Hoeveel spaargeld moet je hebben? Wanneer is het genoeg?
Want een financiële buffer is belangrijk omdat je hiermee tegenvallers kunt opvangen.
Heb je die ruimte namelijk niet dan kan dat leiden tot problemen,
en in het ergste geval zelfs tot extra kosten omdat je geld moet gaan lenen om toch bijvoorbeeld je auto te laten repareren.
Want anders kan je niet naar je werk…
We zullen uitleggen hoeveel spaargeld nodig is om te hebben en welke factoren meespelen in dit bedrag.
En dan nog is het altijd slim om te sparen wat je kunt missen.
Lees dus vooral ook onze tips om meer te sparen, waarmee iedereen zijn spaarrekening wat voller kan krijgen met acties die je direct al kan uitvoeren.
Woonsituatie
Het belangrijkste wat je wil veilig spelen is je woning. Hoe erg het je financieel ook tegenzit, het laatste dat je wil is verplicht moeten verhuizen. Nu zit hierin natuurlijk wel een verschil tussen een koopwoning of huurwoning. Een koopwoning brengt namelijk meer kosten met zich mee zoals onderhoud en verzekeringen.
Mocht er inkomen wegvallen dan moet de hypotheek of huur wel doorbetaald kunnen worden. En dit zijn inderdaad flinke bedragen dus dat loopt al aardig op als je 2 of 3 maanden achter de hand wil houden, maar dat is wel aan te raden.
Arbeidsstatus
Het werk wat je doet speelt ook mee, en dan vooral of je ondernemer bent of in loondienst werkt. In het laatste geval zal je altijd terugvallen naar de ww of in ergste geval de bijstand als je niet snel een nieuwe baan weet te vinden. Dat is niet prettig maar beter dan niets, zoals in het geval van zzp-ers.
Die moeten dus zelf een veel hogere buffer aanhouden voor het geval ze geen nieuwe opdracht vinden. Enkele maanden volledig salaris dus. En ook arbeidsongeschiktheid ligt voor hen op de loer, al kan je hier een goede verzekering voor afsluiten wat ook zeker een goed idee is.
Inkomen
Hoeveel je verdient speelt ook zeker mee in hoeveel spaargeld je moet hebben. Je hebt naast tegenvallers immers ook een bepaald uitgavenpatroon ontwikkeld de afgelopen tijd aan bijvoorbeeld vaste lasten waar je niet zomaar vanaf kan, al kun je prima geld besparen op vaste lasten hoor.
Gezinssituatie
Je huishouden is ook belangrijk om in overweging mee te nemen. Want kinderen kosten gewoon geld en die gaan geen boterham minder eten. Contributies voor sportclubjes en dergelijke lopen gewoon door en hun schoolgeld gaat ook zeker niet omlaag.
Anderzijds is het voor tweeverdieners weer prettig te weten dat je met een dubbel inkomen een veel kleinere kans hebt om in snel tempo beide inkomsten te verliezen. Die hebben dus minder risico. Echter zie je vaak wel dat zij hun uitgavenpatroon wel al hebben aangepast aan de dubbele verdiensten.
Auto’s
Een auto is vaak een noodzakelijkheid. Voor werk maar ook voor veel andere zaken. En omdat het altijd een risico is dat die er van de een op andere dag mee ophoudt, is het wijs om hier een groot deel van je buffer aan te wijden. Je moet je auto kunnen laten repareren of zelfs vervangen.
En hoewel geen auto hebben vaak geen optie is, kan je juist wel op heel veel manieren geld besparen op autokosten. En goedkoop kan daarbij ook duurkoop zijn, denk alleen al maar aan je autoverzekering. All risk is duurder, maar niet als je wel eens zelf een ongeluk veroorzaakt en die zitten vaak in een klein hoekje…
Inboedel
Nu gaan we ervan uit dat je naast je opstalverzekering voor je woonhuis ook wel een inboedelverzekering hebt maar die dekken lang niet alles. Zo zijn er genoeg apparaten die je echt nodig hebt die geregeld onderhoud, reparatie of zelfs vervanging behoeven.
Denk er maar over na, red jij het in het huishouden zonder wasmachine, koelkast, vriezer, droger, vaatwasser of CV ketel? En ook je tv’s, smartphones en computers heb je er graag bij toch?
Bereken je eigen buffer
De belangrijkste reden om een gevulde spaarrekening te hebben is om daarmee een financiële buffer te creëren. In het geval van een tegenvaller of plotselinge kosten kan je die daarmee direct opvangen.
Niet alleen is dat wel zo handig omdat bijvoorbeeld je auto kapot gaat maar je daarmee wel naar je werk moet, maar ook voordelig omdat je daarmee ook voorkomt dat je niet gedwongen een lening moet afsluiten die je alleen nog maar meer geld kost.
Een buffer voor de meest directe kosten kun je berekenen op de site van het Nibud. Hierin kan je een aantal zaken invoeren over je persoonlijke situatie en die vertelt je dan aan welk bedrag je ongeveer moet denken.
Deze berekening houdt trouwens alleen rekening met doorlopende kosten, niet met bijvoorbeeld verlies aan inkomen dus dergelijke zaken die we hierboven hebben besproken zal je zelf nog moeten toevoegen op dit bedrag.
Extra spaardoelen
Naast het sparen voor een buffer heb je wellicht ook nog andere spaardoelen. Want alleen sparen voor een buffer waar je vervolgens niet aan mag komen is ook niet leuk. Juist ook voor een droom sparen kan helpen om de motivatie erin te houden.
Wil je sparen voor een wereldreis, of voor die auto die je sinds jong af aan al wilde hebben, of toch voor een huis? Maak daar dan een apart potje voor.
Zorg voor een goede spaarrente
Als je spaart is het wel zo slim om dit te doen op een rekening waar je een goede rente krijgt. Dit is immers gratis geld en het zou zonde zijn om dat mis te lopen. Zeker een rekening bij een andere bank of zelfs meerdere rekeningen voor verschillende doelen is aan te raden.
Haal je het er ook minder snel vanaf en kan je het goed scheiden van je overige financiën. Maar waar vind je dan de beste spaarrekening met de hoogste rente? Die kun je zelf vinden in onze spaarrente vergelijker waar je realtime de spaarrente deals van dit moment kunt vinden.