besparen op autokosten
Door | 11 jan. 2023

Hoe kun je geld besparen op je autokosten?

Want zo’n vierwieler kost echt veel geld.

Denk er maar eens over na: je moet de auto sowieso eerst kopen / aanschaffen (occasion of nieuw, blijft een flinke smak geld).

Vervolgens betaal je wegenbelasting, de autoverzekering, de wegenwacht, de auto wordt steeds minder waard als je er maar naar kijkt (afschrijvingen) en dan moet je nog je eerste meters rijden.

Inderdaad, brandstof komt er nog eens bovenop… en nee de prijzen voor benzine, diesel en LPG dalen nu ook niet bepaald. En ook elektrisch rijden is niet veel goedkoper meer met de huidige prijzen voor stroom.

Daarom helpen we jou op deze pagina met de volgende manieren om te besparen op je autokosten.


1. Besparen op auto brandstof

Besparen op autokosten doe je voornamelijk aan de pomp. Tanken is een dure hobby. Zeker nu de brandstofprijzen weer aan het stijgen zijn. Benzine, diesel en LPG worden alleen maar duurder de laatste tijd en dat nog wel even zo doorgaan. Dat betekent dat de kosten voor het rijden van je wagen ook stijgen.

Sowieso raden we je aan om uit te zoeken waar je de beste prijs kan krijgen voor jouw soort brandstof. Het liefst wel langs een route die je regelmatig rijdt, want als je moet gaan omrijden naar een tankstation dan verbruik je alsnog weer extra.

Maar soms kan omrijden wel slim zijn, zeker als je daarmee kan tanken tegen extra korting. Er zijn namelijk 600 pompstations in Nederland die meedoen aan een kortingsactie die jou tot 6 cent per liter bespaart. Je kan hier aan meedoen door middel van een slimme tankpas.

Je krijgt cashback korting op alle soorten brandstof, ook de premium varianten. Deze korting krijg je ten opzichte van de landelijke adviesprijs maar altijd ten minste 1 cent. Het scheelt je zomaar โ‚ฌ 150,- per jaar. Hoe het precies werkt kan je verder lezen op de website van UnitedConsumers, bij hen kan je de kaart ook direct aanvragen. Bij gebruik kost deze kaart je niks.

2. Besparen autoverzekering

Een autoverzekering is een vaste kostenpost voor je auto. Het maakt niet uit hoeveel je ermee rijdt, elke maand wordt gewoon hetzelfde bedrag weer van je rekening gehaald!

De premie is afhankelijk van verschillende zaken. Sommige heb je een keuze in, zoals de dekking (WA, WA+ of toch All-risk) en aanvullende verzekeringen (zoals inzittendenverzekering). Andere onderliggende bepalers kan je beรฏnvloeden, bijvoorbeeld het aantal schadevrije jaren dat je hebt.

Er zijn echter ook dingen die bijdragen aan je premie waar je helemaal niks aan kan doen. Denk aan je leeftijd of woonplaats, die kunnen zomaar zorgen voor een veel hoger maandbedrag.

Omdat het je sowieso aardig wat geld kost is het slim om goed na te denken wat je nodig hebt, en vervolgens uit te zoeken waar je dit tegen de beste prijs kan krijgen. Dit is echter best een uitzoekwerk.

UnitedConsumers kan je hierbij helpen. Zij vergelijken 100 verzekeringen voor je op basis van je kenteken en vervolgens bieden ze je niet alleen de beste deal maar ook nog eens altijd gegarandeerd een extra korting op je premie van 5% (soms wel 10%). Daarmee kan je al verzekerd zijn vanaf โ‚ฌ 12,- per maand en bespaar je op jaarbasis โ‚ฌ175,-.

3. Besparen met je auto verhuren / autodelen

Er zijn in Nederland meer auto’s dan mensen. Eigenlijk is dit best zonde, want deze auto’s worden niet de hele tijd gebruikt. Zouden we dat wel doen dan zou dat niet eens passen op onze wegen en zouden er record brekende files ontstaan.

Als je het in cijfers uitdrukt staat een auto gemiddeld 23u per dag stil. Zonde! Want de vaste kosten zoals de autoverzekering en wegenbelasting lopen gewoon door.

Daarom is het goed om te weten dat je een deel van die kosten terug kan verdienen door je auto te huur aan te bieden. Er is hier een speciaal netwerk voor opgericht vanuit de Europese Unie die alle regelen zoals betaling maar ook de betrouwbaarheid van de huurder voor je checken.

Wanneer je de auto verhuurt verdien je hier ongeveer โ‚ฌ 35,- per dag mee, dus je snapt wel dat met een paar dagen je auto verhuren, als je die zelf toch niet nodig hebt, je in feite je auto zelf bijna gratis kan rijden! En je kan er zelfs nog op verdienen ook. Klik hier voor meer informatie, of om je direct aan te melden bij Snappcar

4. Besparen met autohuur

Ah je kan dus je auto verhuren om je kosten deels terug te verdienen, maar andersom geredeneerd biedt dit ook weer een kans om goedkoop een auto te huren.

Als je niet zo vaak aan auto nodig hebt is het best slim om er helemaal geen te kopen, maar er alleen eentje te huren als je die nodig hebt. Zo betaal je niet het aankoopbedrag, noch de vaste lasten. Dat is heel radicaal besparen op autokosten.

Een auto huren geeft je meer gemak en flexibiliteit dan het bezitten van een auto, maar ook is het prettiger en vaak zelfs voordeliger dan het openvaar vervoer. Het OV is namelijk best duur, vooral als je met meerdere mensen reist. Een auto huren via Snappcar is 30-50% voordeliger dan een reguliere verhuurmaatschappij

besparen autokosten tips

5. Benzine besparend rijden

Even los van bovenstaande tips kan jij zelf ook nog heel veel uitmaken hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft aan je auto. Jouw keuze voor welke auto je koopt en vooral ook je rijgedrag bepalen voor een groot deel hoe hard het geld je portemonnee uit vliegt.

Besparen bij auto kopen

  • Kies voor benzine als je niet veel rijd, en voor diesel wanneer je wel veel rijd voor bijvoorbeeld je werk. Het omslagpunt ligt met moderne auto’s al bij 15.000 gereden kilometers per jaar. Vanaf dat aantal is diesel goedkoper;
  • LPG is ook erg voordelig, maar een tank laten installeren is wel prijzig. Kan je direct een auto met LPG krijgen dan is dat vanaf 12.000 km per jaar al goedkoper en altijd een goede keuze.
  • Een elektrische auto is in verbruik in bepaalde gevallen voordeliger dan brandstof auto’s. Vooral ook omdat het onderhoud aan een elektrische auto veel lager is omdat er veel minder bewegende en slijtende onderdelen inzitten. En mag je opladen bij je werk of heb je thuis zonnepanelen dan is ook je verbruik een stuk minder.
  • Naast brandstof bepaalt de auto sowieso je verbruik en ook de hoogte van je wegenbelasting en onderhoud. Denk dus goed na wat voor auto je neemt;
    • Een lichtere auto verbruikt minder en kost doorgaans minder wegenbelasting.
    • Een nieuwere auto zal zuiniger zijn en moderner, en kost in de regel ook minder onderhoud;
    • Een oudere auto kost echter minder in de aanschaf en wordt ook niet per se nog veel minder waard;
    • Een klassieker is voordelig omdat je geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen.

Besparend rijden

  • Rustig rijden zorgt voor minder (onnodig) brandstofverbruik. Dit betekent o.a.:
    • Niet te hard rijden. Zoveel eerder ben je er toch niet en dat is ook alleen maar gevaarlijk.
    • Rijd rustig, dus niet hard optrekken of vaak wisselen van snelheid. Cruise control is je vriend.
    • Kijk ver vooruit en laat de auto uitrollen in de versnelling. Niet tot het laatste moment gas geven en dan moeten remmen dat is zonde. Zorg ervoor dat je tijdig anticipeert.
    • Rijd in de juist versnelling. Dus 50 in z’n 4 en 80 in z’n 5. Tijdig opschakelen en afschakelen vermindert je verbruik.
    • Zorg voor een correcte bandenspanning en controleer die elke 2 maanden. Dit verlaagd je brandstofverbruik.
  • Tank altijd tijdig, bij de pomp die je de beste prijs biedt maar wel op de route ligt zodat je niet te ver hoeft om te rijden. Je wil niet verplicht langs de snelweg moeten tanken, dat kost je veel meer voor dezelfde brandstof!
  • Neem de auto niet als dat niet nodig is. Sommige dingen kan je best op de fiets, en soms is ook het OV voordeliger en handiger. Bijvoorbeeld naar het centrum zodat je geen parkeerkosten kwijt bent.
  • Kijk vooraf naar de route zodat je niet verkeer rijd, of om moet rijden voor werkzaamheden. Ook in de file staan kost je veel benzine, kan je beter even wachten als dat mogelijk is. Dit scheelt je een hoop tijd, stress en je kan ermee besparen op autokosten.