extra sparen voor pensioen
Door | Geüpdatet 24 mrt. 2022

Wil je extra sparen voor je pensioen?

Dat lijkt misschien nog heel ver weg maar het is wel zo slim.

Want wil je naast je AOW zelf zorgen voor een extra oudedagvoorziening?

Misschien zelfs nog wel bovenop je werkgeverspensioen opbouwen?

Het is wijs om nu al na te denken hoe je voor je oudedag meer financiële ruimte kan creëren.

En dat kan je prima zelf regelen.

Wij vergelijken enkele mogelijkheden voor je en laten zien hoe je ook belastingvrij extra inkomen kan opbouwen voor na je pensionering.


1. Extra sparen voor pensioen door hogere rente

Sparen voor je pensioen kan je in beginsel prima doen op een doodgewone spaarrekening. Ook internet sparen of een deposito volstaat zonder meer. Daar zitten echter wel bepaalde voor- en nadelen aan. Belangrijkste is echter dat je altijd gaat voor de hoogste rente. In onze spaarrente vergelijken tool zie je altijd de laatste rentestanden.

Bij deposito’s krijg je vaak een stuk hogere rente, maar dan moet je je geld wel vastzetten. Dan kan je er dus tussentijds niet bij komen. Dat is anderzijds weer een van de voordelen van een doorsnee spaarrekening, mocht er onvoorzien iets gebeuren kan je gewoon je spaargeld opnemen.

Om zoveel mogelijk op je spaarrekening te krijgen raden we je aan ons artikel eens te lezen met 10 tips om meer geld sparen. Daarmee zorg je ervoor dat je extra kan inleggen voor je zelf opgebouwde pensioenvoorziening. Zo kan je heel goed online geld verdienen via internet, zoals enquêtes invullen voor geld.

Let er wel op dat je niet teveel moet sparen. Teveel, kan dat dan? Ja zeker, want als je meer dan pakweg € 50.000,- vermogen hebt (met partner samen € 100.000,-) dan moet je vermogensrendementsbelasting gaan betalen. Verderop geven we je tips hoe je dit kan vermijden, mocht je zoveel gespaard krijgen!

2. Beleggen voor pensioen

Het nadeel van sparen is dat het rendement feitelijk negatief is. De rente die je krijgt weegt op dit moment namelijk niet op tegen de inflatie. Conclusie: je geld wordt eigenlijk minder waard. En dat is toch wel zonde.

Daarom kijken veel mensen naar alternatieven voor sparen. Eén goede en populaire daarvan is beleggen. (Voor de overige lees je ons artikel 7 veilige alternatieven voor spaarrekening). Je kan hiermee namelijk een stuk meer verdienen met je spaargeld waardoor onder aan de streep de opbouw ook hoger zal zijn.

Let wel dat beleggen risico met zich meebrengt. Je moet hier dus niet gaan voor de korte termijn beleggingsconstructies zoals CFD Handel. Je hebt namelijk tot je pensionering waarschijnlijk nog genoeg tijd om het met normale aandelen of fondsen te kunnen doen. Hetzelfde geldt voor geld verdienen met cryptocurrency, actief handelen is risicovol maar je kan wel heel goed investeren in de beste cryptomunten voor lange termijn.

Ga dan dus liever voor de ‘traditionele’ vormen als aandelen en fondsen. De beste broker is Saxo Bank, al jaren verkozen tot best beste beleggingsplatform (onder de oude naam Binck) met lage kosten (al 16 keer de nr. 1!). Vraag een gratis informatiepakket aan en ontvang meteen € 200,- gratis transactietegoed!

3. Belastingvrij sparen voor pensioen

Je kan ook speciaal sparen voor je pensioen met producten waarbij je gespaarde geld niet meetelt voor je vermogensrendemenstheffing. Die vrijstelling krijg je met Lijfrenteverzekering en Banksparen. Let wel dat je hier wel te maken krijgt met een hoop regels en zaken om rekening mee te houden:

Als je namelijk het geld gaat laten uitbetalen dat je zelf gespaard hebt, dan moet je dat als inkomen tellen en dus er opeens weer inkomstenbelasting over betalen. Dat maakt niet per se uit, want pensioengerechtige leeftijd betaal je een lager percentage inkomstenbelasting én je kan het geld dat je inlegt nu aftrekken van je inkomen, maar alleen tot een bepaalde hoogte. Dit is je jaarruimte. Via de link kan je er mee over lezen op de site van de Belastingdienst.

Het heeft weinig zin om met deze producten meer te sparen dan deze ruimte, want dan betaal je dus nu en na je pensioen er inkomstenbelasting over, en dat is dubbel zonde! Dan kan je beter gaan beleggen…

4. Kosten tijdens pensioen verlagen

Een andere manier om je pensioen relatief gezien te verhogen is door je kosten te verlagen. Dan houd je namelijk ook meer over… wij hebben een heleboel bespaartips voor je. Teveel eigenlijk, in totaal ter waarde van ruim € 10.000,- Dat gaan we je hier niet allemaal kunnen uitleggen.

Daarom hebben we een heel handige geld besparen test gemaakt. Kan je er in 16 simpele ja/nee-vragen achter komen waar je nog meer geld over kan houden. Enkel tips waarbij je niet iets hoeft te laten (want wie wil er tijdens zijn oude dag op een houtje bijten?) en we doen er meteen de linkjes bij naar de sites / instellingen om de besparing meer direct te regelen.

5. Extra verdienen tijdens pensioen

Eerder kon je al lezen in dit artikel dat je tijdens je pensioen nog steeds belasting moet betalen over je inkomsten maar dat dit wel een lager percentage is. Dat betekent dus indirect dat het extra voordelig is om tijdens je pensioen bij te verdienen.

Want je hebt toch genoeg tijd toch? Inderdaad. En tegenwoordig kan je via internet heel makkelijk geld verdienen. Zonder veel moeite of nadenken toch zomaar enkele honderden euro’s per maand. Denk aan enquêtes invullen voor geld (doe dat dan bij de best betaalde enquête sites) of geld verdienen met je eigen website. Het zal je verbazen hoe eenvoudig dit is.

6. Hoeveel extra sparen voor pensioen?

Een belangrijke vraag die we vaak krijgen is hoeveel je eigenlijk moet sparen. Nu is er in Nederland geen moeten, want je krijgt altijd een AOW. Maar dat is ook weer geen vetpot. Nu bouw je bij de meeste werkgevers in loondienst ook nog een pensioen op dat je daar nog bovenop krijgt, maar ook dat hoeft niet afdoende te zijn.

Maar dat ligt weer helemaal aan jouw wensen en doelen op je bucketlist. Wil je na je pensionering nog allerlei zaken gaan ondernemen die veel geld kosten, zoals verre reizen of een dure oldtimer kopen, ja dan wordt het snel een ander verhaal.

Het hangt er ook een beetje vanaf hoe lang je nog leeft. Want je pensioen en AOW lopen wel door, maar je spaarrekening is toch een keertje leeg. En wellicht wil je ook nog een erfenis nalaten? Eigenlijk kunnen we alleen maar concluderen dat meer altijd prettiger is.

Gerelateerde artikelen: