spaarchallenge accepted
Door | Geüpdatet 24 mrt. 2022

Ben je op zoek naar een spaarchallenge?

Omdat het je helpt om meer geld te sparen?

Dan ben je aan het goede adres.

Wij geven je niet alleen de uitdaging, maar ook slimme tips om je extra te challengen!


Voordat je begint met de spaarchallenge…

Je gaat zo beginnen met onze challenge, maar we willen eerst twee dingen met je afspreken om te zorgen dat je er ook zoveel mogelijk uithaalt, op de goede manier:

1. Kies de beste spaarrekening

Wanneer je begint met sparen, of wilt sparen voor een bepaald doel, dan is het raadzaam om daar een goede spaarrekening voor te openen. Niet zomaar een standaard rekening kiezen bij de bank waar je toch al zit, ga altijd voor de hoogste rente en beste voorwaarden. Dit kan je namelijk een hoop extra geld opleveren. Of veel geld kosten, als je niet de moeite neemt om even de beste rekening te kiezen en te openen.

In onze spaarrente vergelijken tool zie je altijd de hoogste spaarrentes van dit moment. Je kan direct doorgaan naar de aanbieders voor meer informatie en om online de rekening te openen. Ook kan je via “alle spaarrentes” meer specifieke vergelijkingen maken voor een bepaald spaarsoort: bijvoorbeeld deposito’s, sparen met voorwaarden of rekeningen voor kinderen.

2. Niet overdrijven

Het is heel goed dat je je best wil doen om zoveel mogelijk gespaard te krijgen in een jaar, maar je moet het ook niet te bont maken. Daarmee bedoelen we dat je niet droog brood moet gaan zitten eten, alleen maar zodat je een paar kwartjes meer kan overboeken naar je spaarsaldo. Het leven moet wel leuk blijven. We zullen je dus ook niet tips geven waarbij je dingen moet laten. Nee, je moet juist zorgen dat je spaart om wel je dromen te verwezenlijken!

De Spaarchallenge

Er zijn op internet veel sparen challenges en uitdagingen te vinden. Daarbij moet je veelal een vast bedrag per week inleggen op volgens een bepaald schema storten op je spaarfonds.

Maar het lastige hierbij is dat iedereen een ander financieel plaatje heeft, waardoor die challenges zoals weeksparen voor veel mensen niet van toepassing zijn. Het is al snel te makkelijk, of veel te moeilijk. Dus komen wij met een ander voorstel, een challenge op maat als het ware:

1. Bereken wat je per maand overhoudt

Waarschijnlijk weet je wel wat je maandelijkse inkomsten (ongeveer) zijn, maar weet je ook waar dat geld naartoe gaat? Veel mensen niet in ieder geval. Zoek eens de afschrijvingen van je bankrekening op van de afgelopen 3 maanden … ben je geschrokken?!

Probeer eruit te ontfutselen wat je ongeveer in een maand kwijt bent aan alles dat je uitgeeft. Trek dit van je inkomsten af en je weet wat je elke maand ongeveer zou moeten kunnen sparen in theorie.

    Voorbeeld: Stel je verdient netto € 1.700,- per maand, en je bent aan al je kosten € 1.650,- kwijt     (huur, verzekeringen, abonnementen, kleding, eten, cadeautjes, kleine uitgaven etc.) dan kan je     dus 50 euro in een maand sparen.

2. Bepaal je doel

Dus je weet nu wat je in een maand ongeveer zou moeten kunnen sparen. Probeer de berekening zo realistisch mogelijk te maken. Hoe meer maanden terug je de kosten opzoekt, des te accurater je inschatting zal zijn. Het liefst zoek je een heel jaar terug, al is dat veel uitzoekwerk.

Je doel is om het bedrag dat je overhoudt te gaan sparen. Het liefst maak je dit aan het begin van de maand al over en kijk je er niet meer naar om. Dus 12 maal dat bedrag wordt jouw doel om over een jaar gespaard te hebben.

    Voorbeeld: houd je dus 50 euro per maand over, dan is je doelstelling vanaf nu om over een jaar     50 x 12 euro = € 600,- gespaard te hebben.

3. Overtref je doelstelling

Maar we gaan het je moeilijker maken: De motivatie is om juist meer te gaan sparen dan je doel, om dit te overtreffen. Om zelfs het maximale eruit te halen. Om een goede aanzet te maken nodigen we je uit om goed onze tips hieronder verder door te lezen. Die gaan je daarbij helpen namelijk.

Challenge je spaar budget

Je moet er voor zorgen dat je meer geld kan sparen en dat betekent dat je zoveel mogelijk moet overhouden van het geld dat binnenkomt. Of eigenlijk: dat je het verschil tussen je inkomsten en uitgaven zo groot mogelijk moet zien te maken. In positieve zin dan wel hé… en daar zijn grofweg twee manieren voor:

1. Besparen op (onnodige) uitgaven

Een goede methode om meer geld over te houden is om ervoor te zorgen dat er minder uitgaat. Vooral als het gaat om kosten die eigenlijk misschien helemaal niet nodig zijn. Er zijn ongelooflijk veel goede slimmigheidjes waarmee je goed geld kan besparen. Maar dan moet je dat we net even weten.

Wij hebben op deze site een heleboel van dit soort wijsheden verzameld. En omdat dit er zoveel zijn hebben we die tips voor je samengevat in een handige Geld Besparen Test. Maximaal bespaar je hiermee maar liefst € 10.000,- op jaarbasis. En dat terwijl het in feite maar 16 korte ja/nee vragen zijn, waarbij alle veel voorkomende lasten van een normaal Nederlands huishouden voorbij komen.

Bij al die kosten geven we je steeds één of meerdere opties hoe je die kan verlagen, zonder dat je er iets voor hoeft te laten. Gewoon door slim te weten waar je korting kan krijgen of dezelfde kwaliteit voor voor een lagere prijs. Je kan steeds direct doorklikken naar de site of instantie om het direct te regelen, want waarom gratis geld laten liggen?

Daarnaast verwijzen we je nog even terug naar stap 1 van de Challenge waarbij je de afschrijvingen van jouw rekening onder de loep hebt genomen. Daar heb je vast wel kosten en uitgaven ontdekt die nu niet echt noodzakelijk zijn.

Het zijn vaak de onzinnige zaken waar vaak het meeste geld aan op gaat. Zo ook aan vergeten en verborgen kosten, zoals dat tijdschrift dat je nog wel betaalt maar nooit leest of dat goede doel waar je een jaar aan wilde doneren maar bent vergeten op te zeggen.

2. Geld bijverdienen op internet

Besparen is goed om te doen, maar heeft een maximale potentie. Je kan nooit meer besparen dan dat er binnenkomt. Bovendien kun je onder veel kosten niet uit, zoals huur of de verplichte zorgverzekering, autoverzekering etc. Dus is het ook goed om aan de andere kan ervoor te zorgen dat er ook meer binnen gaat komen. Alle kleine beetjes helpen.

Tenminste kleine beetjes: je kan tegenwoordig online best wel serieuze bedragen bijverdienen hoor. En dat is nog relatief makkelijk ook. Zo kan je al een paar honderd euro per maand bijschrijven met alleen al enquetes invullen voor geld. En wat te denken van verdienen met spaarprogramma’s of cashback verdienen.

Maar je kan zelf met wat moeite er een compleet inkomen mee vergaren, bijvoorbeeld door te verdienen met affiliate marketing. Daar zit echter wel wat meer werk aan, maar dan hoef je wellicht nooit meer voor een baas te werken. Je leest alles terug over de 44 methodes die we aanbevelen in ons artikel betrouwbaar online geld verdienen.

Tips om extra te sparen

Is dit nog niet genoeg uitdaging voor je? Of ben je nu helemaal gemotiveerd om nog verder door te gaan?! Dat komt goed uit, want er zijn nog meer tips over sparen. Die lees je terug in ons toepasselijk genaamde artikel 10 tips om meer geld te sparen.

En werken die tips goed voor je? Super! Maar dan moet je ook vooral ons artikel 10 tips om zoveel mogelijk uit je spaargeld te halen lezen hoor. Want mooi als je een vette spaarrekening hebt, maar als dat geld daar alleen maar lui niks aan het doen is heb je er ook niks aan. Dat geld kan ook voor je werken en meer waard worden!

Gerelateerde artikelen: