Je spaargeld laten renderen lijkt lastig, maar dat is het niet.
Je moet alleen wel goed weten wat de opties zijn en de bijbehorende risico’s.
Daar gaan we je dus meer over vertellen.
Eén ding weten we in ieder geval zeker: niks doen kost je door de hoge inflatie al snel een paar procent aan negatief rendement per jaar.
Dat is dus eigenlijk geen optie.
Niks doen
Dat doe je nu al, althans je bent nu dit artikel aan het lezen dat is al een goede eerste stap. Waarom? Omdat geld altijd minder waard wordt door de tijd heen. Dat komt namelijk door inflatie. Het in je oude sok stoppen onder je bed is dus nooit een goed idee, los van de risico’s die dat met zich meebrengt van diefstal en brand.
Normaal is inflatie ongeveer 2 procent, dat is althans het doel van Centrale Banken wereldwijd, maar nu is die vele malen hoger. Koopkracht gaat hard onderuit omdat prijzen stijgen en salarissen dit niet bijbenen.
Daar komt nog eens bij dat de rente die je krijgt op spaargeld het niet bepaald laat renderen. Sterker nog: die rente schommelt rond de 0 als hij er al niet stiekem onder valt bij de hogere spaarsaldo’s.
En ja het is verstandig om altijd een buffer aan te houden en dan vooral wel bij je vaste bank, voor het geval dat er opeens tegenslag of een financiële tegenvaller om de hoek komt kijken. Maar met de rest van je geld kan je andere dingen doen mocht je dat willen.
En dan bedoelen we dat het geld niet op je spaarrekening staat te niksen tot het minder waard wordt, maar je geld voor jou laten werken!
Hogere spaarrente vinden
De makkelijkste stap is om je geld elders te stallen waar je meer rente krijgt. Je kan online heel goed spaarrentes vergelijken. De hoogste rente krijg je als je het vastzet. Dan kun je er jaren niet meer aankomen en dan wil de bank wel meer rente betalen.
Maar zelfs al heb je de hoogste depositorente van Europa, en dat kan zonder enig risico gezien het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro, dan nog ga je de inflatie niet bijbenen. Die komt namelijk niet hoger dan 1,5% momenteel. Beter dan niks natuurlijk, maar nog niet genoeg.
Spaargeld laten renderen met beleggen
Een optie die meer in de buurt komt is beleggen. Daarmee maak je vaak meer rendement, als je althans een beetje weet wat je doet. Maar je kan ook voor je laten beleggen mocht je er geen kennis van hebben of je erin willen verdiepen.
Over de lange termijn groeien de beurzen met ongeveer 6% per jaar. Dan hebben we het over de traditionele aandelen, maar er zijn nog veel meer instrumenten beschikbaar elk met een eigen risico en mogelijk rendement.
Obligaties, fondsen en ETF’s bijvoorbeeld hebben minder risico maar vaak ook wat minder hoge winsten, terwijl meer risicovolle producten als futures en opties meer kunnen opleveren. Met beleggen kan je ook altijd je inleg verliezen, zeker als je jezelf goed informeert dus maak altijd een weloverwogen keuze.
Kies het juiste platform
Als je wil beleggen op de beurs in bovengenoemde instrumenten dan raden we je aan dit te doen via het beste beleggingsplatform. Die geven je goede ondersteuning, training in producten en hebben een overzichtelijk handelsplatform wat je helpt om goede besluiten te nemen. En ook niet onbelangrijk: ze hebben lage kosten.
Vermogensbeheer voor je spaargeld
Je hoeft niet zelf te beleggen, je kan dit ook voor je laten doen. Zeker via de beste vermogensbeheerder is dit best toegankelijk in vergelijking met traditionele beheerders waar je minimaal met een ton moet aankomen. Je kiest dan zelf voor je strategie (defensief, neutraal of offensief) en de rest gaat vanzelf.
CFD handel
De manier van beleggen die je het meest kan opleveren is CFD handel. Dit omdat je met een hefboomeffect werkt waarmee je tot wel 30x zo hard profiteert van koersschommelingen. Althans profiteren, als de koers zakt gaat dit evengoed tot dertig keer zo hard vergeet dat niet.
Het kenmerk van contracts-for-difference is dat je bijna overal in kan beleggen, omdat je niet het daadwerkelijke aandeel of ander onderliggende waarde koopt. Je zet enkel in op de prijs. Daardoor kun je in bijna alles beleggen, van de beurs tot goud en van cryptomunten tot aan grondstoffen zoals koffie, graan en olie.
Ander voordeel: je kan deze manier van beleggen gratis uitproberen met een demo account, waarop je met nep geld kan handelen. Zo kan je eerst kijken of het iets voor je is en een strategie bedenken voordat je jouw eigen geld inzet.
Spaargeld laten renderen door het te investeren
Beleggen doe je op instrumenten die schommelen in waarde met de hoop dat ze omhoog gaan zodat je met winst weer kan verkopen. Het verschil met beleggen en investeren is dat dit met investeren niet per se zo is, plus dat een investering ook nog rendement kan opleveren via andere manieren dan waardestijging. We leggen je het uit.
.. in vastgoed
Nu niet denken dat je een heel huis moet kopen en dus tonnen moet ophoesten. Nee, je kan juist heel goed investeren in vastgoed met weinig geld. Al met 50 euro. En dan investeer je via een soort van crowdfunding achtige platformen met heel veel andere mensen in vastgoedprojecten.
Naast dat deze heel waardevast zijn en je profiteert van de waardestijging, maak je ook rendement omdat de panden verhuurt worden. Daardoor loopt dit zomaar op van 8% tot wel 11% winst.
… in kredieten
Investeren in kredieten betekent feitelijk dat je leningen uit gaat geven. Geld verdienen door het uit te lenen dus. Voordeel is hier dat je een contract afsluit met de partij aan wie je leent en een vaste rente wat je rendement is. Risico is hier dat mensen niet kunnen aflossen maar ook daar zijn platformen voor.
Daar kun je investeren in veel leningen tegelijk en krijg je zelfs garanties dat je altijd je geld terug krijgt. De platformen zorgen voor incasso procedures of maken een betaalregeling, waardoor jij door de boetes zelfs meer winst kan maken. Dit loopt op van 4% in Nederland tot wel 16% in het buitenland omdat daar de leenrentes veel hoger liggen.
… in cryptomunten
Natuurlijk kunnen we hier niet om cryptomunten heen. Die zijn niet meer weg te denken en een steeds minder risicovolle manier van investeren geworden. Maar dan raden we je wel aan om te focussen op de beste cryptomunten voor lange termijn, en ook goed te weten welke crypto je niet moet kopen.
Zeker ook omdat je met crypto staking je munten kan laten meewerken op de blockchain en daarmee tot wel 10% rendement voor krijgt. Dus los van de koersschommelingen kan je hier dus best goed mee verdienen. Je kans zelfs stable coins, munten die niet in waarde schommelen maar altijd gelijk zijn aan bijvoorbeeld de Amerikaanse Dollar, als staken voor meer dan 6% rente.
Neem geen onnodig risico
Beleg en investeer alleen met geld dat je kan missen. Want er is namelijk altijd de kans dat je je inleg of een deel ervan verliest. En dan moet je nog wel een financiële buffer overhouden voor het geval dat… je jouw baan verliest bijvoorbeeld? Of op zijn minst voor als de auto ermee stopt.
Daarom is het ook onverstandig om je blind te staren op verwachte rendementen en al je geld in één investering of belegging te stoppen. Spreid liever zoveel mogelijk en lees jezelf goed in. En nogmaals: beleg of investeer alleen met geld dat je kan missen.
Disclaimer
Je spaargeld laten renderen, daar zoek je naar omdat je je geld voor jou wil laten werken toch? Je wil er winst op maken, rendement. Maar dat betekent altijd dat je een risico moet nemen, want juist voor dat risico wordt je beloond. Hoe meer risico, des te hoger het rendement met beleggingsinstrumenten.
We zijn zelf geen financieel adviseur en schrijven dit artikel puur informatief. We bevelen geen methode aan en kunnen je hier dan ook niet in adviseren of sturen. Alle besluiten die je neemt met je geld zijn voor eigen verantwoordelijkheid.