goedkope cryptomunten met potentie
Door | 19 jan. 2023

Als je op zoek bent naar goedkope cryptomunten met potentie dan ben je op de juiste pagina gekomen.

In dit blog noemen we namelijk de coins die wat ons betreft op dit moment (te) laag zijn geprijsd.

Of in ieder geval nu relatief goedkoop zijn om aan te schaffen, omdat de verwachting is dat de waarde veel hoger gaat worden.

Daar zit dus genoeg potentie in om winst te maken.

We leggen je ook uit aan de hand van welke eigenschappen (criteria) we dit hebben bepaald.

Tip tussendoor: Koop en bewaar je munten altijd bij een betrouwbare en Nederlandse broker.

Bitvavo is de goedkoopste crypto broker / exchange en ook de beste crypto broker (vooral voor beginners in verband met uitleg en ondersteuning).

Uiteraard kan je daar onderstaande munten verkrijgen.


goedkope cryptomunten met potentie bitvavo

Top 16 goedkope cryptomunten met potentie

1. Bitcoin

Okรฉ wacht even, Bitcoin is toch helemaal niet goedkoop? Die kosten tienduizenden euroโ€™s! Ja dat klopt, maar dat betekent niet dat hij niet nog veel meer waard kan worden. En bovendien hoef je geen hele Bitcoin te kopen maar er ook gewoon een paar tientjes in stoppen.

Het punt is meer dan Bitcoin meer dan de helft van de gehele cryptomarkt vertegenwoordigd qua marktwaarde en dat bovendien alle andere munten sterk de prijs van Bitcoin volgen. Je kunt eigenlijk niet om deze munt heen, zeker niet nu veel grote bedrijven hem ook al toevoegen op hun balans. Zelfs investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Er is veel debat over de toekomstige waarde van Bitcoin en het model dat steeds vaker wordt omarmt is het Stock-to-flow model dat een anonieme Nederlandse analist genaamd ‘PlanB’ heeft gepubliceerd. Die gaat uit van schaarste, de beste voorspeller van prijs(stijgingen) en voorspelt in 2024 al een waarde van 100.000 euro en in 2026-2028 zelfs prijzen van een miljoen dollar voor een enkele Bitcoin. Dit komt vooral door de unieke eigenschap van Bitcoin dat er een vastgesteld maximaal aantal munten zal zijn en die zijn al bijna allemaal in omloop zijn.

bitcoin goedkoop volgens S2F model
Bitcoin is goedkoop volgens het S2F model

Hierboven zie je de marktprijs van Bitcoin in de regenboogkleuren en de voorspelling is de rode lijn. Dit ontloopt elkaar niet veel dus vooralsnog, wetende dat hij dit model al in 2018 bedacht. Niet zomaar dat veel mensen enthousiast zijn. Zo hebben grote bedrijven zoals Tesla en verschillende pensioenfondsen de munt al aangeschaft.

2. Ripple

Ripple is eigenlijk niet de naam van de munt maar die van het bedrijf achter de coin die XRP heet. Ze willen een unieke positie in de markt verwerven door een nieuwe oplossing te bieden voor internationale betalingen. Daarmee zouden ze het oude en trage SWIFT kunnen vervangen. Oneindige potentie zou je bijna kunnen zeggen. Ze werken al samen met Mastercard en grote banken zoals Santander.

Nu is er echter vanuit de SEC in de VS, zeg maar de AFM van Amerika, een rechtszaak tegen het bedrijf aangespannen over de de verkoop van XRP wat de prijs enorm drukt sinds 2021. Daardoor zijn ze qua marktaandeel als cryptomunt van een tweede plaats gezakt naar de subtop.

Lukt het ze echter om de zaak te winnen, af te kopen of seponeren (en de eerste tekenen zijn heel gunstig) dan zal de koers als een komeet omhoog kunnen schieten. Daarom bij uitstek een goedkope cryptomunt met potentie.

En de zaak verloopt vooralsnog relatief voorspoedig, want hoewel de SEC absoluut niet lijkt te willen schikken wint Ripple nu al een aantal kleine tussentijdse beslissingen en lijkt het voordeel hun kant op te vallen. De munt kan daarmee zomaar van minder dan 1 dollar omhoog schieten naar 13-17 dollar, als je de experts op het gebied van deze munt hoort zoals onder anderen BlockChainBacker op Twitter.

3. Woo Network

WOO heeft een ruim liquiditeit netwerk waarop Centralized & Decentralized Finance (CeFi / DeFi) toepassingen via een eigen token kunnen worden gebruikt voor staking. Ook kunnen derivaten worden verhandeld. Het WOO netwerk draait op een verspreid netwerk van computers die worden beloond om de blockchain te laten werken.

Voor handelaren is dit interessant omdat met dit extra krachtige netwerk er ten eerste tegen zeer goedkope tot zelfs gratis kosten kan worden gehandeld. Daarnaast worden de spreads zo laag mogelijk gehouden.

4. Quant

Quant wil zoveel mogelijk blockchains met elkaar verbinden zonder in te leveren op prestatie of efficiรซntie. Ze zijn momenteel de enige die het is gelukt om hier een “OS” Operating System voor te maken. Dit maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om apps op meerdere blockchains tegelijk te bouwen (MApps) en ook binnen eenzelfde blockchain verschillende apps met elkaar te laten communiceren, op meerdere lagen tegelijkertijd.

Gezien ze de eerste zijn die dit technisch kunnen en bovendien ontwikkelaars een bepaald aantal QNT, de cryptomunt van Quant, nodig heeft om MApps te kunnen maken, zien we dit als een crypto met veel potentie die nu nog goedkoop is.

5. Gala Games

Gala Games (GALA) is een decentraal gaming platform en ecosysteem dat inspeelt op de sterk stijgende vraag voor NFT’s. Ze geven gamers hiermee de rechten om de in-game assets te bezitten en ook games zelf te ontwerpen verbeteren. Zo hebben de gamers een daadwerkelijk bewijs dat ze voor digitale producten hebben betaald die ze voor een game nodig hebben en kan dit eigendomsrecht ze niet meer worden afgenomen.

6. Tellor

Tellor (TRB) is een decentraal oracle protocol dat off-chain data kan toevoegen aan smart contracts. Tellor is erop gericht om hun ‘reporters’, degenen die data uploaden zeg maar, te belonen met TRB. Iedereen kan een reporter worden gezien de open source eigenschap (permissieloos) van de software, wat uniek is voor dergelijk oracle netwerk, maar niet straffeloos te werk gaan want slechte data wordt bestraft.

Aangeboden data wordt omgezet naar Bytes, een robuuste en universele eenheid wat het de mogelijkheid geeft om de data toepasselijk te maken voor bijna elke blockchain applicatie.

Holo (HOT) is een peer-to-peer (P2P) distributieplatform voor het aanbieden en ontwikkelen van decentrale apps waarvoor geen blockchain technologie nodig is. Hiermee kunnen apps worden gehost via internet op computerruimte die deelnemers aan het netwerk aanbieden tegen betaling. Die betaling loopt met de eigen token HOLOfuel en de cryptomunt HOT.

8. Synthetics

Met Synthetics (STX) kunnen op de Ethereum blockchain via een decentraal protocol synthetische assets worden gemaakt. Deze hebben zelf dus geen onderliggende waarde maar kunnen de koersen volgen van daadwerkelijke activa die ze vertegenwoordigen, zoals een grondstof (goud, zilver, olie, gas etc.), valuta (USD, EUR, GBP etc.), aandeel of een andere cryptomunt.

Voordeel is dat hiermee via crypto kan worden gehandeld op traditionele markten en instrumenten die normaal enkel bereikbaar zijn via betaalde broker diensten en zijn daarmee ook een directe concurrent voor CFD Handel.

9. Zilliqa

Zilliqa (ZIL) is een openbare blockchain opgebouwd uit zogenaamde “shards”, oftewel goed vertaald: scherven. Ze zetten vooral in op hoge snelheid en directe bevestiging van een transactie. Iedereen kan zonder toestemming deelnemen in het netwerk en data valideren. Bovendien kan een onbeperkt aantal shards worden aangemaakt om de schaalbaarheid te vergroten.

Met deze handige innovaties willen ze een concurreren met grote corporates als VISA en MasterCard op het gebied van betaalnetwerken.

10. Stacks

Stacks (STX) is een layer 1 blockchain die als doel heeft om Smart Contracts en Decentrale apps over te hevelen naar de Bitcoin blockchain. Deelnemers in het netwerk worden dan ook vergoed met Bitcoin. De apps worden open en modulair overgezet, wat het mogelijk maakt voor developers om op elkaars apps door te bouwen waardoor er veel meer mogelijkheden ontstaan dan met individuele apps.

En kijkend naar de potentie op het vlak van prijzen is er ook een mooi voordeel: STX is in de VS de allereerste cryptomunt die vanuit de financiรซle autoriteiten goedkeuring kreeg om officieel hun crypto te verkopen. Dat is best een groot ding, want veel overheden over de hele wereld proberen juist crypto te reguleren en verkoop te verbieden. Dit zijn ook dezelfde autoriteiten die Ripple hebben aangeklaagd, om het in perspectief te zetten.

11. Skale

Skale (SKL) is eigenlijk een toevoeging op de blockchain van Ethereum. Die heeft namelijk nog altijd รฉรฉn grote tekortkoming: schaalbaarheid. Dat wil Skale oplossen. Het is op dit moment de eerste blockchain die een onbeperkt aantal chains kan draaien, on-demand en zonder enige gas fees (die bij Ether juist ook zeer hoog zijn).

Daarbij is het misschien de perfecte toevoeging op Ethereum die alle problemen oplost, net als bijvoorbeeld belangrijke concurrenten van Ether zoals BNB, DOT en SOL ervaren. We verwachten dus veel van deze nieuwe crypto en zien SKL dan ook als een nu nog goedkope cryptomunt met genoeg potentie.

12. NEAR Protocol

NEAR is een layer-1 blockchain met intelligente snufjes om snelheid en schaalbaarheid gezamenlijk te optimaliseren, die technologisch zelfs nog iets verder gaat het ‘scherven netwerk’ van ZIL. Daarbij is het doel vooral ook om het gebruiksvriendelijker te maken voor mensen, oftewel voor ontwikkelaars die bovendien vanuit hapklare modules kunnen werken om sneller tokens of NFT’s te creeรซren.

13. Helium

Helium (HNT) heeft een decentraal netwerk, namelijk een blockchain specifiek ingericht voor mogelijk maken van communicatie tussen draadloze apparatuur. Daarmee spelen ze in op de sterk groeiende Internet-of-Things markt (IoT).

Zo lopen er projecten om bijvoorbeeld de hele haven van Rotterdam met elkaar te connecten zodat schepen volledig autonoom kunnen gaan binnenvaren. Daarbij is er ook technologische vernieuwing: de blockchain draait op een nieuw consensus systeem Proof-of-Coverage (PoC), in tegenstelling tot de meer standaard gebruikte PoW en PoS.

14. FET

Artificial Intelligence is misschien nog wel meer dan IoT een belangrijke trend die veel gaat veranderen in de economie en het bedrijfsleven. Zo zie je nu gratis en open source AI programma’s ontstaan waarmee je complete gesprekken kan voeren (ChatGPT) en zijn er al tools die teksten schrijven, kunst kunnen maken en daar houdt het niet op. Dat Microsoft net 10 miljard heeft geรฏnvesteerd in het project OpenAI zegt genoeg.

Crypto en blockchain technologie zal hierin een grote rol kunnen pakken en daarom zijn er ook een aantal projecten die zich hierin specialiseren. FET (fetch.ai) is een belangrijke daarvan, die een decentraal platform oprichtten voor Machine Learning.

15. OCEAN

OCEAN Protocol richt zich specifiek op de basis van Artificial Intelligence: data. Dit is namelijk nodig om de algoritmes te ontwikkelen en blijven verbeteren. Zij maakten daarom een decentraal ecosysteem waarop iedereen databases kan aansluiten en verkopen.

De techniek is gebouwd op de Ethereum blockchain wat veel flexibiliteit geeft. Ook kunnen leden naast de centrale Ocean marktplaats ook hun eigen afgeschermde marktplaats opzetten binnen het protocol. Op het gebied van privacy wetgeving zit het goed in elkaar: data blijft altijd staan in de originele lokale database, wisselt niet van eigenaar en wordt in feite enkel versleuteld toegankelijk gemaakt voor derden.

16. ICON

ICON, met de cryptomunt ICX doet eigenlijk is vergelijkbaars als ARK en knoopt blockchains aan elkaar zodat informatie kan worden uitgewisseld. Ze zijn op technologisch goed bezig en bijvoorbeeld is het ze al gelukt om de blockchains van Bitcoin, Binance en Ethereum aan elkaar te verbinden.

En ook interessant, als je deze munt koopt via Bitvavo kan je met crypto staking ruim 7,5% tot wel 10% rente krijgen op deze munten. Deze rente kan variรซren overigens maar blijkt de laatste jaren redelijk vast. Het is daarmee een van de hoogste percentages die je kan verdienen met staken van coins en dus een munt die veel mensen snel opvalt.

Wanneer heeft een crypto potentie?

Toepassing

Om te bepalen of een munt potentie heeft en daarmee bedoelen we uiteraard of de prijs ervan in de toekomst nog flink zal stijgen, dan is het vooral belangrijk om te kijken naar het nut van een munt. Waarvoor is hij ontworpen en is de afzetmarkt ervoor aanwezig?

Zeker als er een slim bedrijf achter schuilgaat en een degelijke visie waarom de coin een verschil kan maken en een bestaand probleem oplost, zal dit helpen om de waarde op te drijven. Munten zonder enig nut, zoals Dogecoin die eigenlijk helemaal geen functionaliteit heeft, laten we buiten beschouwing. Die zullen ook wel kunnen stijgen in waarde maar dat is dan vooral door speculatie van beleggers. Op termijn houdt dat geen stand.

Techniek

Ook is techniek belangrijk, is die goed op orde en kan die daarmee ook het beoogde doel bereiken waarom de munt ooit is opgericht? Er zijn duizenden cryptomunten, is deze echt beter dan de rest? En is die meerwaarde al bewezen of blijken er toch problemen aan de oppervlakte te komen op het gebied van bijvoorbeeld schaalbaarheid, snelheid, betrouwbaarheid of veiligheid?

Hierin zie je ook mooi de ontwikkeling van crypto en blockchain, de achterliggende techniek. Zo is Bitcoin het origineel, Ethereum de blockchain 2.0 en Cardano de blockchain 3.0 Munten proberen steeds de voorgangers te verbeteren en dat is een gezonde ontwikkeling, al betekent dat niet dat de oudere munten altijd minder interessant zijn.

Volume

Oude munten hebben namelijk een bestaand volume en een schare van vaste gebruikers. Dit zorgt er weer voor dat het ook onwaarschijnlijk is dat een munt opeens veel zal zakken in waarde. Het bedrijf heeft bovendien inkomsten waarmee ze kunnen blijven investeren in nieuwe verbeteringen.

Zo is er bijvoorbeeld al meer dan een biljoen euro geรฏnvesteerd in Bitcoin. Dat is miljoen keer een miljoen! Die munt gaat dus echt niet zomaar verdwijnen en wordt daarmee alleen maar waardevaster en dus aantrekkelijker als investering voor steeds grotere partijen. Zo zie je in 2021 opeens pensioenfondsen en beleggingsbanken instappen, evenals grote bedrijven als Tesla.

Wanneer is een cryptomunt goedkoop?

Een crypto is goedkoop wanneer de waarde lager is dan hij hoort te zijn, of wanneer er logischerwijs verwacht kan worden dat deze in de toekomst nog vele malen moet groeien in waarde. Dat laatste is dus vooral vanuit potentie, maar de eerste categorie daar zijn ook veel munten van.

Zeker nu de cryptomarkt ver is afgekoeld in 2022, net als veel beurzen en zeker Big Tech aandelen als Facebook, Amazon en Tesla. Zodra de economie weer uit het slop komt is de verwachting dat risicovolle instrumenten, waarvan crypto er bij uitstek een is, weer hun waarde gaan terugwinnen.

Meer interessante cryptomunten met potentie

Als je al wat bekender bent met de cryptomarkt dan zijn bovenstaande munten voor jou geen nieuwe namen. We noemen dan ook geen hele nieuwe en onbekende muntjes want daarvan is nooit te voorspellen of ze aanslaan, of snel alweer met de staart tussen de benen van het toneel verdwijnen.

We houden het liever bij de munten die zich in ieder geval al tot bepaalde hoogte hebben bewezen. Tegelijkertijd is dit geen beleggingsadvies of garantie dat bovenstaande munten in de toekomst ook echt gaan stijgen.

Zoals gezegd zijn er nog veel meer coins waar je goed in kunt investeren, duizenden zelfs. Doe altijd goed onderzoek voordat je ergens geld in stopt, je kan je inleg altijd minder waard zien worden of zelfs helemaal verliezen.

Meer verdien potentie met crypto

Er zijn trouwens veel manieren van geld verdienen met cryptocurrency. Zeven ervan, de beste natuurlijk, bespreken we in het artikel achter deze link. Je kan deze toepassen zonder al teveel kennis of investering, zeker een aantal ervan. Denk aan staking wat we eerder al noemden bij de munt ICX,

Goedkope cryptomunten met potentie kopen en later tegen een hogere prijs weer verkopen is er ook zeker een van die we je kunnen aanraden, maar door dit ook met andere methodes te combineren kan je wellicht alleen maar meer verdienen.

Gerelateerde artikelen: