geld verdienen met enquêtes
Door | 27 feb. 2023

Kan je echt geld verdienen met enquêtes invullen?

Jazeker! Het is niet voor niets de meest gebruikte manier van online geld verdienen.

Iedereen kan namelijk meedoen en vandaag nog beginnen. Het is bovendien ook nog eens leuk, simpel en afwisselend.

Waar jij je kan aanmelden? 

Jij kiest natuurlijk voor de best betaalde enquête sites (Nederland & België).

Deze zijn het meest betrouwbaar en je verdient er meer geld omdat de vergoedingen per enquête hoger zijn en je ook nog meer vragenlijsten en surveys hebt aan aan mee te doen.

Meld je dus zeker bij meerdere van die die 10 panels aan, zo niet allemaal!

In het vervolg van dit artikel kan je meer uitleg, tips en ervaringen lezen hoe het in zijn werk gaat.


Kan je echt geld verdienen met enquêtes invullen?

Absoluut. Op dit moment en eigenlijk al vele jaren is dit een betrouwbare manier van geld verdienen via internet. En het is ook erg populair en dat is natuurlijk niet zomaar. Als je er echt je best voor doet kan het je zomaar een paar honderd euro in een maand opleveren. 

En dat door alleen maar mee te doen met online vragenlijsten en surveys, al kan je soms ook meedoen andere soorten onderzoek. Denk hierbij aan producten testen (en houden), reclames kijken en beoordelen en ook websites testen. 

Inschrijven is gratis en vrijblijvend en iedereen kan meedoen omdat je er niks voor nodig hebt behalve een emailadres en een rekening om het uit te laten betalen. En als het goed is heb je beide al, dus waar wacht je op?

Aanmelden voor geld verdienen met enquêtes

We noemden het al even in de introductie, maar we raden je aan om te kiezen voor de best betaalde enquête sites. Wij hebben zelf als mystery shopper alle panels getest op hoeveel geld je er kan verdienen en natuurlijk ook of ze betrouwbaar zijn. Daaruit is een top 10 gerold die er je aanbevelen. Natuurlijk hebben we hier ook reviews van andere partijen en onze bezoekers in meegenomen.

Het is wel degelijk van belang dat je hier een goede keuze maakt want omdat dit een onwijs populaire manier van verdienen is zijn er helaas ook minder goede partijen actief en zelfs nep websites die niet het beste met je voor hebben. Ze willen alleen al jouw persoonsgegevens hebben om vervolgens daar geld aan te verdienen. Zij hebben niet als doel om jou te laten verdienen dus.

Je kan bij de sites en panels die wij voorstellen dus niet alleen meer verdienen maar je weet ook zeker dat je niet opgelicht wordt. Bovendien kan je met die tien, plus nog enkele aanvullende suggesties die we je ook geven, jouw vrije tijd meer dan vullen met leuke enquêtes en meer heb je echt niet nodig.

geld verdienen met enquetes online

Hoeveel verdien je met online enquetes?

We noemden hierboven al een bedrag van enkele honderden euro’s in een maand. En daar is echt niks aan gelogen, maar je moet het wel goed lezen. Hoeveel het je oplevert is namelijk niet elke maand hetzelfde en kan best verschillen. Zeker tijdens vakanties in de zomer en rondom de feestdagen zijn ook onderzoeksbureaus en panels gewoon minder actief. 

Niet alleen per maand variëren de verdiensten overigens, maar ook per persoon kan dit aardig verschillen. Elk onderzoek heeft een specifieke doelgroep waarover ze meer te weten wil komen rondom een bepaald onderwerp, en als jij in een doelgroep valt waar simpelweg minder vraag naar is zal je dus minder vaak kunnen deelnemen aan een enquête. 

Om een voorbeeld te geven: er worden geregeld onderzoeken uitgevoerd naar alcoholhoudende dranken en reclame daarvoor. Drink jij nu helemaal niet, dan zal je aan deze enquêtes niet kunnen deelnemen. Want jij wordt toch geen klant, eigenlijk heel logisch.

Wij weten echter wel van de panels die we aanbevelen dat er ook leden zijn die bij een enkel panel al zomaar € 80,- in een maand verdienen. Dat hebben we gecheckt en zelf ook kunnen ervaren. Echt niet elke maand hoor en je moet er ook een hoop tijd aan besteden als je weet dat een enkele enquête je gemiddeld misschien 75 cent oplevert. Maar gezien je dus sowieso al bij 10 panels lid kan worden geeft wel aan hoeveel potentie er in zit.

Om wel de verwachting op voorhand te managen: na aanmelding heb je vaak een hele voorraad aan onderzoeken klaar staan waaraan je kunt deelnemen. Deze zal echter wel slinken naarmate je langer meedoet, dus verwacht niet per se dat de verdiensten zoals in je eerste maand een eerlijk beeld vormen.

Bijverdienen / bijverdienste met enquêtes

Nee je moet geld verdienen met enquêtes niet zien als een snelle weg naar rijkdom. Maar het is dus wel makkelijk en toegankelijk. Als je af en toe ‘s avonds op de bank of misschien wel terwijl je in de trein zit naar huis je telefoon erbij pakt om de tijd te doden met een paar enquêtes is dit een grappige bijverdienste van zomaar een paar tientjes.

Zie je het als een serieuze bijbaan in plaats van vakkenvullen dan kan dat ook en zal het bedrag hoger zijn naarmate je er meer tijd aan besteed. Bijvoorbeeld ideaal als scholier of student, maar ook als je een extra inkomstenbron zoekt naast het zorgen voor een gezin of zelfs naast een parttime of fulltime baan.

Hoeveel verdien je met een enquête

Dit is meteen een van de belangrijkste indicaties of je bij een goed panel zit of niet. Bij het aanmelden kan je deze informatie namelijk vaak wel vinden. Een realistische beloning is vanaf 20 of 30 cent voor hele korte enquêtes van een minuut of 1-2, terwijl de langere surveys van 1 euro kunnen oplopen tot een euro of 4. Als sites gouden bergen beloven van bijvoorbeeld wel 7 euro of meer dan is dit vaak gelogen.

Gemiddeld zie je dat de meeste surveys je 50 cent, een euro of 1,50 opleveren. Terwijl het testen van producten, websites of reclames je wel echt een stuk meer kunnen opleveren, maar helaas zie je deze vorm van onderzoek niet heel vaak voorbij komen. Daar hebben ze dan ook een stuk minder mensen voor nodig.

Hoeveel verdien je bij een enquête panel

Hier moet je rekening houden met twee zaken. Ten eerste natuurlijk de beloning voor een enkele enquête, maar daarnaast ook de hoeveelheid enquêtes die een panel je kan leveren elke maand. Want hoe meer vragenlijsten je kan voltooien, des te meer je zal verdienen natuurlijk. En juist dit laatste kan variëren. 

Een goed onderzoekspanel heeft dus beide nodig. Als punt 1 of 2 namelijk enorm slecht scoort dan heb je er onderaan de streep alsnog niks aan. Al willen we wel benadrukken dat er in onze top 10 twee uitzonderingen zijn, namelijk PanelWizard en FactSnapp. Beide panels met weinig enquêtes maar de vergoeding is daarentegen zo enorm hoog dat je hier wel lid moet worden. Maar dan wel in combinatie met de rest, dus als je ook van die andere lid wordt. Op zijn minst ook Panelclix en Beenq.

Wat verdien je met online enquêtes

Nu je weet hoeveel enquêtes verdienen is het ook goed om te weten wat je er nu precies mee binnenhaalt. Elke site betaalt namelijk uit met andere vormen beloningen. Nu vermelden wij alleen panels die dat ook echt met geld doen, wel zo eerlijk, maar dit kan dan altijd nog verschillen tussen geld naar je bankrekening of naar je PayPal account. Vanaf die laatste staat het overigens alsnog gratis in enkele dagen op je rekening dus die vinden we even waardevol. Er zijn er echter ook een hoop bij die uitkeren in heel scala aan bonnen. 

Geld storten op je bankrekening

Niet veel panels kunnen je verdiensten overboeken naar je rekening, dat vergt namelijk werk en bovendien moet je dan dus je bankgegevens beschikbaar stellen en dat hebben veel sites liever niet. Eigenlijk alleen Panelclix heeft dit als optie, en dan ook meteen als enige optie.

Geld verdienen met enquêtes PayPal

Bijna alle panels kiezen tegenwoordig voor betaling via PayPal. Dit gaat vaak nog sneller ook. Wel moet je soms aan PayPal 20 cent betalen voor het ontvangen van geld en krijg je dus minder op je rekening dan je vooraf misschien verwacht. Uitbetalen kan vaak vanaf €10,- maar soms al per 5,- en dat is ook meteen weer een voordeel van PayPal, de andere opties zijn vaak pas vanaf 10 of 20 euro.

Bonnen verdienen met enquêtes

Met bonnen doelen we op een hele lijst aan cadeaubonnen, cadeaukaarten, e-vouchers en digitaal tegoed, Denk aan Bol.com, VVV, Iris-cheques, HEMA, Amazon.nl, iTunes en Playstation Store en nog veel meer. En omdat je hiermee alles kan kopen dat je maar kan bedenken is dit natuurlijk net zoveel waard als echt geld, al zal niet iedereen hier de voorkeur voor hebben. 

De panels die wij aanraden hebben dan ook altijd een keuze tussen geld of bonnen. Sites die enkele uitkeren in bonnen zullen we niet snel aanbevelen, want dat vinden we toch een nadeel.

Prijzen winnen en loten voor loterijen

Wees op je hoede als een panel je alleen maar loten laat verdienen voor hun eigen loterij. Daarin kan je dan geldbedragen of prijzen winnen. Want die organiseren ze zelf en je weet nooit of er daadwerkelijk wel eens iemand wat wint, Laat staan dat je op de uiteindelijk prijs zit te wachten. Het kan een leuke actie zijn naast de normale verdiensten, maar je moet hier niet helemaal afhankelijk van zijn want dan heb je nooit enige garantie dat je überhaupt iets verdient. 

Is geld verdienen met enquêtes betrouwbaar?

Dat hangt eigenlijk helemaal af of je lid bent van de betrouwbare enquête sites, want zoals eerder aangegeven er zijn ook genoeg malafide praktijken helaas. Maar ook als je kijkt naar deze manier van verdienen op zich, komt die goed uit de bus.

Er zijn namelijk zoveel verschillende sites en panels dat je eigenlijk altijd wel garantie hebt op werkt en daarmee op inkomsten. Dat kan je niet zeggen van veel andere manieren van online geld verdienen die bovendien meer risico hebben. 

Enige voorwaarde is wel dat je zelf ook betrouwbaar bent. Dat klinkt misschien gek, maar als je probeert de enquêtes zo snel mogelijk vol te klikken zodat je in minder tijd je beloning krijgt, zelfs zonder echt goed de vragen te lezen, dan kun je nog van een koude kermis thuis komen. 

De panels houden namelijk op verschillende manieren bij of je wel eerlijk meedoet en goede bedachte antwoorden geeft. Want het onderzoek is niet voor niets betaald, ze moeten er wel iets aan hebben. En blijk je te frauderen dan wordt zomaar je beloning teruggedraaid of zelfs je account opgeheven. En dat is dan ook terecht. 

Houd dus je aandacht erbij en probeer niet de boel te flessen. Goed lezen, eerlijk antwoorden en dan komt alles goed. Houd vooral ook je profiel en kenmerken volledig en up to date en je hebt een betrouwbare manier van geld verdienen te pakken.

Hoe werkt geld verdienen met enquêtes

Zoals we eerder aangaven kan iedereen meedoen en heb je er niks voor nodig. Er zijn maar 4 stappen die je hoeft te nemen voordat het eerste geld op je rekening staat:

 1. Inschrijven / aanmelden – Dit is helemaal gratis en vrijblijvend. Alleen je naam, leeftijd en emailadres is genoeg. En zoals gezegd, maakt gebruik van meerdere panels als je meer wilt verdienen. Niet meteen tien per se, maar begin er met een stuk of 3 om te kijken of het je bevalt.
 2. Profiel invullen – Als je account is aangemaakt en bevestigd zal je na het inloggen zien dat er meteen veel vragen voor je klaarstaan. Niet meteen enquêtes, maar profielkenmerken. Allerlei informatie over jezelf zodat het panel je kan leren kennen. Erg belangrijk deze meteen te doen want dan kan je meedoen aan meer en bovendien de juiste enquêtes. Vul je deze informatie niet in en/of houd je deze niet goed bij, dan kan het gebeuren dat je uitnodigingen ontvangt voor vragenlijsten die niet voor jouw doelgroep zijn en daar heb je niks aan.
 3. Enquêtes doen – Je ontvangt per mail / app de enquêtes waaraan je mee kan doen en vaak zijn er nog meer beschikbaar als je even inlogt. Meedoen is dus niet verplicht, maar alleen door het wel te doen verdien je geld.
 4. Verdiensten uitkeren – Je pot al de beloningen van de enquêtes op tot je genoeg hebt voor een uitbetaling. In de meeste gevallen is dat 10 euro maar ook wel eens 5. Na het aanvragen is deze doorgaans verwerkt en overgemaakt in enkele dagen en kan je jouw verdiende geld gebruiken om weer uit te geven.

Geld verdienen met enquêtes België

Het is niet voor niks dat we voor België / Belgen een aparte top 10 best betaalde enquêtes België hebben samengesteld. Natuurlijk omdat we ook veel bezoekers op onze sites krijgen van onze zuiderburen, maar vooral ook omdat je als inwoner van België je niet mee kan doen met Nederlandse panels en andersom. En ook belangrijk: het zijn niet per se de beste panels die bij de beste horen. 

geld verdienen met enquetes belgie

Betaal je bij geld verdienen met enquêtes belasting?

Ja natuurlijk zouden we bijna zeggen, maar dat is misschien wat streng. Maar in principe moet je bij alles dat je verdient daar eerlijk belasting over afdragen door het op te geven als inkomsten uit overige werkzaamheden bij je belastingaangifte. En ja we krijgen er vaak vragen over: de belastingdienst kan het inderdaad niet zien als je jouw verdiensten in bonnen laat uitbetalen en ze hebben ook geen zicht op je PayPal account, maar ook dit hoor je eigenlijk op te geven. 

Geld verdienen met enquêtes app

Ga overigens niet zoeken in de app store of google play naar apps waarmee je geld kan verdienen, met enquêtes of op een andere manier, want dan kom je alleen maar bij vage en slechte partijen uit. Die dus minder betrouwbaar zijn of minder betalen.

Alle best betaalde enquête sites die wij noemen hebben een eigen app die je kan installeren op je smartphone of tablet, die kan je dus beter gebruiken. Het is wel jammer dat je ze niet kan combineren in één app, maar dat is nu eenmaal hoe het is.

Het handige aan een app voor geld verdienen met enquêtes is overigens dat je de uitnodigingen voor nieuwe onderzoeken niet enkele meer per mail krijgt maar als je dat wenst ook als push notificatie. Dan ben je er als een van de eerste bij en heb je grotere kans dat je mee kan doen. Bovendien kan je via de app vaak ook meer surveys doen omdat sommige vragenlijsten alleen die die weg worden uitgezet. 

Tips bij geld verdienen met enquêtes

Hoewel het makkelijk en laagdrempelig is zijn er toch een paar dingen die je kan doen om te verzekeren dat je er mee uithaalt. Met onderstaande tips verdien je meer met minder moeite:

 1. Schrijf je in bij enkel de best betaalde enquête sites, die geven een hogere beloning en kunnen je bovendien meer surveys aanbieden elke maand zodat je totale verdiensten ook hoger zijn.
 2. Dit zijn teven de meest betrouwbare partijen, waarmee je dus zeker weet dat je jouw geld ontvangt en dat er netjes wordt omgegaan met je gegevens. 
 3. Houd het niet bij één panel maar gebruik er meerdere tegelijk naast elkaar. Je hoeft niet aan elke survey mee te doen, maar zo heb je wel meer opties voor als je een keer veel tijd hebt en dus zal je meer verdienen.
 4. Heel belangrijk: doe wel eerlijk mee met de vragenlijsten en geef dus goede doordachte antwoorden op de vragen. Probeer het niet zo snel mogelijk af te raffelen, dat wordt snel genoeg opgemerkt en dan ben je zomaar je verdiensten of zelfs je hele account kwijt.
 5. Dat betekent dus naast goed lezen en eerlijk zijn ook niet proberen het te snel te doen, daar wordt ook naar gekeken.
 6. Als je een uitnodiging krijgt voor een onderzoek ben je niet de enige. Zorg dat je snel reageert voordat anderen dat doen, want dan kan het zomaar zijn dat de survey al genoeg respondenten heeft en is gesloten.
 7. Kijk daarnaast ook geregeld in je account door in te loggen op de app of site. Doorgaans zijn daar nog meer onderzoeken beschikbaar om aan mee te doen. Dit omdat de panels je in de regel niet vaker mogen mailen dan één keer per dag.
 8. Vul je profielkenmerken in en houd deze up-to-date door ze te wijzigen als er zaken in je leven veranderen. 

Door deze tips toe te passen zal je meer geld verdienen met enquêtes en zal het je minder snel overkomen dat je vragen krijgt over de kwaliteit van je gemaakte onderzoeken. 

De voordelen van geld verdienen met enquêtes

1. Je kunt direct beginnen met verdienen

We hebben het inmiddels wel duidelijk gemaakt, maar enquêtes zijn bij uitstek een manier om direct inkomsten te genereren. Aanmelden duurt je maar een paar minuten, evenals je eerste beloning binnenhalen. En de uitbetaling drempel van 10 euro heb je vaak ook binnen enkele dagen bereikt, zo niet eerder. 

2. Iedereen kan het

Want je hebt er niks voor nodig behalve een emailadres. Alleen als je dat zelf wil zou een PayPal rekening voor de uitbetaling erbij handig zijn. That’s it! En je hoeft alleen maar vragen te beantwoorden, hoe simpel kan het zijn? Dat is amper nadenken en je hoeft er niks voor te kunnen. 

3. Het is makkelijk

Het is dus vrij passief. Je krijgt een mailtje met de vraag of je mee wil doen aan een onderzoek. Die klik je open, je geeft eerlijke antwoorden en ontvangt na afloop meteen je geld. Je hebt geen skills nodig om bijvoorbeeld je eigen website of webshop te bouwen en hoeft ook geen inleg te hebben zoals bijvoorbeeld bij crypto. 

4. Het gaat snel

Niet alleen kan je direct gaan verdienen, het blijft ook snel gaan. Zeker als je probeert het maximale eruit te halen door je bij zoveel mogelijk panels aan te melden en aan alle onderzoeken mee te doen, lopen de verdiensten snel op.

5. Het is leuk

De onderzoeken zijn echt niet allemaal eindeloze vragenlijsten met vakjes klikken. Zeker niet meer, want onderzoekers weten ook wel dat dit saai is en dat mensen dan niet de beste antwoorden gaan geven die waardevol zijn.

Vaak kijk je filmpjes waarover je jouw mening geeft, en zijn er allerlei interactieve manieren waarom jij je mening kan geven. En dus in sommige gevallen zelfs websites testen, producten thuis testen en chatgesprekken / forumdiscussies. 

6. Jij bepaalt hoeveel tijd je erin stopt en wanneer.

Het is eigenlijk een ideale bijbaan, want je bent nooit verplicht om mee te doen. Alleen als jij tijd en zin hebt. Dus is dat voor jou ideaal op zondagochtend of liever ‘s avonds doordeweeks, kan allemaal. Thuis, maar ook onderweg in het OV. Dat maakt het heel flexibel. Je hebt geen baas die zeurt en je rooster bepaalt.

Geld verdienen met enquêtes ervaringen

Als je leest wat andere mensen vinden van deze manier van verdienen zie je dat je over het algemeen positief zijn. Wel zie je dat de ene een stuk meer kan verdienen dan de ander omdat ze in een andere doelgroep vallen, daar waarschuwden we eerder al voor. Het is dus belangrijk dat je er op voorhand wellicht niet teveel van verwacht, zeker niet als je jezelf niet bij veel panels aanmeldt.

Wel blijkt dat er een heel aantal panels zijn waarover men minder enthousiast is, daarom moet je ook vooral en eigenlijk alleen de best betaalde enquête sites gebruiken. En vind je nu een andere partij die niet in de top 10 staat en wil je die toch proberen? Dan hebben we extra informatie voor je:

Geld verdienen met enquêtes review

We reviewen namelijk zoveel mogelijk panels, eigenlijk alle panels die we kunnen vinden of waarover we vragen of tips krijgen. Die vind je op onze review pagina. Niet alleen enquête panels trouwens maar ook andere programma’s die iets te maken hebben met geld zoals beleggen, crypto, cashback- en spaarprogramma’s. 

Maar geld verdienen met enquêtes is er zeker goed in vertegenwoordigd. Dus vind je er uitgebreide ervaringen over de aanbevolen panels zoals Opinieland, Toluna, Panelclix, BEENQ, factsnapp, panelwizard etc. en de slechte panels zoals Surveyworld en Enquetevergelijk.