sparen voor kind
Door | Geüpdatet 28 mrt. 2022

Wil je geld sparen voor een kind?

Het maakt niet uit of het een meerjarig of minderjarig kind is, baby of kleinkind.

Er zijn speciale kinderspaarrekeningen met specifieke voorwaarden die passen bij elke situatie.

Zilvervloot, jongerenrekening, jeugdsparen en ga zo maar door.

Wij geven je tips welke je het beste kan openen.


Hoogste rente spaarrekening kind

Dit had je waarschijnlijk zelf ook wel bedacht, maar probeer altijd voor de beste rente te gaan. De hoogste dus. Maar let wel op dat er vaak bij hogere percentages ook aanvullende voorwaarden komen kijken. Zo krijg je meer rendement als je het geld vastzet, je opname boetes moet betalen of wanneer je een spaarvorm kiest die niet onder het depositogarantiestelsel valt. Daarover hieronder meer toelichting.

In onze spaarrente vergelijken tool vind je altijd live de hoogste rentes terug van dit moment. Klik door naar ‘alle spaarrentes’ om een meer uitgebreide vergelijking te kunnen maken voor specifiek spaarrekeningen voor kinderen. Je kan daarna ook direct online de rekening openen als je dat wilt.

Hoeveel sparen voor een kind?

Deze vraag horen we vaak voorbij komen, het antwoord is echter niet eenduidig. Het is sowieso goed om geld opzij te zetten voor kinderen, laten we dat vooropstellen. Welke getal je hierbij als doel stelt ligt helemaal aan datgene wat je ermee wil gaan betalen. Een rijbewijs? Dan is €2000,- tot €2.500,- voldoende. Wil je ook een volledige studie ermee kunnen betalen? Dan moet je dit bedrag toch wel minimaal x 4 doen.

Het is in ieder geval altijd aan te raden om tijdig te beginnen met sparen, want door de rente wordt het geld vanzelf meer. Let er echter wel op dat je vanaf een bepaald bedrag niet meer zomaar geld aan je kind kan geven zonder dat de Belastingdienst ook een graantje mee wil pikken.

Belastingvrij schenken aan kind

Als je geen specifiek doel hebt maar gewoon je kroost een financieel steuntje in de rug wil geven op hun 18e verjaardag of wellicht later als ze gaan trouwen of een huis kopen mag je het streefbedrag helemaal zelf bedenken.

Houd dan wel rekening met het feit dat je ‘maar’ €5.677,- per jaar belastingvrij mag schenken. Dit is natuurlijk veel geld, maar wellicht niet genoeg ruimte om te geven wat je wil. Nu is er wel een uitzondering mogelijk, en die hangt deels af van de manier waarop het geld wordt uitgegeven.

Eén keer mag je uit de band springen en zelfs tot plusminus 27 duizend geven (2022). Dit mag het kind dan vrij uitgeven. Is het specifiek voor een koophuis? Dan mag je zelfs ruim een ton (€106.671,-) zonder belastingen schenken. En voor een dure studie geldt ook een uitzondering, namelijk tot €56.724.

Wanneer uitbetalen?

Bedenk je wanneer je het gespaarde geld wil laten uitkeren. Dit hangt natuurlijk af van je doel en de leeftijd van je kind. En wellicht zelfs hoe goed hij of zij met geld is. Een 18 jarige direct de verantwoordelijkheid geven voor een bedrag van duizenden euro’s is wellicht niet voor elke tiener een even goed idee. Je wil wel dat er iets nuttigs mee wordt gedaan. Het moment van uitbetalen bepaalt ook welke spaarvorm je kan kiezen, want je zou het geld een tijdje kunnen vastzetten.

Wel of niet vastzetten?

Sparen voor een kind betekent meestal pas over meerdere jaren iets met het geld hoeft te doen, zeker als je er op tijd mee begint. En dus is het een goede optie om het spaargeld vast te zetten. Dit betekent dat je er tijdelijk niet meer bij kan, maar daartegenover staat dat je ook een hogere rente krijgt.

Geld vastzetten doe je trouwens in een deposito en kan gewoon bij de bank, onder het Nederlandse garantiestelsel. De looptijd is vaak enkele tot tientallen jaren. Des te langer de looptijd, hoe groter het rentevoordeel.

Het hoeft niet zo te zijn dat je helemaal niet bij het geld kan tijdens de looptijd, maar dan betaal je vaak een boete om het geld op te nemen. Dat is zonde, maar zo kan je in ieder geval wel eventuele noodsituaties opvangen.

Spaarverzekering voor kind verstandig?

Let op voor spaarverzekeringen. Dit is namelijk geen rekening, maar echt een verzekering. Je krijgt hier doorgaans de hoogste rente, flink hoger zelfs, maar de voorwaarden zitten compleet anders in elkaar. Zo kan je doorgaans niet tussentijds opnemen, en voornaamste nadeel is dat je het geld kwijt bent in geval van overlijden. Dan keert de verzekeraar niks uit. Daar kan je overigens wel weer een verzekering tegenover zetten om dat risico weg te nemen. We zeggen niet dat je deze vorm moet vermijden, maar lees de voorwaarden even goed door.

Sparen op naam van kind of op naam ouders?

Een rekening openen voor je eigen kind kan op haar / zijn naam, of op jouw naam (van de ouders). Er zitten nogal wat verschillen in de mogelijke gevolgen die je in de gaten moet houden. NB: sinds 2012 maakt het overigens niet meer uit voor de vermogensbelasting, spaargeld van minderjarige kinderen telt altijd mee in het vermogen van de ouders. De verschillen die er nog wel zijn kan je hieronder terugvinden.

Op jouw naam:

  • Je kan zelf bepalen wanneer je het geld vrijgeeft voor je kind om er iets mee te doen.
  • Het moment dat je het geld overdraagt aan je kind geldt dit als schenking. De kans is groter dat dit belasting kosten in vergelijking met een rekening op naam van je kind.
  • Als de ouders overlijden valt het geld in de erfenis en moet je kind er erfbelasting over betalen.
  • Als je failliet gaat valt het geld in de faillissements inboedel.

Op naam van je kind:

  • Je kind krijgt automatisch toegang tot het geld vanaf de 18e verjaardag. Tot die tijd moet jij als wettelijke voogd nog goedkeuren wat er met het geld gebeurt.
  • Je kan een groot deel van de schenkbelasting ontwijken omdat je de schenking over meerdere jaren verspreidt.
  • Er hoeft geen erfbelasting te worden betaald als jij overlijdt.
  • Bij een echtscheiding kunnen beide ouders / voogden over het geld beschikken tot het kind 18 is.

Gerelateerde artikelen: