Hoe Laat je Geld voor Jou Werken
Door | Geüpdatet 14 mrt. 2022

Je gaat elke dag braaf naar je werk,

en aan het einde van de maand komt de beloning op de bank binnen.

Je betaalt daarmee je hypotheek en andere rekeningen …

en dan begint het weer van voor af aan.

Kan dat niet anders?

Hoe laat je geld voor jou werken, zodat jij wat rustiger aan kan gaan doen?

Daar gaan we het met je over hebben.


Zet geld opzij zodat het voor jou kan werken

Mensen denken wel eens dat je rijk moet zijn om geld voor je te laten werken. Maar dat is helemaal niet waar. Het begint ermee dat je een deel van je salaris apart moet gaan zetten. Sparen dus. Want als je jouw salaris maar uit blijft geven dan is het alweer van je rekening verdwenen voordat je het aan het werk kan zetten.

Dan is het goed om een onze tips om meer geld over te houden te lezen. Want hoe meer je overhoudt, des te meer je kan gebruiken voor doeleinden die jou wat extra inkomsten gaan opleveren. Dat betekent ofwel je inkomen verhogen, of je kosten verlagen door te besparen.

Lees ook eens onze tips om zoveel mogelijk te sparen die gaan je zeker helpen om een potje op te bouwen waarmee je aan de slag kan met de punten die hierna gaan volgen.

Pak je schulden aan

Leningen, kredieten, achterstallige rekeningen en je hypotheek. Die kosten je niet alleen zorgen en stress, maar vooral ook heel veel kosten. Want je betaalt er flinke rente over, die altijd veel hoger is dan een spaarrente. Als je die überhaupt nog kunt vinden met een positieve rente.

Prioriteit één is om deze weg te werken, in ieder geval tot een acceptabel niveau. Vooral de persoonlijk leningen en doorlopende kredieten. Een hypotheek, zeker met de lage rentes waarvan je een goed deel kan aftrekken, is minder erg. Al kan het slim zijn om deze wel af te lossen zodat je jouw vaste lasten verlaagd.

Het kan trouwens ook aantrekkelijk zijn om niet je hypotheek af te lossen maar die over te sluiten naar een lagere rente. Kost je nu misschien wat maar bespaart je de rest van de looptijd een veelvoud nu de rentes zo historisch laag zijn! Je kan dit gratis voor je laten uitrekenen inclusief adviesgesprek via hyptoheekoversluiten NL wat bovendien geheel vrijblijvend is.

Investeer om je kosten te verlagen

Er zijn echter meer manieren om kosten te verlagen, waarbij energie een belangrijk thema is als je een koophuis bezit. Want de rekening voor gas en licht stijgt en stijgt maar door en dat zal in de toekomst niet anders zijn.

Door je huis te verduurzamen zorg je voor een driedubbele winst: Niet alleen kun je hiermee je verbruik en dus kosten enorm omlaag brengen, waarbij je dus nog niet eens je gedrag hoeft aan te passen (zet de verwarming lager of douche korter en je bespaart nog veel meer).

Ook zal je het energielabel van je huis verbeteren waardoor de waarde stijgt. Bovendien is bewezen dat dit soort huizen, met goede isolatie en bijvoorbeeld zonnepanelen of -boiler, veel makkelijker te verkopen zijn.

Interesse? Via ons kun je offertes voor zonnepanelen aanvragen bij maximaal 6 partijen. Zo kun je de prijzen vergelijken en de beste leverancier vinden. De offertes zijn uiteraard gratis en vrijblijvend dus verplichten je nog tot niets.

Ook voor isolatie kunnen we je helpen. Vloerisolatie offertes en ook spouwmuurisolatie offertes zijn interessant voor veel huizen van pakweg voor de jaren 80, maar ook daarna vaak nog. En voor bijna alle huizen geldt wel dat dakisolatie offertes een flinke besparing kunnen opleveren.

Maar vergeet ook kleine ingrepen niet zoals tochstrips, radioatorfolie en zuinige lampen en kranen. Een goede webshop om hiervoor eens rond te kijken is BespaarBazaar. Zij hebben van alles voor lage prijzen die je snel weer terugverdient door lager verbruik.

En probeer nou niet om meer geld over te houden door uitgaven uit te stellen, dan werkt vaak averechts. Bijvoorbeeld onderhoud aan je huis of auto te lang uitstellen leidt vaak tot extra hoge kosten wanneer je het wel eindelijk laat doen, waardoor je per saldo meer kwijt bent.

Laat je geld renderen

Als er geen schuld (meer) is en je woning is verduurzaamd (of dat is geen optie / je hebt een huurhuis) dan is het tijd om het geld dat je nog over hebt aan het werk te zetten. En dan bedoelen we natuurlijk om het geld rendement te laten maken, zodat het uit zichzelf meer wordt.

Dat is beter dan het lui op een spaarrekening te laten staan, want daar krijg je praktisch geen rente op, als die al niet negatief is. En omdat de inflatie er ook nog is wordt het daar sowieso effectief gezien minder waard.

Dan hebben we het natuurlijk over beleggen en investeren. Kijk vooral eens in ons artikel over beleggen / investeren met hoog rendement. Daarin vermelden we de manieren die het beste werken. Let wel: meer mogelijke winst is vaak ook meer risico.

Begin al vroeg met beleggen

Dit heb je wellicht al wel eens in een reclame als tip voor bij zien komen. En het klopt dan ook als een bus. Omdat je geld namelijk gaat werken krijg je rendement. En het jaar daarop ook weer rendement op je verdiende rendement, enzovoort.

Dit effect wordt door de jaren heen steeds groter en versneld alleen maar. Dit betekent dat je steeds sneller gaat verdienen en dus is tijdig beginnen slim. Zo snel mogelijk zelfs. Dit noemen we ook wel compound interest, of rente op rente effect, mooi afgebeeld in de grafiek hieronder

rente op rente effect als je geld voor jou laat werken
rente op rente effect zorgt ervoor dat je geld steeds sneller gaat groeien

Houd wel een buffer aan

Ga nu niet al je geld in investeringen en beleggingen stoppen, dat is ook niet slim. En wel om twee redenen: ten eerste natuurlijk omdat je altijd risico loopt om je inleg te verliezen, deels of helemaal. Die kans is bij veel opties nogal laag, maar nooit nul procent.

Ten tweede omdat je ook geld achter de hand moet houden om tegenvallers op te kunnen vangen. Zoals dat je auto kapot gaat of je jouw baan kwijtraakt. Dan lopen veel kosten wel gewoon door en je moet ook nog eten. Als je vermogen dan vast zit in bijvoorbeeld een deposito wordt je verplicht om te gaan lenen, en dat kost je in de regel altijd meer.

Hoeveel je moet hebben als financiële buffer kun je berekenen op het site van Nibud. Maar weet dat je zeker met een auto, koophuis en kinderen al snel kan denken aan 25.000 euro. Dat is een smak geld hoor.

Gerelateerde artikelen: