Hoe bespaar je geld in het huishouden?

In dit artikel leren we je met enkele slimme tips om per jaar tot wel € 10.000,- te besparen op kosten en uitgaven in je huishoudbudget.

Een gemiddeld gezin in Nederland heeft nogal wat kostenposten. Denk aan energie, boodschappen, de auto, abonnementen voor tv, internet & bellen.

Dit lijken los van elkaar vaak nog redelijk kleine uitgaven, maar als je ze gaat optellen kom je toch makkelijk op een extreem angstaanjagend bedrag…

Op onze pagina met bespaartips vind je een overzicht met al onze adviezen waarmee je dus die tienduizend euro per jaar kan besparen, je kan ook onze handige geld besparen test doen. Hieronder een selectie met onze favorieten die het beste werken.


Wat zijn huishoudelijk uitgaven (huishoudbudget)?

Er zijn nogal wat zaken die onder deze noemer vallen. En dan is het nog maar net hoe je het begrip huishouden hanteert, want het kan voor jou meer inhouden dan enkel wassen, schoonmaken en koken. Het gaat namelijk over het gehele reilen en zeilen in huis. Maar om toch een kleine opsomming te maken:

 • Eten en drinken
 • Schoonmaakartikelen
 • Persoonlijke verzorging producten
 • Kosten voor reparaties in & aan huis
 • Kleding en accessoires
 • Huisdieren
 • Kosten aan cadeautjes
 • Uitjes buiten de deur
 • De auto voltanken
 • Gas en licht
 • Abonnementen

Dat is nog best wat hé? En dan zijn we vast nog wel zaken vergeten. Maakt niet uit, hier komen enkele goede tips hoe je in het huishouden kan besparen:

Cashback / gratis geld terug op huishoudelijke uitgaven

Nederlanders doen steeds vaker hun inkopen online. Denk aan kleding, witgoed, boodschappen en cadeaus, maar bijvoorbeeld ook het boeken van je vakantie. Wat helaas weinigen van ons weten is dat je op al deze bestellingen zomaar een deel terug kan krijgen.

En dat nog helemaal gratis ook. Bovenop de lopende aanbiedingen en acties. Tot wel 15% over je totale aankoopbedrag. Dat scheelt je zomaar €1000,- per jaar ne je hoeft er eigenlijk nog niks anders voor te doen…

We hebben het over cashback. Er zijn speciale cashback sites waar je jezelf gratis kan aanmelden, die jou vervolgens dit geld terug geven bij duizenden webwinkels. Ook de shops waar je nu toch al je aankopen doet (en nu dus gratis geld laat liggen). Denk aan Bol.com, Coolblue, Wehkamp, Bonprix, online boodschappen bij supermarkten en nog veel meer.

Waarom je deze korting krijgt en hoe het precies werkt lees je op onze pagina over besparen met cashback. We kunnen je wel alvast verklappen dat Euroclix de beste cashback site van Nederland is, en je daar ook nog eens €2,55 cadeau krijgt bij aanmelding. Dus je kan ook het lezen overslaan en je direct daar aanmelden…

Huishoudbudget in de supermarkt

We gaan hier niet teveel over uitweiden in dit artikel, want we hebben namelijk een heel mooie blog geschreven over besparen op boodschappen. Daar kan je op veel manieren een hoop besparen. Een van de beste manieren is wellicht wel cashback op boodschappen, maar eigenlijk kan je het best gewoon alle 26 tips toepassen.

Gratis korting met tanken

Alle brandstoffen worden weer duurder de laatste tijd, en de verwachting is dat dit alleen maar erger wordt. Diesel, benzine en LPG. Alsof je auto nog niet duur genoeg was…

Maar er is goed nieuws. Via UnitedConsumers kan je gratis een tankpas krijgen waarmee je zomaar korting krijgt bij ruim 600 aangesloten tankstations. Aan de pomp merk je het nog niet, maar bij de kassa gaat er opeens 6 cent per liter van je rekening af!

De exacte regels en voorwaarden lees je op de site zelf, maar weet dat dit je zomaar €150,- per jaar kan schelen, terwijl je er geen moeite voor hoeft te doen anders dan even je pasje te laten zien.

We hebben overigens nog wel meer goede tips om te besparen op je auto, mocht je daar interesse in hebben.

Goedkopere energie (gas & licht)

Energiekosten zijn een van de grotere rekeningen die huishoudens in ons land moeten voldoen elke maand. We verbruiken dan ook best veel stroom en gas met al onze apparaten.

Je verbruik verminderen is een goede manieren om die kosten te drukken, maar dan moet je wel je gedrag veranderen en soms is dat ook niet mogelijk. En ga jij je kinderen maar eens daaraan houden…

Nee het is veel slimmer om te regelen dat je een lagere prijs betaalt voor elk kilowattuur en kubieke meter gas. Dan hoef je er niet eens over na te denken of je gedrag te veranderen, maar bespaar je wel!

Om dit te doen raden we je aan om met onze energie vergelijken tool de prijzen van de grote leveranciers in Nederland te vergelijken, en zodra je een betere deal kan krijgen meteen over te stappen. Houd dit elk jaar in de gaten.

Er is tegenwoordig altijd wel een overstapservice dus veel moeite is het niet, en tegelijkertijd betaalt je nieuwe maatschappij vaak ook nog eens eventuele opzegboetes. En jij bespaart direct bijna €400,- per jaar!

Er zijn uiteraard meer manieren om te minderen op deze categorie, die lees je op onze pagina over besparen op energie.

Besparen op mobiel bellen

Je mobiele telefoon… zonder kan je eigenlijk niet meer toch? Die dingen kunnen ook daadwerkelijk alles tegenwoordig, van mooie foto’s maken tot razendsnel 5G internet. Maar goedkoop zijn ze niet!

Daarom is het heel slim om ook hier de providers goed te vergelijken. Mobiel abonnementen vergelijken levert je namelijk zomaar een dikke besparing op van bijna €200,- per kalenderjaar. En dat voor dezelfde telefoon! Alleen maar door voor een goedkopere aanbieder te kiezen.

Nog voordeliger is het om je smartphone nog wat langer te houden als die nog voldoet, en over te stappen op Sim Only. Natuurlijk kan je op onze site ook sim only abonnementen vergelijken. Daar bespaar je niet twee- maar driehonderd euro per jaar mee.

Voordelige TV, internet en vaste telefoon

Een smartphone is belangrijk, maar internet is tegenwoordig simpelweg een eerste levensbehoefte! En TV komt daar niet ver achter… Maar wederom is dit niet gratis. Zeker als je aanvullende kanalen hebt, of sneller internet wil hebben dan de instap variant.

Het is dan slim om een alles-in-één abonnement af te sluiten en niet alles afzonderlijk bij verschillende aanbieders. Dan krijg je namelijk altijd korting. Daar hoeft trouwens niet internet, TV en bellen in te zitten, je kan ook dingen weglaten.

Dat kan je ook zien in onze tool vergelijken tv internet en bellen, waarmee je aanbieders en prijzen tegen elkaar kan afzetten. Kijk er even goed naar, scheelt je zomaar €175,- per jaar.

Overstappen naar andere zorgverzekering

Zorgverzekeraars en verzekeringen vergelijken is ook een goede manier om geld te besparen. Maar let op de voorwaarden! Je wil niet een verkeerde dekking hebben, want als je dan opeens kosten moet maken ben je alleen maar duurder uit.

We raden je daarom ook aan om deze vergelijking te doen via een echte expert. Zo hebben wij zelf een tool om zorgverzekeringen te vergelijken, maar verwijzen we je evengoed graag door naar United Consumers. Zij zijn een consumentencollectief en kunnen je naast een goede vergelijking ook een extra scherpe prijs geven met extra’s zoals korting op aanvullende dekking en gratis tandongevallenverzekering. Uiteindelijk kan je het jou wel €200,- per jaar opleveren om hier even goed in te duiken. Wederom dus goed bezuinigen en besparen in het huishouden.

Gerelateerde artikelen: