Welke crypto niet kopen? Eigenlijk een vraag die we nooit krijgen. Eerder het omgekeerde…
Veel mensen focussen zich namelijk op de vraag wat de beste cryptomunten om te investeren zijn om wรฉl aan te schaffen. Want ze kijken alleen naar mogelijke winst.
Niet helemaal terecht, want je wil ook niet in een verkeerde onbetrouwbare scam trappen. Waarbij de coin opeens verdwijnt en je al je geld kwijt bent. Dat gebeurt net iets te vaak namelijk.
Denk enkele jaren geleden nog aan de SQUID munt waar de makers verdwenen met 21 miljoen dollar, of alle na-apers van de โmemecoinโ Dogecoin waarvan er inmiddels ook veel teveel varianten en ‘copy cats’ bestaan.
En door alleen naar de beste munten te kijken beperk je jezelf wel tot een kleine lijst aan oude bekenden, terwijl juist ook de nieuwe opkomende crypto munten vaak meer winst kunnen opleveren.
Er zijn in totaal meer dan 6000 munten in omloop… Hoe zorg je ervoor dat je op tijd herkent welke koffie zuiver is, en welke mogelijk een oplichtingspraktijk zijn?
Welke crypto niet kopen is dus eigenlijk de vraag. Daar gaan we je in meenemen aan de hand van 10 vragen die je jezelf kunt stellen.
En meteen een super handig tip hoe je deze vragen snel kan afvinken: door gebruik te maken van Bitvavo, wat ons betreft de beste crypto broker in Nederland, voldoe je al automatisch aan de meeste vereisten die we je voorstellen.
Want alleen cryptomunten die al aan een groot deel van deze zaken voldoen worden door Bitvavo toegelaten. Dat scheelt je alvast een hoop uitzoekwerk!
- 1. Wie is de maker van de cryptomunt?
- 2. Is de munt te verkopen?
- 3. Heeft de crypto nut?
- 4. Waar kan je de crypto kopen?
- 5. Welke wallet kun je de crypto in bewaren?
- 6. Is de munt echt?
- 7. Worden er beloftes gedaan over gratis geld of stijgingen?
- 8. Is de prijs al flink gestegen?
- 9. Kan er sprake zijn van spoofing?
- 10. Is het te mooi om waar te zijn?
1. Wie is de maker van de cryptomunt?
Het begint allemaal bij de organisatie achter de coin. Wie geeft deze uit? Is dit een betrouwbare instelling, met een registratie bij een lokale KvK en belastingdienst? Misschien zelfs een notering aan een beurs?
In dit geval is er vaak een duidelijk plan en een visie waarom de munt bestaansrecht heeft. Ze willen deze niet alleen laten verhandelen door beleggers maar hem ook op een blockchain inzetten voor klanten. Dat is robuust en toekomstbestendig.
Of heb je te maken met een groepje developers en enthousiastelingen? Dit kan ook prima zijn want die zitten vaak diep in de technologie en proberen daadwerkelijk een superieur product te maken met meer veiligheid, betrouwbaarheid of snelheid.
Ook kunnen in deze categorie de memecoins vallen, dus munten die niet per se heel veel toegevoegde specificaties of prestaties beloven maar wel slim inspelen op behoefte vanuit belangrijke doelgroepen. Door de munt te koppelen aan bijvoorbeeld populaire memes en hypes.
En vergeet niet dat jongeren de grootste groep zijn die nu in cryptomunten stappen en die zijn hier gevoelig voor, meer nog dan voor een commerciรซle toepassing door het bedrijfsleven. Dit kan dus goed werken.
Rode vlaggen hier zijn coins die worden uitgegeven door onbekenden of anonieme organisaties. Mochten zij kwaad willen dan zijn ze later nooit meer te achterhalen. Dat zijn zeker crypto welke je niet moet kopen.
2. Is de munt te verkopen?
Het gebeurt dat munten te koop komen maar dat je zo nog niet kunt verkopen. Dat gaat op een later moment wel kunnen wordt gezegd. Een soort van voorverkoop of presale zeg maar. Je denk dan misschien dat je er als een van de eerste bij bent en dus laag kan inkopen, maar dat is niet altijd waar.
Rode vlag is hier als er nog geen datum is gesteld wanneer verkoop wel mogelijk wordt gemaakt. Bijvoorbeeld de eerder genoemde SQUID munt die handig inspeelde op de hype rondom de Koreaanse Netflix serie Squid Game en de tegelijkertijd boomende markt rondom online gaming coins.
Deze munt werd snel verkocht en daarbij werd verteld dat je hem nu nog niet kon verkopen en wanneer dat wel open werd gesteld wist eigenlijk niemand. Toch waren er genoeg mensen die de gok namen en de munt aanschaften in de hoop snel rijk te worden.
Resultaat: de anonieme mensen die de crypto creรซerden verdwenen plotseling met 21 miljoen euro. Er staan nu nog livestreams online van traders die helemaal gek worden op het moment dat de koers in 1 seconde opeens naar nul euro viel. En dat is natuurlijk niet zo gek.
3. Heeft de crypto nut?
Al even kort aangeraakt maar toch belangrijk genoeg om apart te noemen: heeft de munt een bepaald nut en toepasbaarheid? Is absoluut geen noodzaak want ook munten die dit niet zozeer hebben kunnen heel erg waardevol worden omdat er een goed marketing idee achter zit (denk aan veel memecoins zoals DogeCoin, Floki en Shibu Ina), maar dit kun je wel meenemen in je overweging.
Munten die namelijk wel een toegevoegde waarde hebben in onderwerpen met toekomst zoals AI, oracles, online gaming, metaverse etc. en dit kunnen verbinden aan klanten in het bedrijfsleven zullen meer kans op slagen hebben. Zeker over een langere periode omdat de koers op meer is gebaseerd dan enkel hype.
4. Waar kan je de crypto kopen?
Veel nieuwe en onbekende munten die kun je nog niet kopen op de bekendere en betrouwbare plekken. Nu hebben we eerder al uiteengezet in een artikel wat de beste crypto broker in Nederland is en de goedkoopste crypto broker / exchange in Nederland. Kies vooral dus voor deze partijen om je muntjes te kopen en bewaren, ze hebben een groot assortiment dus genoeg te kiezen.
Ook zijn er grote internationale spelers waar je vanuit kan gaan dat het goed zit zoals Binance en Coinbase, al raden wij de Nederlandse partijen aan omdat je dan kan betalen met iDeal en je geld kan uitkeren binnen een halve werkdag. Ook ben je beter beschermd omdat Nederlandse brokers en exchanges registratie hebben bij de KvK en AFM.
Hoe dan ook, al dit soort bekende partijen zullen niet zomaar een coin te koop aanbieden en bieden daar bovendien veilige wallets voor waarin je ze kan bewaren, maar dat leggen we je later nog uit.
Voor nieuwe munten moet je vaak terecht op een eigen website van de munt of ongereguleerde kleine exchanges of DEX waar je geen enkele bescherming hebt tegen oplichting. Dit kan dus een rode vlag zijn of het een van de crypto is welke je niet moet kopen.
5. Welke wallet kun je de crypto in bewaren?
We begonnen er in het vorige stuk al even over, maar grote brokers en exchanges die hebben digitale wallets in eigen beheer waar je alle munten kan bewaren die je bij ze kan kopen. Deze zijn dus veilig.
Ook munten die je kan bewaren op de bekendere (hardware) wallets zijn veiliger want die zijn niet te hacken. Denk aan aanbieders als Ledger, Trezor, Exodus of MetaMask. Ondersteunen zij de munt, dan weet je in ieder geval dat je die in eigen beheer kan bewaren.
Rode vlag is als er alleen een eigen wallet is of onbekende wallets die je moet downloaden via de App Store of Google Play Store. Dan weet je namelijk niet of er stiekem een achterdeur is ingebouwd via welke ze jouw cryptovaluta of zelfs persoonlijke gegevens kunnen stelen.
6. Is de munt echt?
Klinkt gek maar er zijn genoeg gevallen geweest waarbij met een mooi marketing verhaal een nieuwe munt werd aangekondigd en mensen deze konden kopen via een eigen website, maar de daadwerkelijk munten en laat staan de blockchain technologie eigenlijk helemaal nooit heeft bestaan.
Toch maakten mensen geld over en stonden dus daarna met lege handen omdat de tokens die ze zouden ontvangen, vaak later bij de neppe release datum of airdrop van de munt, gewoonweg een verzinsel bleken.
Doe daarom altijd online onderzoek en zoek naar onafhankelijk reviews. Zijn er al andere mensen die de munt hebben? Wat zeggen zij? Vooral Twitter is een goede bron omdat veel crypto analisten daarop actief zijn. Hoe scoort de munt op de andere punten in deze lijst?
7. Worden er beloftes gedaan over gratis geld of stijgingen?
Wat je ook vaak ziet is cashback (geld terug acties), beloftes dat je gratis geld of extra cryptomunten krijgt bij een minimale afname of als je voor een bepaalde datum instapt. Klinkt leuk, maar als ze extra munten aanmaken om je dit uit te keren dan doen ze dat voor iedereen, wat uiteindelijk alleen maar de waarde van diezelfde munten zal doen dalen.
Dit is dus een rode vlag. Nog erger is het misschien wel als al wordt geschermd met toekomstige prijzen en grote stijgingen. Dat is echt onzin, want die zijn nooit te voorspellen in een open markt. Zeker omdat je ook niet weet wat er macro-economisch gaat gebeuren. Gaat de wereld een recessie in, nou dan gaan je cryptomunten ook echt wel onderuit dat kunnen we je op een briefje geven.
8. Is de prijs al flink gestegen?
Wat zeker veel nieuwkomers in crypto overkomt, en ja wij zijn hier ook in getrapt, is dat mensen instappen wanneer de prijzen in de lift zitten. Maar als prijzen al flink zijn gestegen ben je eigenlijk al te laat natuurlijk.
Mensen krijgen dan last van het zogenaamde FOMO, fear of missing out. Dit houdt in dat je niet de boot wil missen omdat mensen om je heen de munt al wel hebben en dik in de winst staan. En iedereen denkt dan maar dat de prijzen nog veel verder kunnen oplopen, al is dat vaak nergens op gebaseerd anders dan hoop.
Alleen is de kans groot als een koers heel hard omhoog is gegaan in korte tijd, dat deze een flinke correctie zal ondergaan. En dan sta jij mooi in de min. Probeer de emotie om ergens onderdeel van te willen zijn dus uit te schakelen en handel rationeel.
9. Kan er sprake zijn van spoofing?
Dat een koers al flink is gestegen zoals we aankaarten in het vorige punt, kan ook te maken hebben met misleiding. Zeker bij kleinere munten is er namelijk maar weinig kapitaal nodig in de prijzen te doen stijgen. Dit heet spoofing.
Om snel veel nieuwe beleggers te trekken wordt kunstmatig de koers hoog gehouden en worden order books dik gevuld met zogenaamde mensen of zelfs whales die voor grote bedragen de munt zouden willen kopen als de prijs nog iets verder stijgt.
Maar die orders worden dan opeens teruggetrokken en dan blijkt dat van alle munten nog een groot deel in bezit is van de oprichters, in sommige gevallen wel 90% van alle munten in omloop. Zij dumpen dan opeens al hun coins waardoor de prijs als een pudding inzakt.
Altijd slim om te kijken dus naar de distributie van munten, ofwel de verdeling ervan tussen meerdere partijen en wallets. Zijn er veel verschillende mensen de munt in bezit hebben en is er niet รฉรฉn of een aantal mensen die met hun grote zakken opeens de koers kunnen kapen? Dan zit je veilig.
10. Is het te mooi om waar te zijn?
Los van alle rode vlaggen die we hierboven al hebben benoemd blijft ook je onderbuikgevoel nog belangrijk. Het hoeft niet per se iets aantoonbaars te zijn waardoor je het niet helemaal vertrouwd. Vaak als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook het geval.
Klopt het verhaal rondom een munt op alle 9 vragen hierboven in bepaalde mate wel maar denk je toch nog steeds dat er een addertje onder het gras moet zitten? Doe het dan maar liever niet.
Dat je die ene munt niet hebt gaat er echt niet voor zorgen dat jij je fortuin misloopt, want er zijn nog steeds 5999 andere om uit te kiezen waar ook vast en zeker pareltjes tussen zitten omdat ze nog flink gaan stijgen.
Al deze informatie kan je helpen met de vraag: welke crypto niet kopen? We hopen dat we je hiermee kunnen behouden voor oplichting en het verliezen van geld. Misschien wel al je spaargeld… Mocht je nog aanvullende tips hebben die we moeten toevoegen dan horen we die graag van je.