In dit artikel ga je lezen wat de beste cryptomunten om te investeren zijn in 2024, maar eerst dit:

Welke coins je ook gaat kopen, doe dit altijd via een betrouwbare exchange en sla ze op in een veilige wallet.

Bij voorkeur gebruik je hiervoor Bitvavo, dat is namelijk de beste crypto broker in Nederland.

Eén van de goedkoopste en bovendien goede tools en service.

Oké, dan door naar de beste cryptovaluta om nu te kopen.


Voordat we je onze lijst presenteren van favoriete crypto waarin we in ieder geval zelf investeren (want disclaimer: dit artikel is geen financieel advies), zullen we je eerst meenemen in de redenatie hoe we überhaupt tot deze top zijn gekomen.

Vooral spelen hierin de meer algemene criteria mee die we onderaan dit artikel uiteenzetten over de techniek en marktaandelen van munten. Wij kijken dan ook naar de cryptomarkt met een horizon van meerdere jaren. Ben je meer geïnteresseerd naar puur het komende jaar of zeg de komende paar maanden? Dan kan je beter het artikel welke crypto gaat stijgen 2023 lezen.

beste cryptomunten om te investeren via bitvavo

12 Beste cryptomunten om te investeren

Let op! Al deze coins kan je kopen via Bitvavo en daar ook meteen bewaren in een veilige en bovendien gratis cryptowallet.

1. Bitcoin (BTC)

De originele cryptomunt van de bedenker (Satoshi Nakamoto). Daarmee ook de meeste bekende en bepalende voor de gehele markt. Omdat veel mensen deze munt hebben en de waarde veruit de grootste is, heeft deze valuta ook het grootste marktaandeel.

Bitcoin moet je daarom eigenlijk altijd in je portfolio hebben en is daarom ook voor ons de beste cryptomunt om te investeren. Het mooie is ook dat er een maximaal aantal munten van 21 miljoen is vastgesteld. Nu is dit aantal nog niet bereikt en worden er maandelijks nog nieuwe beschikbaar gesteld, maar in de toekomst zal dit dus stoppen. We zitten nu op ruim 19 miljoen.

Dit houdt in dat er een limiet is aan het aanbod munten, terwijl de vraag alleen zal groeien. Dit zorgt voor schaarste waardoor de munt alleen maar meer waarde zal krijgen. Kenners voorspellen een koers tot wel 1 miljoen dollar… dat is nog eens tig keer zo hoog als de huidige koers.

Bitcoin wordt ook wel het digitale goud genoemd om de vergelijkbare eigenschappen en voordelen om deze toe te voegen aan je beleggingsportefeuille. Veel grote bedrijven beginnen dit ook in te zien en kopen op grote schaal Bitcoins in. Dit maakt de koers stabieler en een manier om te ontsnappen aan inflatie.

Zeker nu ook veel grote instellingen zoals commerciële bedrijven en (pensioen)fondsen de munten beginnen aan te schaffen en zelfs eerste landen de munt al erkent als munteenheid zijn de verwachtingen hoog. Zelfs op Wall Street kan je al in een Bitcoin fonds beleggen (ETF).

Meest bekende model over de toekomstige prijs is van de anonieme Nederlander “PlanB” die een waarde voorspelt van 100-288 duizend dollar in 2024 en meer dan een miljoen per munt in 2028. Op moment van schrijven is de munt nog nooit boven de 67.000 dollar geweest dus daar zit dus nog een aardige rek in.

2. Ripple (XRP)

Het belangrijkste alternatief voor de Bitcoin. Ze hadden namelijk niet alleen lang de 2e plek op totaal marktaandeel stevig in handen, maar ook een andere doelstelling: Bitcoin is specifiek bedacht om banken en overheden te omzeilen, maar Ripple werkt er juist mee samen.

Zo doen ze al zaken met grote bedrijven als Bank Santander en American Express waar ze met hun blockchain het internationale betalingsverkeer beter en makkelijker willen maken. Dat lukt ze ook, want waar een Bitcoin transactie tot 10 minuten kan duren, is dat met Ripple maar 3 seconden!

Dat grote instellingen er mee werken betekent ook dat het waarschijnlijker is dat er grote hoeveelheden van deze munten worden gekocht, waarmee adoptie en ook koersontwikkeling steeds een flinke boost krijgt. Laatste voordeel van Ripple: door de relatief lage waarde kan je veel meer munten kopen, waarmee je ook een veel hoger rendement kan realiseren in de toekomst.

Let op, update: er loopt momenteel een aanklacht tegen dit bedrijf aangespannen door de SEC, oftewel de AFM van de USA. De aard van de munt zou een ander soort financieel instrument zijn dan geoorloofd, maar dat weerspreekt Ripple. De rechtzaak startte in februari 2021 maar zal vermoedelijk pas ergens dit jaar worden afgerond. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de toekomstige waarde.

Daar moet bij gezegd worden dat het wel erg lang duurt en dat het erop lijkt dat Ripple op zijn minst niet gaat verliezen, aldus specialist in dit soort wetgeving Jeremy Hogan die deze zaak nauwgezet volgt. Mochten ze deze zaak inderdaad kunnen settelen met een afkoop bijvoorbeeld, waarbij waarschijnlijk de bestuurders schuldig blijken maar de technologie gevrijwaard blijft, is dit goed nieuws voor crypto in algemeen en natuurlijk helemaal voor Ripple. Laat staat als ze de zaak kunnen winnen.

Update 2024: Ripple heeft de rechtszaak op meerdere punten gewonnen! Dat is dus een groot argument om in deze munt te willen investeren.

3. Ethereum (ETH)

Het mooie aan Ethereum is dat ze niet alleen een eigen cryptomunt hebben, maar dat ook de hun blockchain wordt gebruikt voor veel nieuwe cryptomunten én voor ICO’s voor geldinzameling om nieuwe munten te ontwikkelen. Dat maakt dat ze een sterke positie hebben en niet voor niets de huidige nummer 2 plek qua marktaandeel wereldwijd.

Zo zijn veel NFT projecten gebouwd op de Ether blockchain en ook Decentralized Finance (DeFi) en Gaming projecten (GameFi) leunen zwaar op Ethereum. Er zijn zelfs mensen die menen dat Ether ooit de grootste munt zal worden en het zelfs beter zal doen dan Bitcoin. Dat valt te betwijfelen omdat het verschil nu wel erg groot is, maar tekent wel het grote vertrouwen en de bruikbaarheid van de munten.

Voordeel dat de blockchain sinds de zomer van 2022 heeft is dat het is overgestapt van het Proof-of-Work protocol naar het Proof-of-Stake protocol. Daarmee bespaart het grofweg 95% van zijn energieverbruik en kan het voor bedrijven uit milieu oogpunt aantrekkelijker lijken dan Bitcoin. Ook zou Ethereum ermee deflationair moeten worden (het aantal munten in omloop moet gestaag gaan dalen) want natuurlijk goed is voor de waarde van één munt.

4. Avalanche (AVAX)

In feite is dit een grote concurrent voor Ethereum, omdat ze tevens een eigen ecosysteem en blockchain bieden waarop decentrale apps en DeFi projecten kunnen worden gebouwd. Alleen is AVAX sneller zonder dat het de schaalbaarheid in gevaar brengt. Veel grote projecten op Ethereum hebben inmiddels ook al een brug gemaakt naar Avalanche.

Groot nieuws in begin januari 2023 was dat Avalanche door webwinkelgigant Amazon is gekozen als blockchain / crypto partner. Dat is natuurlijk gigantisch en kan voor Ava Labs, de eigenaar van de blockchain, nog grote groei brengen. Daarmee zeker een van de beste cryptomunten om te investeren.

5. Binance Coin (BNB)

BNB is de eigen cryptomunt van Binance, verreweg de grootste crypto exchange en broker ter wereld. Het is op zichzelf een blockchain die de competitie aangaat met Ethereum en AVAX. Grote verschil is wel dat de gas fees, zeg maar de kosten die je moet betalen om van het netwerk gebruik te maken, een stuk goedkoper zijn.

Samengenomen met het feit dat de grootste marktspeler de eigenaar van deze blockchain is maakt dit een heel interessant project en zeker in 2021 heeft de koers dan ook al een grote vlucht genomen. De reden dat er meer in het vat zit, is dat het bedrijf stelselmatig het aantal bestaande munten verkleint door ze te “verbranden”. Bijna de helft van alle munten zal daarmee verdwijnen en dat is goed nieuws voor diegenen die er nog de hand op kunnen leggen.

6. Cardano (ADA)

Waar de AVAX en BNB concurrenten zijn voor Ethereum, is Cardano een technologische verbetering van Ethereum. Deze coin is zelfs opgericht door een van de originele oprichters van de Ethereum en heeft vooral het voordeel van betere schaalbaarheid door gebruikt van smart-contracts en zogenaamde Blockchain 3.0

Wat ook meespeelt is dat deze munt en blockchain het heel goed aankunnen om superfluid te staken. Crypto staking is een manier om passief te verdienen aan je cryptomunten, door ze in feite te laten werken op de blockchain en in ruil krijg je rente.

7. Cosmos (Atom)

Cosmos, met de cryptomunt Atom, is een heel slim project dat eigenlijk alle moeilijke problemen van blockchains omzeilt. Het gaat namelijk altijd ergens ten koste van snelheid, schaalbaarheid, prijs of beveiliging bij alle andere crypto.

Daarom biedt Cosmos bedrijven en projecten de kans om eigen autonome blockchains te bouwen voor hun eigen specifieke applicaties en hoeven bedrijven dus niet meer noodgedwongen te werken op een blockchain van een derde partij. Cosmos voegt hieraan toe dat deze blockchains met elkaar gelinkt zijn en dus wel kunnen communiceren.

8. Icon (ICX)

Icon gaat nog een stap verder dan Cosmos en bouwt een ecosysteem waarin ze alle blockchains wil laten samenkomen en zo de crypto industrie een grote duw voorwaarts geven. Want nu zijn projecten vooral nog concurrenten voor elkaar, maar met deze multichain kan meer worden samengewerkt. Grote doel is daarmee dat cryptocurrency en blockchaintechnologie makkelijker en sneller zal worden omarmt door het grote publiek.

Ze zijn al in staat geweest de belangrijkste partijen aan boord te krijgen zoals Ethereum, Binance, NEAR en Polkadot en hebben ook al de brug kunnen bouwen met Bitcoin. Daarmee hebben ze ook een plek ingenomen in de markten voor NFT’s, DeFi, DApps en gaming.

9. Powerledger (POWR)

Dit heel intelligente project speelt in op de trend dat energie steeds duurzamer moet worden en tegelijkertijd steeds meer particulieren hun eigen energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit decentrale netwerk moet het uitwisselen van energie tussen consumenten mogelijk worden.

Nu is het nog zo dat wanneer een consument meer energie opwekt dan gebruikt dit terugvloeit naar het energienet en daarmee de opbrengsten voor een groot deel naar de energieleverancier gaan. Dat kan met dit systeem worden omzeilt.

Ook maakt dit systeem eindelijk transparant welke energie je nu echt koopt en hoe die is opgewekt, ook als je het wel via een leverancier koopt. Tezamen niet gek dat deze munt ook duidelijk de groenste en meest duurzame cryptomunt is.

10. Syscoin (Sys)

Syscoin is een technologisch zeer geavanceerd project. Het ondersteund een Web3 ecosysteem met ultra lage fees en tegelijkertijd behoudt het een connectie met de Bitcoin Blockchain en met diens PoW methode de veiligheid te vergroten, meer dan PoS zoals Ethereum kan bieden.

Het is zeer toekomstgericht en ondersteund smart contracts voor Metaverse, IoT, Smart Cities, en zelfs voor toekomstige economieën over meerdere planeten. Mochten we echt ooit op Mars gaan wonen…

11. Decred (DCR)

Decred wil echt het geld van de toekomst zijn en richt zich daarbij op met name het oplossen van de problemen die PoW en PoS met zich meebrengen. Daarom gebruikt het een hybride blockchain die beide technieken met elkaar combineert en daarbij is ervoor gezorgd dat iedereen altijd evenveel stemrecht behoudt. Dat is namelijk het probleem van PoS: dit is niet decentraal omdat degene met meer munten meer stemrecht hebben.

Dit is een van de belangrijkste projecten in DeFi, vermoedelijk de grootste afzetmarkt voor crypto in de toekomst. Waar ze een slim voordeel hebben is dat ze het mogelijk maken om bedrijven hun eigen off-chain data te laten connecten in smart contracts op het netwerk. Dit maakt dat het voor instellingen makkelijker kunnen instappen in de blockchain technologie met hun huidige databases.

Bijvoorbeeld AccuWeather, FedEx, FlightStats & the Associated Press gebruiken LINK al om hun data te verifiëren op de blockchain. Dit zijn grote partijen die veel data gebruiken om hun bedrijfsprocessen goed te laten verlopen.

Andere verdienmodellen met cryptomunten dan investeren

Investeren in cryptomunten, waarbij je dus op lange termijn kijkt naar stijging van de prijs, is zeker niet de enige manier van geld verdienen met cryptocurrency. In dit artikel lees je dat er zijn nog 6 andere goede manieren die je zelfs zou kunnen combineren.

Zeker crypto staking (zeg maar rente krijgen op je cryptomunten) is een heel interessante die weinig kennis en inspanning vereist maar wel goed oplevert, namelijk zomaar meer dan 30% per jaar) en bovendien goed te combineren is met investeren. Ook kun je erin handelen op verschillende manieren en ze zelfs zelf mijnen. Genoeg opties dus.

Om rekening mee te houden

De cryptomarkt is nog relatief klein. Nog maar weinig mensen zijn echt actief in het kopen van munten. De technologie is natuurlijk ook nog maar relatief nieuw. Daarbij zie je ook dat de koersen van verschillende munten nog sterk op elkaar reageren. Er hoeft maar iets van nieuws te zijn over crypto, en de Bitcoin gaat hevig schommelen.  

In de eerste plaats moet je natuurlijk altijd zelf weten welke munten je koopt en dat kan meer zijn dan de bovenstaande 12. Je zult namelijk zien dat de koersen van de verschillende munten elkaar redelijk voorspelbaar volgen. De Bitcoin is vaak leidend, als die stijgt dan volgt de rest binnen de kortste keren en andersom evengoed.

Wij raden je in ieder geval altijd aan om je investeringen te spreiden over meerdere munten. Dat verkleint het risico op grote verliezen. Of dat bijvoorbeeld een cryptomunt ophoudt te bestaan. Zie crypto daarnaast niet als je enige beleggingsinstrument maar investeer ook in andere zaken. En beleg nooit met geld dat je niet kan verliezen. Dit kans bestaat namelijk altijd.

criteria beste cryptomunten om te investeren

Criteria voor de beste cryptomunten om te investeren

Er zijn een aantal zaken die meespelen in het samenstellen van deze top 12. Sommige dingen vinden wij namelijk belangrijk om mee te nemen in deze afweging. Dit leggen we graag aan je uit:

Techniek geschikt voor de toekomst

In de eerste plaats kijken we naar de munt en de achterliggende techniek van de blockchain. Is de munt bruikbaar, zal de techniek snel verouderen of juist de toekomst hebben? Evenals de programmeertaal waarop die gebaseerd is. Technische verbeteringen in nieuwe projecten kunnen in de toekomst oudere munten en technieken van overschaduwen.

Dit betekent overigens ook dat we “hype munten” niet meenemen in onze lijst. Die hebben namelijk vaak weinig techniek of nut, maar kunnen je wel veel winst opleveren. Dit is echter ook een enorm risico omdat er ook veel slechte praktijken zijn.

Denk aan memecoins zoals DogeCoin, Shiba Inu en Floki. Die zijn enorm in waarde gestegen. Maar zo was er ook de SQUID coin naar voorbeeld van de populaire Netflix serie, die oprichters zijn er vandoor gegaan met 2,1 miljoen en alle beleggers zijn hun geld kwijt.

Adoptie / volume / marktaandeel

Indirect heeft bovenstaande namelijk een groot effect op de kans van slagen van een munt. Hoe snel is een grote groep mensen of bedrijven geneigd om ze te gaan gebruiken (adoptie). Daarbij is het huidige volume en marktaandeel ook belangrijk. Gevestigde munten zullen niet zomaar weer van de kaart vallen, wat dus je risico beperkt.

Mogelijke winst die te behalen valt

Munten en de oprichters denken als het goed is na over de groei in de toekomst. Munten die zich specifiek richtingen op een bepaalde markt zoals consumenten, bedrijven of financiële instellingen zullen waarschijnlijk meer groei zien in de waarde van de munt. Dit is uiteindelijk bepalend voor de winst die jij er als belegger me kan gaan behalen.

Daarom is dit dus ook misschien we de meest belangrijke factor die bepaalt of een coin wel één van de beste cryptomunten om te investeren is, of eigenlijk niet meer dan van de duizenden andere waar je eigenlijk niet eens naar moet willen kijken.

Gerelateerde artikelen: