Waar Levert mijn Geld het Meeste op
Door | Geüpdatet 24 mrt. 2022

Waar levert mijn geld het meeste op is een vraag die we steeds vaker horen.

Stel: Je hebt wat geld kunnen sparen. Of misschien wel al heel veel.

Best een prettig gevoel een volle rekening, iets achter de hand.

Tot het kwartje valt dat je geld door de almaar hogere inflatie eigenlijk steeds minder waard wordt.

En dat voelt dan weer niet zo fijn, dat je geld langzaam weer door je handen glipt waarvoor je zo hard hebt gewerkt.

Tijd om daar verandering in te brengen, want je geld kan ook iets opleveren.

Wat dan? Geld, in de vorm van rendement.

Maar dan moet je het wel op de juiste plek stallen waar het het meeste oplevert.

Wij leggen je uit waar je aan kunt denken.

Het mogelijke rendement loopt op naarmate je verder leest.


Normale spaarrekening levert het minste op

Je weet wel, die rekening die je hebt bij je vaste bank, naast je betaalrekening. Rente daar is momenteel tegen de 0%, als hij er al niet stiekem iets onder zit. Zeker niet de beste plek om je geld te lang te laten staan, want hij levert je letterlijk alleen maar verlies op.

Toch moet je hem niet overslaan, want een financiële buffer hebben is belangrijk op het moment dat je te maken krijgt met een tegenvaller. Dat kan zo simpel zijn als een kapotte wasmachine, lekkage die de verzekeraar niet dekt of je auto moeten vervangen omdat je toch naar je werk moet.

Heb je op zo’n moment geen spaargeld voorhanden om aan te wenden, dan wordt je gedwongen om te lenen en dat kost je alleen maar meer geld. Die rente is immers hoger dan de rendementen die je elders vaak kan behalen.

Hou dus een buffer aan die je kan berekenen op de site van het Nibud. En kies er dan toch maar eentje met een zo hoog mogelijke rente want elke tiende van een procent is toch weer gewoon geld. Je kan bij ons de spaarrentes vergelijken van alle grote banken in Nederland en de EU.

En heb je meer dan die buffer? Dan moet je vooral blijven lezen want het wordt steeds interessanter omdat de mogelijke rendementen met elke optie die we aandragen steeds verder oploopt.

Deposito sparen

In de EU zal je zien dat je vooral bij deposito’s in Spanje en de Baltische staten de beste rente kan krijgen. Een deposito houdt in dat je jouw geld voor een bepaalde tijd vastzet. Je kan er dus niet bij, dus zet deze niet in voor je financiële buffer.

Toch is de rente daar een stuk hoger en kan het de moeite waard zijn om te overwegen. Je geld is er tot een ton veilig want gegarandeerd door het Europese Depositogarantiestelsel. Die geldt trouwens voor alle spaartegoede en niet enkel deposito’s.

Het levert je zo drie tot vier keer zoveel rente op als een normale spaarrekening. Internet sparen staat op moment van schrijven op maximaal 0,35% rente, de hoogste deposito rente in Europa is momenteel 1,5%. Nog geen vetpot hoor, maar wel eentje zonder risico en dat ga je bij andere opties niet krijgen.

Beleggen (op de beurs)

Je denkt nu waarschijnlijk als eerste aan aandelen. Misschien ook wel aan obligaties en als je wat meer bent ingevoerd ken je de term ETF misschien al, net als put en call opties? Er is zoveel mogelijk als je gaat beleggen tegenwoordig, er zijn heel veel verschillende instrumenten en producten.

Allemaal hebben ze hun eigen kenmerken. De vuistregel blijft hier intact dat degene met wat meer risico in de regel ook een hogere potentiële winst kennen. Obligaties, fondsen en ETF’s scoren hier lager op, opties, futures en vooral CFD Handel zijn heel risicovol en opportunistisch. Al is die laatste technisch gezien niet beleggen op de beurs, maar levert je wel mogelijk 30 keer zoveel op.

Mocht je zelf willen beleggen of voor je laten beleggen dan raden we je uiteraard aan om dit te doen via het beste beleggingsplatform van Nederland. Met lage kosten, goede tools en uitgebreide uitleg en ondersteuning zijn noodzakelijke ingrediënten om tot een goed resultaat te komen.

Want let op, beleggen kent risico’s en u kunt uw inleg of een deel ervan kwijtraken. Onderwijs jezelf dus goed en snap waarom je dingen koopt. Jaag geen onrealistische winsten na en beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Beleggen op de beurs doe je trouwens met een langere horizon. Natuurlijk is dit afhankelijk van je eigen keuzes en welke producten je mee wil werken, maar als je geduld hebt dan levert beleggen historisch gemiddeld genomen ongeveer 6% rendement op over de jaren heen. Als je maar lang genoeg wacht en niet tussentijds in paniek verkoopt als de prijs even zakt.

Vastgoed kopen

Zoveel geld heb ik ook weer niet! Dat denk je nu toch? Mis. Je kan juist heel goed investeren in vastgoed met weinig geld. Je begint al vanaf 50 euro en het rendement is heel aantrekkelijk met 8% tot wel 11% afhankelijk van de projecten en landen waarin je actief bent.

Er zijn namelijk platformen die het geld van veel kleine investeerder bij elkaar verzamelen om daarmee de markt op te gaan en projecten te financieren. Natuurlijk maken ze daar zelf ook een marge op. Een soort van crowdfunding zeg maar, om toch vastgoed in het bereik van de particuliere belegger te krijgen.

Mocht je wel zoveel geld hebben dan kan je bijvoorbeeld beginnen met het aanschaffen van een garagebox. Die zijn enorm in trek en ook goed te verhuren zonder al teveel gedoe. Een stapje hoger dan komt je echt in de kleine appartementen en studentenwoningen. Zeer goede rendementen, maar wel meer tijd nodig in verband met onderhoud en innen van huur.

Voordeel bij vastgoed blijft in ieder geval altijd bestaan: naar periodiek rendement in de zin van rente of huur heb je ook nog altijd de veiligheid van het onderpand: je kunt altijd het pand weer verkopen. Dat beperkt het risico.

Je geld uitlenen

We hebben je net verteld over de crowfund achtige platformen die er zijn om te investeren in vastgoed. Hetzelfde idee bestaat ook in de kredietmarkt. Daarmee kun jij je geld als het ware investeren in leningen waardoor het je uitleent. En omdat de leenrente best hoog is, in het buitenland nog veel hoger dan in Nederland, geldt dat ook voor de rendementen.

Dit concept noemen we investeren in P2P leningen, omdat je vaak uitleent aan andere particulieren (minileningen, persoonlijke leningen), maar soms ook aan bedrijven. Het levert je in Nederland 4% op maar in het buitenland zomaar 16%.

En dan word je op allerlei manieren beschermd met terugkoop garanties en dergelijke vanuit de platformen. En hier is een voordeel van leningen dat het simpelweg contracten zijn die moeten worden terugbetaald. De waarde fluctueert niet zoals de beurs of de vastgoedmarkt.

En als iemand niet betaald dan regelt het platform een betaalregeling of schakelt zelfs incasso in. Jij hoeft niks te doen en krijgt eventuele boetes voor de lenende partij alleen maar uitgekeerd als extra rendement.

Bitcoin en andere crypto leveren het meeste op

We begonnen met 0,35% rente op een spaarrekening en zijn inmiddels via 1,3% bij een deposito, 6% bij beleggen, 8-11% bij vastgoed en tot 16% bij P2P leningen aanbeland bij de meest winstgevende categorie: Cryptomunten.

Hoeveel moet dat dan wel niet opleveren? Er zijn meerdere manieren van geld verdienen met cryptocurrency, maar als je het ziet als een investering, dus een plek waar je geld het meeste moet opleveren, dan kun je historisch gezien de laatste jaren je geld elke 4 jaar met een paar honderd procent doen toenemen.

Maar welke munten moet je hebben? Er zijn er zo ongelooflijk veel. En waar sommigen opeens x1000 gaan, zie je anderen even hard onderuit gaan. Daarom hebben we een lijst samengesteld met de 10 beste cryptomunten om te investeren.

Meer dan genoeg potentie om flinke winsten te maken. Wil je toch meer risico wagen? Dan is dat voor eigen risico, er zijn genoeg altcoins te kiezen die met een beetje geluk jou miljonair kunnen maken. Zelf al begin je maar met een paar honderd euro…

Doe dat dan overigens wel altijd via de beste crypto broker, die rekenen lage prijzen maar wel veel veiligheid en ondersteuning.

Crypto is dus het antwoord het antwoord op jouw vraag “waar levert mijn geld het meeste op?”, maar de andere opties zijn natuurlijk ook erg aantrekkelijk en verschillende ervan naast elkaar inzetten is bovendien een slimme manier om je investeringen te spreiden en diversiferen.

Gerelateerde artikelen: