Spaar Ideeën Slim Sparen tips
Door | Geüpdatet 24 mrt. 2022

Wil je slim sparen?

Goed plan dat je op zoek gaat naar spaar ideeën.

Want je kan er waarschijnlijk meer geld uithalen dan je nu doet.

En dan heb je sneller jouw spaardoel in zicht.

Gewoon met een paar tips, handigheidjes en vuistregels ter inspiratie.

Hier komen ze…


1. Slim sparen begin met goede rente

Echt slim en intelligent sparen begint altijd met een goede spaarrekening. En natuurlijk is dat bij voorkeur de beste spaarrekening met de hoogste rente. Waarom? Nou dan krijg je meer rendement over je saldo waardoor het vanzelf meer waard wordt. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen. In onze spaarrente vergelijken tool vind je de beste spaarrentes van dit moment (live / realtime).

Via de knop “alle spaarrentes” kan je nog specifieker vergelijken, bijvoorbeeld alleen deposito’s of internet sparen. Daar vind je ook hogere rente’s dan die je ziet in de tabel hier, maar dan zijn er vaak wel voorwaarden aan verbonden zoals een tijd je geld vastzetten etc. Daar moet je dus wel goed over nadenken.

2. Slimme spaardoelen bedenken

Als je gaat sparen met voorwaarden moet dit wel te combineren zijn met jouw spaardoel. Heb je jouw geld over 2 jaar nodig, dan moet je het dus niet 5 jaar vastzetten voor een hogere rente… Maar dat is niet de enige reden om goed na te gaan waarom je spaart.

Je kan met een goed doel, of zelfs meerdere, heel goed visualiseren waarom je het doet. Dat motiveert. Sparen vergt namelijk best wat discipline. Je moet namelijk steevast geld apart zetten waar je ook leuke dingen van kan doen en er dan bovendien dan nog maar vanaf kunnen blijven.

Als je steeds kan bedenken dat al jouw moeite je wel over enige tijd (bijvoorbeeld) die prachtige wereldreis oplevert, dan gaat dat een stuk soepeler. Dat zal je wel merken bij de overige acht tips die nu nog komen.

3. Meer (bij)verdienen om te kunnen sparen ideeën

Hoeveel je kan sparen hangt er maar net vanaf hoeveel je verdient. En bij je baas om een opslag gaan vragen omdat je over een paar jaar je droomauto wil kunnen kopen… tja. Hoe zal die reageren denk je?

Maar je kan ook zelf makkelijk zorgen voor wat extra inkomsten. Want inmiddels kan je namelijk heel goed online geld verdienen via internet. Zonder enige kennis of moeite. Alleen een e-mailadres en een apparaat met internet (telefoon, tablet of laptop kan allemaal) en je kunt aan de slag. Echt zomaar enkele honderden euro’s per maand, we geven je enkele betrouwbare methodes.

4. Kosten beperken

Maar het gaat verder dan je verdiensten. Eigenlijk zelfs over hoeveel je aan het eind van de maand overhoudt! Want alleen dat kan je overmaken naar de spaarrekening.

Dus naast verdienen kan je dit bedrag ook boosten door minder uit te geven. Maar hoe pak je dat dan weer aan? Nou, lees ons artikel tips om minder geld uit te geven maar.

In totaal hebben we meer dan €10.000,- aan tips op deze site verzameld over geld besparen / bezuinigen. Die kan je overzichtelijk terugvinden op de verzamelpagina bespaartips, of doe onze handige geld besparen test.

5. Spaar alle meevallers

Soms zit het je financieel gezien even mee. Je krijgt geld terug van de Belastingdienst na je aangifte, je energiemaatschappij omdat je minder hebt verbruikt, wint een prijs in de loterij of krijgt een extra bonus van je werkgever.

Wat het ook is, zelfs een erfenis, zet die meteen apart. Gooi je het namelijk op de grote hoop dan weet je zeker dat je het opmaakt aan boodschappen of de vaste lasten en dan verdwijnt dat geld als sneeuw voor de zon.

6. Voorkom zoveel mogelijk tegenvallers

Anderzijds kan het ook eens tegenzitten. De wasmachine gaat stuk, de CV-ketel of nog erger: de auto! En daar moet wel een nieuwe van komen.

Juist hiervoor is het ook goed om te sparen. Dan kun je die klap opvangen. Zorg dus voor een buffer voor tegenslag. Dan hoef je er ook geen lening voor af te sluiten, kost je alleen maar extra geld!

Maar ook je spullen goed onderhouden, zoals je auto geregeld een beurt geven en je huis eveneens netjes houden kan op termijn grotere klussen en dus kosten voorkomen. Doe dat dus.

Vraag ook niet teveel toeslagen aan of zet je maandbedrag voor gas en licht bewust iets hoger, dan vallen de eindafrekeningen altijd mee.

7. Spaar met een ritme

We hadden het hierboven al even over discipline. Je moet jezelf in de hand houden om goed te blijven sparen. Daarbij helpt vastigheid.

Stel bijvoorbeeld automatisch in dat je elke maand een vast bedrag laat overmaken naar je spaarrekeningen. Kan je het ook niet “vergeten”.

En die dit dan ook de dag nadat je salaris binnen is. Dan is het toch alweer een extra stap om het er weer vanaf te halen en uit te geven aan iets dat niet nodig is, of geef je het niet ongemerkt uit!

8. Laat je spaargeld voor je werken

Je moet de best mogelijke rente kiezen voor je spaargeld, hebben we je al verteld bij punt 1. Maar je kan nog meer winst maken op dat bedrag, lees daarover ons artikel 7 veilige alternatieven voor sparen.

Je kan daarmee veel meer uit je spaarbedrag halen en zelfs een veelvoud van de rente, maar daar moet je wel iets voor overhebben.

9. Spaar niet meer dan slim of nodig is

Dat klinkt gek hé? Maar in werkelijkheid is het wel zo. Want op het moment dat je meer spaargeld hebt dan €50.000,- per persoon (100k als stel) in 2021 dan moet je vermogensbelasting gaan betalen. Of eigenlijk, vermogensrendementsheffing.

Spaar dus niet meer dan dat bedrag als dat niet nodig is, want dan kost het je juist weer geld. Dan kan je beter kijken naar een aantal opties van de hierboven genoemde alternatieven voor sparen.

10. Blijf wel genieten

Misschien is dit wel de belangrijkste tip, al zou je dat nu misschien nog niet denken. Maar zeker als je een hoog spaardoel hebt dan ben je er niet zomaar.

Om dat dus lang genoeg vol te blijven houden en leuk en enthousiast te kunnen blijven doorsparen moet je het jezelf ook eens gunnen om van het leven te genieten.

Dus wel uit eten, naar de bioscoop of weekendje weg. Ben je gek je leeft maar één keer. Morgen loop je voor hetzelfde geld onder een bus. We hebben je genoeg andere tips aangereikt om te besparen, je hoeft niet te beknibbelen!

Gerelateerde artikelen: