Cashback betekenis

Om de vraag wat is cashback te beantwoorden kijken we eerst naar de letterlijke betekenis van het woord. Cashback betekent niets meer dan “geld terug” in het Engels. De term is bedacht in de V.S. en duidt een speciale vorm van korting aan.

Wat is cashback?

Concreet betekent het dat bedrijven je een geldbedrag teruggeven wanneer je een bepaalde aankoop doet. Vaak is dit eenmalig als je dit direct krijgt van de leverancier. Denk aan €50,- retour bij aankoop van een wasmachine, of €200,- geld terug als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier.

Hoe krijg je cashback?

In de eerste plaats krijg je dus cashback bij de acties die de bedrijven zelf uitzetten. Maar je kan ook altijd cashback krijgen, op alles! Bij speciale cashback sites krijg je korting op al je aankopen die je doet.

Wat zijn cashback sites?

Via dit soort sites krijg je altijd geld terug op al jouw aankopen bij de webwinkels waar de cashbacksite mee samenwerkt. Veelal is dit met duizenden partners van groot naar klein en alles er tussenin. Je krijgt de cashback korting over je gehele aankoopbedrag, dus nog bovenop de al lopende acties en kortingen.

Wat zijn goede cashback sites?

We hebben onderzocht wat de beste cashback sites van Nederland zijn. Zij werken samen met de meeste webwinkels en ook met de belangrijkste partijen, zoals Bol.com, Wehkamp, AliExpress, HEMA, Thuisbezorgd, Greets, MediaMarkt, Coolbue, Bonprix maar ook veel grote energie leveranciers om er maar een paar te noemen van de ruim duizenden. Daarmee ook merken als Philips, Braun en Samsung. De korting kan bij hen oplopen tot 15% maar is in de regel 1 – 5% bij de meer reguliere shops.

Waarom krijg je cashback?

De cashbacksite krijgt voor jouw aankoop een commissie van de webshop. Die delen ze met jou zodat er een win-win situatie ontstaat. Want jullie verdienen er dan beide wat aan. Zo willen ze jou motiveren om daarom je aankopen te blijven doen via de cashback site. Jullie profiteren dus allebei.

Voor de webwinkel is het ook een mooie manier om meer klanten te krijgen. Daarom worden ook geregeld exclusieve acties uitgezet onder de leden. Dat het bedrijf wat geld kost, in de vorm van de eerder genoemde commissie, dat maakt niet uit: dat waren ze anders ook wel kwijt geweest aan een andere vorm van promotie.

Hoe werkt cashback?

Je krijgt het bedrag niet direct als korting, maar later teruggestort naar je bankrekening via je account bij de cashbacksite. Hier kunnen enkele dagen of weken overheen gaan omdat zowel de webwinkel als de cashback site alles moet controleren en accorderen. Bij het afrekenen van je bestelling merk je er dus nog niks van.

Belangrijk is wel dat je via de goede link naar de webshop gaat om je aankopen te doen, want dan wordt je cashback goed geregistreerd. De betere sites hebben ook een toolbar / extensie die je in je browser kan installeren die dit automatiseerd. Dan kan je het niet vergeten. Bovendien weet die tool precies welke winkels korting geven, dus hoef je ze ook niet alle duizenden te onthouden.

cashback krijgen

Wat is het verschil tussen cashback en korting?

Het is namelijk niet hetzelfde, althans: cashback is een vorm van korting. Alleen wordt korting meestal meteen van je kassabon afgetrokken als je gaat afrekenen, terwijl je bij cashback het geld later terugkrijgt.

Waarom cashback in plaats van korting?

Cashback is iets dat om meerdere redenen interessant kan zijn voor een verkoper. Ten eerste is een geld terug actie een mooie manier om nieuwe klanten te werven, denk aan een energieleveranciers waar je 250 euro terug krijg als je er klant wordt.

Aan de andere kant werkt cashback goed via de cashback sites als een soort van loyaliteitsprogramma. Ja de bedrijven moeten een kleine deel van hun marge betalen aan de cashback sites, maar garanderen wel dat jij bij ze terugkomt als klant omdat de cashback een voordeeltje is dat concurrenten wellicht niet hebben.

Afsluitend kunnen ze doorlopende die cashback aanbieden, terwijl kortingen vaak tijdelijk zijn en de webshops die moeten afstemmen met de producenten. Daarmee is er vaak een tijdelijk piek in verkoop en moet ook meer worden nagedacht over voorraden en productiecapaciteit.

Wat is het voordeel van cashback?

Juist doordat het niet hetzelfde is als normale korting is het grote voordeel dat je ook cashback krijgt over producten die al in de aanbieding zijn. Daardoor kun je dus dubbel korting krijgen. Bovendien kan je dus bij meerdere webwinkels tegelijk cashback sparen op één account van een programma.

Daarnaast zijn acties en kortingen tijdelijk, terwijl cashback altijd geldt en je dus steevast geld kan besparen op alle aankopen die je doet. Echt alles kun je namelijk wel online kopen tegenwoordig. We noemen dit dan ook wel geld verdienen met cashback shoppen. Belangrijk om te onthouden als je jezelf afvraagt wat is cashback?