beste cryptomunten om te investeren
Door | Geüpdatet 14 mrt. 2022

Voordat je in dit artikel gaat lezen wat de beste cryptomunt om te investeren is in 2022, eerst dit:

Welke coins je ook gaat kopen, doe dit altijd via een betrouwbare exchange.

En sla ze op in een veilige wallet.

Bij voorkeur gebruik je hiervoor Litebit, dat is namelijk de beste crypto broker in Nederland.

Eén van de goedkoopste en bovendien goede tools en service.

Oké, dan door naar de beste cryptovaluta om nu te kopen.


beste cryptomunten om te investeren kopen via litebit

Top 10 Beste Cryptomunten om te investeren

Let op! Al deze coins kan je kopen via Litebit.eu en daar ook meteen bewaren in een veilige en bovendien gratis cryptowallet.

1. Bitcoin (BTC)

De originele cryptomunt van de bedenker (Satoshi Nakamoto). Daarmee ook de meeste bekende en bepalende voor de gehele markt. Omdat veel mensen deze munt hebben en de waarde veruit de grootste is, heeft deze valuta ook het grootste marktaandeel. Dus kan je bijna wel stellen dat het redelijk zeker dat deze munt nooit meer gaat verdwijnen.

Deze moet je daarom eigenlijk altijd in je portfolio hebben en daarom ook voor ons de beste cryptomunt om te investeren. Het mooie is ook dat er een maximaal aantal munten van 21 miljoen is vastgesteld. Nu is dit aantal nog niet bereikt en worden er maandelijks nog nieuwe beschikbaar gesteld, maar in de toekomst zal dit dus stoppen.

Dit houdt in dat er een limiet is aan het aanbod munten, terwijl de vraag alleen zal groeien. Dit zorgt voor schaarste waardoor de munt alleen maar meer waarde zal krijgen. Kenners voorspellen een koers tot wel 1 miljoen dollar… dat is nog eens honderd keer zo hoog als de huidige koers.

Bitcoin wordt ook wel het digitale goud genoemd om de vergelijkbare eigenschappen en voordelen om deze toe te voegen aan je beleggingsportefeuille. Veel grote bedrijven beginnen dit ook in te zien en kopen op grote schaal Bitcoins in. Dit maakt de koers stabieler en een manier om te ontsnappen aan inflatie.

Zeker nu ook veel grote instellingen zoals commerciële bedrijven en (pensioen)fondsen de munten beginnen aan te schaffen en zelfs een eerste land de munt al erkent als munteenheid zijn de verwachtingen hoog. Zelfs op Wall Street kan je al in een Bitcoin fonds beleggen (ETF).

Meest bekende model over de toekomstige prijs is van de anonieme Nederlander “PlanB” die een waarde voorspelt van 100-288 duizend dollar in 2022 en meer dan een miljoen per munt in 2025. Op moment van schrijven is de munt nog nooit boven de 67.000 dollar geweest dus daar zit dus nog een aardige rek in.

2. Ripple (XRP)

Het belangrijkste alternatief voor de Bitcoin. Ze hebben namelijk niet alleen de plek 3 op totaal marktaandeel stevig in handen, maar ook een andere doelstelling: Bitcoin is specifiek bedacht om banken en overheden te omzeilen, maar Ripple werkt er juist mee samen.

Zo doen ze al zaken met grote bedrijven als Bank Santander en American Express waar ze met hun blockchain het internationale betalingsverkeer beter en makkelijker willen maken. Dat lukt ze ook, want waar een Bitcoin transactie tot 10 minuten kan duren, is dat met Ripples maar 3 seconden (!).

Dat grote instellingen er mee werken betekent ook dat het waarschijnlijker is dat er grote hoeveelheden van deze munten worden gekocht, waarmee adoptie en ook koersontwikkeling steeds een flinke boost krijgt. Laatste voordeel van Ripple: door de relatief lage waarde kan je veel meer munten kopen, waarmee je ook een veel hoger rendement kan realiseren in de toekomst.

Let op, update: er loopt momenteel een aanklacht tegen dit bedrijf aangespannen door de SEC, oftewel de AFM van de USA. De aard van de munt zou een ander soort financieel instrument zijn dan geoorloofd, maar dat weerspreekt Ripple. De rechtzaak start in februari 2021 maar zal vermoedelijk pas eind van dit jaar worden afgerond. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de toekomstige waarde.

3. Ethereum (ETH)

Het mooie aan Ethereum is dat ze niet alleen een eigen munt hebben, maar dat ook de hun blockchain wordt gebruikt voor veel nieuwe Cryptomunten én voor ICO’s voor geldinzameling om nieuwe munten te ontwikkelen. Dat maakt dat ze een sterke positie hebben en niet voor niets de nr 2 plek qua marktaandeel wereldwijd.

Er zijn zelfs mensen die menen dat Ether ooit de grootste munt zal worden en het zelfs beter zal doen dan Bitcoin. Dat valt te betwijfelen maar tekent wel het grote vertrouwen en de bruikbaarheid van de munten.

4. Bitcoin Cash (BCH)

Deze munt is een afsplitsing van de originele Bitcoin. In 2017 is dit besluit genomen nadat meningen over te nemen technologische verbeteringen te veel verschilden. Kort uitgelegd: Bitcoin kampte met capaciteitsproblemen van de blockchain, en een deel wilde dit oplossen met het Lightning Network, terwijl de anderen voor het alternatief koos van verhogen van de capaciteit van een block.

Van 1 naar 8MB, en inmiddels is dat 32MB. Die laatste optie werd BCH, via een zogenaamde hard fork splitsing van de chain. Omdat deze technologie een betere schaalbaarheid heeft, kan deze munt het in de toekomst goed gaan doen. Niet per se als concurrente van de grote broer, maar zeker wel als partner. Waar BTC het digitale goud kan worden, BCH het digitale betaalmiddel.

5. Litecoin (LTC)

De Litecoin is opgericht als alternatief voor de Bitcoin met als doel lagere kosten en meer snelheid. Dat doel is bereikt, en inmiddels is de munt breed geadopteerd in de community en kan hij zich wel degelijk meten met andere grote munten. Transacties zijn vrijwel kosteloos waarmee het goed is voor de peer-to-peer markt.

6. Cardano (ADA)

Waar de Litecoin een technische verbetering is van de Bitcoin, is Cardano een technologische verbetering van Ethereum. Deze coin is zelfs opgericht door dezelfde oprichter van de Ethereum, en heeft vooral het voordeel van betere schaalbaarheid door gebruikt van smart-contracts en zogenaamde Blockchain 3.0

7. Lumens (XLM)

Lumens wordt ook wel eens Stellar genoemd. Stellar is echter de nieuwe blockchain die een eigen cryptovaluta heeft: Lumens. Dit alles is bedacht door de mede oprichter van de Ripple, met als doel kleine betalingen faciliteren tussen verschillende soorten traditionele valuta. Het vormt hiermee een oplossing voor de FOREX markt. Net als Ripple werken ze juist wel samen met grote bedrijven, zoals inmiddels al tech gigant IBM, maar is het netwerk wel decentraal.

8. Tron (TRX)

Deze munt richt zich er vooral op om het betaalmiddel te worden voor entertainment en contentplatformen en wil daarmee concurrentie aangaan met iTunes, Youtube, google Play Store en dergelijke. Voordeel zijn de lage transactiekosten en het feit dat men eigendom behoudt over content en data die wordt aangeboden.

9. ARK

Het vernieuwende aan deze munt zijn de zogenaamde SmartBridges, waarmee je meerdere blockchains aan elkaar kunt verbinden. Dit zorgt voor snelle block- en transactie tijden. Doelstelling is vooral ook om de munt zo gebruiksvriendelijk te maken voor consumenten, waarmee er veel potentie is om ‘het grote publiek’ deze munt de laten adopteren.

10. Stratis (STRAT)

Dit bedrijf stapt weer op een hele andere manier in op de snelle ontwikkeling van de crypto wereld. Zij maken het namelijk mogelijk voor andere bedrijven om hun eigen blockchain op te richten het netwerk van de main blockchain Stratis. Ze richten zich dus ook het bedrijfsleven en kunnen daarmee een unieke positie in het betaalverkeer krijgen.

cryptomunt diem

Nog twee interessante cryptomunten

Libra / DIEM

Ook wel bekend als de “Facebook coin” dit gaat een grote klapper worden, want Facebook heeft grote plannen met haar eigen cryptocurrency. Al in 2021 willen ze het mogelijk maken om met deze munt te betalen voor allerlei diensten. En omdat ze natuurlijk een gigantische achterban hebben op hun social media kan deze munt heel snel de markt gaan overnemen.

Het bedrijf kreeg in eerste instantie veel weerstand vanuit de Amerikaanse politiek, vooral vanwege de macht die Facebook al heeft en hiermee zou uitbreiden, maar het project is nog steeds gaande al heette het eerst Libra en nu DIEM. In de gaten houden dus.

Gulden (NLG)

Voor Nederlanders is het leuk om te weten dat de gulden nog bestaat! Misschien een beetje patriottistisch maar anderzijds toch leuk om te hebben?

Meer verdienmodellen met cryptomunten

Investeren in cryptomunten, waarbij je dus op lange termijn kijkt naar stijging van de prijs, is zeker niet de enige manier van geld verdienen met cryptocurrency. In dit artikel lees je dat er zijn nog 6 andere goede manieren die je zelfs zou kunnen combineren.

Zeker crypto staking (zeg maar rente krijgen op je cryptomunten) is een heel interessante die weinig kennis en inspanning vereist maar wel goed oplevert, namelijk zomaar meer dan 10% per jaar) en bovendien goed te combineren is met investeren. Ook kun je erin handelen op verschillende manieren en ze zelfs zelf mijnen. Genoeg opties dus.

Om rekening mee te houden

De cryptomarkt is nog relatief klein. Nog maar weinig mensen zijn echt actief in het kopen van munten. De technologie is natuurlijk ook nog maar relatief nieuw. Daarbij zie je ook dat de koersen van verschillende munten nog sterk op elkaar reageren. Er hoeft maar iets van nieuws te zijn over crypto, en de Bitcoin gaat hevig schommelen.  

In de eerste plaats moet je natuurlijk altijd zelf weten welke munten je koopt en dat kan meer zijn dan de bovenstaande 12. Je zult namelijk zien dat de koersen van de verschillende munten elkaar redelijk voorspelbaar volgen. De Bitcoin is vaak leidend, als die stijgt dan volgt de rest binnen de kortste keren en andersom evengoed.

Wij raden je in ieder geval altijd aan om je investeringen te spreiden over meerdere munten. Dat verkleint het risico op grote verliezen. Of dat bijvoorbeeld een cryptomunt ophoudt te bestaan. Zie crypto daarnaast niet als je enige beleggingsinstrument maar investeer ook in andere zaken. En beleg nooit met geld dat je niet kan verliezen. Dit kans bestaat namelijk altijd.

criteria beste cryptomunten om te investeren

Criteria die we hanteren voor de beste cryptomunten om te investeren

Er zijn een aantal zaken die meespelen in het samenstellen van deze top 10. Sommige dingen vinden wij namelijk belangrijk om mee te nemen in deze afweging. Dit leggen we graag aan je uit:

Techniek geschikt voor de toekomst

In de eerste plaats kijken we naar de munt en de achterliggende techniek van de blockchain. Is de munt bruikbaar, zal de techniek snel verouderen of juist de toekomst hebben? Evenals de programmeertaal waarop die gebaseerd is. Technische verbeteringen in nieuwe projecten kunnen in de toekomst oudere munten en technieken van overschaduwen.

Dit betekent overigens ook dat we “hype munten” niet meenemen in onze lijst. Die hebben namelijk vaak weinig techniek of nut, maar kunnen je wel veel winst opleveren. Dit is echter ook een enorm risico omdat er ook veel slechte praktijken zijn.

Denk aan memecoins zoals DogeCoin, Shiba Inu en Floki. Die zijn enorm in waarde gestegen Maar zo was er ook de SQUID coin naar voorbeeld van de populaire Netflix serie, die oprichters zijn er vandoor gegaan met 2,1 miljoen en alle beleggers zijn hun geld kwijt.

Adoptie / volume / marktaandeel

Indirect heeft bovenstaande namelijk een groot effect op de kans van slagen van een munt. Hoe snel is een grote groep mensen geneigd om ze te gaan gebruiken (adoptie). Daarbij is het huidige volume en marktaandeel ook belangrijk. Gevestigde munten zullen niet zomaar weer van de kaart vallen, wat dus je risico beperkt.

Mogelijke winst die te behalen valt

Munten en de oprichters denken als het goed is na over de groei in de toekomst. Munten die zich specifiek richtingen op een bepaalde markt zoals consumenten, bedrijven of financiële instellingen zullen waarschijnlijk meer groei zien in de waarde van de munt. Dit is uiteindelijk bepalend voor de winst die jij er als belegger me kan gaan behalen.

Daarom is dit dus ook misschien we de meest belangrijke factor die bepaalt of een coin wel één van de beste cryptomunten om te investeren is, of eigenlijk niet meer dan van de duizenden andere waar je eigenlijk niet eens naar moet willen kijken.

Gerelateerde artikelen: