besparen op energie
Door | 26 jan. 2023

Hoe kan je energie besparen in huis?

Op deze pagina geven we je zoveel mogelijk tips om minder uit te geven aan energie.

Energiekosten bedragen voor een gemiddeld gezin in Nederland namelijk maar liefst ruim € 2000,- op jaarbasis.

Om precies te zijn € 90,- per maand aan gas, € 55,- aan stroom en € 25,- aan water.

En we gaan je niet vertellen dat je niet meer elke dag mag douchen, nooit meer tv mag kijken of de verwarming op 15 graden moet zetten in de winter.

Natuurlijk zou dat helpen, maar het slaat nergens op.

Waar we je wel mee gaan helpen zijn handige tips die iedereen meteen en makkelijk kan toepassen.

Ook in een oude woning of huurwoning kan je gewoon aan de slag.


1. Makkelijk energie besparen: snelle gratis bespaartips

Even los van onderstaande tips kan jij zelf nu al uitmaken hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft aan je energie. Jouw gedrag is namelijk vaak nog veel bepalender voor het verbruik dan besparende ingrepen aan je woning. Want als je een lamp bijvoorbeeld niet aanzet wanneer je die ruimte niet gebruikt, bespaar je 100%.

Gas besparen tips >

Elektriciteit besparen tips >

energie bespaartips

2. Energie bespaarshop: betaalbare slimme gadgets

Naast de bekende zonnepanelen en isolatie van je huis, die vaak wel een flinke investering vragen, zijn er nog veel meer kleine en snelle manieren waarop je zelf aan de slag kan om in huis energie te besparen. Die kan je direct toepassen. Allemaal handige kleine gadgets waarmee je verbruik flink verlaagd. De aankoopprijs hebt je al terugverdient voordat je het weet!

Denk aan zuinige verlichting zoals de beste spaarlampen en LED lampen. Ook standy killers, slimme thermostaten en zuinige besparende kranen en douchekoppen zijn goede opties. Deze kosten vaak maar enkele tientjes en je kan ze morgen al in huis hebben en zelf installeren. Maar waar koop je dit?

In de handige bespaarwinkel van Bespaarbazaar. Deze webshop specialiseert zich in dit soort producten. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Neem dan een bespaarbox, dan krijg je een selectie van de handigste spulletjes.

3. Op energie besparen door een lagere prijs

De beste manier om te minder geld kwijt te zijn aan energie is door er een lagere prijs voor te betalen. Want ongeacht of je dan wel of niet je verbruik vermindert: met een lagere kostprijs per kilowattuur en m3 (kubieke meter) gaat je rekening sowieso omlaag.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is uitzoeken waar je de meest voordelige deal kan krijgen. Dat kan bij je huidige aanbieder zijn, maar is waarschijnlijk bij een andere energieleverancier. Door deze vergelijking elk jaar te doen krijg je altijd de laagste prijs. 

Overstappen loont wat dat betreft zeker, mede omdat de opzegboetes vaak worden betaald door je nieuwe aanbieder. Vaak krijg je bij overstap ook nog een aanbieding, cashback of cadeau als extra voordeel.

Zaak is wel om onafhankelijk te vergelijken. Maar hoe doe je dit makkelijk? Wij hebben een energie vergelijker voor je waar je als consument eenvoudig in enkele klikken aanbieders/ leveranciers tegen elkaar kan afzetten op prijs, maar ook soorten contract en duurzaamheid.

4. Energie besparen met zonnepanelen

De meest duurzame manier van besparen op energie is door het zelf op te wekken. En omdat zonnepanelen tegenwoordig helemaal niet meer zo duur zijn door een dalende prijs, en ook nog eens door technologische ontwikkeling een steeds beter rendement opleveren, kan iedereen zijn eigen energiecentrale beginnen! In veel gemeenten kan je zelfs subsidie krijgen om ze aan te schaffen en ook de BTW op de rekening kan je terugkrijgen.

Het mooie van zonnepanelen is bovendien dat je ze eigenlijk wel op elk dak kan plaatsen, ook op een plat dak. De ruimte die je hebt en de stand van je huis + de hellingsgraad van je dak bepalen wel de opbrengst. Maar dat wordt allemaal van tevoren voor je uitgerekend wanneer je ze gaat kopen.

Het voordeel van de panelen is dat ze het hele jaar door werken. Ook als de zon niet schijnt, ook midden in de winter. Sterker nog: bij lagere temperaturen werken ze juist beter… Per dag is het niet erg voorspelbaar wat je opwekt, maar in een jaar zal dat met bijvoorbeeld een 8 tal panelen rondom de 1750 kWh zijn. Als je het rendement op je investering gaat berekenen kun je er rekening mee houden dat je de aanschafprijs in ongeveer 8 jaar terug verdient.

Belangrijk om te weten is wel dat de opbrengst elk jaar iets minder wordt naarmate de zonnepanelen langer op je dag liggen. Je krijgt van een installateur echter wel 25 jaar garantie hierop.

Via een simpel formulier kan je bij specialist Solvari online gratis en vrijblijvend offertes opvragen om zonnepanelen te laten installeren. Zo kan je rustig de prijzen vergelijken van verschillende aanbieders. Je krijgt maximaal van 5 verschillende leveranciers een offerte toegestuurd.

energie besparen zonnepanelen

5. Energie besparen met isolatie

Een goede manier om te besparen op je stookkosten, is je woning beter isoleren. Daarmee heb je minder energie nodig om je huis warm te krijgen en te houden. Dit zorgt niet alleen voor een financiële besparing, maar is ook beter voor het milieu en verhoogt je woongenot in huis. Een van de belangrijkste tips die we in deze categorie kunnen geven is om een expert in te schakelen.

Welke winst het jou kan opleveren ligt helemaal aan je huis, en voornamelijk een het bouwjaar. Bij het opvragen van offertes zullen ze dit ook voor je berekenen inclusief advies voor de beste optie. De meest rendabele en gebruikte manieren van isoleren zijn dakisolatie, vloerisolatie (vanuit de kruipruimte) en spouwmuurisolatie.

Klik op de links hieronder om vrijblijvend en gratis offertes op te vragen bij een aantal bedrijven zodat je zelf onafhankelijk wat prijzen kan vergelijken. Dit simpele en korte formulier gaat naar onze partner Solvari, en zij zorgen ervoor dat je de offertes ontvangt van maximaal 5 aanbieders. Zonder enige verplichting dus.

Energie besparen huurwoning

Energie besparen in een huurwoning kan lastiger zijn dan wanneer je zelf eigenaar bent van een huis. Je kan namelijk niet alleen beslissen of je een nieuwe ketel wilt, zonnepanelen of isolatie. Daarom kan je hier het beste focussen op de tips in alinea 1,2 en 3.

Toch moet je ook niet schromen om contact op te nemen met de huurcorporatie of particuliere verhuurder. Zij zijn vaak wel te porren voor een investering omdat zij hiermee vaak ook juist kunnen verdienen. Hun woning wordt namelijk aantrekkelijker en waardevoller. Bovendien mogen ze je huur vaak verhogen, maar niet zoveel dat het jou geld kost hoor want je bespaart uiteindelijk altijd doordat je energierekening nog lager wordt.

Energie besparen oude woning

In een oud huis heb je vaak veel meer uitdaging om energie te kunnen besparen, hoewel anderzijds de potentie wel veel hoger is. De isolatie is vaak veel minder dan nieuwe huizen dus je wint er veel meer mee. Anderzijds is de investering vaak een stuk hoger en krijg je ook meer factoren die meespelen, zoals ventilatie die in oude woningen vaak ondermaats is. Dit is juist weer slecht voor het binnenklimaat en daarmee ga je juist meer moeten stoken omdat het te vochtig wordt als je een oud huis te goed isoleert.

Let ook op dat heel oude woningen vaak niet straffeloos mogen worden aangepast omdat ze zijn beschermd door hun status als monument of een bepaald aanzicht dienen te behouden voor de uitstraling een dorpskern of oud stadscentrum.