geld besparen energie
Door | 19 sep. 2022

Hoe bespaar je geld op energie in huis?

Op deze pagina geven we je zoveel mogelijk tips om minder uit te geven aan gas (verwarming), elektriciteit (stroom, licht) en water.

Energiekosten bedragen voor een gemiddeld gezin in Nederland namelijk maar liefst ruim € 2000,- op jaarbasis.

Om precies te zijn € 90,- per maand aan gas, € 55,- aan stroom en € 25,- aan water.

En we gaan je niet vertellen dat je niet meer elke dag mag douchen, nooit meer tv mag kijken of de verwarming op 15 graden moet zetten in de winter.

Natuurlijk zou dat helpen, maar het slaat nergens op.

Waar we je wel mee gaan helpen zijn handige tips die iedereen meteen kan toepassen.


1. Energie vergelijken

De beste manier om te minder geld kwijt te zijn aan energie is door er een lagere prijs voor te betalen. Want ongeacht of je dan wel of niet je verbruik vermindert: met een lagere kostprijs per kilowattuur stroom en m3 (kubieke meter) gas gaat je rekening sowieso omlaag.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is uitzoeken waar je de meest voordelige deal kan krijgen. Dat kan bij je huidige aanbieder zijn, maar is waarschijnlijk bij een andere energieleverancier. Door deze vergelijking elk jaar te doen krijg je altijd de laagste prijs. 

Overstappen loont wat dat betreft zeker, mede omdat de opzegboetes vaak worden betaald door je nieuwe aanbieder. Vaak krijg je bij overstap ook nog een aanbieding, cashback of cadeau als extra voordeel.

Zaak is wel om onafhankelijk te vergelijken. Maar hoe doe je dit makkelijk? Wij hebben een energie vergelijker voor je waar je als consument eenvoudig in enkele klikken aanbieders/ leveranciers tegen elkaar kan afzetten op prijs, maar ook soorten contract en duurzaamheid.

2. Zonnepanelen

De meest duurzame manier van besparen op energie is door het zelf op te wekken. En omdat zonnepanelen tegenwoordig helemaal niet meer zo duur zijn door een dalende prijs, en ook nog eens door technologische ontwikkeling een steeds beter rendement opleveren, kan iedereen zijn eigen energiecentrale beginnen! In veel gemeenten kan je zelfs subsidie krijgen om ze aan te schaffen en ook de BTW op de rekening kan je terugkrijgen.

Het mooie van zonnepanelen is bovendien dat je ze eigenlijk wel op elk dak kan plaatsen, ook op een plat dak. De ruimte die je hebt en de stand van je huis + de hellingsgraad van je dak bepalen wel de opbrengst. Maar dat wordt allemaal van tevoren voor je uitgerekend wanneer je ze gaat kopen.

Het voordeel van de panelen is dat ze het hele jaar door werken. Ook als de zon niet schijnt, ook midden in de winter. Sterker nog: bij lagere temperaturen werken ze juist beter… Per dag is het niet erg voorspelbaar wat je opwekt, maar in een jaar zal dat met bijvoorbeeld een 8 tal panelen rondom de 1750 kWh zijn. Als je het rendement op je investering gaat berekenen kun je er rekening mee houden dat je de aanschafprijs in ongeveer 8 jaar terug verdient.

Belangrijk om te weten is wel dat de opbrengst elk jaar iets minder wordt naarmate de zonnepanelen langer op je dag liggen. Je krijgt van een installateur echter wel 25 jaar garantie hierop.

Via een simpel formulier kan je bij specialist Solvari online gratis en vrijblijvend offertes opvragen om zonnepanelen te laten installeren. Zo kan je rustig de prijzen vergelijken van verschillende aanbieders. Je krijgt maximaal van 5 verschillende leveranciers een offerte toegestuurd.

3. Isolatie

Een goede manier om te besparen op je stookkosten, gas dus, is je woning beter isoleren. Daarmee heb je minder energie nodig om je huis warm te krijgen en te houden. Dit zorgt niet alleen voor een financiële besparing, maar is ook beter voor het milieu en verhoogt je woongenot in huis. Een van de belangrijkste tips die we in deze categorie kunnen geven is om een expert in te schakelen.

Welke winst het jou kan opleveren ligt helemaal aan je huis, en voornamelijk een het bouwjaar. Bij het opvragen van offertes zullen ze dit ook voor je berekenen inclusief advies voor de beste optie. De meest rendabele en gebruikte manieren van isoleren zijn dakisolatie, vloerisolatie (vanuit de kruipruimte) en spouwmuurisolatie.

Klik op de links hieronder om vrijblijvend en gratis offertes op te vragen bij een aantal bedrijven zodat je zelf onafhankelijk wat prijzen kan vergelijken. Dit simpele en korte formulier gaat naar onze partner Solvari, en zij zorgen ervoor dat je de offertes ontvangt van maximaal 5 aanbieders. Zonder enige verplichting dus.

4. Energie bespaarshop

Naast de bekende zonnepanelen en isolatie van je huis zijn er nog veel meer kleine en snelle manieren waarop je zelf aan de slag kan om in huis energie te besparen. Allemaal slimme gadgets waarmee je verbruik flink verlaagd. De aankoopprijs hebt je al terugverdient voordat je het weet!

Denk aan zuinige verlichting zoals de beste spaarlampen en LED lampen. Ook standy killers, slimme thermostaten en zuinige besparende kranen en douchekoppen zijn goede opties. Maar waar koop je dit?

In de handige bespaarwinkel van Bespaarbazaar. Deze webshop specialiseert zich in dit soort producten. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Neem dan een bespaarbox, dan krijg je een selectie van de handigste spulletjes.

5. Overige energie bespaartips

Even los van bovenstaande tips kan jij zelf ook nog heel veel uitmaken hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft aan je auto. Jouw keuze voor welke auto je koopt en vooral ook je rijgedrag bepalen voor een groot deel hoe hard het geld je portemonnee uit vliegt.

Gas besparen tips >

Elektriciteit besparen tips >

Water besparen

 • Neem een regenton, er valt het hele jaar door gratis water op je dak!
 • Let bij het doorspoelen van je toilet op of je de goede knop gebruikt. Voor een ‘kleine boodschap’ kan je ook de kleine knop gebruiken, dan komt er minder water;
 • Koop zuinige kranen of kraandoppen, dan komt er minder uit maar dat merk je niet eens;
 • Een zuinige douchekop zorgt nog steeds voor een prettige ervaring maar scheelt veel water;
 • Ga niet in bad maar onder de douche, dat scheelt per douchebeurt zomaar 30 liter drinkwater!
 • Als je gaat afwassen met de hand, omdat er toch maar weinig afwas is, doe dat dan in een in teiltje en niet onder de stromende kraan;
 • deel je bad (of douche)
 • Verklein het reservoir van je toilet door een bijvoorbeeld een baksteen in te leggen. Zo spoel je minder onnodig water weg;
 • Je toilet is geen vuilnisbak! Spoel er dus ook geen dingen mee weg die er niet in horen zoals haren en andere kleine dingen;
 • Vang het water op terwijl je wacht tot het water warm is. Daarmee kan je planten water geven en je groenten wassen bijvoorbeeld;
 • Heb je een droger die het water opvangt? Dit is kalkvrij dus gebruik dit vooral om schoon te maken of om in je strijkijzer te doen!
 • Was de auto niet met de tuinslang maar met een emmer en spons;
 • In de zomer sproeien mensen met een tuin heel veel goed drinkwater weg. Eigenlijk best gek. Weet in ieder geval dat het beter is om juist minder vaak water geven maar dan wel meer. Je stimuleert daarmee je planten om langere wortels te maken.