Ben je aan het sparen voor iets belangrijks, zoals een verbouwing, een bruiloft of een andere grote gebeurtenis in je leven? Het kan best lastig zijn om telkens wat geld opzij te leggen, vooral in een tijd waar alles duurder wordt en we weinig geld over houden. Maar als je een duidelijk doel voor ogen hebt, kan dat je motiveren om meer en beter te sparen. We hebben een aantal tips verzameld om geld sparen makkelijker te maken. Heb jij ook een spaardoel voor ogen? Lees dan verder!


Spaar voor een doel

Dat is dan ook meteen de eerste tip. Spaar voor een specifiek doel, omdat dit je echt kan motiveren om door te blijven zetten. Het wordt nog leuker als dat doel iets is om naar uit te kijken, zoals een mooie vakantie of een nieuwe keuken. Het kan natuurlijk ook een doel zijn om een bepaald bedrag te sparen om vervolgens te investeren in een chalet om te verhuren, zodat je er nog meer geld mee kan sparen. En als je steeds dichter bij dat spaardoel komt, geeft dat echt geweldig bevredigend gevoel! Veel mensen stellen zichzelf spaardoelen, zoals een fijne zomervakantie, de aankoop van hun eerste huis, grote uitgaven zoals een aanbouw of het opbouwen van een aanvullend pensioen. En anderen sparen ook gewoon voor een financiële buffer. Dat is vooral nu een slimme zet zodat je onverwachte grote uitgaven kunt dekken. Dat doel is misschien niet zo specifiek als de andere doelen, maar het blijft wel belangrijk. Hoeveel geld je precies nodig hebt als buffer hangt af van jouw persoonlijke situatie, en je kunt dat uitrekenen met verschillende online tools.

Kies een rekening met rente

Helaas geven Nederlandse banken nauwelijks rente meer, vooral niet op een gewone spaarrekening. Dat betekent dat je geld niet echt groeit terwijl het op je rekening staat. Het wordt dan ook lastig om geld te sparen. Ga daarom op zoek naar een spaarrekening met rente. Kijk maar eens naar zilvervloot sparen. Dat is vooral een populaire spaarvorm voor jongeren tot 18 jaar. Er zijn nog andere manieren om te sparen, en dan komt de vraag: ga je voor een termijndeposito met een vastgestelde looptijd of een vrij opneembare spaarrekening met variabele rente? Welke van de twee het beste bij jou past, hangt ook weer af van je situatie.

Besparen op vaste kosten

Kijk vervolgens eens goed naar alle vaste uitgaven om erachter te komen waar je kunt besparen. Elke euro die je bespaart, is een euro die je kunt sparen. Dat is een bekende quote van Benjamin Franklin. Kijk dus eens naar al je abonnementen, vaste lasten en kleine kostenposten zoals impulsieve uitgave en een cloudopslag die je niet nodig hebt. Misschien kun je zelfs van energieleverancier veranderen of heb je al een tijdje hetzelfde telefooncontract zonder te vergelijken. Op vergelijkingssites kun je verschillende aanbieders vergelijken en je zult er snel achter komen dat er een aanbieder is die hetzelfde biedt voor een lagere prijs.  Bijna iedereen kan op deze manier een paar tientjes besparen, wat na drie jaar al snel duizend euro kan opleveren. Het zijn een paar kleine stappen die je kunt nemen om toch een aardig bedrag te sparen!

Gerelateerde artikelen: