Hoe kan ik geld besparen op vaste lasten?

Het antwoord op die vraag gaan we je geven in dit artikel.

We geven je slimme tips en manieren hoe je deze kosten kan verlagen / verminderen.

Het voordeel is dat je daarmee doorlopend blijft bezuinigen omdat deze rekening elke maand weer op de mat valt.

Je hebt er dus ook op lange termijn baat bij omdat het bedrag omlaag gaat en blijft.

Het is dus veel meer dan een eenmalige besparing.


Wat zijn vaste lasten ook alweer?

Vaste lasten zijn kosten die elke maand weer terugkeren. Denk aan abonnementen, verzekeringen, leningen, wegenbelasting etc. Als je niks doet dan blijf je dit tot in de eeuwigheid betalen in feite. Dit zijn niet je losse uitgaven. Dus zijn boodschappen vaste lasten? Nee.

Besparen op deze uitgaven heeft het voordeel dat de winst die je behaalt dus ook voor langere tijd een effect oplevert waardoor de totale besparing er groot kan zijn. Anderzijds is het moeilijk om hierop te besparen omdat je vaak niet zonder kan. Maar met onze tips wordt het een stuk makkelijker!

besparen vaste lasten

Energierekening verlagen

Een van de grootste vaste lasten waarop je kan besparen is energie. Gas en stroom, je gebruikt het overal voor. Voor warm water, de verwarming of om op te koken. Elektriciteit heb je nodig voor licht maar we hebben tegenwoordig zoveel meer apparaten die we de hele dag nodig hebben. De koelkast, vriezer, TV, smartphone… en ook je wifi heeft het nodig.

Beste manier om hierop te besparen is dus een goedkope prijs vinden voor elke m3 gas en kWh stroom die je verbruikt. Dan gaat de rekening vanzelf omlaag! Zorg er daarom voor dat je energieleveranciers vergelijkt zodat je altijd bij de goedkoopste zit. Overstappen wordt eigenlijk altijd helemaal voor je geregeld, en het scheelt je zomaar 390 euro per jaar.

Naast overstappen kan je nog meer doen om geld te besparen op energie. Dan gaat het er vooral om je verbruik zelf naar beneden te brengen. Bijvoorbeeld met allerlei handige producten die je kan kopen via de energiebespaarshop zoals zuinige lampen, douchkoppen, standby killers, radiatorfolie en ga zo maar door.

Je zou zelfs kunnen nadenken om het echt grondig aan te pakken en je huis beter te isoleren. Kijk eens voor gratis advies en vrijblijvende offertes voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Natuurlijk kan je ook zonnepanelen aanschaffen om je eigen stroom op te wekken!

Besparen op TV, internet en bellen

Vergis je er niet in hoeveel je ongemerkt voor deze abonnementen betaalt. Zeker als je beter wil hebben dan de instap kwaliteit van de meeste aanbieders, want dat is traag internet en weinig interessante televisiekanalen.

Er zijn gelukkig veel prijsvechters die jou dezelfde kwaliteit bieden tegen een veel lagere prijs. En sowieso loont het om geregeld abonnementen te vergelijken en over te stappen als je een betere deal kan krijgen! Je ontvang vaak ook de eerste maanden extra korting én een welkomstcadeau. Scheelt je zomaar 175 euro. Bijvoorbeeld internet vergelijken of tv.

Daarbij is het slim om de producten te combineren in een abonnement bij 1 aanbieder, dan is het vaak goedkoper. Je hoeft trouwens bij een alles-in-één niet alle drie deze producten te nemen overigens. Gebruik je bijvoorbeeld de TV nooit dan hoef je daar ook niet voor te betalen. Heb je trouwens nog wel een vaste telefoon nodig, iedereen heeft toch wel een mobiel?

Goedkope mobiel

Ja natuurlijk heb je een mobiel! En die kost niet niks… zeker als je een beetje een modern model wil hebben. Wederom is het slim om goed de providers te vergelijken voordat je een nieuwe abonnement afsluit, of om over te stappen als dat een mogelijkheid is. Scheelt je zo 180 euro.

Nog slimmer is het om een sim only abonnement te nemen. Dus een sim-kaart, maar geen telefoon. Dit kan alleen als je oude smartphone nog goed is natuurlijk, en dan bespaar je nog eens 140 euro extra!

Zorgverzekering

Je bent in Nederland verplicht je verzekeren tegen mogelijke zorgkosten. Maar die kost je zomaar honderd euro per maand! Natuurlijk krijg je er ook iets heel belangrijkst voor terug, want we hebben hier een van de beste medische zorgsectoren ter wereld!

Omdat het zo belangrijk is raden we je aan niet alleen naar de prijs te kijken hoewel deze wel flink kunnen verschillen per verzekeraar. Vergelijk daarom bij een specialist: United Consumers. Dit consumentencollectief biedt een zeer complete vergelijking en bovendien krijg je er extra kortingen op aanvullende dekking en ook een gratis tandongevallen verzekering.

Wellicht heb je trouwens wel recht op zorgtoeslag, heb je daar wel eens naar gekeken? Kijk voor meer informatie en regels op de site van de Belastingdienst

Kosten wonen verminderen

Of je nu een koophuis hebt of een huurhuis, dit is waarschijnlijk de grootste vaste last die elke maand weer van je rekening ziet verdwijnen. In een huurhuis kun je wellicht wel huurtoeslag krijgen… of dit inderdaad het geval is kan je uitzoeken via de Belastingdienst.

Heb je een hypotheek dan is dit niet mogelijk. Maar met de huidige lage rentes kan het heel aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten. Dit kan je gratis laten berekenen via Hypotheekoversluiten.com

Meer bespaartips + bespaartest

Wil je nog meer kunnen bezuinigen? Of wist je alle bovenstaande tips al en wil je meer advies? Misschien naast je vaste lasten ook je losse uitgaven beperken? Geen probleem, op deze pagina vind je een overzicht met al onze bespaartips.

Als je echter niet weet waar je moet beginnen is het misschien beter om onze handige bespaartest te doen. Met 15 simpele ja/nee vragen kom je erachter hoeveel jij nog kan besparen.

Je zal zien dat er nog veel meer mogelijkheden zijn dan alleen besparen op vaste lasten.

Gerelateerde artikelen: