Beste Beleggingsbank
Door | Geüpdatet 16 mrt. 2022

Wil je weten welke online beleggingsbank de beste is van Nederland?

Nou, dat antwoord is heel simpel:

De beste dat is Saxo Bank.

Of het nu is voor zelf beleggen, fondsbeleggen of laten beleggen.

Maar natuurlijk wil je ook weten waarom zij dan de nummer 1 zijn.

Dat gaan we je stap voor stap uitleggen.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.


1. Criteria om online (beste) beleggingsbanken te vergelijken

Uiteraard zijn er meerdere punten waarop we beoordelen. Daarin nemen we zoveel mogelijk aspecten mee om een goede en eerlijk afweging te kunnen maken. Wel moeten we daarbij benoemen dat voor ons bepaalde zaken net wat zwaarder wegen dan andere.

Zo zie je op bijna alle sites die internet beleggingsbanken vergelijken dat het vooral om de kosten gaat. We snappen dat dit een belangrijk punt is, maar wat ons betreft niet de allerbelangrijkste.

Natuurlijk is het begrijpelijk om hier als eerste naar te kijken, omdat dit het beste kwantitatief te vergelijken is. Maar houd het daar aub niet bij, en neem ook de overige van volgende onderdelen mee in je overweging.

Lage kosten lijken prettig, maar bedenkt wel dat wanneer dit ten kosten gaat van bijvoorbeeld een goede tool of volledige educatie, dat je er uiteindelijk alleen maar meer geld door verliest! Prijsvechters bevelen we dus niet aan.

Kosten

Nogmaals, heel belangrijk en makkelijk tegen elkaar af te zetten. De kosten moeten ook zeker niet te hoog zijn, want anders gaat het nogal ten koste van je mogelijke rendement. Maar anderzijds, je betaalt die commissies ook ergens voor. Bij goede partijen Saxo Bank wordt namelijk een groot deel van de inkomsten geïnvesteerd in kwaliteit, dat dan weer blijkt uit de rest van de punten uit dit lijstje.

Educatie

Zeker voor een beginnende belegger is dit zeer van belang, maar ook ervaren beleggers moeten zichzelf niet overschatten. Het is belangrijk om jezelfs altijd goed in te lezen hoe financiële producten werken waarin je investeert, maar ook hoe de tools werken waarmee je dat doet.

Dit zorgt ervoor dat je betere besluiten neemt, en sowieso minder fouten gaat maken die onnodig blijken. Kortom: het scheelt je waarschijnlijk een hoop rendement. Daarom is een goede ondersteuning hier erg belangrijk. Kijk alleen maar eens naar de idiote hoeveelheid van instrumenten waarmee je tegenwoordig allemaal kan beleggen! Aandelen, opties, fondsen, maar ook exotischere zaken als ETF’s, turbo’s en ga maar door.

Tool / Gebruiksgemak

Dan het platform dat geboden wordt, hoe prettig werkt dat? Is alles overzichtelijk, goed bij te houden en te managen? Werkt alles snel, zie je real-time koersen? Kan je met weinig gedoe snel beslissingen maken en doorvoeren?

Ook dit soort zaken helpen je om beter te beleggen en meer winst te boeken, zeker als je een intraday belegger bent. Dat betekent dat je op één dag meerdere beslissingen maakt om te kopen en verkopen.

Daarbij kijken we overigens naar de internet portal, maar ook naar de eventueel beschikbare mobiele app. Altijd handig als je makkelijk tussendoor of onderweg even je portefeuille kan beheren, of orders kan invoeren.

Beleggingsopties

Dit betekent in feite in hoeveel verschillende zaken je kan beleggen. Dus tot welke beurzen heb je toegang, welke landen, welke instrumenten. Hoe meer opties er beschikbaar zijn, des te meer manieren dit geeft om voor jou ofwel je investeringsmanier te vinden die het beste bij je past, ofwel om je investeringen beter te kunnen spreiden om zo risico te beperken.

Maar ook maakt het je natuurlijk kansrijker om in te stappen op grote gebeurtenissen waarbij specifieke koersen flinke sprongen maken. Als laatste geeft het je de kans om 24/7 te kunnen beleggen als je toegang hebt tot beurzen wereldwijd. Handig als je dit doet in je vrije tijd naar je baan, want dan heb je daar vaak overdag minder tijd voor.

Klantenservice

Soms heb je hulp nodig, of gaat er iets niet helemaal zoals je wilt. Kan gebeuren, maar dan is het wel prettig dat je een goede, bekwame klantenservice kan bereiken die je gewoon in het Nederlands helpen. Die voor je klaarstaan. Hoe ingewikkeld of dom je vraag ook is.

Gewonnen awards

Als iets de kwaliteit van een partij onderstreept, dan is het wel de erkenning van branche organisaties en specialisten in de vorm van prijzen die zijn toegekend. Maar ook buiten deze branche-specifieke awards zijn er belangrijke algemene instanties waarvan er vak onderzoek verschijnt naar kwaliteit van uiteenlopende organisaties zoals ook beleggingsbanken. Denk aan de consumentenbond. Die nemen we ook mee in dit verhaal.

beleggingsbank saxo site

2. Scores Saxo Bank

Kosten

Eerlijk is eerlijk, er is een tijd geweest dat Binck de aller goedkoopste was, maar dat is niet meer het geval. Er zijn een paar partijen die er onder duiken qua kosten om klanten te winnen, maar dat merk je dan ook in de kwaliteit. Teveel wat ons betreft. Die kosten wegen niet op tegen het feit dat je op de overige criteria laag scoort, want wellicht verlies je juist daardoor wel heel veel geld.

Nadat de naam van Binck is overgegaan naar Saxo zijn overigens de vermogensbeheer producten samengevoegd en de kosten sterk gereduceerd, van maximaal 1,55% naar 0,94%. Dus competitief zijn ze zeker wel.

Educatie

Hier zet Saxo hoog op in, omdat ze je willen helpen om verantwoord te beleggen. Zij hebben veel kennis en goede experts, die willen ze met je delen. Dus kan je gebruik maken van webinars, beleggingstips, voorbeelden van succesvolle strategieën, interactieve tutorials en meer.

Tool / Gebruiksgemak

Het platform van BinckBank is meermaals uitgeroepen tot de beste. Dit stelt je beter in staat om de juiste keuzes te maken. Op je PC, maar er is een even goede al dan niet betere app voor op je telefoon of tablet.

Beleggingsopties

Binck biedt veel opties. Met Saxo Zelf Beleggen heb je toegang tot de belangrijkste 26 beurzen in 18 landen in allerlei instrumenten van aandelen, obligaties en beleggingsfondsen tot turbo’s en opties.

Klantenservice

Binck scoort erg hoog op gebied van klanttevredenheid en won zelfs al een de landelijke award voor beste klantenservice. NB: hieraan doen alle bedrijven mee, niet alleen beleggingsbanken. Ze zijn bereikbaar via telefoon, email, Twitter en Facebook om je vragen te beantwoorden.

Gewonnen awards

Ja hier heeft Binck er meer dan genoeg van mogen ontvangen. Zoveel zelfs, dat we er een apart hoofdstuk aan hebben moeten wijden in dit artikel. Eigenlijk horen ze bij de winnaars sinds 2008 tot en met dit jaar. Dus lees nog even verder…

3. Gewonnen awards / prijzen

Binck Bank werd herhaaldelijk gelauwerd. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste erevermeldingen en gewonnen prijzen:

* Bijgewerkt t/m 21-09-020 : awards 2021 op moment van schrijven nog niet bekend – het overzicht wordt geregeld geupdate.

JaarTitelUitgever
2020Beste brokerCashcow Awards
2020Cash ETF & InnovatieprijsCashcow Awards
2019Beste brokerIEX Netprofiler Brokeronderzoek
2018Beste online vermogensbeheerderCashCow Awards
2017Beste online vermogensbeheerderCashCow Awards
2017Beste brokerIEX Netprofiler Brokeronderzoek
2016Winnaar oriëntatie onderzoek beleggenOnderzoek WUA!
2016Meest voordelige beleggings portefeuilleConsumentenbond Geldgids
2016Beste BrokerIEX Netprofiler Internet Brokeronderzoek
2015Meet gebruiksvriendelijke brokerCASH onafhankelijk onderzoek
2015Beste optie online beleggenOnderzoek WUA!
2014Hoge klanttevredenheid van 94%BinckBank
2014Beste BrokerIEX Netprofiler Brokeronderzoek
2012Beste klantenservice van NederlandNCCA Customer Experience Award
2012Beste BrokerIEX Netprofiler Brokeronderzoek
2011Beste BrokerIEX Netprofiler Brokeronderzoek
2011Beste Broker van NederlandBeursBulletin Brokeronderzoek
2010Beste BrokerIEX Netprofiler Brokeronderzoek
2009Beste BrokerBeursBulletin Brokeronderzoek
2009Beste Broker overallIEX Netprofiler Brokeronderzoek
20093 Gouden StierenGouden Stier Nederland
2009Beste BrokerCash Today Onderzoek
2008Winnaar Test Online BeleggenConsumentenbond
2008Beste BrokerBeursBulletin Brokeronderzoek
2008Beste InternetbrokerGouden Stier Nederland
2008Beste Broker van NederlandIEX Netprofiler Brokeronderzoek
2008Hoge klantentevredenheid van 97,5%BinckBank

Gerelateerde artikelen: