automatisch sparen
Door | 19 jun. 2024

Leuke uitjes, spontane aankopen en onverwachte financiële tegenvallers: structureel sparen is best lastig. Niet gek dat veel mensen het lastig vinden om elke maand geld opzij te zetten. Hoe pak je dit nu slim aan? Met automatisch sparen is de oplossing makkelijker dan je denkt. Ontdek hier hoe dat in de praktijk werkt.

Wat is automatisch sparen?

Bij automatisch sparen spaar je, zonder dat je er zelf aan hoeft te denken. Je laat namelijk automatisch een vast bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening overboeken. Dit kan meestal wekelijks, tweewekelijks of maandelijks. Je overboeking vergeten of elke maand een willekeurig bedrag sparen is daarmee verleden tijd. Wist je dat je automatisch sparen heel gemakkelijk kunt instellen? Vaak zelfs via de app van je bank.  

Tip: veel mensen sparen maandelijks en kiezen de dag van de loonbetaling als datum van het overschrijven.

Kies een realistisch spaarbedrag voor automatisch sparen

Je wilt aan de ene kant een vast spaarbedrag waarmee je redelijk snel je spaardoel behaalt. Aan de andere kant wil je ook realistisch zijn en onnodige teleurstellingen voorkomen doordat je steeds weer geld moet terugstorten. Hoe vind je een goede balans? Je kiest een realistisch spaarbedrag in drie eenvoudige stappen.

Een goed budget is dé basis voor succesvol sparen. Je wilt ambitieus zijn, maar ook voorkomen dat je gedemotiveerd raakt door doelen die je nooit behaalt. Neem daarom goed de tijd om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Noteer alle vaste lasten zoals huur of hypotheek, verzekeringen en abonnementen. Tel daarna alle variabele kosten bij elkaar op. Denk hierbij aan uitjes, cadeaus en andere spontane uitgaven. Zo zie je hoeveel geld je overhoudt voor sparen.

Gaat de wasmachine ineens kapot? Of ontdek je lekkage? Dan wil je financieel niet voor verrassingen staan. Kijk daarom of je voldoende geld hebt om dit soort tegenvallers op te vangen. Is dat niet zo, dan is het slim om met automatisch sparen eerst zo’n buffer te creëren. Dit kan op een aparte spaarrekening of bij sommige banken in een apart ‘potje’ op dezelfde spaarrekening. Zo voorkom je dat je straks geld moet terugboeken van je ‘leuke doelen’ spaarrekening.

Nu je weet hoeveel je kunt sparen en een buffer hebt opgebouwd, is het tijd om je spaardoelen te bepalen. Denk na over wat je wilt bereiken met je spaargeld. Wil je een vakantie boeken, een nieuwe auto kopen of simpelweg een financiële buffer opbouwen voor de toekomst? Schrijf deze doelen op en geef ze prioriteit. Begin met het belangrijkste doel en stel een haalbare tijdlijn vast. Door je spaardoelen concreet en meetbaar te maken, blijf je gemotiveerd en kun je je voortgang makkelijk bijhouden. Vergeet niet om je doelen regelmatig te evalueren en indien nodig aan te passen.