geld verdienen door het uit te lenen
Door | 23 okt. 2023

Geld verdienen met geld uitlenen?

Heb je wat geld over?

Waarmee je bijvoorbeeld naar de beurs zou kunnen?

Kan je doen, maar het uitlenen is wellicht nog wel veel aantrekkelijker.

Je kan er dan rente over vragen, wat leidt tot een rendement tot wel 12%

En het risico van koersschommelingen zoals bij beleggen heb je niet.

Dat maakt geld verdienen door het uit te lenen ook zo aantrekkelijk.


Geld verdienen met geld uitlenen JIJ bent de bank

Ben je wel eens de bank geweest bij Monopoly? Of een ander vergelijkbaar bordspel (Hotel, etc.)? Dat is best een prettig gevoel nietwaar? Jij bent dan de baas over het geld en bepaalt wie wat krijgt en of ze iets mogen lenen om in niet af te gaan.

In het echte leven kan je ook voor bank spelen. Je kunt namelijk geld uitlenen aan mensen en daar rente voor vragen. Sterker nog: als je geld uitleent moet je er officieel zelfs een marktconforme rente voor vragen anders ziet de Belastingdienst het als een gift / schenking, dus ook bij onderhandse leningen!

En dat betekent dus dat je met jouw geld mooie winst kan behalen. Rente op een lening is namelijk altijd hoger dan de rente op een spaarrekening. Veel hoger zelfs.

geld verdienen met geld uitlenen

Hoeveel rente verdien je door geld uit te lenen?

In principe mag je zoveel rente vragen als je zelf wil, als heeft de AFM hier wel een maximum voor bepaald binnen Nederland. Je kan het dus ook weer niet te gek maken, de tijden van woekerrentes zin wel voorbij…

Voor kortlopende leningen van 1-2 maanden is dit in de praktijk 14% (al kan je die lastig zelf uitgeven) en bij langere looptijden rond de 4%. Maar buiten NL liggen de leenrente zelfs nog veel hoger, tot wel 12%

Let wel op dat je geen overige kosten mag opvoeren zoals administratie of afsluitkosten, dit moet je allemaal verrekenen in de rente.

Wil je het uitlenen van je geld goed regelen dan kun je dat doen door zelf een overeenkomst op te stellen zodat je bent beschermd tegen bijvoorbeeld wanbetaling. Maar dan nog loop je risico omdat je niet zomaar mensen hebt die van jou willen lenen en als je die vindt dan zijn dat maar een beperkt aantal mensen.

Ook zal je dan zelf betalingregelingen moeten treffen of zelf incasso opdrachten moeten geven. Allemaal best ingewikkeld en het kost ook veel geld. Daarom is het verstandig om je geld uit te lenen via gespecialiseerde platformen die dus voor je uit handen nemen.

Uitleen platformen

Dus hoe ga je mensen vinden die specifiek van jou geld willen lenen? Want je wil niet winst maken ten koste van je vrienden of familie lijkt ons? En hoe pak je het dan goed aan met documenten enzo?

Geen paniek, er zijn speciale internet platformen ontstaan die op deze vraag inspelen als tussenpersoon. Jij kan daar als investeerder je geld storten en uitlenen. En daarna met winst weer terugboeken naar je rekening. En ze regelen van alles eromheen.

Het platform zoekt aan de andere kant ook naar mensen die geld willen lenen en regelen tussen beide partijen voor de overeenkomst en betalingen.

Omdat je geld uitleent aan ‘gelijken’, als in dat jij als particulier aan een andere particulier geld leent, heten die peer-to-peer websites. Ook wel aangeduid met P2P.

Omdat de verschillen qua rente zo groot zijn hebben we niet één beste optie voor je maar twee: elk met een andere risico dekking.

MintosEstateguru
– Brits Platform
– Leningen in de Europese Unie
12% rendement op jaarbasis
– Zelf spreiden van investeringen
– Gratis account aanmaken
– Inleggen kan al met 10 euro
– Automatisch herinvesteren
– Bescherming van Buyback & Default Guarantee
– Dekking tot €20.000,-
– Europees Platform
– Leningen binnen EU
– Altijd gedekt met vastgoed als onderpand
11% rendement per jaar
– Automatische spreiding van inleg
– Gratis registreren
– Inleggen kan vanaf €50
– Automatisch herinvesteren
– Vergoeding bij te laat afbetalen/incasso

Hoe werkt het proces?

Het verschilt een beetje per platform. Bij Mintos stort je geld in je account en kan je daarna handmatig kiezen in welke lening aanvragen je jouw geld wil stoppen. Je ziet wat basisinformatie en natuurlijk de voorwaarden zoals rente en looptijd.

Daarna krijg je periodiek een terugbetaling van de persoon, plus uiteraard je rente. Dit geld komt in je account binnen, en kan je direct weer uitlenen zodat je meteen weer extra rente verdient, of je kan het innen. Dit kan je zelfs automatiseren zodat je er geen omkijken meer naar hebt, maar wel je geld vanzelf laat groeien.

Bij Estateguru wordt jouw geld automatisch zoveel mogelijk verspreid over heel veel leningen, maar kan je ook zelf handmatig projecten eruit pikken. Dit maakt het risico veel lager. Je kan dan kiezen voor maandelijkse uitbetaling van je afbetalingen, maar dit kan je ook handmatig doen. Ook kun je dit geld direct herinvesteren.

Is er geen risico door geld uit te lenen?

Zoals we al eerder hebben uitgelegd moet je dit niet zien als een vorm van beleggen. Dat is het namelijk niet. Je sluit immers een lening af aan iemand. Die heeft dus een contract en moet wettelijk terug betalen. Je hebt geen risico dat de aandelen die je koopt minder waard worden, of dat het bedrijf failliet gaat.

De platformen zelf hebben ook nog eigen garanties om de investeerders zoals jij te beschermen met terugbetaalgaranties en bovendien zorgen zij ook voor terugbetaalregelingen en incasso procedures als dat toch ook onverhoopt nodig is. De lenende partij moet die kosten betalen dus dat is ook niet voor jouw rekening.

De platformen lenen ook niet zomaar je geld uit aan iedereen. Ze checken / screenen net als een bank of mensen wel inkomen hebben etc. en geven mensen met risico jouw geld niet. Daar hebben ze ook zichzelf mee.

De lening contracten zijn zelfs in aparte BV’s ondergebracht, zodat je nog steeds je geld krijgt ook al gaat het platform zelf failliet! Maar het is nog steeds niet 100% uitgesloten dat ooit iemand echt een deel niet terug kan betalen. Maar dat zou je geen geld moeten kosten, alleen een klein deel van je winst.

De platformen buiten NL vallen overigens natuurlijk niet onder ons eigen recht, dus daarom die optie apart mocht je niet over de grens willen gaan. In echt rampscenario’s zal dit kunnen schelen voor een goede afloop, al zit FastIvest in Engeland ook in een betrouwbaar land.

Aan wie leen je eigenlijk je geld uit?

Dit verschilt enorm per platform. Vaak zijn het kleine leningen aan particulieren. Voor een deel kan je zelfs mee bepalen aan wie je wel of niet wil uitlenen, andere platformen doen dit automatisch voor je.

Dat doen ze dan met een maximale spreiding om risico te verkleinen. Dat raden we jou ook aan als je zelf de mensen kiest voor je leningen. Verdeel je geld over veel kleine leningen, dan is het risico en de impact van wanbetaling veel kleiner.

Andere manieren van verdienen

Hoewel de platformen er alles aan doen om risico te beperken en de rendementen er hoog zijn, blijft je geld uitlenen toch een manier van investeren / beleggen. En dus blijft er altijd een bepaald risico over.

Dit heb je niet als je naar andere opties gaat kijken, zoals geld verdienen zonder investeren / inleg. Of lees alle manieren die we aanbevelen door in ons artikel online geld verdienen via internet. Daarin komen meer dan 40 methodes voorbij die iedereen kan toepassen. Er zijn echt heel veel manieren om online een inkomen te genereren en daar nog veel uit te halen ook, zeker als je er meerdere uitprobeert en tegelijkertijd toepast.

Je hoeft je dus niet te beperken tot geld verdienen door het uit te lenen, maar kan er ook andere dingen naast doen. Onze eigen favoriet? Dat moet wel enquêtes invullen voor geld zijn. Dat is op zichzelf al leuk, afwisselend en betaalt bovendien aardig goed.

Gerelateerde artikelen: