Beste Vermogensbeheerder Nederland

Auteur: |
beste vermogensbeheerder Nederland

Er zijn in Nederland meer dan honderd vermogensbeheerders.

En daar zit nogal veel verschil tussen, maar hoe ga je de beste partij voor jou vinden?

Vergelijken is namelijk erg lastig in deze markt.

Wij hebben dit onderzocht op basis van een aantal criteria die belangrijk zijn,

om zo tot een aanbeveling te komen.

In dit artikel:

De beste beheerder

De beste vermogensbeheerder is wat betreft onze bevindingen en conclusie Binck Bank (onderdeel van Saxo). Dat vinden we natuurlijk niet zomaar, later in dit stuk vertellen we exact welke criteria we hebben meegewogen en hoe Binck daarop scoort.

Ze bieden in ieder geval 3 producten aan die ze laten vallen onder de noemer ‘Binck Laten Beleggen’ en een apart pensioenproduct:

Binck Forward is als het ware het instapmodel waarbij je al vanaf €1.500,- kan deelnemen. Je kiest zelf een risicoprofiel en je geld wordt goed gespreid belegd. Ook heel geschikt om periodiek bij de storten. Gemiddeld historisch rendement is 6,4% tot wel ruim 25% op jaarbasis met het hoog risico profiel. En de kosten zijn 0,76% tot 0,79%

Bink Comfort gaat een stap verder. Je kunt pas instappen vanaf €15.000,- maar krijgt dan ook meer persoonlijk advies een deskundig beleggingsteam. Daaruit volgt een individueel op maat gemaakt plan waarin je specifieker je gewenste risicobeheer kunt aangeven. Rendementen in 2021 tot dusver tussen 5,5% bij weinig risico tot 16% bij meer aanvallend profiel, tegen kosten van 1,16% tot 1,30%

Binck Select is echt voor de grotere beleggers vanaf een ton. Met zeer actief beheer in kansrijke aandelen en ETF’s en zelfs deels kosten op basis van prestatie (vaste kosten zijn 1,55%) is dit een custom made dienstverlening. Rendementen op dit moment tussen 13% en 15% in 2021 gemeten.

Binck Pensioenbeleggen is speciaal om pensioen op te bouwen binnen de wettelijke fiscale ruimte om zo belastingvoordeel te realiseren. Alleen interessant met overgebleven jaarruimte, anders kan je net zo goed gaan voor de bovenstaande vermogensoplossingen. Bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer, of als je pensioenopbouw heb gemist door tijdelijk niet te werken, in het buitenland te wonen of zelfs bij parttime werk.

Criteria voor vermogensbeheerders

Onderstaande zaken hebben we meegewogen in het uitroepen van Binck tot beste vermogensbeheerder. Ze staan in willekeurige volgorde, niet gerangschikt naar bijvoorbeeld belangrijkheid. We geven bij elk item aan waarom we deze belangrijk vinden en hoe Binck hierop test / scoort.

Betrouwbaarheid

Wat ons betreft een hygiënefactor, die simpelweg goed moet zitten. Je gaat een onbetrouwbare partij niet jouw vermogen in handen geven. Dus: AFM vergunning, aangesloten bij KIFID en DSI zijn minimale vereisten.

Daar komt bij dat het een goed teken is als partijen transparant zijn over de exacte herkomst van kosten die je betaalt en ook open zijn over behaalde rendementen, verwachte rendementen en hoeveel geld je kunt verliezen bij bepaalde risico keuzes.

Daar komt bij dat partijen die al langer bestaan en al veel klanten hebben geholpen dus ook meer ervaring hebben. Dat is niet altijd een garantie natuurlijk, maar kan voor jou wellicht meewegen.

Binck Bank heeft dit allemaal prima in orde uiteraard, anders zouden we ze niet eens noemen.

Toegankelijkheid

Hier kom je wel al snel aan de discussie tussen traditioneel en online beheer, de uitleg hierover volgt later. Komt er echter op neer dat je bij online partijen vaak voor veel kleinere vermogens als kunt starten. Bij Binck zelfs al vanaf 1500 euro waardoor je weinig mensen uitsluit. Ook 15000 euro voor persoonlijk beheer is netjes, veel exclusieve bureaus starten pas vanaf 25000 of zelfs tonnen.

Keuze in strategie

Een goede strategie voor je vermogen is belangrijk. Het gaat namelijk altijd om een afweging tussen potentiële rendementen versus risico. Het een bestaat niet zonder het ander. Bij Binck kan je hier zelf veel keuze in maken en ook naast hoog risico kiezen voor welk deel van je vermogen je vooral wil beschermen tegen verlies.

Daarbij zorgt Binck wel altijd voor een zo goed mogelijke diversificatie van je portfolio, tussen instrumenten maar ook landen en sectoren. Dat lastige werk en het kunnen profiteren van die kennis omdat zo ook internationaal zeer bekend zijn maakt ze een goede keuze.

Advies en service

Juist dit is de reden dat we Binck ook de beste online broker van Nederland vinden en het beste beleggingsplatform in Nederland. Ze hebben wel lage kosten maar niet ten koste van goede hulplijnen. Want juist die eerder genoemde kennis maakt dat jij goede keuzes kan maken waarmee je die paar procentpunten aan extra kosten terugverdient. Sterker nog: je voorkomt door goede training en advies dat je kapitale fouten gaat maken.

Behaalde rendementen

Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk moet je hier niet naar kijken! waarom niet? Ten eerste omdat in het verleden behaalde resultaten … je kent ‘m wel toch? Inderdaad: bieden geen garantie voor de toekomst. Bovendien zijn alle partijen, zonder uitzonderingen, gewoonweg afhankelijk van de markten en economische schommelingen. Zeker met vermogensbeheer waar een langere horizon van belang is kun je niet jaarlijkse rendementen gaat afzetten tegen concurrenten.

Maar wat nog veel belangrijker is, je kan de rendementen ook niet nabootsen. Want die worden altijd gemiddeld behaald over alle klanten van een bepaalde partij. En jij hebt ook wat te zeggen over je portfolio. Wil je bijvoorbeeld helemaal in duurzame fondsen, heel veel of juist zo min mogelijk risico nemen? Geen geld in bepaalde landen of bedrijven stoppen?

Dit weegt allemaal mee voor je mogelijke rendement en zijn op zichzelf eigenlijk al belangrijkere vragen dan een prognose van de rendementen die nooit een garantie zijn. Heeft een partij met uitstekende rendementen momenteel heel veel hoog risico klanten maar wil jij weinig risico nemen? Dan past dat al niet.

Maargoed we snappen dat je benieuwd bent, dus we hebben ze bij de producten van Binck hierboven wel netjes allemaal benoemd.

Risico

Mogelijk rendement kan je dus niet voorspellen, maar andersom kan je wel risico beheren. Dat is dan ook de belangrijkste keuze die je zelf moet maken, al krijg je daar zeker advies over voordat je een definitieven keuze maakt.

Bedenk wel dat risicobeheer meer korte termijn is want ook op de langere termijn kan je hier gewoonweg minder over voorspellen. Maar het helpt wel ok een deel van je vermogen beschermend in te zetten.

Kosten

Dit is dan weer wel een hele belangrijke, want kosten gaan af van het rendement dat je behaalt. Wat krijg je daarvoor terug? Het is immers de prijs voor een bepaalde dienstverlening. Is het een goed en innovatief platform, is er genoeg keuze, begeleiding en contact?

Juist hierin excelleert Binck. Niet op kosten, maar wel de kwaliteit-prijs verhouding omdat ze veel service bieden tegen een schappelijke prijs. Zijn niet niet het goedkoopst, maar bieden wel veel waarde voor je geld.

Erkenningen

Het winnen van prijzen en erkenningen is vaak een indicatie dat een partij iets goed doet. Awards zeggen zeker niet alles, daarover later meer, maar je moet ze ook niet helemaal negeren. Binck heeft meermaals de prijs gewonnen voor beste online vermogensbeheerders. Sterker nog: het zijn zelfs een paar van de meest recente awards die ze binnen hebben weten te slepen! Deze uitverkiezing wordt georganiseerd door CashCow.nl in samenwerking met Bull Up.

erkenningen

Klassiek versus online beheer

Belangrijk om te vermelden dat er grofweg twee soorten vermogensbeheer zijn, namelijk de klassieke variant en de online variant. Natuurlijk loopt tegenwoordig veel wel via internet maar er blijven verschillen.

Zo kun je bij klassieke partijen vaak pas instappen vanaf 250.000 euro, maak je meer kosten en krijg je daar vooral meer service en deskundigheid voor terug. Alles is afgestemd op jouw specifieke wensen, maar dan wel met een langere horizon.

Online beheer is vaak wat versimpeld, waarbij je veelal zelf kunt kiezen voor een risicoprofiel. Instappen kan dan al vanaf enkele tienduizenden euro’s en de kosten zijn lager, veel lager.

Wat ons betreft is de laatste optie meer van deze tijd. Bovendien is dit ook toegankelijk voor een veel groter publiek waarmee deze soort partijen dus al snel de voorkeur krijgt. Dat is geen sneer naar klassieke partijen, maar simpelweg voor meer mensen relevant.

Beste presterende vermogensbeheerder

Veel mensen zoeken naar deze partij. Misschien is dit wel de exacte zoekopdracht waarmee je dit artikel in Google hebt gevonden of ben je vanaf de inleiding meteen doorgeklikt naar dit stukje. We snappen je eerste ingeving, maar we willen graag nogmaals herhalen dat behaalde prestaties niks zeggen en ook zeker niet van toepassing hoeven te zijn op de strategische keuzes die jij wilt maken met je geld. Bekijk en vergelijk vermogensbeheerders bij voorkeur (grotendeels) aan de hand van andere criteria die we hierboven noemen.

Awards

Afsluitend nog even over de awards die worden uitgegeven door verschillende instanties en brancheorganisaties. Probeer je hier ook niet blind op te staren. Natuurlijk zijn onafhankelijke onderzoeken zoals door de Consumentenbond belangrijk en waardevol, maar bij veel verkiezingen zoals die worden georganiseerd is er toch zeker wel sprake van belangenverstrengeling.

Zo doet vaak maar een klein deel van alle partijen mee aan dergelijke verkiezingen en worden deze veelal door slechts een handjevol gesponsord. Het speelveld is dus al niet helemaal vlak.

Daar komt bij dat de winnaars worden aangewezen door een jury die ook vaak bevooroordeeld zijn, waarbij de winnaars elkaar door de jaren heen zo vaak afwisselen dat dit eigenlijk niet meer heel geloofwaardig is.

Doe dus vooral ook je eigen onderzoek en bepaal zelf welke criteria belangrijk zijn. Is dat enkel prestaties uit het verleden, prima! Of vind je het prettig om meer begeleiding en actief beheer te hebben en het niet erg daar net iets meer voor te betalen en zo risico te beperken? Dan doe je dat.