geld besparen student
Door | 02 okt. 2023

Ben je student en wil je geld besparen?

Dat snappen we, want als student hebt je het vaak niet zo breed.

Studiefinanciering dekt namelijk lang niet alle kosten.

Zelfs niet nu de basisbeurs terug is.

En om nou een gigantische studielening op te bouwen bij DUO…

Wij gaan je enkele slimme tips geven om dat te voorkomen.


1. Niet besparen als student… maar bijverdienen!

Misschien niet direct de informatie of tip waar je naar zocht… Maar helemaal zo gek nog niet als je bedenkt dat we je ook tips kunnen geven om online geld te verdienen als student. Zomaar honderden euro’s per maand extra op je rekening, makkelijk en snel. Want je kan wel besparen, maar als je om te beginnen al niet veel inkomen hebt kom je nog steeds niet ver.

Dus hebben we ook manieren voor je waarmee je extra verdiensten binnen kan halen, zoals het invullen van enquêtes voor geld, beleggen in binaire opties, cryptocurrency (zoals Bitcoins) en affiliate marketing met je Facebook.

Enige wat je nodig hebt is een device met internet, dus een smartphone, tablet of laptop bijvoorbeeld, en je kan daarmee zomaar je inkomen verhogen. Hoef je niet eens te stressen dat je moet bezuinigen.

2. Cashback op ALLES! De ultieme bespaartip

Oké, terug naar het besparen. Alhoewel, deze tip zit misschien tussen besparen en extra verdienen in. Hoe dan ook, met de beste cashback sites kan je tot wel 15% extra korting krijgen bij meer dan 2500 webwinkels! En ja, ook bij Bol.com, Zalando, Wehkamp, Coolbue en al die andere webshops waar je waarschijnlijk toch al heel veel geld uitgeeft. Dat je van al die orders zomaar een groot deel terug op je rekening kan krijgen is best vet toch?

Let op, je krijgt de korting niet direct bij het afrekenen, maar achteraf terug via de cashback site. Maar dat kan je gewoon overmaken naar je bankrekening. Waarom dit zo werkt? Heel simpel: de site krijgt een beloning als jij iets koopt bij hun partners, dus delen ze die commissie met jou zodat je het via hun blijft kopen.

En als we zeggen via, dan bedoelen we alleen dat je via een speciale link naar de webshop moet gaan, de rest gaat vanzelf. Veel moeite is het dus niet om de cashback te verdienen. Je kan ook nog een speciale toolbar installeren waarbij je zelfs vanzelf een reminder krijgt wanneer je cashback kan krijgen. Hoef je ook niet die duizenden webshops uit je hoofd te leren waar je korting krijgt..

3. Goedkope boodschappen voor studenten

Eerder hadden we het al over eten en drinken. Er is echt niks mis mee om voor je avondeten pizza te eten (die je bakt op je strijkijzer) en de restjes daarvan als ontbijt EN lunch te bewaren voor de volgende dag, maar we gunnen je gewoon meer. Vooral veel alcoholisch plezier. En misschien ook af en toe wat gezond voer erbij?

Dus… lees vooral ons artikel hoe je kan besparen op je boodschappen. Er zijn namelijk meer dan genoeg manieren om je wekelijkse inkopen te doen bij de supermarkt zonder dat je al je geld stuk slaat. Maar liefst 24 tips hebben wij verzameld voor je, die je weinig moeite of tijd kosten om vol te houden.

En los daarvan, ga lekker bij je ouders eten af en toe. En je moeder geeft je vast genoeg lekkers mee naar huis. En dat zal ook wel gelden voor je oma’s? Als je die nog hebt natuurlijk, we hopen voor je van wel.

geld besparen student pizza

4. Zorgverzekering voor studenten

Duur hé die zorgverzekering? Ook al heb je maximaal eigen risico dan nog is het een flinke uitgave.

Zorgtoeslag

Gelukkig kan je vaak zorgtoeslag krijgen omdat je een laag inkomen hebt als student! Kan oplopen tot rond de duizend euro per jaar! Krijg de maximale zorgtoeslag via toeslagen.nl

Dit krijg je van de overheid en hoef je verder niks voor te doen. Uiteraard moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen zoals een niet al te hoog inkomen, maar er is ook een maximum aan het vermogen dat je mag bezitten. Verder moet je Nederlandse identiteit of geldige verblijfsvergunning hebben en ook een Nederlandse zorgverzekeraar hebben.

Studenten zorgverzekering

Voor studenten heb je speciale aanbieders voor zorgverzekeringen. Kijk wel even goed naar de voorwaarden en eigen risico’s want die zijn vaak wat ruimer. Tegelijkertijd verwachten de verzekeraars bij jonge mensen minder problemen dus zijn de premies vaak wat lager.

Je kan de beste zorgverzekeringen vinden en vergelijken via onze eigen zorgverzekering vergelijken, of je aansluiten bij UnitedConsumers. Bij dit consumentencollectief kan je ook een zorgverzekering vergelijken en afsluiten en krijg je nog eens tot 20% korting op aanvullende verzekeringen en gratis tandongevallen dekking. Maar let op: Overstappen kan alleen in de laatste maanden van het jaar dus zorg dat je er op tijd bij bent, want anders zit je er weer lang aan vast.

5. Huurtoeslag op kamers?

Deze willen we even specifiek toelichten omdat we vinden dat het een verrijking is van je studentenleven (of misschien wel je hele leven) om op kamers te hebben gewoond. Maar de huur is best hoog, zeker als je in de grote steden huisvesting zoekt. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is het gewoon eigenlijk geen doen.

Maar er is goed nieuws: je kan huurtoeslag krijgen! Oftewel, de overheid betaalt een deel van je huur 🙂 Hier kan je laten toetsen of je hier inderdaad recht op hebt.

Het kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Natuurlijk krijg je het niet zomaar en zijn er wel voorwaarden. Denk aan een maximale huur, een maximaal inkomen en vermogen en je moet in een zelfstandige woning wonen.

Dat laatste houdt in dat je een eigen voordeur hebt die van binnen en van buiten op slot kan. Ook moet je een eigen toilet hebben, een eigen keuken en een eigen slaapkamer / woonkamer. Deze ruimtes mogen dus allemaal niet gedeeld zijn.

Klinkt onmogelijk, maar er mogen medebewoners zijn… maar die tellen dan wel mee in het inkomen. Afijn, ga het gewoon even uitzoeken.

Alle bespaartips & bespaartest

Zo, je hebt onze beste tips al gelezen. Tijd om je vertellen waar je die € 10.000,- aan bespaartips kan vinden. Nou… hier vind je al onze bespaartips… veel succes ermee!

Of is dat te makkelijk? Als je niet weet waar je moet beginnen kan je gewoon onze simpele bespaartest doen, ben je met 15 korte ja/nee vragen klaar.

Welke methoden je wel of niet gebruikt moet je helemaal zelf weten, die ligt aan jouw situatie en persoonlijke voorkeuren.

Waarom dit artikel over geld besparen als student?

Veel tijd om te werken heb je niet als student, want sinds de studiefinanciering een lening is geworden in plaats van een gift moet je wel een beetje op tijd afstuderen. Dus netjes je colleges volgen en je tentamens halen! En het liefst tegelijkertijd een beetje sparen.

Toch mag je studententijd ook best wel een beetje leuk zijn vinden wij, want echt je kan je hele leven nog werken… dus centjes om lekker te eten en vooral drinken moet er wel overblijven. En op kamers is ook leuk en goed voor je maar dat is zeker niet gratis. Dus: extreem besparen en het liefst snel een beetje. En niet te ingewikkeld want je hebt je hersenen voor andere dingen nodig.

Het jammere is dat de meeste bespaartips die je vindt op internet vooral gaan over beknibbelen, oftewel dingen niet kopen & niet doen omdat het je geld kost. Maar een avondje uit moet toch kunnen?

Of alleen de goedkope versie nemen waar je eigenlijk niks aan hebt… zoals smerige blikken bier van een halve liter die nergens naar smaken of smeken om de kliekjes bij je moeder.

Of het hippe consuminderen… blég! Minderen, dat klinkt al negatief… beetje op een droge cracker zitten knagen kom op zeg! Dat kan beter toch?

Inderdaad. Wij hebben daarom op onze site voor in totaal ruim € 10,000,- aan bespaartips voor je verzameld, waarbij je niks hoeft te laten! Gewoon slimmigheidjes waarbij je niks hoeft te merken in verschil aan kwaliteit. En juist meer geld overhoudt om te genieten van je vrije tijd. En uiteraard zijn deze adviezen ook van toepassing op studenten en scholieren.

Gerelateerde artikelen: