Eigenlijk is beleggen / investeren in P2P leningen gewoon je geld als lening uitgeven aan andere particulieren.

Mensen zoals jij en ik.

En daarin ben jij als uitlenende partij de bank die rente kan vragen.

Maar hoe regel je dit?

Er zitten handige platformen tussen die gewoon vraag en aanbod bij elkaar brengen van mensen die willen lenen & aan de andere kan mensen die willen investeren.

Het levert een zeer aantrekkelijk rendement op en de risico’s worden beperkt door verschillende garanties van de platformen die de investeerders beschermen.


Waarom investeren in P2P leningen?

Deze vorm van investeren is eigenlijk geen beleggen. Beurskoersen of dergelijke hebben hier dus geen invloed. Wat je eigenlijk doet is je geld uitlenen, oftewel je vertrekt een krediet aan een ander en krijgt dit in afbetalingen terug + rente. En omdat de leenrente vele malen hoger is dan de spaarrente betekent dit dat het een goed alternatief is om geld te verdienen met je vermogen met een veel hoger rendement.

Belangrijkste is uiteindelijk het netto resultaat. De leenrentes zijn in het buitenland veel hoger dan in Nederland, dus daar kan je de beste leningen uitgeven tot wel 12% rendement op jaarbasis. Het best betalende platform om dit te doen is Mintos. Dit Europese platform heeft als enige de lage drempel van 10 euro om te kunnen investeren en hebben bovendien terugkoopgarantie van de leningen die je uitgeeft, mocht een particulier die plotseling niet kunnen aflossen. Daarmee ben je beschermd tot €20.000,-

Je kan ook kiezen voor investeren in leningen die worden gedekt door vastgoed als onderliggende waarde. Daarbij kan dat altijd worden verkocht als onderpand om het geld terug te halen. Partijen die we hier kunnen aanbevelen zijn Estateguru en Reinvest24. Deze platforms bieden specifiek de mogelijkheid om te investeren in dergelijke leningen en halen een rendement van 12-15% per jaar.

Vooral ook interessant omdat het al kan vanaf een kleine inleg, en dus kan je dit eenvoudig doen met een beetje geld dat je kan missen. Bij Mintos kan je al inleggen vanaf 10 euro, en dus kan je met een inleg van 100 euro dit al uitspreiden over 10 leningen. Dat is dus heel slim investeren. Bij Estateguru is de minimale inleg 50 euro en bij Reinvest24 kan je meedoen vanaf 100 euro. Wij raden je aan om je geld te splitsen over meerdere partijen en te kijken welke je het beste bevalt.

Wat is P2P lenen?

P2P staat voor peer-to-peer. Oftewel, particulieren aan particulieren. Jij leent je geld dus uit aan mensen die een lening nodig hebben. Al het officiële daartussen wordt geregeld door een platform waar jouw aanbod en vraag van andere mensen samen komen.

Je investeert daarmee in kleine leningen met korte looptijd van enkele maanden, of persoonlijke leningen van 1-18 maanden. Net als bij een bank moeten de leners dit maandelijks aflossen + rente. En die rente is jouw winst.

Hoe werkt P2P krediet?

Het voordeel van de tussenkomende platformen is dat er veel vraag op komt waarover jij je investering kan verdelen. Zo kan je bij Mintos dus al 10 euro inleggen per gevraagde lening.

Daar komt bovenop dat de platformen ook een tool aanbieden waarmee je automatisch je geld herinvesteert zodra je een maandelijkse uitkering krijgt. Zo blijft jouw vermogen automatisch groeien zonder dat je er omkijken naar hebt.

Het enige wat je hoeft te doen om te beginnen is jezelf aanmelden. Dit is gratis en vrijblijvend dus kijk gerust eens rond. Je kunt dan zelf kiezen aan wie je jouw geld wilt uitlenen, en zodra men begint met afbetalen aan jou kan je dit weer op je bankrekening terugstorten of opnieuw investeren in een nieuwe lening.

p2p investeren

Veiligheid en betrouwbaarheid

De platformen hebben er uiteraard baat bij dat de mensen die de leningen aanvragen die ook daadwerkelijk terug betalen. Daar verdient het platform namelijk ook aan! Daarom doet het platform altijd een check vooraf of de mensen die geld willen lenen wel kredietwaardig zijn.

Dit zorgt er ook voor dat jij als investeerder samen met het platform aan dezelfde kant staat, en dat geeft zekerheid dat jij je geld niet kwijt raakt aan een wanbetaler. Daarom durven de platformen ook terugbetaal garanties af te geven! Althans, Mintos doet dat met guaranteed buyback: als een particulier 3 dagen niet terug betaalt, dan keert het platform jou wel het geleende geld uit.

Voor- en nadelen

+ Hoog rendement op je geld

+ Weinig omkijken naar je investering met autoinvest

+ Veel mogelijkheid om je investering te spreiden

+ Het is geen beleggen, dus niet afhankelijk van beurskoersen of iets dergelijks maar maakt een vast rendement

 Als je investeert in het buitenland dan doe je dat bij een bedrijf dat niet valt onder Nederlands recht

 Meedoen bij Reinvest24 kan vanaf € 100,- pas.

P2P belegging tips

Bij elke vorm van investeren is het van belang om dit alleen met geld te doen dat je kan missen. Mocht het onverhoopt fout gaan moet je nog wel je maandelijkse lasten kunnen betalen. Je wilt niet opeens je huis moeten verkopen omdat 1 investering misloopt!

Spreidt sowieso de risico’s door bij beide platformen geld te investeren. Stop dus niet al je geld in één of een beperkt aantal lening aanvragen. En ook is het verstandig om meerdere platformen te gebruiken. We stellen er in dit artikel al 3 goede aan je voor dus dat is wel een minimale spreiding wat ons betreft.

Gerelateerde artikelen: