Ik kan niet sparen
Door | Geüpdatet 24 mrt. 2022

Wil je wel, maar lukt het niet om te sparen?

Dat is zonde ongeacht de reden, want een buffer geeft je rust en zekerheid.

Bovendien kan je met sparen mooie doelen bereiken, zoals die geweldige auto of de wereldreis waar je al je hele leven van droomt.

Daarom gaan wij je helpen.

We bespreken de meest voorkomende redenen of mythes waarom mensen maar niet die spaarrekening vol krijgen.

En geven er steeds een oplossing voor om dit te tackelen.

“Ik kan niet sparen”, dat willen we niet meer horen!


1. Geen rendement om voor te sparen

Veel mensen denken dat sparen niks oplevert. Want je krijgt toch amper of geen rente? Dat klopt op de reguliere spaarrekeningen van je eigen bank misschien wel, maar ook weer niet helemaal. Want als je goede / de betere spaaraanbieders vergelijkt, dan kan je alsnog best een mooie rente krijgen.

In onze spaarrente vergelijken tool vind je altijd live de beste spaarrentes. Via “alle leenrentes” kan je zelfs nog specifieker vergelijken voor bijvoorbeeld internet sparen, sparen met voorwaarden en deposito’s. Die rentes zijn vaak nog een veelvoud hoger.

Kies dus bij voorkeur een rekening voor je spaargeld met de hoogste rente, dan levert het wel degelijk een mooi rendement op. En binnen Europa ben je altijd tot 100.000 euro beschermd door het garantiestelsel waar alle landen aan meedoen.

Houd wel in de gaten dat rekeningen met restricties hogere rentes opleveren, maar dat je dus tegelijkertijd ook aan spelregels vast zit. Zo moet je wellicht je geld een bepaalde tijd vast laten staan, een minimale inleg doen per maand of een boete betalen als je er te snel weer geld afhaalt.

Zolang het past bij je voorkeuren en situatie geen probleem, maar zet je geld dus niet 10 jaar vast voor een paar tienden van een procent extra, terwijl je niet zeker weet of je het wel zo lang kan missen.

2. Geen discipline = niet sparen

Helaas is sparen vaak ook een mentaal probleem. Je moet namelijk wel zo ‘sterk’ zijn om echt geld apart te zetten, en er vervolgens natuurlijk ook vanaf te blijven. Je kan er ook wel leuke dingen van gaan doen, maar dan spaar je veel minder.

De truc is dan ook om niet te streng te willen zijn. Probeer juist nog wel jezelf af en toe te belonen, want anders houd je het nooit lang vol. Dan gaat het tegenstaan en dat moet je niet willen.

Andersom moet je ook bedenken dat het helpt om meevallers juist weer extra te sparen. Zoals wanneer je geld terug krijgt van je energierekening, of van de Belastingdienst… maar ook een bonus op je werk. Vaak is hier de verleiding het grootst, maar probeer die te weerstaan.

3. Geen doel om voor te sparen

Wat heel erg kan helpen bij je discipline ook is om gericht voor één of meerdere doelen te sparen. Dat kan zijn voor je droomauto, een gave vakantie of iets anders dat dat je graag nog eens wil kopen of doen, maar ook zijn omdat je gewoon een bepaald bedrag wil hebben als financiële buffer. Zodat je tegenvallers kan opvangen.

Door je in ieder geval op een doel te richten weet je waarom je het doet en zie je ook voortgang want het doel komt steeds dichter bij. Dat motiveert enorm. Hoe groot of klein het doel ook is dat maakt niet uit. Vooral niet als je onze tips leest om zoveel mogelijk geld te sparen.

4. Geen idee hoe te beginnen met sparen

Zeker als je op 0 euro moet beginnen en een hoog spaardoel hebt kan het lastig zijn om überhaupt te beginnen met sparen. Je kijkt immers tegen een berg op. Dat je een goede rekening moet openen en daarbij een goed spaardoel moet verzinnen hebben we al meegegeven en dat zijn twee mooie eerste stappen.

En elk begin is er eentje! Je zal zien dat hoe meer je spaart, des te gemotiveerder je raakt. Ook wanneer de rente binnenkomt uiteraard. En wat nog meer helpt is als je meer ruimte in je financiën kan vinden om je spaarbedrag dat je elke maand apart zet te verhogen, want dat schiet extra op. Daar hebben we ook nog tips voor:

5. Geen geld over na alle rekeningen

Veel mensen houden te weinig geld over na het betalen van alle rekening om ook maar te kunnen denken aan sparen. Maar echt waar je kunt ook sparen met een klein inkomen / budget. Je moet dan wel proberen minder kosten te maken.

Daarom geven we je graag tips om meer geld over te houden. Daarmee voorkom je niet alleen geld tekort aan het einde van de maand, maar kan je ook met het resterende bedrag andere dingen doen zoals dus sparen.

We hebben zelfs zoveel bespaartips op onze website dat je er 10.000 euro per jaar mee kan bezuinigen. Je hoeft echt niet al onze blogs ervoor uit te pluizen, in onze geld besparen test lopen we er gewoon rustig stap voor stap met je doorheen hoe je de verschillende kostenposten en lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden kan verlagen.

6. Geen inkomsten genoeg om te sparen

Besparen is heel goed om eens wat tijd in te investeren, maar je kan daarnaast ook je inkomen verhogen. Klinkt misschien heel makkelijk gezegd, want moet je baas je dan zomaar een loonsverhoging gaan geven? Of moet je een tweede en/of derde baantje gaan nemen in het kleine beetje vrije tijd dat je nog hebt?

Nee! Je kan tegenwoordig heel makkelijk online geld verdienen op internet. En echt dat is simpeler dan je denkt. We geven je graag 44 betrouwbare en bewezen methodes, waar je niet eens enige technische kennis voor nodig hebt om een website te bouwen bijvoorbeeld.

Sterker nog: je hebt geen investering of inleg nodig, neemt geen risico zoals met beleggen en hoeft er zelfs bijna niet eens bij na te denken. Alleen een laptop, tablet of telefoon met internet is wel zo handig. Toch kan het je meerdere honderden euro’s per maand opleveren, en dat begint vandaag al!

Gerelateerde artikelen: