duurzame groene cryptomunten
Door | 24 jan. 2023

Wil je beleggen in crypto en vind je het daarbij belangrijk dat het groene & duurzame cryptomunten zijn?

Dan ben je in het goede artikel terecht gekomen.

Wij geven je onder andere een lijst met de groenste coins van dit moment.

Maar ook geven we je meer uitleg hoe een valuta of blockchain goed kan scoren op duurzaamheid zodat je ook zelf nog op zoek kan naar geschikte kandidaten voor jouw portfolio.

Wel belangrijk daarbij: Koop en bewaar je crypto op een veilige plek, wat ons betreft juist bij een Nederlandse partij omdat je dan beter bent beschermd.

Als beginner raden we juist de beste crypto broker van Nederland aan. Als je al een beetje de wereld kent is de goedkoopste crypto broker / exchange verstandig, het geluk wil zijn dat dit dezelfde partij is: Bitvavo.

Alle munten die we hieronder bespreken kan je hier voordelig kopen en veilig bewaren.


13 Meest duurzame cryptomunten

1. PowerLedger (POWR)

Dit is met recht de belangrijkste munt om hier te noemen, omdat het doel van deze munt en blockchain zich volledig focust juist op een duurzamere wereld. De munt is bedoeld om internationaal te kunnen handelen in groene stroom op een speciaal daarvoor opgericht platform.

Dit is belangrijk voor de duurzame energie sector omdat de productie van groene stroom slecht voorspelbaar is. Zon en wind verschillen namelijk sterk van dag tot dag en dat maakt dat het lastig is voor het beheer van een centraal stroomnetwerk.

Via de tools van POWR kunnen partijen de stroomproductie bijhouden en erin handelen. Ook worden groene stroom certificaten ermee verhandeld, belangrijk voor de producten. Alles om een stabieler stroomnetwerk te verzorgen.

In de toepassing worden hiermee twee dingen mogelijk: ten eerste kan een consument inzien waar nu daadwerkelijk de stroom is opgewekt die je hebt gekocht bij je energieleverancier. Nu is het nog maar een groot grijs gebied wat er uit jouw stopcontact komt.

Ten tweede helpt POWR de energietransitie te vergemakkelijken voor particulieren. Als je nu namelijk zelf energie opwerkt maar niet meteen gebruikt, zoals met zonnepanelen, vloeit dit gewoon terug naar het energienetwerk waardoor een deel van de opbrengsten naar jouw energieleverancier gaat. Met POWR kan je zonder tussenkomst zelf jouw eigen opgewekte stroom verkopen aan andere consumenten. Zeer interessant, zeker met de wetenschap dat de salderingsregeling in in Nederland bijvoorbeeld uit zal gaan en thuisbatterijen vooralsnog niet rendabel lijken.

De blockchain zelf startte op Ethereum technologie maar werkt nu via Solana. Door daarbij een integratie te doen met Safecoin is de chain niet alleen heel veilig maar van zichzelf ook erg energie-efficiënt. Als je met extra interesse kijkt naar groene duurzame cryptomunten dan is dit er zeker eentje die je wil hebben.

2. Ethereum

Ethereum is na Bitcoin de tweede cryptomunt die is opgericht en ook in grootte zie je dat. Veel projecten in de decentralized finance (DeFi) wereld en ook de NFT (non-fungible-tokens) wereld werken op deze blockchain. Die biedt namelijk de mogelijkheid om er andere cryptomunten op te laten draaien.

Dat zijn er inmiddels heel veel en daarmee is Ethereum een belangrijke speler met een unieke positie. Voordeel van deze munt is dat ze in tegenstelling tot Bitcoin, die draait op een Proof-of-Work stysteem dat veel stroom kost, in de zomer van 2022 zijn overgestapt naar Proof-of-Stake, wat zeker 95% van de energie bespaart. Hierover later meer uitleg.

Ook als belegging is het een interessant project, want de munt is voor veel mensen kandidaat om in de toekomst de plek van Bitcoin over te nemen als belangrijkste coin en blockchain. Mede door de overgang naar PoS.

3. Cardano (ADA)

Deze munt is opgericht door een van de oude oprichters van Ethereum, Charles Hoskinson, die dus zijn eigen weg is ingeslagen. Waar Ethereum ooit was bedoeld als de ‘blockchain 2.0” is ADA eigenlijk een soort 3.0 met de introductie van Proof-of-Stake en Smart Contracts.

Daarmee is het beter schaalbaar en ook is er minder energie nodig om het netwerk in stand te houden (ongeveer 6 Gigawatt in totaal). ter vergelijk: waar Bitcoin 7 transacties afhandelt, doet Cardano er 1000 per seconde. Daarmee is het dus een meer duurzame cryptomunt.

4. XRP

Ripple Labs is de oprichter van de cryptomunt XRP. Deze is vooral bedoeld voor internationaal geldverkeer wat nu sterk afhankelijk is van SEPA en SWIFT, wat erg langzaam is. 

Als organisatie hebben ze een klimaatdoel om in 2030 CO2 neutraal te zijn wat natuurlijk erg interessant is voor deze lijst. Daarnaast hebben ze het laagste energieverbruik nodig van alle grote munten: maar 0.0079 kWh per transactie. Ze zijn dan ook al eens uitgeroepen tot minst-niet-milieuvriendelijke crypto. Een heel duurzame cryptomunt dus.

Zij zijn overigens momenteel wel in juridisch conflict met de FED (AFM in de Verenigde Staten) over de status van hun crypto als security of valuta. Maar dat ziet er eigenlijk heel goed uit voor ze.

5. Stellar Lumens (XLM)

Deze munt is een afsplitsing van Ripple en opgericht door een van hun oude oprichters. Ze verbeteren de technologie en hebben een vergelijkbare doelstelling.

Ze onderscheiden zich met een Consensus Protocol, waarmee slechts een deel van de betrouwbare nodes een transactie hoeft te valideren via een Byzantine algorithmische overeenstemming. Dit gaat daardoor sneller, met lagere kosten en minder energieverbruik dan zowel PoW en PoS. 

6. Nano

De technologie van NANO lijkt een beetje op die van XLM, waarbij je hier echter zelf een selecte groep van vertegenwoordigers kan aanwijzen die je transacties vervolgens mogen valideren. Dit heet Open Representative Voting.

Daarmee gebruik je dus evengoed minder schakels en minder energie, ook al werkt deze munt officieel wel via PoW. De miners hoeven op deze manier niet met elkaar te concurreren voor elke block reward. De CO2 voetafdruk van deze blockchain is erg laag.

7. Polkadot (DOT)

Dit is een van de snelst groeiende netwerken en een echte concurrent voor Ethereum, maar deze is al werkzaam via Proof of Stake waarmee ze nu al sneller en duurzamer te werk gaan.

En niet geheel verrassend, de munt is bedacht door wederom een oud Ethereum oprichter, GAvin Wood. Echt een interessante munt om in de gaten te houden, zeker ook wat betreft prijsstijgingen.

8. Chia

Deze munt heeft een geheel eigen manier om de blockchain te laten werken, niet via mining maar farming, mooi als alternatief zo genoemd natuurlijk. Je gebruikt hier geen processoren maar simpelweg overtollige ruimte op je harde schijf. De munt is ook juist opgericht als alternatief tegen de coins die veel energie gebruiken.

Daarmee heeft het een technologie die proof-of-space-time heet. Daarmee heb je niet alleen minder energie nodig, maar ook minder hardware en ook dat is goed voor het milieu. Tegelijkertijd kan je gewoon je computer blijven gebruiken. 

Het maakt ze een van de meest duurzame cryptomunten en is daarmee zeer innovatief en zal mogelijk zorgen voor een verandering in de cryptowereld. Daarmee is het absoluut een veelbelovend project.

9. Binance Coin (BNB)

Wederom een grote concurrent voor Ethereum, dit keer een die is opgericht door de grootste crypto broker en exchange wereldwijd: Binance. Bovendien ook de grootste partij waar je met hefboom kan handelen in cryptomunten via futures.

 Voordeel van deze Proof-of-Stake blockchain is dat een een vast aantal van 21 mensen is die blokken mogen valideren. Dat maakt het natuurlijk erg overzichtelijk en zijn er maar erg weinig machines en daarmee stroom nodig om alles te laten werken.

Voor de echte purist is dit wel heiligschennis: het is absoluut niet decentraal, maar zelfs erg gecentraliseerd want de macht ligt bij één partij die ook nog eens commercieel belang heeft bij de handelsvolumes in de cryptomarkt.

10. IOTA

Dit is wederom een munt die wel Proof-of-work hanteert, maar door hier Fast Probabilistic Consensus. Dit project maakt er een punt op zich van om weinig energie te gebruiken. 

Update zoals atomic transactions komen eraan en de mogelijke besparing loopt op tot wel 95%. Daarmee zou een transactie nog maar een miljoenste van een watt nodig hebben, bizar efficiënt. 

11. TRON

TRON is een non-profit organisatie die zich richt op het decentraliseren van het internet en dan met name de gaming wereld. Iedereen heeft toegang tot de open blockchain die alle programmeertalen accepteert. 

Op het peer-to-peer platform kunnen partijen hun applicaties direct op de blockchain hosten wat het energie efficiënt maakt. 

12. Tezos

Je kent deze munt en organisatie wel, ze waren een van de grote sponsoren van Red Bull . Max Verstappen in zijn kampioensjaar 2021. Dit is een van de eerste proof-of-stake munten.

De blockchain is zeer goed schaalbaar en staat bekend om vooral innovativiteit en openheid. Zo kan de blockchain zichzelf continu upgraden en kunnen nieuwe release worden uitgerold zonder hard fork. De blockchain hoeft dus niet te splitsen zoals bij Bitcoin / Bitcoin Cash.

13. NEAR Protocol

De PoS blockchain van NEAR is gecertificeerd CO2 neutraal. Erop worden apps gehost, NFT’s en games, waaronder een app voor de verkoop van gebruikte smartphones. Het netwerk gebruikt uiteraard stroom, maar deze wordt verplicht gecompenseerd.

Het compenseren gebeurt door bomen te planten, en dit wordt door een onafhankelijke organisatie bijgehouden. Niet alleen voor het energiegebruik, maar ook hardware, cloud diensten en zelfs die van de eigen medewerkers.

duurzame cryptomunten

Wanneer zijn cryptomunten duurzaam / groen?

Dat is een vrij brede en ingewikkelde vraag om te beantwoorden, omdat er nogal wat punten zijn waarop je dit kan beoordelen. Daarnaast zijn veel elementen die meespelen nog voer voor discussie.  Zoals je echter in de top 13 hierboven al heb meegekregen gaat het om energieverbruik en om hardware.

Vaak is dit echter een afweging omdat je met minder energieverbruik ook andere punten minder kan waarborgen, zoals veiligheid, snelheid en vooral ook in hoeverre een blockchain nog decentraal te noemen is. En dat laatste is juist een kritieke eigenschap voor crypto.

PoS, PoW etc.

De basis technologie waarmee een blockchain werkt is grotendeels bepalend voor het energieverbruik. En daarmee dus ook voor het onderscheid tussen duurzame cryptomunten en de vervuilers.

Proof-of-Work (PoW), het originele idee van blockchain technologie en cryptovaluta waarmee ook Bitcoin werkt, vereist mining. Daarmee houden ze de blockchain draaiende en krijgen als beloning een vastgesteld aantal Bitcoins per block. Echter moeten alle miners wel concurreren voor die beloning en doet een deel dus al het werk voor niks, en dat is eigenlijk verspilling.

Bovendien kost dit proces veel energie en veel hardware omdat degene met de meeste processing power vaker wint. Zeker nu de concurrentie erg groeit en de mining difficulty steeds hoger wordt is dit een groeiend probleem.

Daarom zijn ook veel munten naar alternatieven gaan zoeken of aanvullingen op dit systeem. De aanvulling is vaak om maar een aantal nodes of miners nodig te hebben. Het alternatief is met name Proof-of-Stake (PoS).

Hierbij kan iedereen zonder hardware meedoen maar ze moeten dan wel een aantal munten hebben en die beschikbaar stellen in een open wallet. Ze krijgen een percentage, een soort van rente, als vergoeding. Dit heet crypto staking. En daarmee ontstaat een probleem, want juist de mensen met veel munten verdienen er dus meer aan.

Met andere woorden, als je al rijk bent is dit interessant, als je weinig geld hebt dan verdien je er amper mee. En dat is juist tegen het principe van gelijkheid en decentralisatie waarvoor crypto ooit is bedoeld: het moet voor iedereen toegankelijk zijn.

groene Bitcoin
Groene Bitcoin

Is Bitcoin dan niet een van de duurzame cryptomunten?

Het is je wellicht opgevallen dat Bitcoin niet in de lijst staan met meest groene duurzame cryptomunten. Betekent dit dan dat je de grootste munt van allemaal niet moet kopen? Zeker niet.

Wij zelf vinden Bitcoin een essentieel onderdeel van ons portfolio (geen financieel advies!). Sowieso is er veel te doen over deze munt omdat hij de originele is, de eerste munt van allemaal en bovendien de enige die echt decentraal is.

Alle andere coins hebben namelijk een bedrijf als oprichter en altijd een commercieel belang, dat is bij Bitcoin niet zo. Daarnaast wordt er wel veel energie gebruikt voor het minen van nieuwe Bitcoin, maar is die energie veelal duurzaam opgewekt, volgens de laatste rapporten in begin 2023 ongeveer 60% volledig groen en daarnaast vaak op restenergie.

Zo wordt een groot deel van mining gedaan op zonne energie en ook een groot deel op restwarmte of overtollig gas dat anders in de atmosfeer zou verdwijnen (bijproduct bij bepaalde vormen van oliewinning). Daarmee is het juist heel goed voor verdere ontwikkeling van de duurzame energiesector en de energietransitie. Het stelt namelijk bedrijven in staan nog te verdienen aan hun verspilling.

Bitcoin is daarnaast zo ongelooflijk groot en belangrijk, dat je ook moet bedenken welk alternatief Bitcoin eigenlijk bestrijdt: goud. Bitcoin is momenteel vooral van waarde als digitaal goud, want vooral de store-of-value van de munt is de meest bewezen eigenschap.

En het mijnen van goud is vele malen slechter voor het milieu dan de stroom die Bitcoin gebruikt. Bij goud wordt bij enkel fossiele brandstof gebruikt om het uit de grond te krijgen. Daarbovenop worden er vooral in Canada en Alaska grote bossen volledig voor gerooid en niet meer terug geplant.

Dus is Bitcoin milieuvriendelijk of juist niet? Het is maar net hoe je er naar wil kijken. Maar deze munt bepaalt wel het ritme van de markt en de koers van alle andere munten, dus is het zeker raadzaam deze niet over te slaan.

Disclaimer

Let op, er zijn momenteel meer dan 6000 cryptomunten actief. En er zitten er nog veel meer in de pijplijn. Natuurlijk zijn daar nog meer interessante projecten tussen te vinden. Wij kijken vooral naar degene die er al wat langer zijn en zit hebben bewezen. 

De echt volledig nieuwe munten of zelfs ICO’s daar blijven we een beetje van weg. Daarom ook de uitleg om zelf te kunnen beoordelen of een munt duurzaam is, zodat je zelf verder onderzoek kunt doen. 

Niks in dit artikel is financieel of beleggingsadvies, we geven slecht informatie weer over de munten die we hebben geselecteerd, je moet zelf je beslissing maken welke je aanschaft en via welke weg je dat doet. En of dat duurzame cryptomunten moeten zijn, groene cryptomunten of toch andere projecten.

Gerelateerde artikelen: