beleggen in cryptomunten voor beginners
Door | Geüpdatet 15 mrt. 2022

Wil je weten hoe je kan beleggen in cryptomunten zoals Bitcoin?

Gaan we je uitleggen, ook voor beginners.

Want hoewel sommigen mensen denk dat het heel ingewikkeld is, blijkt het tegenovergestelde waar.

En we gaan niet alleen vertellen hoe je de munten kan aanschaffen,

maar ook welke coins het beste zijn om voor te kiezen.

En we vertellen je zelfs de beste én goedkoopste plekken om die aankoop te doen en/of er zelfs dagelijks in te kunnen handelen.


Wat is cryptovaluta?

Cryptovaluta is bedacht om betalingen te kunnen doen zonder de tussenkomst van banken en overheden. Het is een betaalsysteem dat wordt geregistreerd in een blockchain. Dit is een gedecentraliseerde of gedistribueerde database. Om het heel kort en simpel uit te leggen:

Alle data van de transacties van cryptomunten worden op meerdere plekken opgeslagen (nodes). Zo is het een systeem dat moeilijk tot niet kan worden gemanipuleerd, omdat de nodes elkaar continu controleren en het onmogelijk is die allen tegelijkertijd te hacken. Bitcoin en Ethereum gebruiken bijvoorbeeld een openbare blockchain met proof of work, waarbij letterlijk iedereen een node is of kan zijn.

Omdat de markt van cryptogeld nog relatief jong is en ook veel mensen deze nog moeten ontdekken, zit er nog veel groei in deze markt en daarmee de beleggingen. Bovendien is het aantal munten bij veel soorten eindig, waardoor de waarde alleen maar kan stijgen omdat de vraag zal stijgen, maar het aanbod dat dus niet kan.

De groeikansen plus het feit dat crypto door veel mensen wordt gezien als het geld van de toekomst, maakt dat ook veel beleggers het steeds interessanter gaan vinden om te investeren in cryptovaluta.

Veel grote bedrijven zijn ook al ingestapt om de technologie te gaan gebruiken. Zo werkt de coin Ripple als samen met Bank Santander en American Express, en is Facebook van plan zelfs zijn eigen munt Libra te gaan oprichten.

Cryptomunten kopen voor beginners

Munten kan je kopen via zogeheten brokers of exchanges. Enkele jaren geleden moest je nog naar een vage Koreaanse website ofzo, maar tegenwoordig hebben we ook in NL goede partijen zitten, waar je zelfs met iDeal kan betalen.

De grootste en belangrijkste, en wat ons betreft beste crypto broker / exchange, dat is Bitvavo. Zij zijn gevestigd in Nederland en hebben veel en ook de belangrijkste munten in hun aanbod zitten. Wij raden je aan om hier klant te worden, maar lees ook vooral verder waarom we ze de beste crypto broker van Nederland vinden.

Net als bij andere soorten van beleggen zijn er wel kosten / fee’s gemoeid bij de transacties. Zowel bij het kopen als verkopen is dat het geval. Houd daar dus rekening mee en verkoop pas weer als je die kosten eruit haalt + de gewenste winst. De aller goedkoopste crypto broker, dat is echter Bitvavo. Die rekenen maar 0,25% en de eerste 1000 euro zelfs helemaal niks.

Kopen kan dus met iDeal, maar ook met BanContact, creditcard, MyBank, giropay en normale bankoverschrijving. Maar dan ben je er nog niet, je moet de coins die je koopt ook ergens heen sturen om ze op te slaan. Maar hoe doe je dat?

Hoe bewaar je crypto coins?

De munten die je koopt moet je ook ergens bewaren. Vroeger bewaarde je muntgeld in je portemonnee toch? Nou deze digitale munten bewaar je in een digitale wallet. In de vroege dagen van de cryptobeurzen betekende dit dat je speciale USB sticks moest hebben met software erop.

Er zijn genoeg mensen uit die beginperiode die diezelfde stick nu kwijt zijn of het wachtwoord van een oude computer niet meer weten. Gevolg: ze zijn nu al hun coins voor eeuwig kwijt. Bizar want dat gaat vaak over miljoenen. Tegenwoordig kan je dit allemaal online oplossen.

Voordeel van Bitvavo is namelijk dat je hier ook meteen je munten op kan slaan in hun eigen wallets. Deze zijn bovendien gratis. Vanaf dezelfde plek kan je dus handelen in de coins en je geld weer terug laten boeken naar je reguliere rekening bij de bank, vaak al dezelfde dag gestort.

Hardware USB crypto wallet
Hardware USB crypto wallet

Welke cryptocurrency moet je dan hebben?

Oké je weet nu hoe en waar je crypto’s kan aanschaffen en opslaan, maar welke moet je dan hebben om ook echt winst mee te maken? Welke gaan het goed doen in de toekomst? Dat is natuurlijk de hamvraag, zeker als je nog niks van de markt afweet als beginner.

Daarom hebben we daar ook een uitgebreid artikel over geschreven natuurlijk: 10 beste cryptocurrency om in te investeren. Hierbij gaan we ervan uit dat de munten een groot marktaandeel hebben en goede onderliggende technologie die het in de toekomst goed gaat doen.

We gaan niet in op heel nieuwe en kleine / onbekende cryptocoins omdat niemand weet hoe die het in de toekomst gaan doen. Iedereen kan wel zijn eigen cryptomunt bedenken, maar daar ga jij niet zomaar je geld op inzetten toch? Misschien verdwijnen die wel weer opeens.

Beleggingsstrategieën voor crypto

Je weet nu hoe je aan je cryptomunten kan komen, welke je precies moet kopen en waar je ze opslaat. Maar dan wat? Hoe ga je er geld aan verdienen? Dan zijn grofweg twee strategieën voor:

1. Buy-and-hold. Zoals de naam als zegt, betekent dit dat je de munten aanschaft en er lange tijd niks mee doet. Gezien over lange termijn het haast niet anders kan dan dat de munten gaan stijgen hoef je ze alleen maar vast te houden. Voorbeeld: er zijn maar 21 miljoen Bitcoins. Meer kunnen er niet bijkomen.

Maar en komen wel steeds meer mensen die ze willen hebben. Dat gaat de prijs opdrijven. De waarde is al eens 65.000 dollar geweest, maar men projecteert een waarde van 100.000 tot maar liefst 1 miljoen per munt in de toekomst. Als dat uitkomt is het een zeer goede investering.

Dat betekent niet dat dit een makkelijke strategie is, want de koers gaat flink heen en weer en soms dus ook hard omlaag. Je moet dus een sterke maag hebben en je emoties de baasn blijven. Daarom noemen we deze methode liefkozend ook wel HODL, als in Holding-On-for-Dear-Life.

2. (Day) Trading. Anders gezegd: actief handelen in de munten. Juist omdat de koersen niet afhankelijk zijn van regulering en overheden maakt dat er hele grillige koersen zijn. En als je goed inkoopt en verkoopt kan je daar steeds winst op maken. Dan moet je er wel dicht op zitten, maar de goede app van Bitvavo is hier uitermate geschikt voor. Eén van vele redenen dat zijn wat ons betreft de beste partij zijn.

Maar als je hier beter in wordt en veel transacties wil doen, dan kan je op een gegeven moment beter werken via een exchange in plaats van een broker. Die werken sneller en zijn bovendien goedkoper. En zoals eerder vermeld is hier Bitvavo de beste optie.

beleggen in cryptomunten bij bitvavo

Handelen in crypto met CFD of ETN.

Een alternatief op het kopen van cryptomunten is om op de koersen van cryptomunten te speculeren middels CFD Handel of ETN. In beide gevallen hoe je niet de munten zelf te kopen noch op te slaan, maar beleg je in een tracker die meebeweegt op de koers van de munten.

CFH Handel heeft hierin meerdere opties, waarbij je ook kan handelen op een index van de Top 10 cryptocyrrencies. Daarnaast kan je CFD’s kopen op de Bitcoin, Ripple, Ethereum, Litecoin, NEO, IOTA, Stellar, EOS, BitcoinCash, Cardano, Tron en Monero.

Kenmerk van CFD (contract-for-difference) is dat je van een 1:2 hefboom gebruik kan maken, wat betekent dat je twee keer zo hard profiteert van koerswijzigingen. Je verdient dus 2 keer zo snel omdat de winst 2 keer zo hard oploopt.

ETN daarintegen is een soort ETF en schommelt mee met de Bitcoin of Ether prijs met een verhouding 1/20. Je kunt hierin investeren op de beurs in Stockholm via de beste online broker van Nederland. Voordeel hier is dat je verdere beleggingen hier ook kan doen zoals in normale aandelen, fondsen, obligaties en opties om je portefeuille en risico te spreiden. Vraag een gratis informatiepakket aan.

Overige verdienmanieren met crypto

Beleggen in cryptomunten is zelfs voor beginners niet de enige manier om er geld aan te verdienen. Misschien juist niet eigenlijk, want daytraden is best lastig en buy and hold is juist een zeer lange termijn strategie waarbij je toch al snel vier jaar op je handen moet gaan zitten.

In ons artikel geld verdienen met cryptocurrency leggen we je in totaal 7 methodes voor. Sommige zijn al voorbij gekomen, maar andere nog niet. Daarbij hoort onder andere ook cryptomunten staken, waarbij je in feite rente krijgt op je portfolio aan coins. Nee niet meteen denken dat je dit niks oplevert zoals bij je spaarrekening, want de rente die kan hiermee namelijk oplopen tot boven de 10% per jaar.

Dat krijg je niet bij de bank, niet bij een deposito en zelfs niet bij de meest progressieve beleggingsintrumenten die vaak wel stoppen bij een procent of 5 tot 6. En dan is het nog eens een kwestie van één vinkje aanzetten ook.

Daar komt bij dat je best de verschillende manieren naast elkaar kan toepassen om juist extra winsten te boeken, want zolang je bijvoorbeeld toch je munten vasthoudt voor langere termijn, kan je ze meteen staken voor de rente om maar een voorbeeld te noemen.

Hoe beleggen in cryptomunten voor beginners werkt hebben we je zo goed mogelijk proberen uit te leggen, maar laat het vooral zelf niet na om er zoveel als mogelijk uit te halen.

Gerelateerde artikelen: