Sparen is altijd een goed idee.
Zo heb je een buffer voor als er iets mis of kapot gaat en dat geeft rust,
maar het is ook een goede manier om uiteindelijk iets groots te kunnen kopen.
Maar hoe kan je sparen als je weinig geld hebt?
We geven je tien handvatten mee om toch aardig wat opzij te kunnen zetten.
1. Open een goede spaarrekening
Als je serieus wil sparen dan begint dit bij een goede rekening. Zoek dus eerst naar een spaarrekening met bij voorkeur een zo hoog mogelijke rente. Daarmee wordt je geld immers vanzelf steeds iets meer waard.
Let daarbij wel op meer aspecten dan alleen de spaarrente alleen: vaak krijg je op rekeningen met aanvullende voorwaarden meer rendement, maar dan zitten er ook beperkingen aan. Denk aan een vaste inleg per maand, een minimaal saldo en in het geval van deposito’s (waar de rente altijd het hoogst is) moet je jouw geld voor een bepaald aantal jaar zelfs vastzetten.
Die voorwaarden moeten echter wel passen bij jouw situatie. Gebruik je het geld ook als buffer moet je er in geval van nood wel snel bij kunnen. Bijvoorbeeld als je wasmachine of auto ermee stopt. Altijd even goed lezen dus.
Maar waar vind je dan de die best mogelijke spaarrentes? Nou gewoon hier in onze spaarrente vergelijken tool. In dat overzicht zie je live de beste rentedeals van dit moment. Je kan direct doorklikken naar de aanbieders voor meer informatie. Let op dit zijn de ‘normale’ spaarrekeningen. Klik op “alle spaarrentes” om rentes te vergelijken met de eerder genoemde voorwaarden of deposito’s.
Mochten deposito’s een optie zijn voor je, lees dan vooral ook het artikel de hoogste deposito rente van Europa. Binnen de EU, dus met garantiestelsel, kan je vaak een veel betere rente krijgen. Vooral in landen als Spanje en de Baltische Staten.
Het is overigens juist goed dat je een spaarrekening opent bij een andere aanbieder dan je eigen bank. Dan zie je ook niet je spaargeld voorbij komen elke keer dat je jouw internetbankieren (app) opent en kom je ook minder snel in de verleiding om er iets anders mee te doen.
2. Stel jezelf een doel
Oké je hebt nu een nieuwe spaarrekening. Het eerste wat daarna volgt is het stellen van een spaardoel, desnoods meerdere naast elkaar. Dit helpt je namelijk om meer een meer nuttig gevoel te geven aan de centen die je apart zet. Bij veel banken kan je die potjes zelfs zo creëren binnen één rekening.
Je mag hier best dromen. Natuurlijk is het belangrijk om in de basis een buffer aan te leggen, maar maak het groter dan dat. Spaar je bijvoorbeeld voor je droom auto? Of voor die ene verre reis die je al je hele leven zo graag zou willen maken? Of voor het huis van je dromen met een lekker grote tuin?
Houd vooral ook de voortgang bij van je weg naar die spaardoelen. Hoe dichterbij je komt des te meer je motivatie een boost zal krijgen. En om je te helpen is het handig om niet té hoge targets te stellen want wij willen ook wel miljoenen op onze rekening maar dat gaat toch niet lukken. En dat is juist weer niet goed voor je enthousiasme.
3. Zorg voor bijverdienste
Nu je weet waar je voor gaat sparen is het tijd om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk apart kan zetten. Nu is het misschien wat lastig om direct bij je baas om een loonsverhoging te gaan smeken, maar er zijn meer manieren om je inkomsten te verhogen.
Vooral via internet zijn hier tegenwoordig veel opties. Laat je daarbij niet voor de gek houden want er is ook een hoop rotzooi te vinden tot zelfs regelrechte oplichters als je in het wilde weg gaat googlen. Wij hebben in het artikel online geld verdienen via internet 44 bewezen en betrouwbare manieren op een rij gezet voor je. We hebben de websites die dit aanbieden ook zelf getest.
Voordeel van deze methodes is dat ze heel makkelijk zijn en voor iedereen toe te passen. Je hebt dus geen technische kennis nodig bijvoorbeeld. Ook hoe je niet te investeren of geld in te leggen zoals bij beleggen want daar komt ook veel risico bij kijken.
Met de opties die we je voorleggen zal je zonder amper na te denken al een paar honderd euro in de maand kunnen binnenhalen. Vooral als je meerdere manieren combineert, maar lees vooral de tips in het artikel eens door. Onze favoriet en ook de meest populaire onder Nederlanders is in ieder geval enquêtes invullen voor geld.
4. Probeer minder (onnodig) uit te geven
Alleen meer gaan verdienen is niet het enige dat je kunt doen om meer geld over te houden. Het is ook slim om eens te kijken naar de uitgavenkant. Vaak geef je ongemerkt geld uit aan zaken die je niet eens meer gebruikt.
Ook is het geregeld zo dat je zaken met exact dezelfde kwaliteit voor een veel lagere prijs kan krijgen. Zo zijn de prijzen voor veel van je abonnementen de laatste jaren flink gedaald en waarschijnlijk goedkoper dan waarvoor jij het destijds hebt afgesloten. Denk aan je internet, tv, gas en licht.
Maar waar begin je? En moet je dan op water en brood gaan leven om maar een volle spaarrekening te hebben? Nee hoor, besparen kan ook zonder er veel voor te moeten laten. De truc is juist om op slimme manieren te bezuinigen die je eigenlijk niet merkt waardoor je zoveel overhoudt dat je misschien wel een keertje extra uit eten kan én kan sparen.
Onze site staat namelijk vol met bespaartips. Maar die blogs hoef je niet allemaal uit te pluizen, doe gewoon eens onze geld besparen test. Daarmee win je tot wel 10.000 euro op jaarbasis op een intelligente manier. Je hoeft alleen maar 16 korte ja / nee vragen te beantwoorden waarmee je de belangrijkste kostenposten van een gemiddeld Nederlands gezin ondervangt.
5. Zet meevallers opzij
Je hebt wel eens van die moment dat het financieel meezit. Je krijgt geld terug van je energiemaatschappij, of een extra bonus op je werk of je hebt achteraf toch nog wat geld tegoed van de Belastingdienst. Lekker hoor!
Nu is het verleidelijk om dit stuk te slaan maar dit is juist het moment om een goede keuze te maken. Zet in ieder geval een deel hiervan op je spaarrekening en je zal zien dat dit juist de extra stortingen zijn die zoden aan de dijk zetten. En natuurlijk kan je ook jezelf er wel deels mee belonen.
6. Voorkom waar mogelijk tegenvallers
Anderzijds kan ook ook tegenzitten. We haalden het al even aan maar je wasmachine gaat een keer stuk. Net als alle andere apparaten de je hebt zoals je auto, droger, koelkast, laptop, tv en ga zo maar even door.
We willen je niet bang maken maar het is wel slim om juist hiervoor ook een potje te hebben. Heb je dat niet dan zit er niets anders op dan geld te moeten lenen en juist dat kost weer extra geld aan rente. En leenrente is vele malen hoger dan de rente op je spaarrekening kunnen we je vertellen.
Niet alleen die buffer aanhouden is belangrijk maar ook onderhoud kan extra kosten op termijn voorkomen. Sla dus de beurten aan je auto niet over om maar te beknibbelen, op termijn wordt het alleen maar erger en dus veel duurder. Hetzelfde geldt voor onderhoud aan je huis, liever af en toe het verfwerk bijwerken dan dat je over een paar jaar kozijnen en deuren compleet moet vervangen.
7. Leg jezelf discipline op
Met sparen is ook de juiste mindset gemoeid. Dat betekent dat het voor een groot deel tussen je oren zit. Jij bepaalt namelijk hoeveel je spaart, maar ook of je sterk genoeg bent om er vervolgens vanaf te blijven. Jij bepaalt waar je jouw zuurverdiende geld aan uitgeeft. Elke keer weer.
Maar je kan jezelf helpen. Een spaarrekening waar je minder makkelijk bij kunt komen bij bijvoorbeeld een andere bank of internetsparen met voorwaarden waardoor je er wel vanaf moet blijven. Omdat je anders een opname boete betaalt bijvoorbeeld.
Het helpt ook om op gezette momenten te sparen en vooral ook automatisch. Stel het zo in dat de dag nadat je salaris is gestort er een automatische overschrijving is naar je spaarrekening. Zo is het ook geen optie meer om het uit te geven en raak je eraan gewend te werken met het bedrag dat overblijft.
8. Sparen moet wel leuk blijven
Discipline is belangrijk maar zeker op de lange termijn wordt de kans steeds groter dat je het niet volhoudt. Dat geeft niet, het moet wel leuk blijven. Gun jezelf dus ook wat, en probeer niet elke euro maar te sparen als je dat eigenlijk niet 100% wil.
Doe wel leuke dingen zoals uit eten gaan of een dagje weg met de kinderen. Dat geeft je alleen maar weer meer energie om door te sparen. We zijn niet op deze planeet om op een houtje te bijten in een hoekje van de kamer met de verwarming en alle lampen uit.
9. Spaar ook liever niet teveel
Dat klinkt gek hé? Maar het is echt waar, je kan ook teveel sparen. Als je namelijk boven de 50.000 euro per persoon uitkomt (als stel mag je het dubbele hebben), dan ga je opeens vermogensbelasting betalen. En dat is ook weer zonde! Zeker als je doel niet boven dat bedrag ligt want dan kost het je alleen maar geld.
Dan kan je het beter gebruiken om het uit te geven. Maar doe het dan aan slimme dingen waarmee je stappen maakt in je financiën. Zoals je hypotheek afbetalen of oversluiten bijvoorbeeld of andere soorten schulden of leningen. Nu moet je schulden sowieso snel afbetalen want zoals eerder genoemd is de rente daarop hoger dan op je spaarrekening. Maar er zijn meer slimme opties…
10. Verdien aan je spaargeld
Slimme opties waarbij je jouw geld voor je laat werken. Je kan namelijk geld verdienen aan het geld dat je al hebt, en dan niet per se spaarrente maar een stuk meer. Lees hierover onze artikelen 7 veilige alternatieven voor sparen en vooral ook de beste manieren van beleggen & investeren.
En het mooie is dat deze vaak al werken met weinig geld, dus hoeveel je gespaard hebt maakt ook niet zoveel uit. Zelfs een tientje of honderd euro volstaat al en het rendement is evengoed interessant.