extreem sparen 100000 euro
Door | Geüpdatet 23 mrt. 2022

Honderdduizend euro, daar moet je pas extreem voor sparen.

Ja we schrijven het maar even helemaal voor je uit.

Want het is veel geld hoor, en hoe lekker zou het zijn om zo’n spaarpot te hebben?

En het is niet zo extreem als je misschien nu nog denkt, want iedereen kan meer sparen.

Lees onze 10 stappen / tips maar eens door en je leert sowieso nieuwe dingen die je gaan helpen.


1. Open een goede spaarrekening

Als je het echt goed wil aanpakken, dan is de eerste stap altijd het openen van een nieuwe rekening. Natuurlijk is dat er eentje met de hoogst mogelijke rente. Naar gelang je doel of situatie kan je zelfs kiezen voor een rekening met voorwaarden zoals je geld vast zetten of een opnameboete. Dan is het zowel moeilijker als er weer geld vanaf te snoepen, maar anderzijds krijg je dan ook een hogere rente!

In onze spaarrente vergelijken tool zie je de beste spaarrentes van dit moment, live / real time. En dan hebben we het over ‘normale rekeningen’. Je kan direct doorklikken naar de aanbieders om online de rekening te openen. Via “alle spaarrentes” kan je nog meer rekeningen vergelijken voor bijvoorbeeld sparen met voorwaarden, internet sparen en deposito’s. Vaak zijn dat nog hogere rentes.

Maar dan moet je een rekening openen bij een andere bank? Of zelfs in een ander land? Geen paniek, dat is juist positief! Want dan zie je ook niet je spaarrekening elke keer staan als je jouw internetbankieren app opent en kom je niet in de verleiding om het te willen gebruiken. Het beste is namelijk om zoveel mogelijk te vergeten dat je het hebt. En binnen de hele EU ben je beschermd door het depositogarantiestelsel tot een bedrag van, jawel, 100.000 euro.

2. Voorkom onnodig geldverlies

Nu je een goede rekening hebt geopend, is het tijd om er geld op te krijgen. Dat betekent eigenlijk gewoon dat je elke maand meer geld moet overhouden. Dat is het vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat er in de eerste plaats geen geld gaat naar dingen die niet nodig zijn / alleen maar geld kosten. Begin daarom bij je schulden, leningen en/ of hypotheek. Los af of sluit ze over.

Een schuld aflossen is vaak wellicht lastig, maar oversluiten naar een lagere rente of een schuld aflossen met een nieuwe lening met betere voorwaarden scheelt je simpelweg elke maand geld! In onze leningen vergelijken tool kan je de beste leenrentes van dit moment terugvinden, wellicht kan je hier een betere deal krijgen.

Een hypotheek is weer een ander verhaal, die kan je vaak wel aflossen maar niet te snel. Met de huidige lage rentestanden is het echter wel interessant om die over te sluiten. Dan betaal je weliswaar een boete, maar bespaar je enorm op de maandelijkse termijn bedragen. Via Hypotheekoversluiten.com kan je gratis financieel advies krijgen hierover via een telefonisch consult. Doe dat via deze erkende partij, want het is best ingewikkeld.

3. Beperk je uitgaven

Je mag echt nog wel geld uitgeven, maar je kan op alles dat je koopt besparen zonder moeite! Met cashback shoppen, zoals dat zo mooi heet. En dit houdt in dat je op alles dat je koopt, bij meer dan 2500 webwinkels, je tot 15% extra korting kan krijgen bovenop de al lopende aanbiedingen en acties. En ja bij de grote webshops zoals Bol.com, Wehkamp, Aliexpress, BONPRIX, Zalando, HEMA en ga zo maar door.

Eigenlijk laat je dus gewoon gratis geld / korting liggen op dit moment, want jij doet al genoeg aankopen bij deze webwinkels! En meedoen is zonder kosten of verplichtingen. Sterker nog: als je jezelf aanmeldt bij de beste cashback site van de Benelux, ontvang je al meteen een startbonus van 2,55 euro.

Dat is ook meteen het enige wat je hoeft te doen voor het aanspraak maken op die cashback kortingen. Shoppen bij de aangesloten webwinkels doe je voortaan via een speciale link, maar verder kan je winkelen en afrekening zoals gewend. De korting krijg je achteraf terug via Euroclix en kan je laten uitbetalen naar je bankrekening.

Je kan ook een toolbar installeren op je laptop, tablet of telefoon waarmee alles zelfs helemaal vanzelf gaat. Dan kan je ook nooit meer vergeten die speciale link te gebruiken en bovendien hoef je dan niet alle 2500 online shops uit je hoofd te leren waar je die korting krijgt.

Je kan zelfs geld besparen op boodschappen door middel van cashback, waar de cashbacksites geld terug geven op je online boodschappen bij bijna alle supermarkten.

Iets waar je ook cashback op kan krijgen, maar niet online kan kopen natuurlijk, is brandstof (benzine, diesel, LPG). Dit met een speciale tankpas die tot 6 cent extra korting geeft per liter bij meer dan 600 tankstations in NL.

4. Verlaag je kosten

Losse uitgaven kan je dus verminderen door cashback. Maar ook al je doorlopende periodieke kosten kun je prima verlagen, ook als lijkt dat soms lastig. Wij hebben een heleboel tips hierover verzameld op deze website, zoals het artikel geld besparen op vaste lasten en geld besparen op abonnementen.

Maar je hoeft echt niet al onze blogs door te gaan akkeren, doe mee met onze geld besparen test en je doorloopt stapsgewijs alle kostenposten van een gemiddeld Nederlands huishouden. Het zijn maar 16 korte ja / nee vragen die je hoeft te beantwoorden en ze besparen je zomaar ruim 10.000,- op jaarbasis.

5. Verhoog je inkomsten

Een andere manier om meer geld te hebben om mee te kunnen sparen is meer geld binnenhalen. En dat kan steeds makkelijker door online geld te verdienen op internet. Wij beschrijven 44 en bewezen manieren voor je en geven je er meteen de websites bij waar je dit vandaag al kan doen, die we zelf getest hebben en dus betrouwbaar zijn.

Met die verschillende methodes kan je van enkele honderdeneuro’s per maand tot wel een compleet inkomen genereren. Combineer zeker ook de verschillende opties want dan verdien je alleen maar meer.

6. Stel jezelf een tastbaar doel

Niet alleen een bedrag zoals die 100.000, maar ook echt een tastbaar doel zoals een vakantie of droomauto kan helpen om jezelf gemotiveerd te houden. Wil je bijvoorbeeld je spaargeld gebruiken voor een grote verbouwing of de aankoop van je droomhuis? Of wil je gewoon de financiële rust en zekerheid van die grote spaarrekening?

Wat het onderliggende doel is maakt niet uit, maar hang desnoods een foto ervan op je koelkast of maak het de achtergrond op je telefoon. Zodat je eraan herinnerd wordt op een positieve manier.

7. Houd een buffer aan

Laat je spaargeld niet tegelijkertijd je financiële buffer zijn voor tegenvallers, dat gaat niet werken. Elke keer als dan bijvoorbeeld je TV, koelkast, wasmachine of auto stuk gaat moet je weer je spaarsaldo kapot slaan. Dus leg eerst een mooie buffer aan waar je wel aan mag komen en ga daarnaast op je nieuwe aparte rekening sparen voor die ton spaargeld.

8. Houd het ook een beetje leuk

Een grote valkuil bij sparen, zeker als je het extreem wil aanpakken of vergaande doelen hebt, is om dit te overdreven te doen. Je wil ook weer niet te streng zijn, ook niet in je maandelijkse budget. Blijf wel leuke dingen doen, want anders gaat het altijd een keer tegenstaan.

Bijvoorbeeld als je te strenge doelen stelt en je haalt die niet, dan verlies je motivatie. Of als je het gevoel krijgt alles in te moeten leveren voor je spaarrekening, dan voelt dat niet goed. Houd daarin dus wat ruimte, je kan beter aan het eind van de maand de keuze kunnen maken om extra te sparen dan net geld tekort komen.

9. Challenge jezelf

Er zijn genoeg spaarchallenges op internet zoals de spaarchallenge van ons, doe er gewoon eens aan mee. Het helpt om in zo’n programma van een jaar te zitten om je mindset te verbeteren. Het geeft je daarnaast niet alleen een einddoel om te willen sparen, maar ook tussentijdse doelen.

10. Er is ook zoiets als te extreem sparen…

Ja je kan ook teveel sparen. En daarmee bedoelen we dat je per persoon meer spaart dan de grens van 30.846 euro. Met je partner samen kan je dit bedrag verdubbelen overigens. Voor alles wat erboven komt betaal je belasting bij je jaarlijkse Belastingaangifte. En je betaalt puur omdat je zoveel spaargeld hebt en hier in theorie winst op kan maken. Dat je dat niet doet is je eigen keuze.

Dit heet Vermogensrendementsheffing en dit betalen is gewoon zonde, want dit is altijd hoger dan de spaarrente die je ontvangt. Je geld wordt dus eigenlijk minder waard zonder dat je er iets aan kan doen. Zelfs zonder deze heffing al trouwens, want de inflatie is ook hoger dan de spaarrente.

Wil jij je geld niet minder waard zien worden? Ga er dan ook daadwerkelijk mee aan de slag kan om er rendement mee te verdienen. Kijk dan naar alternatieven voor sparen of meer uit je spaargeld halen, zoals de hypotheek aflossen of dan toch juist weer wel investeren of beleggen zonder risico. Geld maakt meer geld is de uitdrukking en dat klopt ook echt.

Gerelateerde artikelen: