de crypto die je bezit. Erger nog: dit loop zomaar op tot 10-11% rendement op jaarbasis bij bepaalde munten en het enige dat je ervoor hoeft te doen is op รฉรฉn knop duwen.
Dit kan je doen via de goedkoopste crypto broker & exchange in Nederland, te weten Bitvavo. Zij regelen verder het technische gedeelte. Je krijgt namelijk de rente als je jouw cryptovaluta laat meewerken op de blockchain waar ze voor bedoeld zijn. Dit heet crypto staking.
Het is vrij ingewikkeld om dit zelf te doen, zeker op kleine particuliere schaal, maar Bitvavo doet dit graag in ruil voor een deel van het rendement. En dat jij er dan alsnog ruim tien procent aan overhoudt zonder er in feite iets voor te doen is wat ons betreft prima.
3. Investeren in Vastgoed
Nu horen we je denken, dit is toch alleen voor de grote jongens? Want hoe ga ik ooit een pand kunnen kopen om dat vervolgens te verhuren? Want dat is toch hoe investeren in vastgoed werkt? Nee dat is allang niet meer de enige manier.
Je kan al inleggen met ‘maar’ 50 of 1000 euro. En de rendementen zijn echt niet belabberd met 6 – 12% Er zijn hier slimme platformen ontstaan die als een soort van crowdfunding alle kleine investeringen samenbrengen om het gewenste pand te kunnen kopen. Vaak hebben ze de huurders ook al geregeld.
Lees meer in ons artikel Investeren in Vastgoed met weinig geld. Er zijn genoeg opties in binnen en buitenland. En het voordeel van vastgoed is dat er altijd een onderpand is voor je belegde geld. Wat dus weer verkocht kan worden mocht het verhuren niks worden bijvoorbeeld.
4. Contracts for Difference
Dit is de manier van beleggen met het aller hoogste mogeljike winst, maar ook het grootste risico profiel. CFDโs houden in dat je niet direct een aandeel of andere onderliggende waarde koopt, maar eigenlijk inzet op de koersen. Dit kan je dan versterken met een hefboomeffect waardoor het net is alsof je met veel grotere bedragen aan het investeren bent.
Effect is dat je dus tot 30 x zo hard kan profiteren van koersstijgingen. Leg je 100 euro in, dan maakt je winst die net zo hoog is alsof je dat met 3000 euro had gedaan. Klinkt leuk om zo mee te spelen met de grote jongens, maar vergeet niet dat het verlies net zo goed harder gaat met dezelfde factor.
In praktijk zie je dan veel mensen zich hier in vergissen en met name hun emoties de vrije loop laten. Ze gaan zich rijk rekenen, nemen geen rationele beslissingen meer en dan gaat het mis. Kan jij dat wel denk je? Lees dan eerst goed door op onze pagina over CFD handel. Weinig mensen maken winst, maar als ze dat doen dan is dat wel flink…
5. Investeren in P2P krediet
P2P, een afkorting van peer-to-peer, houdt in dat je jouw geld uitleent tegen rente aan andere particulieren. Dat kan binnen NL, of daarbuiten. Voordeel van landen als de UK en Spanje bijvoorbeeld is dat je daar een hogere rente kan vragen. Eigenlijk speel je dus voor bank.
Dit kan je doen via speciale platformen waar je zelfs tot 15% rendement maakt. Dat is natuurlijk meer dan je spaarrekening. En het leuke is dat je al kan meedoen vanaf een laag bedrag, soms al vanaf 1 euro.
Van deze manier van investeren wordt overigens door de aanbieders benoemd dat het risico hiervan laag is. Het risico is eigenlijk gewoon helemaal anders dan wanneer je het afzet tegen beleggen, want als je geld stopt in iets waarin wordt gehandeld, of dat nu aandelen zijn of cryptomunten, dan heb je te maken met koerswisselingen.
Anders gezegd, die kunnen meer of minder waard worden, en hoe hard dat gaat ligt aan het instrument. Meer risico is dus mogelijk meer winst maar ook meer verlies. Dat gaat hier echter niet op omdat je een contract afsluit met iemand die gewoon wettelijk de lening terug moet betalen inclusief de rente.
De P2P platformen waken hiervoor en screenen de mensen die een lening aanvragen. Gaat dit alsnog een keertje niet goed dan schakelen zij een incassobureau in of regelen een terugbetaal schikking. Dat kost jou niks. Je bent ook beschermd door terugbetaal garanties bij platformen of ze schieten zelfs de termijn voor.
Daarbij worden jouw investeringen zoveel mogelijk gespreid over zoveel mogelijk uitstaande leningen zodat het ook minder voelbaar is als ergens iemand een keertje niet terugbetaald.
Disclaimer
Natuurlijk zijn dit niet de enige manieren van beleggen en/of investeren. Zo kan je duurzame beleggingen doen, direct investeren in vastgoed en nog veel meer. Dit zijn echter wel de manieren die het meest toegankelijk zijn wat ons betreft en al genoeg keuze geven.
Let op dat dit artikel geen financieel of beleggingsadvies is, maar enkel een reflectie van onze mening ter informatie.