sparen voor een auto
Door | Geüpdatet 28 mrt. 2022

Omdat het een flinke aankoop is, is sparen voor een auto vaak de uitkomst om die toch te kunnen kopen.

De wagen van je dromen, een gezinsauto met meer ruimte of gewoon een nieuwe omdat de oude aan vervanging toe is.

Maar een auto is een grote investering, toch al snel een paar tienduizenden euro’s.

Hoe krijg je dat voor elkaar?

Hoe spaar je voor een auto zonder dat het decennia duurt voordat je genoeg hebt opgepot?

Wij hebben een aantal goede tips voor je om sneller aan het gewenste bedrag te komen.


Hoeveel moet je sparen voor een auto?

Eerste stap richting je droomwagen is bepalen wat je nodig hebt om die te kunnen kopen. Welk bedrag dat precies is + wanneer je dit bereikt wilt hebben heeft weerslag op de overige punten en tips die we hieronder gaan bespreken.

Uiteindelijk kan je namelijk elk bedrag wel gespaard krijgen, als je maar genoeg tijd hebt… maar over tig jaar heb je misschien wel een andere droomauto of wordt de auto die je nu wilt niet eens meer gemaakt! Dus onze adviezen gaan er met name over hoe je sneller je spaardoel bereikt.

Neem een betere spaarrekening

Eerste zaak is om de goede spaarvorm te kiezen. Enerzijds wil je natuurlijk de hoogste rente, omdat je dan sneller spaart, maar anderzijds moet je het geld wel kunnen opnemen als je de auto gaat kopen. Dus moet je het ook weer niet (te lang) vastzetten.

In onze spaarrente vergelijken tool zie je live / realtime de beste rentes van dit moment voor een normale spaarrekening. Als je doorklik op “alle rentes” dan kan je ook nog spaarproducten vergelijken met aanvullende voorwaarden. Denk aan onder andere internetsparen, periodiek sparen en deposito’s.

Die bieden vaak een nog hoger percentage, maar let dan goed op de voorwaarden. Een deposito kan een (te) lange looptijd hebben waarin je het geld niet kan opnemen en andere soorten spaarrekeningen brengen juist weer een boete in rekening als je er geld vanaf haalt de eerste zoveel jaren.

Tip: binnen Europa / de EU kan je heel goed internetsparen bij banken in andere landen met extra goede rente. Je kan dan altijd terugvallen op het internationale deposito garantiestelsel dat jou tot € 100.000,- beschermt.

Tot dat bedrag loop je dus geen risico, want ook al valt de bank om dan krijg je jouw geld terug van de overheid. Je hoeft dus niet terughoudend te zijn voor een rekening in pakweg Letland, gewoon die hoge rente pakken.

Tips om sneller te sparen voor een auto

Als je harder wilt sparen dan moet je simpelweg zorgen dat je meer geld overhoudt dat je opzij kan zetten. Je wilt dus zorgen dat er op je rekening zoveel mogelijk overblijft aan het eind van de maand, nadat je al je rekeningen hebt betaald. Dat doe je door extra te verdienen of je kosten te verlagen.

Meer inkomsten

De meest directe manier om sneller te sparen is door meer geld te verdienen. Maar ja, hoe pak je dat aan? Als dat zo eenvoudig was geweest had je dat wel geweten. Of niet? Want het is inderdaad heel simpel om via internet geld te verdienen. Zomaar een paar honderd euro per maand.

Bijvoorbeeld door enquêtes in te vullen voor geld, of door middel van cashback shoppen of online spaarprogramma’s. In feite allemaal gratis geld. Hoeft je niet eens veel tijd te kosten. Lees alle goede 44 methoden in het artikel online geld verdienen op internet. Wij passen die manieren ook toe en hebben alle sites die we aanbevelen zelf voor je getest.

Besparen op uitgaven

Een andere optie is om te bezuinigen zodat je meer overhoudt om opzij te kunnen leggen. Het zal je verbazen hoeveel geld jij nu onnodig uitgeeft. En al helemaal hoe snel je dit kan goedmaken. Gebruik daarvoor onze geld besparen test, waarin we je stap voor stap door alle kostenposten leiden van een normaal Nederlands huishouden.

Elke keer vertellen we je hoe je dit kosten kan verlagen en verwijzen we je meteen door naar de instantie of website waar je dit direct maar kan regelen. Het kan maar gebeurd zijn toch? In totaal geven we je tips die ruim € 10.000,- per jaar in je portemonnee houden.

Lenen of sparen voor een auto?

Een vraag die we vaker voorbij zien komen. Er zijn veel mensen die niet het geduld of de tijd hebben om te sparen voor een auto maar er gewoon een lening voor afsluiten. Niks mis mee hoor, maar besef je dan wel dat die auto je dan eigenlijk alleen maar meer kost. Je betaalt dan natuurlijk ook rente.. Daarentegen heb je jouw nieuwe kar wel veel eerder voor de deur staan.

Let wel op dat direct bij de dealer / autoverkoper een lening afsluiten eigenlijk bijna altijd duurder is dan zelf online een lening afsluiten. Je kan er ook voor kiezen om deels te lenen voor de rest je spaargeld te gebruiken natuurlijk, dat scheelt een stukje van de kosten maar dan duurt het ook iets minder lang om het doel te bereiken.

Stel je gaat inderdaad (deels) lenen, dan moet je kiezen voor de juiste soort lening. In onze leningen vergelijken tool zie je altijd de beste leenrentes van dit moment. Als je doorklikt op “alle leenrentes” kun je zelfs specifiek leningen voor een auto vergelijken. Zo weet je zeker dat je de bete deal hebt. In principe is dit altijd een persoonlijke lening vanwege de voordelen en eigenschappen van dat product.

Heb je toch liever dat er even een expert met je meekijkt bij het aanvragen van de juiste lening, of het krijgen van de beste (laagste) rente? Dan kan je de hulp inschakelen van Krediet Groep Nederland. Zij zijn al jarenlang expert in het afsluiten van de meest passende lening in Nederland. Een offerte aanvragen kost je sowieso nog nik. Dan kan je die dus altijd nog naast je eigen vergelijking leggen ter controle.

Gerelateerde artikelen: