Geld Verdienen door het Uit te Lenen

Auteur: |
speel voor bank als in monopoly en leen geld uit

Heb je wat geld over?

Waarmee je bijvoorbeeld naar de beurs zou kunnen?

Kan je doen, maar het uitlenen is wellicht nog wel veel aantrekkelijker!

Je kan er dan rente over vragen, wat leidt tot een rendement tot wel 19%!

En het risico van koersschommelingen zoals bij beleggen heb je niet.

In dit artikel:

Jij bent de bank!

Ben je wel eens de bank geweest bij Monopoly? Of een ander vergelijkbaar bordspel (Hotel, etc.)? Dat is best een prettig gevoel nietwaar?

In het echte leven kan je ook voor bank spelen. Je kunt namelijk geld uitlenen aan mensen en daar rente voor vragen. Sterker nog: als je geld uitleent moet je er officieel zelfs een marktconforme rente voor vragen anders ziet de Belastingdienst het als een gift / schenking, dus ook bij onderhandse leningen!

En dat betekent dus dat je met jouw geld mooie winst kan behalen. Rente op een lening is namelijk altijd hoger dan de rente op een spaarrekening. Veel hoger zelfs.

Hoeveel rente vang je?

In principe mag je zoveel rente vragen als je zelf wil, als heeft de AFM hier wel een maximum voor bepaald binnen Nederland. Je kan het dus ook weer niet te gek maken, de tijden van woekerrentes zin wel voorbij...

Voor kortlopende leningen van 1-2 maanden is dit in de praktijk 14% (al kan je die lastig zelf uitgeven) en bij langere looptijden rond de 4%. Maar buiten NL liggen de leenrente zelfs nog veel hoger, tot wel 19%!

Let wel op dat je geen overige kosten mag opvoeren zoals administratie of afsluitkosten, dit moet je allemaal verrekenen in de rente.

Uitleen platformen

Maar hoe ga je mensen vinden die specifiek van jou geld willen lenen? Want je wil niet winst maken ten koste van je vrienden of familie lijkt ons? En hoe pak je het dan goed aan met documenten enzo?

Geen paniek, er zijn speciale internet platformen ontstaan die op deze vraag inspelen als tussenpersoon. Jij kan daar als investeerder je geld storten en uitlenen. En daarna met winst weer terugboeken naar je rekening. En ze regelen van alles eromheen.

Het platform zoekt aan de andere kant ook naar mensen die geld willen lenen en regelen tussen beide partijen voor de overeenkomst en betalingen.

Omdat je geld uitleent aan ‘gelijken’, als in dat jij als particulier aan een andere particulier geld leent, heten die peer-to-peer websites. Ook wel aangeduid met P2P.

Omdat de verschillen qua rente zo groot zijn hebben we niet één beste optie voor je maar twee: buiten en binnen NL:

MintosLender & Spender
 • Brits platform
 • Leningen in de Eurpese Unie
 • 12 - 16% rendement op jaarbasis
 • Zelf spreiden van investeringen
 • Gratis online account aanmaken
 • Inleggen kan al met 10 euro
 • Automatisch afbetalingen herinvesteren
 • Bescherming: Buyback & Default Guarantee
 • Nederlands platform
 • Leningen binnen NL
 • 4,1% rendement p/j
 • Automatisch gespreide inleg
 • Gratis registreren
 • Inleggen kan vanaf €100
 • Automatisch afbetalingen herinvesteren
 • Vergoeding bij te laat afbetalen/incasso

Hoe werkt het proces?

Het verschilt een beetje per platform. Bij Mintos stort je geld in je account en kan je daarna handmatig kiezen in welke lening aanvragen je jouw geld wil stoppen. Je ziet wat basisinformatie en natuurlijk de voorwaarden zoals rente en looptijd.

Daarna krijg je periodiek een terugbetaling van de persoon, plus uiteraard je rente. Dit geld komt in je account binnen, en kan je direct weer uitlenen zodat je meteen weer extra rente verdient, of je kan het innen. Dit kan je zelfs automatiseren zodat je er geen omkijken meer naar hebt, maar wel je geld vanzelf laat groeien.

Bij Lender & Spender wordt jouw geld automatisch zoveel mogelijk verspreid over heel veel leningen. Dit maakt het risico veel lager. Je kan dan kiezen voor maandelijkse uitbetaling van je afbetalingen, maar dit kan je ook handmatig doen. Ook kun je dit geld direct herinvesteren.

Is er geen risico?

Zoals we al eerder hebben uitgelegd moet je dit niet zien als een vorm van beleggen. Dat is het namelijk niet. Je sluit immers een lening af aan iemand. Die heeft dus een contract en moet wettelijk terug betalen. Je hebt geen risico dat de aandelen die je koopt minder waard worden, of dat het bedrijf failliet gaat.

De platformen zelf hebben ook nog eigen garanties om de investeerders zoals jij te beschermen met terugbetaalgaranties en bovendien zorgen zij ook voor terugbetaalregelingen en incasso procedures als dat toch ook onverhoopt nodig is. De lenende partij moet die kosten betalen dus dat is ook niet voor jouw rekening.

De platformen lenen ook niet zomaar je geld uit aan iedereen. Ze checken / screenen net als een bank of mensen wel inkomen hebben etc. en geven mensen met risico jouw geld niet. Daar hebben ze ook zichzelf mee.

De lening contracten zijn zelfs in aparte BV’s ondergebracht, zodat je nog steeds je geld krijgt ook al gaat het platform zelf failliet! Maar het is nog steeds niet 100% uitgesloten dat ooit iemand echt een deel niet terug kan betalen. Maar dat zou je geen geld moeten kosten, alleen een klein deel van je winst.

De platformen buiten NL vallen overigens natuurlijk niet onder ons eigen recht, dus daarom die optie apart mocht je niet over de grens willen gaan. In echt rampscenario’s zal dit kunnen schelen voor een goede afloop, al zit FastIvest in Engeland ook in een betrouwbaar land.

Aan wie leen je eigenlijk?

Dit verschilt enorm per platform. Vaak zijn het kleine leningen aan particulieren. Voor een deel kan je zelfs mee bepalen aan wie je wel of niet wil uitlenen, andere platformen doen dit automatisch voor je.

Dat doen ze dan met een maximale spreiding om risico te verkleinen. Dat raden we jou ook aan als je zelf de mensen kiest voor je leningen. Verdeel je geld over veel kleine leningen, dan is het risico en de impact van wanbetaling veel kleiner.