Geld Sparen

Spaardoelen

Er zij meerdere redenen waarom mensen willen sparen. Bijvoorbeeld om een grotere aankoop te kunnen doen. Of juist om een financiële buffer te hebben in het geval je opeens geld nodig hebt. Bijvoorbeeld als de wasmachine of auto stuk gaat en je die moet vervangen. Ook sparen mensen voor hun eigen pensioen.

Afhankelijk van je spaardoelen kan je bepalen welke spaarvorm voor jou het beste van toepassing is.

Spaarvormen

Er zijn verschillende spaarvormen. Naast de "gewone spaarrekening" kan je denken aan een deposito, banksparen, lijfrente verzekering en ga zo maar door. Elk vorm heeft verschillende eigenschappen en zo zijn eigen voor- en nadelen. Kijk op de site van het Nibud voor tips bij het kiezen van een spaarrekening.

Belasting over spaargeld

Spaargeld is voor de Belastingdienst onderdeel van je vermogen. Op het moment dat je vermogen boven de €30.000,- komt moet je daar belasting over betalen. Je kan op de site van de Belastingdient nakijken hoeveel je moet betalen. Er zijn overigens spaarvormen waarbij je geen belasting hoeft te betalen.

Alternatieven

Er zijn ook andere manieren om de doelen te bereiken waarvoor je wellicht wil gaan sparen. Zo kan je voor veel zaken verzekeren, waardoor je minder reserves nodig hebt. Ook kan je in plaats van wachten tot je genoeg hebt gespaard voor een groter doel, het geld lenen. Maar let op, geld lenen kost geld!

Sparen Blog

Geld Sparen als Student (met Weinig Geld)

10/12/2018 - Ook als je nog maar scholier of student bent is het slim om te sparen. Je weet immers nooit of je nog studievertraging oploopt, of toch nog besluit om een tussenjaar te nemen na je afstuderen om lekker te gaan reizen. Maar dat is niet gratis... houd je opties dus open en zorg voor een buffer op je spaarrekening, wij geven je tips hoe.

Lees artikel

7 (Veilige) Alternatieven voor Sparen

20/11/2018 - Als je (te)veel spaargeld hebt dan wil je daar misschien iets mee. Het zit namelijk maar lekker te hangen op die spaarrekening, luie rotcenten! (dat is de reclame toch?) Maar er zijn goede andere bestemmingen om dit geld in beweging te krijgen, en nee beleggen is echt niet het enige alternatief...

Lees artikel

10 Tips om Meer Geld te Sparen

22/10/2018 - Het is goed om geld te sparen, maar misschien wil je wel meer opzij zetten dan je nu doet? Makkelijk is dat echter niet. Zo lijkt het althans, want wij gaan je tien tips geven die je sowieso gaan helpen om meer over te houden aan het einde van elke maand vanaf nu!

Lees artikel